Street Fighter V - Arcade Edition

GhzSzabó Ákos2018.01.29. 13:07

Szinte hihetetlen, hogy a Street Fighter V egy hónap híján majdnem két éve jelent meg. Az is hihetetlen lenne, hogy a Capcom még mindig ennyire támogatja a játékot, ha nem árnyékolná be ezt a tény, hogy a játék finoman szólva sem volt olyan állapotban a kiadásakor mint kellett volna. Erre (is) kitér Oldern a remek tesztjében, aminek elolvasása erősen javasolt mindenkinek aki mélyebben szeretné megismerni a játék alapjait és harcrendszerét.

A most elérhető Arcade Edition, ami a már meglévő tulajoknak ingyen letölthető, hivatott véglegesen rendbe tenni az összes hiányosságot amiért a rajongók a megjelenés óta sírnak. A „DLC címadó” Arcade mód mindig is kiemelkedő fontossággal bírt a szériában, hiszen anno, az SF saga kezdetekor mindenki ezt csapatta. Az internetről akkor még csak mint valami mitikus legendáról hallottunk. Kicsit rendhagyó módon a Capcom most nem is egy, hanem összesen 6 „verziót” pakolt bele ebbe a módba, kezdve az eredeti 1987-es Street Fighter-rel, a Street Fighter 2, Street Fighter Alpha, Street Fighter 3 és 4-en át egészen a kurrens 5-ig részig. Ezek a nyilvánvaló témájukon kívül mind történetben, mind pedig a játszható karakterekben eltérnek. Játék közben is lehet választani két lehetséges ellenfél közül és a régi jó kis hordó szétrúgós minijáték is visszatért. Minden teljesítés után kapunk egy szép artworkot ami az adott karakter befejezését hivatott elmesélni és egy fan made vagy hivatalos koncept rajzot, amik között vannak igazán szépek is. Annyi bajom volt amúgy csak ezzel, hogy egy kicsit kevésnek éreztem ezt, legalábbis, jobban örültem volna valami kis mozgóképes befejezésnek így 2018-ban, de hát ajándék lónak ugye…

Az alapvetően vizuális változásokon kívül (más lett az interface, pár helyen a GUI is változott, sok minden kapott szép kiemelést stb.) sok apróság is bekerült. Végre ki tudjuk tenni a frame adatokat a gyakorlás módban, amivel végre a profiknak sokkal könnyebb dolga lesz a kombók begyakorlásánál. Könnyebb megnézni a visszajátszásokat, és a kommentátor is többet tud már rólunk, vagy ellenfelünkről. Végre van rendes Team Battle mód, ahol a saját preferenciáink által állíthatjuk össze, hogyan is szeretnénk megmérkőzni a barátainkkal, vagy esetleg idegenekkel.

Nagyobb újdonságnak számít az Extra Battle Mode, ami a manapság oly népszerű (főleg mobil platformokon, de egyre inkább szivárognak be a nagy játékokba is) naponta vagy hetente elérhető kihívásokat vezeti be, ezzel is arra sarkalva a játékost, hogy legalább naponta egyszer elindítsa a játékot. Jelenleg egy atom brutál harc vár ránk Shin Akumával, ami csak az első egy 4 részes challenge sorozatban, ahol a végén egy exkluzív kosztümöt kapunk Rashid-hoz. Szóval abszolúte megéri a vállalás és tartogat kihívást is rendesen.

A harcrendszer ha nem is alapjaiban, de egy rendes átalakításon esett át. Pár karakter mozdulatát megváltoztatták, fixálták vagy újat kapott. Valamint a V-trigger rendszer kapott egy masszív vérfrissítést a másodlagos V-triggerek bevezetésével. (Egy második szupernek kell ezt elképzelni, ami a már egy eléggé lesérült harcosnak ad egy utolsó visszatérési lehetőséget.) Az új V nagyjából azt jelenti, hogy egy feltöltött V csíkkal rendelkező harcos ellen szinte teljesen el lehet felejteni a megszokott taktikákat, mivel mondjuk RYU másodlagosa támadása most egy elképesztően erős Parry (egyfajta támadásból - visszatámadás), így nem érdemes agresszívan rárontani, mert könnyen pórul járhatunk. Ezek a támadások minden karakternél teljesen egyediek, illetve mások, szóval a bőr lehúzást abszolúte nem lehet most a Capcom-ra rásütni.

Aki most akarna beleugrani a SF világába, annak érdemes ezt az Arcade móddal ÉS a season pass 1-2-vel megtámogatott verziót bezsákolni, mivel így rögtön megkapja egyben az elmúlt 2 évben lassan csepegtetett 12 karaktert. Ezek között vannak nagyon jók és kevésbé használhatóak, de igazából már Akuma miatt is megéri a befektetés. Sajnos a kosztümökért és a pályákért még így is súlyos (ezer forint per darab, szóval azért relatív a súlyos jelző) pénzeket kell leszurkolni, és mivel ezekből rengeteg van, így még a vásárlás után is nagyon sok pénzt tudnak a fanatikusok elkölteni. A harmadik évad karaktereit már bemutatták, és most Sakura egy ideig ingyen is kipróbálható. Valamint fontos kiemelni, hogy sokak kedvence Sagat is visszatér majd az évad végén. Elcsépelt lenne sokadszor leírni, de itt most kénytelen vagyok megtenni, hogy ez AZ a Street Fighter V, aminek meg kellett volna jelennie két éve. Az, hogy ez mennyire szomorú vagy sem mindenki döntse el maga, viszont az biztos, hogy aki most akar beleugrani a verekedős játékok egyik legjobbikába, az ne habozzon sokat, ez a tartalom és minőség már az ami bőven megéri az árát!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdVwiPlxuPGEgaHJlZj1cImh0dHBzOlwvXC9idXltZWFjb2ZmZWUuY29tXC9nYW1lcjM2NVwiIHRhcmdldD1cIl9ibGFua1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDZcL2J1eS1tZS1hLWNvZmZlZS5wbmdcIj5cbjxcL2E+XG48XC9kaXY+XG48c3R5bGU+XG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWd7XG5cdHRyYW5zaXRpb246IGFsbCAuM3M7XG5cdHBvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO1xuXHR0b3A6MDsgbGVmdDowO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMnB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1OmhvdmVyIGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigwKTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxKTtcbn1cbjxcL3N0eWxlPiIsImltYWdlcyI6WyJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzA2XC9idXktbWUtYS1jb2ZmZWUucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuYnV5bWVhY29mZmVlLmNvbVwvZ2FtZXIzNjUifQ==

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

35 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

42 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

45 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

60 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája