The Almost Gone

VegaNagy-Sz. Ferenc2020.06.29. 23:55

Figyelemfelkeltő puzzle játékokért mindig érdemes vigyázó szemeinket az apróbb indie megjelenésekre vetni, mert ezek közt néha valóban lehet újszerű, érdekes megközelítésekkel is találkozni. Na jó, meg azért is, mert alig jelenik meg évente néhány igazán jó puzzle játék, ezért a feladványokra (ki)élezett elme sokszor inkább kiéhezett marad. A The Almost Gone egyszerre több, egymástól nagyban különböző forrásból merít ihletet, így próbálván igazolni eredetiségét.

Ennek talán legmarkánsabb, vizuálisan is szembetűnő bizonyítéka a játéktér különleges ábrázolása. Az izometrikus nézetű megannyi kis dioráma mindegyike egy-egy szobának vagy helyszínnek feleltethető meg, ezek között tudunk ugrálni. A vizualitás tökéletesen kiszolgálja a dizájnt, a szobák ugyanis kilencven fokonként forgathatók és természetesen egészen mást látunk minden nézetből. Itt rögtön beugorhat a Monument Valley, amely kreatívan játszadozott a perspektívákkal, itt azért ilyen mélysége nincsen a kameraforgatásnak, de minden egyes pálya mérnöki precizitással van felépítve és a megszerzendő tárgyak egy része is ördöngösen van elrejtve. A többször előforduló mechanikus puzzlék és a "mindenhová nyomok, hátha történik valami" játékmenet itt-ott a Room-sorozatot idézi, de itt is inkább csak a felszínt kapargatja a The Almost Gone, a pixelvadászat részeként néha már cél nélkül, minden lehetőséget kipróbálva keressük a megoldást. Az alapvetően halott környezettel az a fő gond, hogy nem lehet tudni, mi az, amit csupán a háttérvilág szerves részeként képzeltek el a készítők, és mi az, ami a fontos feladványok része. A point & click kalandjátékos elemek tehát működnek, jópofák, de a komplexitásuk csak ritkán éri el az emlékezetességhez szükséges szintet.

És itt jön a kisebb csavar, ugyanis a fentiekhez kapcsolódik egy sétaszimulátoros történetmesélés is, legyen szó a fajsúlyos témáról (természetesen egy komplett pszichiátriai utazást fogunk tenni a múlt titkaiban), a visszaemlékezésekről, a "beszélő tárgyakról" vagy a helyszínekről (a szülőháztól indulva egészen a "kötelező" kórházig jutunk, sajnos az utolsó fejezet erdeje túl hamar ér véget ahhoz, hogy egy kevésbé szögletes helyszínen is érvényesülni tudjon a dioramikus koncepció. És bár a sztori tényleg kellően komor (ebben a családban sem volt rendben szinte semmi...), a játék legnagyobb erénye mégis az, hogy végig laza, kellemes, görcsölésmenetes élményt képes nyújtani. Az innen-onnan érkező inspirációs források szépen állnak össze valami egyedi, kerek egésszé az alatt a rövid három óra alatt, amíg az ötödik fejezet végére érünk.

Semmilyen területen nem képes kiemelkedőt nyújtani, ugyanakkor még sincs kiemelkedő hibája. Amit pedig előzetesen vállal - megpróbál eredeti maradni -, azt tulajdonképpen erőlködéstől mentesen hozza is. Rövid, kellemes, egyszerű élmény, néhány hét múlva sajnos mégis csak a perspektívára fogunk emlékezni.

6/10

***The Almost Gone | Platform: Nintendo Switch, Android, PC (tesztelt), iOS |

Kiadó/Fejlesztő: Happy Volcano |

Megjelenés: 2020. június 25. ***

Pinball FX: érkezik a következő generáció

A hazai Zen Studios rendkívül népszerű flipper sorozata új alapokra költözik. Ráadásul nem csak szépül, de bővül is!

3 órája

Batora: Lost Haven bejelentés

A Remothered sorozat alkotói a horrorból az akció-szerepjáték irányába kacsingatnak. A bejelentés mellé némi gameplay villanás is jutott!

3 órája
2

Balan Wonderworld: próbakör

A mai naptól minden platformon elvihető egy próbakörre a Sonic the Hedgehog eredeti alkotóinak új kalandja. Neked hogy tetszik?

3 órája
3

Tomb Raider anime sorozat készül!

A Netflix a Legendary Entertainment stúdiójával közösen folytatja a reboot trilógia eseményeit. Lara Croft animációs formában kerül a képernyőkre.

17 órája
6

Full Circle: itt készül a Skate 4

Az Electronic Arts új stúdiót alapított Vancouver városában, hogy a legendás gördeszkás sorozat visszatérhessen. Néhány ismerős arc is van ott!

17 órája
2

State of Play: Destruction AllStars

Csupán egy hét választ el minket a megjelenéstől, így természetesen a Lucid Games játéka is megkapta a saját State of Play felvonását. Ideje volt!

18 órája
10

Mario 3D World + Bowser's Fury

A Super Mario 3D World egyszerűen túl jó játék ahhoz, hogy csak úgy hagyják feledésbe merülni. Még akkor is, ha esetleg egyszer már macskaruhába bújtál. Itt van 5+1 dolog, ami változott a Super Mario 3D World-ben a Wii U verzióhoz képest!

19 órája
6

PlayStation Plus: februári trió

Érkezik a Destruction AllStars! De a Sony nem bízta pusztán egy teljesen új PlayStation 5 játékra a következő hónap sikerét.

19 órája
17

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

22 órája
13

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

1 napja
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

1 napja
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

1 napja
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

1 napja
23

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

1 napja
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

2 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

2 napja
7

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

2 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

2 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

2 napja
2