Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

liquidSomosi László2020.03.22. 13:14

A Pokémon Mystery Dungeon széria jelentős múlttal bír: a tizenöt éve indult zsebszörnyes mellékág-sorozat eddig tíz játékot, és két manga-adaptációt préselt ki magából - ami spin-off szériához mérten nem kis teljesítmény. A Nintendo most a lelkes „hasznosítsunk újra régebi sikercímeket Switch-en!” hullám keretében a sorozatot 2005-ben megnyitó Pokémon Mystery Dungeon: Blue / Red Rescue Team-et vette elő dobozból, keverte össze, csinosította ki, és tálalta újra a jelenlegi konzolgenerációt becélozva.

Vagyis a Rescue Team DX (ahol a DX a DeluXe rövidítése) egyáltalán nem új játék, hanem a régi DS / GBA kiadás direkt újracsinálása - még csak az újragondolás szót sem lehet igazán használni rá, mert néhány kényelmi funkciótól eltekintve tartalmi és játékmechanikai szempontból teljesen ugyanazt kapjuk, mint a 2005-ben (GBA-ra és DS-re) megjelent eredeti verzió(k)ban. Ami tulajdonképpen nem baj, mert az eredeti jó játék volt, és ugyanez mondható el a Switch változatról is.

Ha egyáltalán nem ismernéd a Mystery Dungeon szériát: Pokémon tematikájú dungen crawler-ről (vagy szépen, hunglishul: dándzsönpucolósdiról) van szó, random-generált térképekkel, és jó nagy adag karakterfejlesztéssel és mikromendezsmenttel. A Rescue Team főhőse egy emberből lett Zsebszörny (ő lesz a főkaraktered), aki egy szabadon választható másik pokémonnal összeállva (később további társakat toborozva) a világban zajló titokzatos katasztrófák nyomán fellépő szükséghelyezetekben nyújt segítséget a bajbajutottakon. Ez konkrétan dándzsönök felfedezését jelenti, sok harccal megspékelve - csak itt nem zombik, sárkányok és megtévedt kísértetek ellen harcolunk, hanem (nem fogod kitalálni!) más pokémonokkal akasztjuk össze a bajszot. A sztori nem csak a titokzatos katasztrófákról szól, a másik vonal a ”vajon ki is vagyok én” rejtélye, ebben a tekintetben némi hasonlóságot mutat a tavalyi Pikacsu, a detektív mozifilmmel.

A Rescue Team játékmechanikák tekintetében a zsáner legtöbb sajátosságát felmutatja, és noha kezdetben akár egyszerűcskének tűnhet, egyáltalán nem az. A harc körökre osztott, alapvetően négyzetrácsokon ugrálunk nyolc irányba - a haladás normál esetben folyamatos, ellenfelek közelében kapcsol be a körös rendszer, de igény szerint a teljes térkép területére bekapcsolható az állandó négyzetrács. Közvetlen parancsokat egy karakternek adhatunk, de ennek nem kell feltétlenül a főhősnek lennie, bármikor válthatunk másra - a fentmaradó karaktert / karaktereket a gép irányítja, a taktikai menüben „megbeszéltek” szerint. Minden és mindenki fejleszthető, és erősen mikromenedzselhető - a hatékony túlélés érdekében még arra is oda kell figyelnünk, hogy zsebszörnyünk pocakja mindig tele legyen (oké, ha tele nem is, de ne éhezzen a szerencsétlen). Az eredeti DS változathoz képest a játék kapott pár kényelmi funkciót: egy csapatba a korábbi taglétszám kétszeresét toborozhatjuk, és bekerült egy (hasznos) „egy gombot nyomva tartva automatikusan megtalálja nekünk az adott szintről kivezető kijáratot” lehetőség is.

A legnagyobb változás természetesen a vizuális körítés, és ezen a fronton nagyon jó munkát végzet a Switch verziót fejlesztő Spike Chunsoft: a Rescue Team egy az egyben úgy néz ki, mint egy megelevenedett kifestőkönyv, a vizuális stílus remekül passzol a játék világához / témájához, öröm ránézni. A negatív oldalon kevés tétel sorakozik, leginkább az, hogy (a grafikán kívül) a Rescue Team DX egy rendkívül konzervatív remake, játékmenet és tartalom terén egész minimális újításokkal bír csak, és az eredeti verziót jellemző hullámzó nehézség is megmaradt a határozottan kitüremkedő nehézségi tüskéivel.

A Pokémon + Dándzsönpucolás párosítás már tizenöt éve is remekül működött, most sincs másként: a Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX mindkét oldalról megközelítve jó anyag, még akkor is, ha a stílusos / modern grafikához egy meglehetősen konzervatív, az elmúlt évtizedből megörökölt játékmenet társul.

*** Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX | Platform: Switch (tesztelt) |

Ár: 16500 HUF | Kiadó/fejlesztő: Nintendo / Spike Chunsoft |

Megjelenés: 2020 március 5 ***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

5 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

12 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

16 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

30 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

57 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

59 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája