KIDS

mcmackoGéczy Attila2019.06.18. 21:37

Néhány sziluett áll egymás mellett. KÖLYKÖK, akik egymásra mutogatnak. Ki tette? Nem számít, a lényeg, hogy a másikra lehessen mutogatni. Ugyanezek a névtelen-arctalan figurák aztán sorban állnak, tömegbe rendeződnek, jobbról balra futnak, majd balról jobbra. Megfordulnak, aztán ismét futnak, közben ha megállnak, ütemre tapsolnak - hat a tömegpszichózis. A sokaság aztán egy sötét lyuk felé veszi az irányt. Az elsők még önszántukból vetik magukat a mélybe, az utánuk következőket azonban már a tömeg löki a feketeségbe. A zuhanást követően egy medence jön, pezsgő gyomorsavval töltve, ami aztán perisztaltikus mozgást végző csatornában végződik. Mire pedig az emésztőrendszer szétszedi, összecsócsálja, megnyomorgatja a KÖLYKÖKET, a rendszer játszi egyszerűséggel köpi ki magából alul őket, hogy az egész mizéria kezdődjön újra elölről.

De mi is az a KIDS? A Double Fine által felkarolt, kétfős indie projekt (Michael Frei és Mario von Rickenbach alkotók tollából) egy rövid, 20-30 perces performansz. Egy olyan cím, ami durván feszegeti a játékok és a művészet határát. Olyan, mint egy interaktív, modern múzeumi installáció (készült is ilyen, Zürichben). Olyan, mint egy animációs film (ilyen is van, a Berlinálén debütált), amelyben te vagy az irányító, vannak mechanikák, kisebb logikai, vagy közösségi feladványok, és az egészet tetézi a döbbenetesen egyszerű prezentáció. De nincs klasszikus értelemben vett történet, nincs főszereplő (vagyis van, több száz), és nincs megoldás, nincs reveláció. Ami van, az csupa kérdés. Ki irányít? Ki vezeti a tömeget? Hogy alakul ki az egyéni alak az uniformizált formák sorából? Mi történik akkor, ha egy irányba megyünk a többiekkel, aztán hirtelen hátraarccal szembefordulunk a többieknek?

Add össze a fentieket, nézd meg a trailert és már ennyiből biztosan kiderül, hogy szerelmes lettél-e a koncepcióba. A KIDS-ben 34 jelenet vár arra, hogy felfedezd a monokróm vizuál és tengernyi kölyökforma szilulett mögé rejtett Ötletet. Persze, hogy az egésznek van-e valódi értelme, az csak rajtad áll. A KIDS-et lehet játszani rövid, tudatod áramlását előidéző chill játékként, és a jelenetfüzérek rejtett üzeneteit és poénjait kereső műértőként. A legjobb, hogy mindkét megközelítés működik.

A KIDS beszerezhető Steamen, App Store-ból és Google Play-en, körülbelül 900 Ft-os áron. Ha be szeretnéd zsákolni a játékot, ez az oldal jó kiindulási alap a nézelődéshez: KATT!

Astrologaster

Kigyógyult a pestisből, olvas a csillagokból, csodafőzetei gyógyítják az összes betegséget is, most pedig orvosi címre vágyik. A XVI-ik században élt Simon Forman helyett most a játékos dönthet az összes páciense sorsáról - szegény, szerencsétlen lelkek!

17 órája

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

1 napja
12

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

1 napja
4

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

1 napja
2

Space Otter Charlie: hódító űrvidrák

Márciusban a kvantumfizika és az űrakciózás határait egy DOS-os időket idéző kabalfigura, Space Otter Charlie fogja feszegetni.

1 napja

PS Plus: a márciusi kínálat

Ezúttal négy címmel gazdagítja az előfizetőket a Sony. A négy cím között pedig bomba robban, visszafojtott rengéshullámmal.

1 napja
14

Átalakul a Japan Studio

Az Astro kalandokért felelős Team ASOBI lesz a japán részleg középpontja. A támogató csapatokat átmozgatják.

1 napja
1

Mortal Shell: Enhanced Edition bejelentés

4K. 60 FPS. Feljavított textúrák. Kell még indok arra, hogy ismét magadra öltsd egy nagy harcos elesett tetemét?

1 napja

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

A Nintendo hibridje nyitotta fel Arthur lovag sírját 35 év elteltével. A páncél újként csillog, a kérdés, hogy mennyire bűzlik.

1 napja

Bomb Rush Cyberfunk: csak 2022-ben!

A Jet Set Radio szellemi örököse csak jövőre érkezhet, akkor viszont már úgy néz ki konzolokra is begurul!

1 napja
3

Narita Boy: megjelenési dátum

A '80-as évek varázslatos Digitális Királysága egy kedves szerelmi történetet és narratív-központú játékmenetet ígér.

1 napja
2

The Nioh Collection

A Team Ninja hack ’n’ slash öröksége finoman fonódik össze a soulslike formula által elindított újhullámos akció-szerepjáték elemekkel. A kollekció így őrzi meg az utókornak.

2 napja
7

Hot Wheels Unleashed: gyermeki lelkülettel

A Hot Wheels márkanév a Milestone versenyjáték-iparos talján csapattal fonódik össze az új bejelentésben. Trailert is tudunk mutatni.

2 napja
2

Kena: Bridge of Spirits megjelenés!

Három percen keresztül igyekszik elvarázsolni az Ember Lab mesés kalandja, majd a végén bedob egy dátumot is az utolsó képkockákra.

2 napja
14

Returnal: gameplay bemutató

A Housemarque három percben igyekszik összefoglalni álomprojektjének alapjait. Új irányvonal, a régi alapokra építve. Prémium kategóriában.

2 napja
6

Final Fantasy VII R Intergrade: bejelentés

Kiegészítő tartalommal karöltve érkezik a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb szerepjáték élményének újgenerációs változata. Yuffie beköszön!

2 napja
12

Deathloop: Deja Vu trailer

Mintha láttuk volna már ezt valahol? Az Arkane Lyon csapata viszont ügyesen keveri újra az elemeket ahhoz, hogy ismét valami egyedit kapjunk.

2 napja

Oddworld: Soulstorm megjelenés!

A PlayStation Plus előfizetők egyik áprilisi játékaként debütál majd hamarosan Abe legújabb szökése. Újabb részletes bemutatót is kaptunk.

2 napja
6

Solar Ash: gameplay bemutató

A Hyper Light Drifter alkotói kilépnek a harmadik dimenzióba és egy nagyszabású akció-platformer kalandra csábítanak még az idei évben.

2 napja

SIFU: bejelentés

Az Absolver fejlesztőinek következő projektje sem távolodik el a keleti kultúrától. A kung-fu harcos bosszútörténete pofonokban gazdagnak ígérkezik.

2 napja
4