Resident Evil 0 HD Remaster

siklaraSimon Klára2016.02.04. 17:00

Akárcsak a 2002-es Resident Evil, ami már eleve egy remake volt, az ugyanabban az évben megjelent Resident Evil Zero is Gamecube exkluzivitást élvezett akkoriban, a két játék mögött azonban más rendező és stáb állt, azóta pedig mindkettőt többször is újra kiadták. Az aktuális újramelegítési hullám egyetlen különlegessége, hogy ezúttal a PC-sekről sem feledkeztek el, így a hozzám hasonló Resident Evil-rajongókat leszámítva, akik e két játék miatt vettek Gamecube-ot, sok PC játékos közel 20 évvel az eredeti megjelenésük után játszhat először a két Gamecube-os Resivel (mert hogy Origins Collection címen egybecsomagolva árulják őket).

A Resident Evil Zero előzménytörténetként megmutatja, mi történt azelőtt, hogy a Raccoon City rendőrség S.T.A.R.S. osztagának Alpha csapata átlépte a Spencer villa küszöbét. Wesker és csapata a S.T.A.R.S. korábban kivezényelt Bravo csapatának keresésére indult, akiket azért küldtek ki a város melletti Arklay-hegységbe, hogy az ott történt rejtélyres eltűnések és gyilkosságok ügyében nyomozzanak. Köztük találjuk Rebecca Chamberst, aki zöldfülű létére a csapatából egyedül marad életben, és aki később Chris Redfield szárnysegédjeként még az első Resident Evil eseményeit is kénytelen át- és túlélni. Rebeccával elsőként tehát a '96-os Resident Evilben találkozhattunk, de sokak kedvenceként saját játékot kapott, a halálra ítélt tengerészgyalogos, Billy Coen személyében pedig egy társat is. Bár az első benyomások nem a legjobbak, a rosszfiú Billy és a jókislány Becky között legalább annyira működik a kémia, mint a Chris-Jill duó esetében, ám míg az utóbbiak csak a borzalmas éjszaka végén omlanak egymás karjaiba, addig a Zero két játszható főhőse az egész macerát közösen csinálják végig. Ők tudják meg elsőként, amit mi már rég tudunk, hogy valamennyi disznóság háttérében a vírusokkal és génmanipulációval játszadozó Umbrella Corporation áll, amelynek ikonikus főgonosszá vált ex-alkalmazottjával, Albert Weskerrel végigrosszalkodhatjuk a játékot, az új kiadásban ugyanis egy végigjátszás után ő is elérhetővé válik, mint játszható karakter.

Ami a HD-sított leporolást illeti, aki tavaly januárban játszott a Resident Evil HD Remasterrel, az technikai szempontból közel azonos élményre számíthat: 16:9-es szélesvásznú képarány, vadiúj magas felbontású textúrák, újrakevert 5.1-es hangok, és a nehézkes tank-irányítás analóg karra tervezett lágyabb változata, épp csak az átvezetők lettek 2002-ből változatlanul átemelve, ami sajnos vizuálisan eléggé kilóg. Az egykoron korát megelőzően szép Resi 0 külcsíny tekintetében ma is bőven megállja a helyét, mi több, az egyik fő élvezeti forrása a kicsinosított, mégis változatlan helyszínekben való gyönyörködés. A káprázatosan részletgazdag letárolt háttereket olyan animációk keltik életre, mint száguldó Umbrella vonat utasterét nyaldosó lángok, falon táncoló árnyékok és lobogó függönyök, konyhában hipnotikusan lötyögő mosogatólé, vagy az égbolton cikázó villámok. Amellett, hogy az összes olyan kötelező “rezis” helyszínt bejárjuk, mint a kúria, labor, vagy a csatornák, a Resident Evil 0-nak köszönhetjük a sorozat klasszikus részeinek talán legjobb helyszínét, a vesztébe robogó Ecliptic Expresst, amihez az előbb felsorolt látványbéli finomságok java kötődik. Ellenfelek terén is meglepően változatos a játék, hiszen a szokásos zombik és zombikutyák mellett mindenféle egyéb állat vírussal felturbózott és “zombifikált” változatával összeakadhatunk, de a legjellemzőbbek a mutáns piócák, akiket egy hálóinges szoprán férfi irányít, csak hogy beintsen az Umbrellának.

A sorozat fénykorát lezáró nulladik rész utolsóként használ fix kameranézetet, valamint helyezi a horror és kaland elemeket előtérbe, újitásként viszont bedobja az egyjátékos co-opot, ami ötletnek szuper, de a játék tárgykezelésével párosítva igazi frusztráció-forrás. Az egy dolog, hogy Billy és Becky eltérő tulajdonságokkal bír, hiszen egy kigyúrt férfiember nyilván erősebb és szívósabb egy ránézésre vasággyal is alig 40 kilós lánykánál, Rebecca azonban kétségbeejtően könnyen kimúlik, így az esetek 90%-ában érdemes Billyt irányítani. Gép által vezérelt társunknak egyszerűbb utasításokat adhatunk (gyere/maradj, harcolj/ne harcolj) a szűkmarkúan mért lőszer miatt azonban a legegyszerűbb egy csendes sarokban hagyni, vagy maximum tárgycipelésre használni. Sok tárgyat persze nem fog cipelni, mivel mindkét karakternek mindössze hat kockányi a tárgymenüje, amiből a nagyobb fegyverek kapásból kettőt elfoglalnak. Lepakolós láda sincs, ezért hacsak nem tudjuk fejből, mi hol van, rengeteget fogunk oda-vissza futkosni a földön szanaszét hagyott cumókért, illetve az inventory-t bámulva társaink között ide-oda passzolva őket sakkozni a hellyel. Sajnos ezek a hibák elég vontatottá teszik a játékmenetet, cserébe viszont kapunk hangulatos helyszíneket, meg "Resident Evilesen" vicces-bizarr karaktereket, párbeszédeket, fejtörőket, és szörnyeket.

A mai szemmel nézve is káprázatos Resident Evil 0 a tavaly újra kiadott első rész HD Remasteréhez hasonlóan igényes ráncfelvarrást kapott, játékmechanikailag azonban elég rosszul öregedett. Ennek ellenére a túlélőhorrorok klasszikusának előzménye a sorozat rajongóinak jó szívvel ajánlható, pláne ha eddig kimaradt, mert akit az ide-oda futkosás és a folyamatos tárgymenüben turkálás nem tántorít el, egy hangulatában ízig-vérig Resident Evil élménnyel gazdagodhat.

***Resident Evil 0 HD Remaster | PC, PS4 (tesztelt), XO

Fejlesztő: Capcom***

Sea of Solitude: Director's Cut

Akció-kalandnak álcázott lélekbúvárkodás, amely két éve EA Originals címként jelent meg, most pedig Switchre is megérkezett. Végigcsónakáztuk a Sea of Solitude-ot.

2 órája

Crusader Kings 3 csaták a Mount & Blade 2-ben?

Legalábbis ezt ígéri egy mod fejlesztő a Crusader Blade nevű projekt keretein belül.

9 órája

Ingyenessé vált az Artifact

A Valve kártyajátéka a 2.0 helyett két ingyenes verzióval próbál új játékosokat toborozni.

9 órája
1

Így hullik a xeno az Aliens: Fireteamben

Közel fél órányi gameplay bemutató a frissen bejelentett Aliens játékból.

1 napja
11

Apex Legends: kaotikus március

A Switch porttal együtt érkezik az új event. És hoz néhány komoly változtatást is.

1 napja
1

Ghosts 'n Goblins Resurrection

Arthur, a hős lovag egy domb oldalában, fa árnyékában, egy szál piros szivecskés boxeralsóban pihengette a legutóbbi (tizenpáréves) megmérettetése fáradalmait. Azonban az ördög soha nem alszik, így ismét van apropója a démonhentelésnek.

1 napja
7

Prinny Presents NIS Classics Vol. 1 - NIS klasszikusok egy helyen

Hé, dood! Az obskúrus kedvenceket ezúttal Prinny felvezetésével hozza be újra köztudatba a japán fejlesztő/kiadó.

1 napja
4

Disgaea 6: friss tartalmak, régi hősök

A bónusz tartalmakat pedzegeti a legfrissebb videós anyag a Disgaea hatodik epizódjáról.

1 napja
1

Elite Dangerous: így fest egy Odyssey küldetés

Izgalmas tartalommal bővül az Elite Dangerous - az Odyssey PC-s alfa fázisa március 29-én indul majd.

1 napja
1

Sea of Solitude: a magány tengere Switchről is hajózható

A Quantic Dream és a berlini Jo-Mei stúdió bejelentette, hogy az eredeti változathoz képest exkluzív funkciókkal és plusz tartalmakkal kibővített Sea of Solitude: The Director’s Cut mától elérhető Nintendo-Switch-re.

1 napja

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 napja

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 napja
6

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

2 napja
2

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

2 napja
18

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

2 napja
2

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

2 napja
1

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

2 napja
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

2 napja
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

2 napja

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

2 napja
9