Civilization VI - a komplett konzolos élmény

mcmackoGéczy Attila2019.12.04. 23:44

Gyakorlatilag kétszer írtam már a CIV6-ról, egyszer a Switch port okán a szebb napokat látott Guruban, másszor pedig a PC-s kiegészítő miatt ragadtam billentyűzetet. Az alapjátékot, a kiegészítőt, mi több a Nintendo átiratot is imádom. Épp ezért volt furcsa a minden kiegészítőt magába foglaló teljes-fullos Xbox One kiadás első órája után zavarodottan felállni a kanapéból. Valószínű kicsit fáradtan, kicsit munkától terhes fejjel ültem le a játék elé, ahogy a konzolhoz általában szoktam. De egy kis szellőztetés után visszaültem, nyilván nem adtam fel. Két óra után pedig úgy menedzseltem a kis birodalmamat, mintha mi sem történt volna. Újra nyeregben éreztem magam.

Oké, a Switch kiadást tartom talán a konzolos optimumnak, az irányítást tekintve mindenképpen. A Nintendo gépén játszható kiadásnak van egy nagy előnye: az érintőképernyő. Ahogy a kontrollert a kezembe vettem, valószínű folyton annak hiányát próbáltam kompenzálni (tudat alatt) az X kiadással való ismerkedésem elején. De, ahogy fentebb is írtam, nem volt nehéz átlendülni a nehezén. A program kétfele szedi a menüket L és R gombokra, a terepen való mozgás analóggal történik, a D-Paddal a menükben tudunk operálni fel-le és jobbra-balra. Nyilván az egér+billentyűzet kombinációt nem veri a megoldás, de szokható. Esetleg a nagyobb terepeken való átsuhanás viszonylagos darabossága az, ami talán olykor kiveri az emberben a türelmetlenség visszatartásáért felelős biztosítékot. Na meg az olykor hosszan pepecselő ellenfél lépései.

Tartalmilag kicsit felemás a kép. A játék már három+ éve megjelent pécén, így önmagában nem tekinthető igazi újdonságnak. A konzolos kiadás ára viszont a friss megjelenések közé teszi a programot, a maga 16.500 Ft-os online árával. Most jön a feketeleves. A 2K nem igazán akart jó fejként egy komplett csomagot kínálni, inkább 1.500-3.000 Ft-ért veszegethetjük a civilizációs expanziókat, vagy 12.500-ért behúzhatjuk az alapjáték mellé az expanziós csomagot, amiben a Rise and Fall és a Gathering Storm is megtalálható. Magyarul közel 30.000 Ft-ot kell kicsengetni a teljes élményért. Simán beleférhetett volna a két fő DLC az alapjáték mellé ennyi pénzért - de őszinte leszek, nem modelleztem le a piaci szcenáriókat (sic!), hogy melyik leosztásban tud a 2K nagyobbat szakítani.

Ki gondolná, a CIV6 Xbox One-on is szép, letisztult grafikával érkezik. A karakterek látványosak, a terep él-lélegzik - ha van valaki melletted, aki szereti nézni, hogy játszol, ketten is lazán órákra elmerültök a megnyugtató, hömpölygő civilizációban. A betűméret, a HUD, az ergonómia Sid Meier mérnöki pontosságú munkáihoz illeszkedően van tálalva, a zene és hangkeverés pedig kellemes ambienciával árasztja el a nappalit - feltéve, hogy az ismétlődő (akár több tíz, száz órán át pörgő) dallamoktól nem kap hülyét a közösség, ami megosztja veled a játékos teredet. Ha technikai kötözködésbe akarunk belemenni, kicsit szidhatjuk a töltési időket; de fogalmazhatunk úgy is, a játék már a betöltésekor türelemre és hosszú távú játszadozásra hív. Apropó, ha OLED TV-d van, érdemes megjegyezni, hogy a HUD fix elemei azért jelenthetnek némi fejfájást - sajnos kevésszer vált a kép teljes keretében átalakuló, alternatív nézetbe, így ha ezer órákra tervezel a játékkal pajkoskodni, lehet érdemes addig átköltöznöd a régi LCD tévédre.

Úgy gondolom a Civilization VI méltó a sorozat hírnevére, ennyi átirat, kiegészítő és frissülés után csak erősödik a gondolat az emberben - hogy a túrósba tudták ezek a zsenik annak idején ilyen ügyesen lefektetni ezeket az alapokat? A CIV úgy igazán ritkán változott az alapjaiban, de mégis annyit alakult, hogy hatodjára is érdemes legyen tetemes mennyiségű kört belefektetni. Most már nagykonzolon is. Valószínű, hogy ha először találkozol a CIV mechanikákkal, akkor nem lesz egyszerű a rétegelt játékmenet kiismerése, de a program segít, ahol tud, és az ember-gép interfész is átgondolt, megszokható, szerethető. Jöhet még egy kör?

Az alapjátékról itt olvashattok: KATT!

A Switch portról itt találtok teszet: KATT!

A Gathering Storm kiegészítőről szóló anyagunkat itt találjátok: KATT!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
7

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11