Untitled Goose Game

mcmackoGéczy Attila2019.09.24. 18:52

Az Untitled Goose Game egy ausztrál fejlesztőcsapat cigikávé melletti beszélgetésként, abszolút viccként indult játéka igazi szeretet projektté nőtte ki magát mind a csapat, mind a játékosok számára. Persze tudjuk, hogy a sikerért kőkeményen meg kell dolgozni, mégis a legjobb dolgok pont az ilyen, nem agyon izzadt receptekből szoktak kisülni. Hogy tényleg nagyot durran-e a játék, és amit kapunk, elég-e a remek játékélményhez… Szerintünk sima liba!

Ebben a játékban sülni szerencsére senki nem fog. Valahol nagyon-nagyon jó, hogy nem egy túlgondolt horror-zombi-Hitchcock koncept volt a nagy ötlet, hanem egy hót egyszerű, de talán pont ettől működőképes valami. A helyszín egy helyrekis, candide-i angol kisváros, a maga szépségével, harmóniájával. A főhős pedig egy liba, nevezzük Gedeonnak, aki teljesen természetes részét képezi ennek a mikroklímának. A választás eshetett volna dagonyázó kismalacra, bolyhos kutyusra, cirmos cicusra vagy mekkmester kecskére is, de egyik sem lenne az igazi. Hamisítatlan falusi gyermekkorom egyik legrémisztőbb élménye számomra is a liba csorda volt. Nem egyszer, nem kétszer kergetett meg minket a „főnök”, és miután egy alkalommal nagyon bátran, de remegő térdekkel egyedüliként átvágtam ezen a biológiai fegyver-csapaton, köztiszteletben álló kísérővé váltam a szomszédok körében, aminek - utólag be kell vallanom -, egyáltalán nem örültem. House House-ék is hasonló élményeket élhettek át gyerekként, egyiküket egy állatkerti liba, másikukat egy pelikán abuzálta - szegény tengerparton felnövő melbourne-i kölyköknek sincs hát menekvés - és innen az alapötlet. Az már csak hab a tortán, hogy a libák az emberiség történetében végig fontos szimbólumok és szereplők voltak, egy egyiptomi mítoszban konkrétan az egész világ egy libatojással kezdődött, Róma városát pedig többször megóvta a betolakodóktól a hangoskodó hadsereg. És akkor még nem beszéltünk mindenki kedvencéről Nils Holgerssonról és magyar alteregójáról, Lúdas Matyiról sem. Most nem is fogunk, beszéljünk helyette a játékról!

A szerencsés karakter-választás mellett egy tök jól összerakott, iszonyatosan lebilincselő logikai játékot raktak össze a srácok. Ők slapstick-stealth-sandbox-ként kategorizálják, azaz helyzetkomikumon alapuló, lopakodós, nyílt világú játékként. Nincsenek túlzott megkötések - a tennivaló lista, amit mindösszesen öt egymást követő pályarészen végezhetünk el, nem követ sorrendiséget, némelyiknek többféle megoldása is létezik. Vannak egészen egyszerű küldetések és valamivel trükkösebbek, amiket az idő előrehaladtával, a további szereplők mozgásának kiismerésével és némi próbálkozás után tudunk abszolválni.

Az összes feladat igazi liba misszió: minél nagyobb gaLIBÁT (bocs🦢!) kell okoznunk. Elsősorban tárgyakat kell ellopnunk, elmozdítanunk, jól őrzött helyekre kell besurrannunk, lopakodnunk kell, és persze nem maradhat el a szárnyfesztáv bicepsz és a gágogás sem. A harapást én kicsit hiányoltam a képességek közül, néha irtó jól jött volna, de talán így is bántottuk eléggé a város lakóit, ezt bizonyítja, hogy végül mindenhová kikerült a libáknak belépni tilos tábla!

Gedeonunk tehát nem tud túl sok mindent, de ezért realisztikus a viselkedése. Egyébként így is bőven ki tudjuk használni a kontroller adta lehetőségeket gombnyomogatás terén. Az elején kicsit bosszantóan sok is volt az irányítás, és a liba totyogását is meg kellett szokni - élesben, mert a betanulás már az első helyszín feladataiban van elrejtve, hiszen elmaradt a hosszabb jellegű betanítás. A fókuszált tutorial hiányának okát egyrészt a játék fő céljában kereshetjük, ami nem más, mint a nevetés és az önfeledt rákapcsolódás élet-halál párharcok és persze vér nélkül. És a legjobb, hogy ettől még nem lesz kevésbé kreatív vagy izgalmas az Untitled Goose Game! Az kimondottan tetszett, hogy mindig csak annyit látunk a térből, amennyit szárnyas jószágunk a valóságban is felfoghat, és ez csavart egyet az egyébként nem atomfizika logikát megkívánó feladatokon. Külön megdicsérendők a hangeffektek és a zenei aláfestés, ami szintén igazodik az alapkoncepcióhoz. Az adaptív zongora muzsika Debussy prelűdjein alapul. Mást el sem tudnánk képzelni ehhez a hangulathoz!

A soványnak ható pályaszám és a rövid játékidő megosztó pont lehet, és bennem is ott motoszkált még a vágy a piszkálásra - amihez azért tegyük hozzá gyorsan, hogy ha lehet valaki kedvesen szenya, akkor az pont ez a karakter. Az sem mellékes, hogy a stáblista után kapunk még egy hosszú feladatsort, aminek azonnal nekikezdhetünk, és ez igen jól kezeli az első végigjátszás után jelentkező elvonási tüneteinket!

Ez egy olyan játék, ami közben simán nagyokat röhögsz hangosan, és bár a végső hazafutás picit izzasztóbb és már-már tétre megy, de nem fogsz a szívedhez kapni egyszer sem, nem kell mentened a főellenség előtt, és nem kell aggódnod az életerőd vagy a tölténytárad felett sem. Az Untitled Goose Game röviden összefoglalva néhány óra szárnyaló jókedv és kellemes sikerélmény - terápiás kezelésnek sem utolsó.

9/10

mackóné ;)

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

37 perce

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

56 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

3 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

5 órája
9

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

19 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

19 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

19 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

20 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24