[Teszt] Zombie Army 4: Dead War

Zombie Army 4: Dead War

ne5hVáradi Dániel2020.02.11. 20:00

Világháború és zombik. Két, látszólag kiapadhatatlan inspirációs forrással rendelkező témakör, a kettő fúziója pedig a jelek szerint a Rebellionnak is bejött, hiszen már nem első alkalommal kell a háborúval sújtott világban élőhalott hordák tagjait ritkítani. De mennyire élvezetes is ugyanaz a formula a sokadik nekifutásra?

Sajnos erre a kérdésre nem tőlem fogtok átfogó választ kapni, ugyanis töredelmesen be kell vallanom, eddig kimaradt az életemből a Zombie Army sorozat. Azonban a Dead Warral eltöltött idő alatt egyre inkább felmerült bennem a kérdés, hogy miért is tartottam én magam távol ettől a szériától eddig? Mivel, röviden összefoglalva, a Zombie Army 4 egy baromi kellemes és élvezetes játék.

Történet szinten túlságosan komoly mélységekbe nem tudunk süllyedni, elvégre az alapkoncepció komolytalansága előrevetíti, hogy nem ettől a játéktól kapunk bestselleri narratívát. A második világháború egy pontján a führer a biztos győzelem reményében a nekromancia rejtelmeihez fordul, azonban számításaiba hiba csúszik. Amikor golyót kap a fejébe (valószínűleg épp az egyik Sniper Elite játéknak köszönhetően), a zombisereg továbbra is rendíthetetlenül háborúzik tovább, a német birodalom bukása után azonban mindezt már vezető és cél nélkül teszi. A szövetségesek pedig egy elit csapat bevetésével próbálnak véget vetni az agyhalott inváziónak.

Ebben a speciális egységben fogunk mi is tevékenykedni, a 4 (+2 DLC) karakter valamelyikét terelgetve. A csapat minden tagja különböző előnyös és hátrányos tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal könnyebben megtalálhatjuk a stílusunkhoz leginkább passzolót. A fejlesztők pedig nem akarják a játékosokat korlátozni, ezért ha többedmagunkkal vágnák neki a zombidarálásnak, akár a csapat minden tagja választhatja ugyanazt a karaktert.

A játékmenet alapja egyébként egy score attack rendszer, vagyis a pályák egészét és részegységeit a lehető legmagasabb pontszámmal kell teljesítenünk, ennek fényében kapunk értékelést és jutalmat az egyes fejezetek végén. A dolgot bonyolítja, hogy minden pályán található néhány gyűjtögetnivaló, ahogy eltérő kihívásokat is tartogatnak az egyes helyszínek, így ha csak végigrohanunk mindenhol, könnyen érhetünk el jó időeredményt, de a többi ponton gyengébb teljesítménnyel zárunk. Ez egy ügyes megoldás arra, hogy az egyes szakaszokat újra és újra végigjátsszuk a lehető legjobb eredmény mellett arra is törekedve, hogy az összes tárgyat is begyűjtsük.

A nálunk lévő loadout 3 fegyverből áll, melyek mindegyike rendelkezik egy különleges támadással, ezeket a ránk özönlő zombik mészárlásával tudjuk feltölteni. Ezen kívül kapunk egy közelharci támadást és egy kivégzést is, előbbi leginkább egy végső megoldás lehet a hordák ellen, míg utóbbi hasznosabb, ennek segítségével az életünket és a lőszerkészletünket tölthetjük.

Az előrehaladásunk során a profilunk szinteket lép, amivel a karakterhez elérhető perkek közül nyitunk meg újakat, valamint a pályákon található munkapadoknál nyílik lehetőségünk a fegyvereket fejlesztgetni. Utóbbihoz a szintén a pályákon található upgrade kiteket kell gyűjtögetnünk, míg a perkek esetében különféle feladatok teljesítésével érhetjük el a magasabb szinteket. Külön pozitívum, hogy a megnyitott perkek bármelyikét fejleszthetjük, nem szükséges beaktiválni a perket, hogy a hozzá tartozó feladatot teljesítsük.

Játékmódokkal is kellő választékkal készül a Dead War, hiszen a kampányt teljesíthetjük egyedül vagy multiplayer keretében is, mellette pedig kapunk egy klasszikus hordamódot folyamatosan nehezedő hullámokkal és természetesen boss-okkal is, valamint mindezekre a koronát a hetente frissülő challenge rendszer teszi fel, ahol előre meghatározott változók mellett játszhatjuk végig a kampány egy részét, vagy akár a teljes sztori módot.

Technikai oldalról a Zombie Army 4 meglehetősen korrekt teljesítménnyel rendelkezik, bár látvány terén nem a legerősebb, a csapat védjegyének számító lassított, röntgenezett fejlövések és egyéb brutális kivégzések továbbra is hozzák a tőlük elvártat. A textúrák részletességének elbukott pontot remekül ellensúlyozzák a stabilitással.

Az egyetlen komoly negatívumnak pedig azt felhozni, hogy a játék összes pontján már az első naptól látható a különböző utólagos tartalmak és DLC szerepeltetése. Ez nyilván nem a Dead ar sajátossága és egyrészről nem probléma, hogy nem titkolják, hogy a megjelenés után is foglalkozni fognak a játékkal, másrészt elég felemás érzéssel bír azt látni, hogy mennyivel is kevesebb a játék már a premier napján.

A Zombie Army 4: Dead War sikeresen viszi tovább a Rebellion koop formuláját, a hetente váltakozó elfoglaltságokkal és egyéb személyre szabási lehetőségeknek köszönhetően pedig abszolút a mai kor sztenderdjeihez igazították a sorozatot. Egyedül is többedmagunkkal is élvezetes lövöldözés, kellő tartalommal és változatossággal. Aki erre vevő, nyugodtan csapjon le rá.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

9 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

12 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

13 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

14 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

14 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

19 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

20 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

21 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
8

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja