Hob

siklaraSimon Klára2017.10.13. 12:00

A Runic Games jóvoltából újabb meseszép akció-kalanddal gazdagodtunk, ráadásul a különös lényeket és gépezeteket felvonultató világú és szavak nélkül mesélő Hob a Legend of Zeldán túl sok más régebbi kedvenc hangulatát is felidézi, ennél sokkal tovább azonban nem merészkedik.

A Torchlight mögött álló Runic Games legújabb játéka egy Legend of Zelda beütésű akció-kaland, amelyben némi könnyed platforminggal egyetemben felfedezhetünk a művészi irányt képviselő Journey, a RiME vagy az Ico jellegzetességei közül is párat. A Hob egy gyönyörű és roppant különös világban játszódik, ahol a természet és a gépek teljes harmóniában léteznek egymás mellett, ám a vidéket mintha valami furcsa lila kór támadta volna meg. Piros hacukájú furcsa kis figuránk dolga feltehetőleg a gépezetek megjavítása, illetve aktiválása, és végső soron a világa megmentése, ezt azonban inkább csak sejtjük, semmint tudjuk, történet vagy bármiféle bevezetés ugyanis nem igazán van. A fejlesztők alighanem a szavak nélkül mesélést kísérelték meg a Journey mintájára, ám ez csak részben működik. Kifejezetten jópofa, hogy a menük és a térkép is főleg szimbólumokkal kommunikálnak a játékossal, kis hősünk és az őt segítő robot pedig gesztikulálás útján értik meg egymást, ugyanakkor többnyire fogalmunk sincs, mit miért csinálunk, és miért oda kell eljutnunk, ahová.

A céltalanságot leszámítva nagyon élvezetes a Hob fokozatosan megnyíló világának bejárása, mert tényleg lélegzetelállítóan szép és elképesztően hangulatos területeket járhatunk be, miközben ugyanazt a pár ellenféltípust pofozzuk le és mindenféle power-upokat gyűjtögetünk, hogy több életünk és nagyobb ütésünk legyen. Legfontosabb eszközünk a robotkar, amelyre a kaland legelején teszünk szert, amikor kékszemű kis lényünk rosszkor van rossz helyen, és a világot megtámadott fertőzés a karjára is átterjed, amelyet így méretes robottársa azonnal amputálni kényszerül, ám rögtön utána önzetlenül a helyére illeszti a sajátját. A méretes robotkarral gépezeteket aktiváló kapcsolókat nyomkodatunk, falakat üthetünk át, rövidítéseket nyithatunk meg, és egyre több továbbjutáshoz szükséges dolgot művelhetünk, ráadásul a harci repertoárba is jól beépíthető, és nem csak pajzsként. Ép karunkban egy kardot markolászunk, amelyet robotkarunkhoz hasonlóan fejleszthetünk, valamint új kombókat vásárolhatunk hozzá, tervrajzok gyűjtésével pedig egyéb megvásárolható képességeket is megnyithatunk.

Barangolásunk során gyakran ügyességi részeket is le kell küzdenünk, ezeket azonban olykor megkeseriti az egyébként irtó látványos kötött kamera. Nem vészes a helyzet, de a legtöbbször nem a bűbájos világhoz mérten meglepően véres összecsapások során haláloztam el, hanem amikor rejtett kincs reményében a szakadékba zuhantam, csak mert nem láttam, hová ugrom (de legalább sok a checkpoint). A fix kamera a tájékozódást is alaposan megneheziti, és többször előfordult velem, hogy egy korábban már bejárt útvonalra alig sikerült visszatalálnom, csak mert az teljesen kiesett a képből, és a térképen sem egyértelmű, merre tudunk akadálytalanul haladni. Párszor kis időre elakadtam, máskor meg úgy haladtam, mint kés a vajban, és bár józan paraszti ésszel azért lehet boldogulni, a környezet nem mindig jelzi egyértelműen, hogy mi a teendő, pedig a „fejtörők” egyébként faék egyszerűségűek. Mégis, amikor ügyködésünk nyomán a táj a szemünk láttára alakul át, az már csak vizuálisan is van annyira lenyűgöző, hogy egyből továbbsuhanjunk az újonnan megnyílt úton.

A túl semmitmondóra sikerült szótlan történetvezetés és a fix kameranézet okozta bosszúságok ellenére is kellemes és határozottan meditatív élmény elveszni (a szó minden értelmében) a Hob gyönyörű és furcsa lényekkel teli egzotikus világában arra a nyolc-tíz órára, amely a végigjátszásához szükséges. Nem reformálja meg a műfajt, de atmoszférikus világa, egyszerű feladványai, harcai és ügyességi részei bőven nyújtanak annyi szórakozást, hogy a kissé önismétlő játékmenet ellenére is látni akarjuk a kis piros kapucnis alak veszélyekkel teli kalandos útjának végét.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

14 perce

Xbox és Bethesda Games Showcase

42 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

44 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

21 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3