[Teszt] NBA 2K21

NBA 2K21

Gamer3652020.09.15. 23:18

Emlékszem, hogy amikor tavaly szeptember elején megérkezett az NBA 2K20, túl a drafton és a nyári ligán, de még jóval az októberi szezonkezdés előtt, már erős NBA-elvonási tünetekkel küzdöttem, így hát igazán kiéhezve vetettem rá magam - pont, ahogy a 2K szerette volna. Ugyan a játék nem váltotta meg a világot, de a tökéletes időzítésnek, az apróbb fejlesztéseknek és persze a friss játékoskereteknek köszönhetően sikerült szokás szerint rendesen berántania.

Idén viszont 2020-at írunk: az NBA szezon a COVID-19 világjárvány következtében 4 hónapra leállt, és dollár-százmilliók árán sikerült csak júliusban újraindítani a floridai Disney World-ben kialakított “buborékban”, ahol a luxusbörtönbe zárt játékosok üres csarnokokban játsszák jelenleg is a rájátszás meccseit. A draft és az átigazolási szezon még a kanyarban sincs, a következő idény - amit elvileg a most megjelent játék dolgoz fel - pedig legjobb esetben is csak december közepén fog elindulni. Vagy akkor sem, elnézve az amerikai közállapotokat…

Ennek tetejében nyakunkon van a next-gen konzolok érkezése, amiken launch title lesz az NBA 2K21 következő generációs verziója, ami - a 2K állítása szerint - egy alapjaitól újraépített játék lesz a nagyobb teljesítményű gépekre optimalizálva. Mindezek fényében fenntartásokkal fogadtam az évek óta stagnáló sorozat jelenlegi generációs hattyúdalát.

Az NBA 2K21 tartalmát és játékmódjait tekintve szinte teljesen megegyezik a tavalyi verzióval. Megkapjuk az összes NBA és WNBA csapatot, egyelőre a jelenlegi keretekkel. A következő szezon indulásakor ezek természetesen frissülni fognak - a 2K live service szolgáltatásaira eddig sem nagyon lehetett panasz. Játszhatunk gyors meccseket online és offline módokban, indíthatunk bajnokságot vagy GM-ként átvehetjük egy csapat irányítását egy több szezonos karrier-módban. Itt lehetőség van a meccsek különböző mélységű szimulálására (az eredmény azonnali megtekintésétől a stilizált bogyós 2D nézeten át akár a teljes meccs 3D-s végignézéséig), így egy komplett kosárlabda-menedzser játékot is kapunk a pénzünkért.

A két legnépszerűbb mód közül a kosárlabda-szerepjátéknak is felfogható My Career-ben természetesen új bevezető sztorit játszhatunk végig, ami ezúttal meglehetősen földhözragadt: középiskolai végzősként kell bejutnunk 10 amerikai egyetem valamelyikére, hogy aztán az egyetemi bajnokságban letudva egy évet részt vehessünk az NBA drafton. A közepesen ismert televíziós színészek mellett Damian Lillardot és Zion Williamsont is felvonultató történetet én minden sablonossága ellenére is lelkesen tudtam végigjátszani, de a 2K gondolt azokra is, akiknek ez nyűg, így ők egyből az NBA szezon (és a végtelen grind) kezdetére ugorhatnak.

Innentől minden úgy zajlik mint a tavalyi részben - a játékos attribútumok és kitűzők fejlesztése semmit sem változott. A MyPark grafikailag felfrissült, üdítő az új tengerparti helyszínen játszani online streetball meccseket a szokásos unalmas város helyett, de ez is csak kozmetikai változás. Aki gondolkozik a next-gen verzió beszerzésén is, vagy eleve az azt is tartalmazó Mamba Forever Edition-t vette meg, annak fontos tudni, hogy a MyCareer/MyPark eredményei nem jelennek majd meg a PS5/XSX verziókban, azokban mindenképp nulláról kell kezdeni ezt a módot.

A MyTeam már más tészta, népszerű kártyagyűjtögetős módban összeharácsolt gyűjteményünket a következő generációs változatba is továbbvihetjük, így aki nem akar lemaradni, annak érdemes már most elkezdenie a pakkok nyitogatását. A 2K is ide pozícionálta a legtöbb újítást: a tavaly megjelent evolution kártyákat most már több irányba is fejleszthetjük, emellett visszatértek a tavaly hiányzó kitűzők, amikkel minden kártyánkat továbbfejleszthetünk, egyedibbé tehetünk. Az online Unlimited bajnokság mellett kapunk egy hétvégékre pozícionált Limited módot is, ahol csapatunkat bizonyos szabályok és megkötések mentén kell összeállítanunk, így nagyobb szerepet kaphat az ügyességünk a kártyáink minőségével szemben. Emellett a készítők a más live service játékokban bevált szezononkat is bevezetik - hat hetente tervezik frissíteni a játékmódokat és az “Agenda” néven futó, extra jutalmakért teljesíthető mini-küldetéseket. Mindezeket nyakonöntve a megújult, frissebb, ropogósabb, gyorsabb menürendszerrel biztos vagyok benne, hogy a MyTeam mód idén is be fogja szippantani a rajongókat.

Érdekes módon a legnagyobb változás ott jött, ahol a legkevésbé vártam: a játékmenetben. Pontosabban a dobás irányításában, mert egyéb tekintetben a tavalyi - határozottan kellemes - gameplay minimálisan még jobbá csiszolt verzióját kapjuk. A dobás viszont… Gombot használva csak a némileg megváltozott UI mikroszkopikus méretével kell megküzdeni, én viszont évek óta az analóg karral dobok. Ez eddig ugye az időzítésről szólt: kar hátrahúzás, jó ütemben elengedés - intuitív megoldás. Ezúttal azonban a kar hátrahúzása után jobbra-balra kell a dobómozdulat közben milliméteres korrekciókat csinálni a mikroszkopikus GUI-n, azzal az analóg karral, ami közel sem képes ilyen precíz mozdulatok átvitelére. Két probléma van azzal, hogy Warioware minijátékot csináltak a dobásból: egyrészt nekem kivették a mókát belőle. Hiába csinálok meg egy szuper dobóhelyzetet vagy jutok el üresben a gyűrűig egy jó ütemű betöréssel, maga a dobás a korábbi jutalomélmény helyett egy görcsös, stresszes folyamat. Emellett a korábbi metódussal az időzítést normál esetben nem lehetett nagyon elrontani, most viszont baromi könnyű extrém módon elhibázni a stick pozícionálását, minek hatására Steph Curry-vel is homályokat fogsz dobni üres dobóhelyzetből, és akár a teljesen szabad ziccereket is ki tudod hagyni. A fejlesztők is érezték a problémát, így már jött is a frissítés, ami Hall of Fame nehézségi szint alatt jelentősen megengedőbbé tette a dobások precizitását, de érzésem szerint lesz még itt mit csiszolni. Én napok alatt tudtam eljutni a napi többszöri rage-quit szinttől odáig, hogy most már néha sikerélményem is van a játékban. Aki hozzám hasonlóan analóg karral szeret dobni, annak mindenképpen ajánlom vásárlás előtt a demó kipróbálást, hogy ne érje meglepetésként az új “élmény”.

Hogy kinek ajánlom az NBA 2K21 jelenlegi generációs változatának beszerzését? Bárkinek, aki a jelenleg elérhető legjobb, friss NBA játékkal szeretne játszani, nincs meg neki az NBA 2K20 és nem tervezi PS5/XSX beszerzését. A nextgen konzolok korai beszerzői inkább várjanak az újgenerációs változatra, vagy ha szeretnék már most elkezdeni a MyTeam módot, fontolják meg a Mamba Forever Edition beszerzését.

***Immortal

7/10***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

10 órája
3

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

14 órája

Visszavonjuk az előkészületben lévő Hideo Kojima interjúnkat

Az internet kollektív tudata úgysem bírná el az anyag mélyen szántó, intim szellemiségét.

15 órája
11

Gyilkosság és bűntény animeországban, megjelent a Bustafellows

A visual novel kaland masszív időre lekötheti a műfaj kedvelőit.

16 órája

Inbento - cicamama eledele

16 órája

PlayStation 5: hamarosan szabadon bővíthetjük a tárhelyünket

Érkezik a régóta várt SSD támogatás. De egyéb finomhangolásokra is számíthatunk.

18 órája
13

Heteken belül végleg lekerül a digitális piacterekről a Forza Motorsport 7

Néhány hetünk maradt, hogy a játékot és a korábban megjelent letölthető tartalmakat kosárba tegyük.

19 órája
17

Határozatlan időre elhalasztották a Crimson Desert megjelenését

Tovább mélyítenék a játékmechanikákat, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassák.

19 órája

Death's Door

A fene se hitte volna, hogy egy apró, kétfős csapat fogja a nyár egyik bombáját ledobni, de most ez történt: a Death's Door egy szinte tökéletesen megkomponált kaland lett, melyet vétek lenne kihagyni!

20 órája
4

Annapurna Interactive Showcase

A feltörekvő kis amerikai kiadó is megtartja a saját nyári bemutató műsorát. Érdemes volt odafigyelni rájuk ismét!

1 napja
7

Új stúdió segíti a Sony-t a PlayStation játékok PC-re portolásában

A Nixxes Software a Sony istálló része lett - nem is véletlenül. Ők segítenek majd a PC portok elkészítésében.

1 napja
13

Epikus játékok jönnek az Epic Games Store ingyenesen letölthető címei közé

Vonatok, patkányok, bazi nagy harci puskák és agresszív versenyek. Mindez két hét leforgása alatt.

1 napja
2

Indulhat a pengetánc, konzolokra is megjelenik a Naraka Bladepoint

Irány a távol-keleti fantáziavilág - videóban mutatkozik a PS5 változat.

1 napja

Utolsó mozgóképen a The Ascent cyberpunk világa

A mai naptól indulhatunk három társunkkal a sci-fi akció / szerepjáték kalandra.

1 napja
2

Raytracinggel bolondított jubileumi Final Fantasy X animációt készített Unreal-ben egy rajongó

A Final Fantasy X huszadik jubileumát ünnepli ezzel a lelkes fan.

1 napja
2

Balinéz pokolba csábít minket a ma megjelent Escape from Naraka

A játék a Headup kiadásában és a Xelo Games fejlesztésének köszönhetően jelenik meg.

1 napja
1

Police Simulator: Patrol Officers - rendőrnek lenni jó!

Német rutinnal, amerikai közegben, és korai hozzáférésben próbálhatjuk ki a rendfenntartói létet az Astragon járőrszimulátorában. A Patrol Officersnek pedig minden esélye meg is van rá, hogy műfaja eddigi legjobb darabjává váljon!

1 napja
2

Cartoon Network-öt idéző látványt kínál a Dodgeball Academia

A Humble Games következő játéka érdekes árkád-szerepjáték mix lesz.

1 napja

Új csapatba állnak össze a The Last of Us, Destiny és God of War fejlesztői

Első projektjük pedig egy single player játék lesz.

1 napja
5

Csúszik egy keveset a Kena: Bridge of Spirits

Az új tervek szerint szeptember végén érkezhet a mesés látványú kaland.

1 napja
14