Dead Rising Remastered - Triple Pack

mcmackoGéczy Attila2016.09.24. 12:00

A Capcom óriásit dobott, amikor a hetedik generáció hajnalán előrukkolt a Dead Risinggal. A következő konzol-korosztály erejét és lehetőségeit remekül példázta a mű, amely jóval többet tudott felmutatni szabadságban, annak minőségében és mennyiségében is, mint a korábbi survival-kedvencek. Óriási nyitott terület sok-sok lehetőséggel, az MT Frameworknek köszönhető, akkoriban filmszerűnek tűnő látvány, és a humorral átitatott, zombitömegeket felvonultató túlélősdi - mindezt egyben kínálta a japán fejlesztés. Sokaknak azonban nem jött be a játék hardcore mivolta. A kíméletlen óra átkozott ketyegése ellen sokszor csak kapkodással tudtunk küzdeni (mivel időre kellett a küldetéseket teljesíteni), de a tapasztalt gamerek számára pont ez jelentette a fergeteges élményeket. Az időben párhuzamosított missziók azt is garantálták, hogy többször is érdemes legyen nekifutni a történetnek, hátha találunk valami olyan újdonságot, amivel korábban még csak véletlenszerűen sem akadtunk össze.

Jómagam is zabáltam az első két programot. A mai napig beleborzongok, mennyire jó hangulata van az első epizódnak. Sőt, a konzolháború kiélesedésekor a Dead Rising egy komoly fegyvertény volt a friss X360 tulajoknak. Jómagam épp ezen méláztam, mikor az első rész telepítőjének csíkját figyeltem a PS4 menüjében. Hiába kérem, a biznisz, az biznisz - de legalább sok emberhez eljuthat majd a remekmű.

Természetesen nem kellett csalódnom a tíz éves jubileumot ünneplő HD kiadásban (Ugyan már az első rész megjelenésekor is „HD” volt a Dead Rising…), mert teljes mértékben azt a keményvonalas játékot kapjuk, mint annak idején. Meglepetés: bár egyes játékmechanikai elemek már eléggé rozsdásnak tűnnek (tempó, tárgymenedzsment), ezek az elemek már 2006-ban is különleges bájt kölcsönöztek a zombiterelgetésnek, és a mai napig unikális élményt nyújtanak. Willamette helyszínei hangulatosak, Frank csodapofa, tonnányi titokkal van teleszórva a játék, és a PS4 képességeinek köszönhetően (ezt a változatot teszteltük) a mai napig csini látvány még élesebb, még folyamatosabb, még látványosabb lett. Oké, a zombik, egyes textúrák és néhány geometriai modell úgy en-bloc egyszerűcskének tűnik, de a látvány még ma is bőven vállalható. Pláne a prezentált majdnem stabil 60 FPS-el. Fun fact: a PC-sek is végre rávethetik magukat a játékra - természetesen ezen a platformon lehet a legtöbbet kihozni a grafikából is.

A második epizód a japánok fejlesztőktől átkerült Kanadába, ám az esszencia változatlan maradt. Mi változott? Az alapvető szabályokon felül elég sok minden. Új főhős, kibővült univerzum és Vegas-szerű díszletrengeteg várta azokat, akik az első rész végigjátszását követően évekig éheztek. A látvány is „rajzfilmszerűbb” lett, de a felújított változatban jól sikerült a fordítás. Mondjuk PC-n évek óta elérhető ez a képi tisztaság, ám ha valakinek eddig kimaradt a kaszinózós folytatás, akkor ismét remek alkalom lehet elővenni a Dead Rising 2-t. Ugyanígy az „Off the Record” epizódot is, amely praktikusan egy alternatív megoldás a második rész környezetének (és sztorijának) újrahasznosításához. Az Off the Record elengedi a korábban sem túl szorosan fogott gyeplőt, és beereszti Franket a DR2 játszóterére. Az Off the Record főként a rajongóknak szólt - így a kánonnak csak érintőlegesen része a mókás fél-folytatás.

Sajnos egy bizarr jelenség okán a PS4-es verzió teljesen random módon lassulgat mindkét DR2 epizód esetében (az Off the Record egyes átvezetői szinte élvezhetetlenek). Nem játszhatatlan a kód, de mindenképp meglepő a jelenség. Egyes okosok szerint a patchelt X0 változat kevésbé prezentálja ezt a furcsa teljesítményproblémát. (Megerősíteni vagy cáfolni nem tudjuk a tényt.) A jelenlegi PS4 buildek PSN-en további problémákat is képesek generálni, de wbacon úr, a Capcom digitális platformokért felelős honchoja, már nyugtatgatta a GAF fórumain a kedélyeket, hogy a patch úton van... Még egy sajnálatos tény: a kánon forgatókönyvét tovább boncolgató DLC-k sincsenek benne az alapértelmezett csomagban. Kár, mivel mindegyik bónusz misszió (Case Zero és Case West) egy-egy mini élvezetbomba volt a sztorit követő rajongók számára...

Kinek ajánlható a felújított DR játékok masszív játékórákat tartalmazó csomagocskája? Mindenkinek, aki kellően rég játszotta az eredetiket, és szeretné felfrissíteni a negyedik rész érkezése előtt a korábbi élményeket. Azok is bátran belevághatnak, némi elszántsággal és hardcore szemlélettel, akik még nem élték át a Capcom-féle zombiinvázió szépségeit. Jómagam kellően felfokoztam a várakozást a negyedik rész érkezéséig, amelyről előzetesünket hamarosan olvashatjátok a Gamer365 hasábjain. És most ha megbocsájtotok, itt döngicsél a fülem mellett egy királynő. Megyek és elkapom, még egyszer jól jöhet!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 órája

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

2 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

7 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

16 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

17 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

20 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11