Civilization VI - a komplett konzolos élmény

mcmackoGéczy Attila2019.12.04. 23:44

Gyakorlatilag kétszer írtam már a CIV6-ról, egyszer a Switch port okán a szebb napokat látott Guruban, másszor pedig a PC-s kiegészítő miatt ragadtam billentyűzetet. Az alapjátékot, a kiegészítőt, mi több a Nintendo átiratot is imádom. Épp ezért volt furcsa a minden kiegészítőt magába foglaló teljes-fullos Xbox One kiadás első órája után zavarodottan felállni a kanapéból. Valószínű kicsit fáradtan, kicsit munkától terhes fejjel ültem le a játék elé, ahogy a konzolhoz általában szoktam. De egy kis szellőztetés után visszaültem, nyilván nem adtam fel. Két óra után pedig úgy menedzseltem a kis birodalmamat, mintha mi sem történt volna. Újra nyeregben éreztem magam.

Oké, a Switch kiadást tartom talán a konzolos optimumnak, az irányítást tekintve mindenképpen. A Nintendo gépén játszható kiadásnak van egy nagy előnye: az érintőképernyő. Ahogy a kontrollert a kezembe vettem, valószínű folyton annak hiányát próbáltam kompenzálni (tudat alatt) az X kiadással való ismerkedésem elején. De, ahogy fentebb is írtam, nem volt nehéz átlendülni a nehezén. A program kétfele szedi a menüket L és R gombokra, a terepen való mozgás analóggal történik, a D-Paddal a menükben tudunk operálni fel-le és jobbra-balra. Nyilván az egér+billentyűzet kombinációt nem veri a megoldás, de szokható. Esetleg a nagyobb terepeken való átsuhanás viszonylagos darabossága az, ami talán olykor kiveri az emberben a türelmetlenség visszatartásáért felelős biztosítékot. Na meg az olykor hosszan pepecselő ellenfél lépései.

Tartalmilag kicsit felemás a kép. A játék már három+ éve megjelent pécén, így önmagában nem tekinthető igazi újdonságnak. A konzolos kiadás ára viszont a friss megjelenések közé teszi a programot, a maga 16.500 Ft-os online árával. Most jön a feketeleves. A 2K nem igazán akart jó fejként egy komplett csomagot kínálni, inkább 1.500-3.000 Ft-ért veszegethetjük a civilizációs expanziókat, vagy 12.500-ért behúzhatjuk az alapjáték mellé az expanziós csomagot, amiben a Rise and Fall és a Gathering Storm is megtalálható. Magyarul közel 30.000 Ft-ot kell kicsengetni a teljes élményért. Simán beleférhetett volna a két fő DLC az alapjáték mellé ennyi pénzért - de őszinte leszek, nem modelleztem le a piaci szcenáriókat (sic!), hogy melyik leosztásban tud a 2K nagyobbat szakítani.

Ki gondolná, a CIV6 Xbox One-on is szép, letisztult grafikával érkezik. A karakterek látványosak, a terep él-lélegzik - ha van valaki melletted, aki szereti nézni, hogy játszol, ketten is lazán órákra elmerültök a megnyugtató, hömpölygő civilizációban. A betűméret, a HUD, az ergonómia Sid Meier mérnöki pontosságú munkáihoz illeszkedően van tálalva, a zene és hangkeverés pedig kellemes ambienciával árasztja el a nappalit - feltéve, hogy az ismétlődő (akár több tíz, száz órán át pörgő) dallamoktól nem kap hülyét a közösség, ami megosztja veled a játékos teredet. Ha technikai kötözködésbe akarunk belemenni, kicsit szidhatjuk a töltési időket; de fogalmazhatunk úgy is, a játék már a betöltésekor türelemre és hosszú távú játszadozásra hív. Apropó, ha OLED TV-d van, érdemes megjegyezni, hogy a HUD fix elemei azért jelenthetnek némi fejfájást - sajnos kevésszer vált a kép teljes keretében átalakuló, alternatív nézetbe, így ha ezer órákra tervezel a játékkal pajkoskodni, lehet érdemes addig átköltöznöd a régi LCD tévédre.

Úgy gondolom a Civilization VI méltó a sorozat hírnevére, ennyi átirat, kiegészítő és frissülés után csak erősödik a gondolat az emberben - hogy a túrósba tudták ezek a zsenik annak idején ilyen ügyesen lefektetni ezeket az alapokat? A CIV úgy igazán ritkán változott az alapjaiban, de mégis annyit alakult, hogy hatodjára is érdemes legyen tetemes mennyiségű kört belefektetni. Most már nagykonzolon is. Valószínű, hogy ha először találkozol a CIV mechanikákkal, akkor nem lesz egyszerű a rétegelt játékmenet kiismerése, de a program segít, ahol tud, és az ember-gép interfész is átgondolt, megszokható, szerethető. Jöhet még egy kör?

Az alapjátékról itt olvashattok: KATT!

A Switch portról itt találtok teszet: KATT!

A Gathering Storm kiegészítőről szóló anyagunkat itt találjátok: KATT!

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

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

60 perce

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

6 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

6 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

8 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
30

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

1 napja

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

2 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17