Metal Wolf Chaos XD

GhzSzabó Ákos2019.08.31. 23:00

Valahogy mostanában nem nagyon van kedvem játszani. Persze ettől függetlenül folyamatosan veszem a játékokat, aminek köszönhetően csak egyre frusztráltabb leszek, mivel sokkal gyorsabban nő a backlogom, mint azt valaha is lenne esélyem behozni. Amikor Mackó rám sózta a Farkaskát, csak azért vállaltam el, mert láttam magam előtt a könnyes könyörgő szemeit, tudván, hogy ő maga kb. egymillió játékot tesztel egyszerre.

Aztán első fél órát úgy toltam le, hogy fogalmam nem volt mivel játszom. Igazából utána is csak ködösen. Aztán vettem a fáradságot (Szegény Te! :) - macko) és utána olvasva szembesültem a ténnyel, hogy egy 2004-es Xbox only(!) csak Japánban(!!!) megjelent, mára már legendás kultuszba emelkedett Mechás lövöldözős csodához van szerencsém a Metal Wolf Chaos XD személyében. Sokat szidjuk a remasterek intézményét, de ebben az esetben azért több mint érthető a dolog, hiszen borzasztó frusztráló lehetett anno 100 játékosnak készíteni valamit. A MWCXD főleg két dolognak köszönheti a sikerét, első körben annak, hogy soha sem akarja magát komolyan venni és (elvileg) vállaltan lett egy igazi „trash” játék valamint egy olyan mára-már világhírű csapat (From Software) terméke volt, amin már akkor is látszott, hogy egy remekül összerakott alapra építették fel.

Az egész alaptörténet annyi, hogy az USA elnökét egy puccsal megpróbálják eltávolítani, méghozzá a legmagasabb rangban lévő vezetői, élükön az al-elnökkel. Annyira sikeresen tolják az intrikát, hogy mire észbe kapunk az egész katonaság az irányításuk alá kerül és országszerte elrendelik a szükségállapotot. Természetesen mi ezt nem hagyhatjuk annyiban, hiszen hivatali kötelességünk megmenteni a hazánkat, így a katonaság legújabb fejlesztésébe ugorva, szó szerint kiverekedjük magunkat a fehér házból és elkezdjük az egyszemélyes felszabadító háborúnkat.

Maga a játékmenet olyan 2004 stílusban egyszerű, Mechánkkal el kell pusztítani mindent ami szembejön. Mindkét vállunkon 4-4 fegyver található amik között bármikor váltogathatunk a szituációnak megfelelően. Ezeket a fegyvereket és magát a robotot is upgradelgethetjük a küldetések között a feladatok nagy része meg annyiból áll, hogy fel kell robbantanunk dolgokat miközben felfedezve (értsd: szétrombolva a tereptárgyakat) a pályát össze is szedjük az elrejtett cuccokat. Vannak rendes főellenségek is elvétve, akik néha inkább bosszantóak lesznek majd, mintsem szórakoztatóak. Cserébe a kampány olyan 6-8 óra alatt végigtolható és még egy newgame+-t is kapnak azok a retro elvetemültek akik még egyszer nekiugranának.

A grafika teljesen stílusos ahhoz képest, hogy egy 15 éves játékról beszélünk. Valamint elviekben a framerate is lockolva lett 30-ra, ami, hogy őszinte legyek nem mindig tűnik annyinak. Azt már nem is feszegetem, hogy miért nem kaptuk meg a 60fps-t akár opcionálisan, hogy ne csorbuljon az autentikus élmény. A látvány mellett állítólag még finomítottak az irányításon és bekerült a checkpont rendszer a manuális mentés mellé. Viszont a modernizálást végző csapat bevallása szerint a szinkronhoz és a hangokhoz nem nyúltak mivel azok alapból hozták a legendásan (vagy inkább komikusan) rossz kategóriát. Ami a szinkron esetében még simán hozzá is ad az élményhez, viszont a bugokat azért kijavíthatták volna. Nem tudtam fülessel hallgatni a játékot, mert akkora hangerő különbségek vannak, hogy fizikailag fájtak az átvezetők. Vannak fegyverek amik némán lőnek, valamint sokszor a robbanások is csak csendben villognak.

Összességében a játék rajongói örülhetnek, mert a mai gépeken is játszhatnak kedvencük “versmondósba” öltöztetett verziójával, annak minden bajával és bájával együtt. Azt viszont erősen kétlem, hogy képes lenne új rajongókat magához szólítani a játék, mert ahhoz azért sokat öregedett. Ettől függetlenül a stílus rajongói nyugodtan nézzenek rá; korához képest simán ma is jól játszható darabról beszélünk.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

58 perce

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

1 órája

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

6 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

15 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

16 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

18 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

20 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

21 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11