Mario Party: The Top 100

Gamer3652018.01.03. 14:02

A Mario Party sorozat különleges helyet foglal el kicsiny életemben. Ott volt azon az estén, amikor egy alkoholban nem száraz kocsmázást követően felmentünk Blase barátomhoz, és azáltal, hogy előkerült egy Nintendo 64 visszatért az érdeklődésem a gémingbe, valamint az első hivatalosan megjelent cikkemet is egy Mario Party játékról írtam. Ennek ellenére abszolút nem rajongok a sorozatért, sőt, kimondottan a “keressünk kevés munkával sok pénzt” elveket látom benne manifesztálódni, plusz annak a ténynek iskolapéldáját, hogy Mario-val mindent el lehet adni. Még egy “Ki nevet a végén” kaliberű digitális társasjátékot is, amit hanyagul dizájnolt minijátékokkal próbálnak feldobni, több-kevesebb sikerrel, mert hogy a Mario Party: a Sorozat pontosan erről szól.

Látom magam előtt az egykori Hudson Soft/ND Cube alkotóbrigádot és az aktuális Nintendo prezidentet. Az alkotók pörögnek-forognak, belefőzik a lelküket a játékba, majd miután elkészül, nyújtják át a friss terméket az elnök úrnak, aki mindenféle elindítás/kipróbálás nélkül megveregeti a küldönc vállát: “Szép volt, fiúk! Jöhet a következő!” Ezen analógián haladva készülnek egymás után a számozott epizódok, felhasználói oldalról tökéletesen látszik, hogy a belefőzhető lélek és kreativitás már nyomokban sem fedezhető fel az újabb produktumokban (hogy is lehetne, hisz a puskapor sajnálatos, ám de jellegzetes tulajdonsága, hogy csak egyszer sül el) - majd a tizedik számozott és az ötödik spinoff-ot követően a küldönc így válaszol a szokásos jöhet-a-következő-re: “20 év és 15 album után hadd jöjjön már egy Best of, főnök!”

És lőn.

Böngészgetve a program lehetőségei között amúgy olyan nagyon nem érezzük az elveszettség reménytelen érzését. A program nem titkoltan tényleg csak egy feljavított minőségű válogatás kíván lenni, de azért néhol képes a minimalizmus nevű ló túloldalára átpottyanni. Konkrétan: összesen 1, azaz egyetlen egy asztalka áll készen arra, hogy a játékosok társasozzanak rajta, ami azért valljuk be: nem sok. Marad inkább a 100 feljavított minijáték, amik egyébként tényleg a 3DS képességeinek megfelelően jelennek meg - mondjuk tegyük hozzá, kicserélgetni az (amúgy már korábbi 3DS-es Mario Party játékokra elkészített) asset-eket nem lehetett egy nagy meló.

Az, hogy milyenek a játékok... hát... Na, szóval, ha ez a 100 a legjobb 100, akkor az sokat elárul a szériáról. Egy-két ötletesebb, kreatívabb szösszenetet (pl. Snowball Summit) leszámítva többnyire sekély, értelmetlen butaságok (na ki nyomja meg elsőre az A gombot? na ki?) és olcsó szerencsejátékok “színesítik” a palettát. Egyrészt. Másrészt pedig a mozgásérzékelés adoptálása a Wii-s csomagból nem volt a legszerencsésebb ötlet, ugyanis az ezzel ékeskedő darabok konkrétan játszhatatlanok. Harmadrészt: amikor egy 800x240-es felbontású kis képernyőt négy felé osztanak, az maga a pokol.

Pozitívumok? A játék támogatja a download play-t, tehát elég egyvalakinek feláldoznia magát egy baráti társaságban - és máris partikész a csapat.

Mondjuk szerénytelen véleményem szerint eleve inkább tévére való ez a fajta móka, másrészt azok az idők már elmúltak, amikor egy geek party alapvető kelléke volt a popcorn és a kőbambi mellé a Mario Party. Úgy gondolom, hogy ez tipikusan az a sorozat, ami ottragadt valahol a 90-es évek pad aljára ragasztott rágógumijában, amit sokszor megrágtak már, de bizonyos okokból mégse vakarta le onnan senki. Egy biztos: én nem adnám még akár a teljes Mario Party kollekcióért sem a Nintendoland-emet - már ha a partijátékokról van szó.

keviny

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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

8 órája
2

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

9 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21