Kapszulák: Colt Canyon, Fell Seal, Skully, Mr. Driller

mcmackoGéczy Attila2020.08.11. 11:22

COLT CANYON - TESZT

A HeadUp portfóliója tele van jobbnál-jobb indie finomságokkal, de ezekbe belevágni nem mindig magától értetődő. A Colt Canyon is egy relatíve érdektelen pixelrakásnak tűnik első ránézésre, pláne ha csak screenshotokat néz az ember.

Pedig egy remek twin-stick lövöldéről van szó, amely a western sztorivonalát egy rogue-szerű játékmenetre húzza fel - annak limitációt nem megkerülve. Nem könnyű a játék, de rengeteg féle ellenfél, fegyver, mechanika (lopakodás) és terepi leosztás gondolkodik arról, hogy kisebb pályaszakaszokon előrehaladva ne legyen könnyű dolgunk ebben a véres akciódús vadnyugati darálóban.

Hogy mitől működik a program játékmenete? Attól, hogy a fegyverjáték és az akciódinamika remekül illeszkedik. Klassz húzása van a mozgásnak, a lövésnek, a találatnak, és a paradicsomszósszal alaposan meglocsolt pixelgrafika is remekbe szabott látványt nyújt élőben, pláne nagyképernyőn. Switchtől kezdve PC-ig, szinte mindenre elérhető a játék, így ha a vadnyugat+twinstick kombináció bejön, akkor egy titkos kis finomságra lelhetsz így a nyári punnyadásban.

7 / 10

***Colt Canyon | Platform: PC (tesztelt), PS4, Xbox One, Switch

Kiadó: Headup | Fejlesztő: Jonathan Mannshoven | Megjelenés: 2020.06.16.***

mcmacko

FELL SEAL: ARBITER'S MARK + MISSIONS & MONSTERS - TESZT

A Disgaea és a Final Fantasy Tactics sorozatban edződött játékosok valószínű rá is untak bizonyos szinten a stratégiai JRPG vonalra. Megmondom őszintén, nekem egy-egy ilyen játék akár egy bő 4-5 évre elegendő muníciót ad a műfajból, de nyilván a többség ezzel másképp van, mert a zsáner folyamatosan termeli az újoncokat.

A Fell Seal: Arbiter's Mark 2018 óta minden évben tesz valamit, hogy a fronton legyen, tavaly például a konzolos kiadások jöttek, most pedig egy friss DLC érkezett a játékhoz Missions and Monsters címen.

Ami jó a játékban: iszonyat mélység van a mechanikákban, már ami a tárgyakat és különböző "foglalkozásokat" illeti. A sztori is hosszú és kacifántos, bár már idejekorán látszik, hogy sok benne az időhúzás. (Ez a műfajra általánosan is jellemző, szóval ezért feltétlenül nem éri meg kardélre hányni a játékot.)

Ami viszont gond: a játék messziről jól fest, közelről azonban hihetetlen amatőr az összhatás - mintha a HD-festmények és alacsonyabb igényű Pixelart teljesen széttartó hatása közé estek volna a grafikusok, mindezt bumszli animációkkal, és (nem tudom körmönfontabb módon mondani) amatőr stílusban tálalva.

A mostani írásnak amúgy a Missions & Monsters kiegészítő ad aktualitást. A fő feature a szörnygyűjtögetés, pajtásaink kusztomizációja (ehh) mellett pedig az eredeti alapok tovább bővítgetése is bejön a képbe, tovább komplikálva a mechanikák rendszerét. Sajnos a fő sztorivonalhoz nem ad túl sokat a DLC, de ha bekap a gameplay hurok, akkor jó sok tennivalót ad még a teljes játékhoz.

Ha rég volt már taktikai RPG az asztalodon, vagy eleve falod a stílust, akkor nem rossz kombó lehet az alapjátékot a DLC-vel összehozni (amit Switchen sajna nem tudsz egyelőre megtenni) - rengeteg időt bele lehet tenni a csomagba. Engem kissé taszít a világa és a külleme - gonosz leszek, de a Fae Tactics, vagy valamelyik korábbi Disgaea játék jobban mozgat, mint az amúgy maga közönségét (főleg PC-n) szépen megtaláló Fell Seal saga.

mcmacko

***Fell Seal: Arbiter's Mark + Missions and Monsters DLC | Platform: PC, PS4, Xbox One, (Switch)

Kiadó: 1C Entertainment | Fejlesztő: 6 Eyes Studio | Megjelenés: 2018.08.16. - 2020. 06. 23. (DLC)***

SKULLY - TESZT

Nem impotens csapat a Finish Line Games - a Cel Damage HD és a Maize a saját köreikben egész szépen helyt álltak, a mostani eresztés pedig új terepre gurítja a játékosokat.

Emlékeztek a Monkey Ball szériára? Hasonló elven alapul a Skully is. Egy varázskoponyát irányítasz benne, csak nem a terepet döntögeted, hanem a direkte a labdát irányítod. A terep leküzdése mellett virágokat gyűjtögethetsz, és változatos skilleket villantó szörnyformákat öltesz magadra, amelyek a továbbjutás kulcsát jelentik majd; akár több forma is segítheti egymást egyszerre a megoldás elérésének céljából. Működik a koncepció? Igen, a Skully kissé laposnak tűnik messziről, de valójában egész pofás és igényes darab. Jól pakolja az árkád ős alapjaira a nóvumot, ráadásul szórakoztat is. Már amikor nem akarod a kontrollert ripityomra törni egy-egy vérbeli, old-school skillt igénylő szakasznál.

Tizennyolc pályájával tartalmi szempontokban sem tudunk belekötni. Oké, a gyűjtögetés egy idő után kifullad, és az órádra nézve inkább mennél előre a terepen, mintsem a két csokor csóró virágért erőlködj. Szerencsére a pályák és az akadályok pont annyira érdekesek, hogy nyárra két Tsushima meg Flight Simulator közé épp be tudd szuszakolni a Skully-t.

6 / 10

Sgt Pep

***Skully | Platform: PC (tesztelt), PS4, Xbox One, Switch

Kiadó: Modus | Fejlesztő: Finish Line Games | Megjelenés: 2020. 08. 04.***

MR. DRILLER: DRILLAND - TESZT

Érdekes élmény a Mr. Driller sorozatot ismét köreinkben tudni. Régóta köztünk van a Namco kicsi fúrómestere, és a mostani megjelenés is egy remake, mégpedig a GameCube időkben pörgő DrillLand epizódé. Engedjetek meg ennyi szentimentalizmust - olyan rég volt szerencsém Driller úrhoz, hogy emlékek sora záporoz ilyenkor. Másik kor, másik életszakasz... ugyanaz a hős.

A szinte tökéletesen kitalált játékmechanikai alapok az újrakiadásban is változatlanok - ezt egy 2002-es játék renoválásánál el is várhatjuk (persze csak akkor, ha azok az alapok tényleg nem igényelnek belepiszkálást). Fúrónkkal haladunk lefele az egyes pályák gödreiben, taktikusan megválasztva a következő kődarabot, melyet fúrásra kiszemelünk. Csavar a menetes szárban: a DrillLand egyes látványosságai külön módosítókat, bónuszokat, pályaelemeket tartalmaznak, ezzel kellemes változatosságot kapunk a Switch hordozható elvéhez is tökéletesen illeszkedő kiadással. Apropó 4 fős multit is varázsolhatunk (fúróverseny, vagy csata formájában), és egy Casual mód is helyet kapott a kiadásban.

Grafikailag nem egy nagy szám a játék, de nem is ezért szerettük a sorozatot. A zenék viszont összeállnak a látvánnyal, és a művészeti stílus egységes vonalvezetése kényezteti az érzékeket. Mindez egy polír árkád játékmenettel társul, ezzel együtt tehát a Mr. Driller Drillandiában egy kifejezetten komoly kis játékká avanzsál, amely sokkal jobban öregedett mechanikái és stílusjegyeit tekintve, mint sok más PS1-PS2 korból átmentett klasszikus.

8 / 10

Sgt Pep

***Mr. Driller: DrillLand | Platform: Switch (tesztelt), PC

Kiadó: Bandai Namco | Fejlesztő: Infinity | Megjelenés: 2020. 06. 25..***

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

8 órája
8

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

9 órája
1

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

9 órája
7

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

12 órája
17

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

21 órája

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

1 napja
21

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

1 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

1 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

1 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

1 napja
53

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

2 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

2 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

2 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

2 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

2 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

2 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

3 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

3 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

3 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

3 napja