[Teszt] Zombie Army 4: Dead War

Zombie Army 4: Dead War

ne5hVáradi Dániel2020.02.11. 20:00

Világháború és zombik. Két, látszólag kiapadhatatlan inspirációs forrással rendelkező témakör, a kettő fúziója pedig a jelek szerint a Rebellionnak is bejött, hiszen már nem első alkalommal kell a háborúval sújtott világban élőhalott hordák tagjait ritkítani. De mennyire élvezetes is ugyanaz a formula a sokadik nekifutásra?

Sajnos erre a kérdésre nem tőlem fogtok átfogó választ kapni, ugyanis töredelmesen be kell vallanom, eddig kimaradt az életemből a Zombie Army sorozat. Azonban a Dead Warral eltöltött idő alatt egyre inkább felmerült bennem a kérdés, hogy miért is tartottam én magam távol ettől a szériától eddig? Mivel, röviden összefoglalva, a Zombie Army 4 egy baromi kellemes és élvezetes játék.

Történet szinten túlságosan komoly mélységekbe nem tudunk süllyedni, elvégre az alapkoncepció komolytalansága előrevetíti, hogy nem ettől a játéktól kapunk bestselleri narratívát. A második világháború egy pontján a führer a biztos győzelem reményében a nekromancia rejtelmeihez fordul, azonban számításaiba hiba csúszik. Amikor golyót kap a fejébe (valószínűleg épp az egyik Sniper Elite játéknak köszönhetően), a zombisereg továbbra is rendíthetetlenül háborúzik tovább, a német birodalom bukása után azonban mindezt már vezető és cél nélkül teszi. A szövetségesek pedig egy elit csapat bevetésével próbálnak véget vetni az agyhalott inváziónak.

Ebben a speciális egységben fogunk mi is tevékenykedni, a 4 (+2 DLC) karakter valamelyikét terelgetve. A csapat minden tagja különböző előnyös és hátrányos tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal könnyebben megtalálhatjuk a stílusunkhoz leginkább passzolót. A fejlesztők pedig nem akarják a játékosokat korlátozni, ezért ha többedmagunkkal vágnák neki a zombidarálásnak, akár a csapat minden tagja választhatja ugyanazt a karaktert.

A játékmenet alapja egyébként egy score attack rendszer, vagyis a pályák egészét és részegységeit a lehető legmagasabb pontszámmal kell teljesítenünk, ennek fényében kapunk értékelést és jutalmat az egyes fejezetek végén. A dolgot bonyolítja, hogy minden pályán található néhány gyűjtögetnivaló, ahogy eltérő kihívásokat is tartogatnak az egyes helyszínek, így ha csak végigrohanunk mindenhol, könnyen érhetünk el jó időeredményt, de a többi ponton gyengébb teljesítménnyel zárunk. Ez egy ügyes megoldás arra, hogy az egyes szakaszokat újra és újra végigjátsszuk a lehető legjobb eredmény mellett arra is törekedve, hogy az összes tárgyat is begyűjtsük.

A nálunk lévő loadout 3 fegyverből áll, melyek mindegyike rendelkezik egy különleges támadással, ezeket a ránk özönlő zombik mészárlásával tudjuk feltölteni. Ezen kívül kapunk egy közelharci támadást és egy kivégzést is, előbbi leginkább egy végső megoldás lehet a hordák ellen, míg utóbbi hasznosabb, ennek segítségével az életünket és a lőszerkészletünket tölthetjük.

Az előrehaladásunk során a profilunk szinteket lép, amivel a karakterhez elérhető perkek közül nyitunk meg újakat, valamint a pályákon található munkapadoknál nyílik lehetőségünk a fegyvereket fejlesztgetni. Utóbbihoz a szintén a pályákon található upgrade kiteket kell gyűjtögetnünk, míg a perkek esetében különféle feladatok teljesítésével érhetjük el a magasabb szinteket. Külön pozitívum, hogy a megnyitott perkek bármelyikét fejleszthetjük, nem szükséges beaktiválni a perket, hogy a hozzá tartozó feladatot teljesítsük.

Játékmódokkal is kellő választékkal készül a Dead War, hiszen a kampányt teljesíthetjük egyedül vagy multiplayer keretében is, mellette pedig kapunk egy klasszikus hordamódot folyamatosan nehezedő hullámokkal és természetesen boss-okkal is, valamint mindezekre a koronát a hetente frissülő challenge rendszer teszi fel, ahol előre meghatározott változók mellett játszhatjuk végig a kampány egy részét, vagy akár a teljes sztori módot.

Technikai oldalról a Zombie Army 4 meglehetősen korrekt teljesítménnyel rendelkezik, bár látvány terén nem a legerősebb, a csapat védjegyének számító lassított, röntgenezett fejlövések és egyéb brutális kivégzések továbbra is hozzák a tőlük elvártat. A textúrák részletességének elbukott pontot remekül ellensúlyozzák a stabilitással.

Az egyetlen komoly negatívumnak pedig azt felhozni, hogy a játék összes pontján már az első naptól látható a különböző utólagos tartalmak és DLC szerepeltetése. Ez nyilván nem a Dead ar sajátossága és egyrészről nem probléma, hogy nem titkolják, hogy a megjelenés után is foglalkozni fognak a játékkal, másrészt elég felemás érzéssel bír azt látni, hogy mennyivel is kevesebb a játék már a premier napján.

A Zombie Army 4: Dead War sikeresen viszi tovább a Rebellion koop formuláját, a hetente váltakozó elfoglaltságokkal és egyéb személyre szabási lehetőségeknek köszönhetően pedig abszolút a mai kor sztenderdjeihez igazították a sorozatot. Egyedül is többedmagunkkal is élvezetes lövöldözés, kellő tartalommal és változatossággal. Aki erre vevő, nyugodtan csapjon le rá.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

12 órája
3

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

16 órája

Visszavonjuk az előkészületben lévő Hideo Kojima interjúnkat

Az internet kollektív tudata úgysem bírná el az anyag mélyen szántó, intim szellemiségét.

17 órája
11

Gyilkosság és bűntény animeországban, megjelent a Bustafellows

A visual novel kaland masszív időre lekötheti a műfaj kedvelőit.

18 órája

Inbento - cicamama eledele

18 órája

PlayStation 5: hamarosan szabadon bővíthetjük a tárhelyünket

Érkezik a régóta várt SSD támogatás. De egyéb finomhangolásokra is számíthatunk.

20 órája
13

Heteken belül végleg lekerül a digitális piacterekről a Forza Motorsport 7

Néhány hetünk maradt, hogy a játékot és a korábban megjelent letölthető tartalmakat kosárba tegyük.

21 órája
17

Határozatlan időre elhalasztották a Crimson Desert megjelenését

Tovább mélyítenék a játékmechanikákat, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassák.

21 órája

Death's Door

A fene se hitte volna, hogy egy apró, kétfős csapat fogja a nyár egyik bombáját ledobni, de most ez történt: a Death's Door egy szinte tökéletesen megkomponált kaland lett, melyet vétek lenne kihagyni!

22 órája
4

Annapurna Interactive Showcase

A feltörekvő kis amerikai kiadó is megtartja a saját nyári bemutató műsorát. Érdemes volt odafigyelni rájuk ismét!

1 napja
7

Új stúdió segíti a Sony-t a PlayStation játékok PC-re portolásában

A Nixxes Software a Sony istálló része lett - nem is véletlenül. Ők segítenek majd a PC portok elkészítésében.

1 napja
13

Epikus játékok jönnek az Epic Games Store ingyenesen letölthető címei közé

Vonatok, patkányok, bazi nagy harci puskák és agresszív versenyek. Mindez két hét leforgása alatt.

1 napja
2

Indulhat a pengetánc, konzolokra is megjelenik a Naraka Bladepoint

Irány a távol-keleti fantáziavilág - videóban mutatkozik a PS5 változat.

1 napja

Utolsó mozgóképen a The Ascent cyberpunk világa

A mai naptól indulhatunk három társunkkal a sci-fi akció / szerepjáték kalandra.

1 napja
2

Raytracinggel bolondított jubileumi Final Fantasy X animációt készített Unreal-ben egy rajongó

A Final Fantasy X huszadik jubileumát ünnepli ezzel a lelkes fan.

1 napja
2

Balinéz pokolba csábít minket a ma megjelent Escape from Naraka

A játék a Headup kiadásában és a Xelo Games fejlesztésének köszönhetően jelenik meg.

1 napja
1

Police Simulator: Patrol Officers - rendőrnek lenni jó!

Német rutinnal, amerikai közegben, és korai hozzáférésben próbálhatjuk ki a rendfenntartói létet az Astragon járőrszimulátorában. A Patrol Officersnek pedig minden esélye meg is van rá, hogy műfaja eddigi legjobb darabjává váljon!

1 napja
2

Cartoon Network-öt idéző látványt kínál a Dodgeball Academia

A Humble Games következő játéka érdekes árkád-szerepjáték mix lesz.

1 napja

Új csapatba állnak össze a The Last of Us, Destiny és God of War fejlesztői

Első projektjük pedig egy single player játék lesz.

2 napja
5

Csúszik egy keveset a Kena: Bridge of Spirits

Az új tervek szerint szeptember végén érkezhet a mesés látványú kaland.

2 napja
14