Observer: System Redux

mcmackoGéczy Attila2020.11.17. 18:25

Mindig is csipkedte a fantáziámat az Observer, de csak halogattam-halogattam a végigjátszását, így a backlog foglyaként csak csendes pillantásokat vetett rám szegény Rutger Hauer (Isten nyugosztalja!) a telepíthető játékok listájából. Aztán jött ez a next-gen vonat, amire a Bloober az egyre bővülő katalógusából az Observert szemlélte ki "átmeneti" játéknak. És nem is tette rosszul. A Layers of Fear sorozat talán annyira nem állna meg a lábán (a mára megöregedett első rész után a folytatás nem sikerült olyan jól), az Observerben viszont van még kakaó, ezt bizonyítja a System Redux alcímmel ellátott kiadás is.

Xbox One-on sem nézett már ki rosszul a játék, de a Bloober alaposan kitett magáért. Nem csak egy egyszerű felbontás/AA/filtering turbózást kapunk, hanem assetek tekintetében építették újra a világ jelentős részét. Az Observer Redux egy friss Unreal motor verzió alatt fut, de van itt minden mi szemnek-szájnak az ingere. Remek textúrák, sűrűn rendezett belterek, és indusztriális kitekintés Krakkó szájberjövőjébe. A Ray-Tracing felületek is sokat adnak az összképhez, bár érdemes tudni, hogy ez a feature kicsit képi műtermékekkel terhelt, ne várjon senki 3080 Nvidia GPU-hoz méltó képtisztaságot. A képzaj amúgy a gyógyszerfüggő főhős állapotához képest is változik, ez egy érdekes megfigyelés volt az első egy-másfél órában, de nem áll a vizualitásnak rosszul a glitchelő összkép. Ami viszont nagyon durva, az a felbontás és a fényhatások párosa. 4K HDR tévén ahogy megállsz egy-egy szobában és egy pillanatra lehidalsz a látottakon, akkor áll össze, hogy a képminőségben itt tényleg ugrottunk egy bő generációt. A karaktermodellek is fejlődtek, de komolyabb animációt prezentáló jelenetekre ne számítson senki.

Néhány saját készítésű screenshot, csak hogy lássátok az assetek minőségét...

Az is érdekes adalék, hogy az Xbox 360-at indító Condemned nekem kifejezetten sokszor beugrott a játék közben, de ez már csak egy ilyen kis hangulati párhuzam, amibe talán a generációváltó szentimentalizmus is közrejátszik. Mi az ára a fent taglalt "szépségnek"? Az, hogy a játék bizonyos szobákban, egyes látképeknél bevágja a képkockafrissítést 30 alá, és néha simábban futó szakaszoknál is érződik a ragadós-nyúlós hatás az összképen. Szólt a holló: kárkárkár.

Maga a játékmenet is finomodott állítólag a korábbi iterációhoz képest. Erről nem tudok komolyabbat állítani, de nekem a Blooberes analóggal-ajtónyitogatós, fióktúrós irányítással most sincs bajom - ezt amúgy ki lehet egy gombnyomásos megoldásra cserélni az opciók között. A mindent szkennelős, különböző visorok használatát igénylő nyomozás is kifejezetten tetszett. A horror szekciók viszont kicsit kilógnak az amúgy egész korrekt módon épített Blade Runneres hangulatból. Oké, a játék eleve depresszív húrokat penget, de a Blooberre jellemző pszicho-tripek olykor túllépik a jóízlés és a cyberpunk nyomozósdi hangulati határait. Szóval ez plusz pont a horrorrajongók számára, nekem viszont megmaradhatott volna az Observer egy kicsit darkosabb sci-fi sétaszimnek-kalandjátéknak. A kalandjáték titulus talán kicsit túlzás is a játékkal kapcsolatban - ez egy narratív fókuszú adventure, amiben a hidden object játékelemek hangsúlyosabbak, mint a point and click műfajtól örökölt mechanikák. És a Bloober stílusát ismerve ez számomra így pont rendben is volt. Rutger Hauer karaktere pedig akkor is elvinné a hátán a rajongók számára a sztorit, ha a játék érdemi része és az újgenerációs látvány ennél gyengébbre sikerült volna.

Szóval nem volt érdemtelen a nextgen titulust ráfüggeszteni az Observerre. Kifejezetten érezni rajta a korábbi konzoloktól magasabb szintre hangolt vizuált, és nem mondom, hogy PC-n nem láttam már indie belső nézetű kalandjátékoktól hasonlóan penge színvonalat, de konzolon ez teljesen jó színvonal, ez egy komolyabb, generációt indító léptéknek hatott nálam. Az első patch elvileg úton van már, és szükség is van rá, mert a stabil képkocka frissítéssel és néhány interaktolható tárggyal-felülettel akad nehézség. De ha valami látványosra, valami emlékezetes atmoszférájú játékra vágysz, nem bánod a horror-vonalat, és csíped a futuretro cyberpunk hangulatot, akkor simán kezdheted a nextgen élményeidet az Observer: System Redux-szal.

***Observer: System Redux

Platform: PC, PS5, XSX (tesztelt)

Kiadó / Fejlesztő: Bloober Team / Bloober Team

Megjelenés: 2020. 11. 10. (PS5: 11. 12.) | Ár: kb. 30 EUR***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Xbox és Bethesda Games Showcase

26 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

29 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

4 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

15 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

15 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

15 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

19 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

20 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

20 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 napja
3

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

1 napja
5