Farpoint

mcmackoGéczy Attila2017.06.05. 13:16

A PSVR első nagy lendülete meglehetősen alábbhagyott. Leginkább gyorskaja-szerű indie apróságok, és csak néhány ritka finomság bukkant fel az elmúlt hónapokban a Store virtuális kínálatában. A Farpoint most ezt a csendes állapotot szeretné egy kicsit felrázni - jelesül itt az FPS, ami a Sony támogatásával, egy új perifériával és a VR csodálatos lehetőségeivel próbál blockbuster-szerű szórakozást hozni a sisak tulajdonosai számára. Van egy jó hírünk: a Farpoint működik, és a PSVR komolyabb kínálatának egyik oszlopos tagjává avanzsált. A rossz hír viszont az, hogy így sem beszélhetünk túl erős játékmenetről, vagy úgy általában, maradandó FPS játékélményről.

Elsőre kifejezetten izgalmas és érdekes lesz a VR élmény, a konzolos közönség pedig tutira nem célzott még így videojátékban. A Farpointban szó szerint szemünkhöz kell emelni az irányítót, hogy a célkeresztbe nézzünk; sőt, a kézben forgatott puska, valamint a Wii/Move (ld. Killzone 3) legszebb napjait idéző célzási metódus is poénos lehetőség, pláne a VR térben átélve. Lehetünk óvatos haladók, vagy csípőből tüzelő rambók, a játék minderre lehetőséget ad. Az élményt csak fokozza az új Aim kontroller, ami egy direkt erre a célra készített játékpuska-periféria. Sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni a fehér szépséget (Tényleg jól néz ki a kütyü!), ám sima Dual Shock 4-el is egész korrekt az irányítás - a netes visszhanghoz képest véleményünk szerint messze nem reménytelen a gamepaddal történő effektív akciózás. A Move érthetetlen módon viszont kimaradt a támogatott repertoárból. Ez pedig furcsa döntés, hiszen volt már a Sonynak egy Sharp Shooter markolata, ami nyilván konkurencia az Aimnek, de mégis adta volna magát a célra történő felhasználása.

Ráadásul a program kifejezetten fárasztó is, már ami a VR-aspektust illeti. A menüben (mégiscsak) bekapcsolható forgás sem ront sokat a testet-lelket kívánó fizikai kihíváson, amit a mátrixban töltött harcok során megélünk majd. A pályák a kelleténél hosszabbak, az érkező nyári meleg pedig szintén nem segíti a sisakban izzadozó PSVR harcost. Az émelyítő hatást tetézi a PSVR alacsony felbontása, amely a Farpointban meglehetősen recés összképet eredményez. És az sem segít, hogy a motor küzdelemben áll a látvány konzisztens megvalósításával. A képfrissítés valószínűleg hozza a VR-hoz elvárt szintet, de a textúra streamelés, az egyszerű geometriák és prevgen grafikai megoldások tovább lombozzák az ember lelkesedését. A Robinson jelentősen jobban csinálta a hardver megizzasztását - pláne, ha azt is számba vesszük, hogy Pro gépen teszteltük a Farpointot is.

Teljesen érthető, hogy a relatív kicsi felhasználóbázissal rendelkező PSVR platformra nem fejleszthetnek minden szempontból korszerű FPS-t, mert egyszerűen nem érné meg a befektetés. A Farpoint viszont a kezdeti lelkesedés után alaposan hullámzó, középszerű élményt nyújt. Emellett kínál néhány kiemelkedő pillanatot, néhány váratlan lehetőséget (pl. koop mód), pár emlékezetes csatát, de egyszerű mivolta visszafogja a benne rejlő potenciált. Ha vettél már PSVR készletet, akkor ne hagyd ki a bulit, mert nem sok alternatívát találhatsz a platformon. Az Impulse Gear játéka miatt viszont még nem érdemes belevetni magad a teljes beruházásba. A Farpoint egész egyszerűen messze van attól, hogy zászlóshajóként tekintsünk rá. Az egyetlen kérdésünk már csak az, vajon meddig érdemes várnunk a mindent felforgató VR-forradalomra? Mert hogy a jelenlegi példánk is mutatja, attól még nagyon messze vagyunk…

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

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

52 perce

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

6 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

6 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

8 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
30

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

1 napja

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

2 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17