Layton's Mystery Journey: Katrielle And The Millionaires' Conspiracy - Switch

VegaNagy-Sz. Ferenc2019.11.13. 23:00

Jó sokáig tartott, mire Switchre is elérkezett hozzánk a kiírhatatlanul hosszú című Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy. A 2017-es, eredetileg 3DS-re és telefonokra megjelent játék már tavaly nyáron megkapta a japán portját, a nyugati megjelenésre azonban egészen mostanáig kellett várnia annak, aki nem elégedett meg a kisképernyős változatok valamelyikével. A "Katrielle" sok szempontból fordulópontot jelent a sorozat történetében, és nem feltétlenül jó értelemben. Ami elsőre szembetűnő, az Layton professzor lecserélése lányára, Katriellre. Ennek a váltásnak több oka is volt. Egyrészt az utolsó néhány Layton történet már olyan nagyszabású sztorikkal operált, amiket nehéz volt überelni, éppen ezért döntöttek a spinoffok (Layton Brothers: Mystery Room és a nagyszerű Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney) és az Azran Legacy után, hogy itt már csak a teljes reboot segít. Ezzel együtt vetettek egy alapos pillantást a célközönségre is, és megállapították, hogy a sorozat játékosainak legalább a felét hölgyek alkotják, logikus választásnak tűnt hát egy női főszereplővel újraindítani az egészet, ő lett a professzor lánya, Katrielle. Nagyjából ezzel a döntéssel együtt történt egy szomorú haláleset is, a sorozat feladványaiért felelős Akira Tago 2016-ban, 90 évesen elhunyt. A fentiek együttesen alakították a Katriellt olyanná, amilyen végül lett, egy továbbra is nagyon szórakoztató, de a korábbi részeknél nagyságrendekkel könnyedebb kalanddá.

A változások több területen is szembetűnők. A játék a korábbi, összefüggőbb sztorivezetés helyett tizenkét fejezetre tagolódik, ezek mindegyike egy-egy külön esetet dolgoz fel a fiatalabb Layton által Londonban megnyitott detektíviroda mindennapjaiból. Katrielle kap maga mellé egy viszonylag sótlan (de fülig szerelmes) fiatalembert, Ernestet, valamint egy beszélő kutyát, akit el is keresztel Sherl O.C. Kholmesnak. Ernest hosszú fejezeteken keresztül sem képes igazi egyéniséggé kiforrni magát, a basset hound ellenben kimondottan szórakoztató a maga karcos, keserű humorával. Az egy-két órás bűnesetek sajnos nem képesek felnőni a sorozat korábbi történeteihez, nem csak rövidek, de többnyire komolytalanok is, mintha a tinédzser korosztályból is a fiatalabbakra lőttek volna a készítők velük. Nyilván nem lett volna túl hiteles, ha egy tizenéves magánnyomozó fruska rögtön a világ legnagyobb ügyeit veszi a nyakába, de azért az elkóborolt állatok megkeresése valahol a másik végletet képviseli. Az, hogy a karakterek öltöztetése és az iroda berendezése pont olyan hangsúlyt kap a minijátékok között, mint az egyre nehezedő feladványok, már talán nem is annyira meglepő.

Akkor hát rossz játék lenne a Katrielle? Isten őrizz, dehogy! A feladványok nagy része továbbra is hozza azt a színvonalat, amit a korábbi részekben, a minijátékok is ötletesek és a napi feladványok tényleg indokolják, hogy a végigjátszás után is visszatérjünk időről időre letölteni és megoldani egy-egy csomagot. Ezek ugyanis valóban minden nap érkeznek (ami nem meglepő, a korábbi platformokon is így volt már, tehát van két évnyi adag csőre töltve) és néhányuk jobb időtöltés a legtöbb minijátéknál is. Szóval a játékidő legalább felét kitöltő feladványok alapvetően rendben vannak, összességében van belőlük vagy háromszáz és néhány év alatt ez még meg is fog sokszorozódni. Gondok inkább csak a talán túlzottan is kazuár történetvezetéssel és a kevésbé emlékezetes karakterekkel akadnak, amik az amúgy pozitív összképet lerántják a sótlanság (de semmiképp sem középszerűség) tartományába.

A Switch verzió egyébként a korábbiakhoz képest tartlamz negyven új feladványt és több tucat új ruhát Katriellenek, amit mondjuk én észre nem vettem volna, ha erre nem hívják fel külön a figyelmemet. Ami azonban a legnagyobb és egyben legjobb változtatás, hogy a korábbi vertikális elrendezésű játékot mennyire okosan gondolták át a Switch horizontális kijelzőjére. Nem arról van szó, hogy a két különálló képernyőt most időnként egymás mellé rendezték, hanem arról, hogy a feladványok elrendezése sokkal természetesebb, végig jó helyre van kiírva, hogy mit és hogyan kell csinálni, a hintek elérése könnyű, a megoldások bevitele pedig kézenfekvő. Eddig azt gondoltam, hogy a Layton sorozat (3)DS-re termett, de azt kell, hogy mondjam, simán működik Switchen is, ráadásul nyilván feljavított vizualitással (ami persze csak félig igaz, mert mobilokon is nagyon jól nézett ki).

Azt, hogy valóban szükség volt-e ennyire megváltoztatni a hangsúlyokat a Katrielleben, majd a játékosok eldöntik, én csak részben éreztem ezt indokoltnak. A sorozat korábbi részeinél mindig azt éreztem, hogy a puzzle- és a történetmesélős réteg harmonikus kapcsolatban állnak egymással, itt ugyanakkor ez csak időnként jutott eszembe. Darabokra tördelt történet és kevés emlékezetes karakter - sajnos inkább ez marad az utókorra a Layton sorozat ezen felvonásából.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

45 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

52 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

55 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája