Frostpunk: The Last Autumn

LotharFuchs Róbert2020.01.31. 09:53

A Frostpunk ismeretében anno egyből adódhattak a kérdések: hogyan, miből, és kik által készültek a városok közepén izzó generátorok? Ezekre válaszol a The Last Autumn, ami az őszies időjárás ellenére az eddigi legnehezebb feladat elé állítja a városvezetőket. Mert bár lehet, hogy az átlagember még mindig csak rémtörténetként kezeli a klímaváltozást, a mérnökök és vezetők többsége már belátta: lépni kell. Az ekkor még épnek nevezhető civilizáció több ambiciózus projektet is indít, hogy ideális helyet találjanak, majd ott megépítsék a tömegeket melegen tartó generátorokat. Az egyik ilyen vállalkozás direktori székébe ültet a mostani DLC, ahol az új veszélyforrások mellett az idő lesz a legnagyobb ellenségünk.

Elsőre ugyanis nem tűnik olyan vészesnek a helyzet. A klíma ha kicsit csípős is, de kibírható központi fűtés nélkül. A kikötőkbe rendszeresen érkeznek hajók az anyaföldről, melyek bőséggel szolgáltatják a három alapanyag (szén, fa, acél) egyikét. Az élelemforrás is jóval bőségesebb, mint korábban. Kiaknázásuk kevesebb odafigyelést igényel, hisz az útnak indított gyűjtögetők zsákmányállatai még nem fagytak merevvé, ahogy a tengerparti halászat is végtelen fehérje forrást biztosít. A (valóságra kikacsintó) probléma az, hogy az emberiség nem vette elég komolyan az intő jeleket, a hosszú és könyörtelen télre való felkészülésre pedig csak bő egy hónap maradt. Márpedig a jó munkához idő kell, ami nincs, vagyis az egyetlen járható út az életveszélyes kapkodás.

Ez nem csak azt jelenti, hogy lóhalálában, számos munkavédelmi szabályt megszegve kell összedobni a gigakazánt, de azt is, hogy a kompromisszumok összeugraszthatják a társadalmi osztályokat. Ami gond, hiszen munkásokra és mérnökökre egyaránt szükség van, hogy a szimbolikus és szó szerinti gépezet olajozottan működjön. Az új törvények és szociális épületek is mind ezt tükrözik: újra meg újra választani kell, hogy melyik kasztnak kedvezünk, és ezek a döntések értelemszerűen következményekkel járnak. A (látszólag) jobb körülmények miatt ezúttal nem a remény, hanem a motiváció fenntartása az egyik cél, amire a szokásos, jobb minőségű étel mellett olyan új módszerek állnak rendelkezésre, mint például a kokain vagy a prostitúció. Mind-mind a maguk előnyeivel és hátrányaival.

Természetesen az épületek terén is akadnak újdonságok, még ha vizuálisan kicsit zavaró is az újrafelhasználás mértéke. Nagy vonalakban azt lehet elmondani róluk, hogy a kitermelés sokkal egyszerűbb lett (ami logikus, miután hajókon kapjuk az ellátmány oroszlánrészét), helyét a generátor megépítéséhez szükséges infrastruktúra vette át, valamint olyan fejlesztések és intézmények, ami az életüket kockáztató melósok testi és lelki épségéről gondoskodnak. Ugyanis a kráter, ahová a kolosszális fűtésrendszer kerül, számtalan veszélyt tartogat: robbanások, gázkitörések, a mélybe zuhanás lehetősége, és még sorolhatnám. Egy-egy baleset után a kék-gallérosok joggal háborodhatnak fel, amit ha nem kezelünk, sztrájkokban csúcsosodhatnak ki…. a szűkös időkeret miatt pedig ez akár végzetes is lehet. A nagyjából 4-6 órás küldetés tehát elsősorban a feszes logisztika kialakításáról, valamint az emberi problémák gyakori, de gyors megoldásáról szól, mintsem az alapjátékból ismert ráérős(ebb) túlélésről. Bár messze nem hibátlan, de kellően egyedi megközelítése az eddigi koncepciónak, amit leginkább azoknak tudok ajánlani, akik az alapjátékot már unalomig játszották, és akiket nem zavar a satuként szorító idő.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

15 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

22 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

25 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

40 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája