[Teszt] Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition

Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition

kevinyCsángó Kornél2024.07.03. 10:00

A Beyond Good and Evil mindig valahogy a kettősség farvizén evickél - és ezt már a címében sem titkolja. A Michel Ancel (Mr. Rayman) nevével fémjelzett Ubisoft Montpellier csapat hosszú évek munkáját követően egy mesterművet tett le az asztalra 2003 végén, majd a kiadó mondhatni meghalni küldte ki a projektet az erősen szaturált karácsonyi piacra amellett, hogy a marketing büdzsét is inkább szintén akkor debütált Prince of Persia Sands of Time-ra locsolták el. A fejlesztői poklokat megjáró, elkaszálásokat túlélő, Duke Nukem Forever-t fejlesztési időben jobbról előző előzményfolytatás mindannyiunk türelmét próbára teszi, de hogy a jó oldal is fényt kapjon: Uborkáék leporolták az első részt, megszeretgették, új ruhába öltöztették és elküldték nekünk a bálba, hogy újra táncra hívhassuk.

Meglehetősen régi adósságot törleszt ezzel a francia kiadó: ha pótolni vagy újra kívántad volna élni Jade nagy kalandját - leszámítva az Xbox visszafele kompatibilitással életre kelthető HD verziót - 2-3 generációra visszamenő retrokonzolt kellett beszerezned, vagy meg kellett alkudnod az igen pocsék PC verzióval… Ennek viszont hála az égnek vége, a ráncfelvarrott verzió minden kurrens gépen tiszteletét teszi. De mielőtt belemerülnénk ennek kivesézésébe, gondolva azokra a játékosokra, akiknek dunsztuk nincs róla miféle miskulancia ez - és sajnos igen sokan vagytok ebben a cipőben - végigtekintünk Hillys világán.

Hillys egy kedves, békés kis bolygó a System 4 tartományban… illetve volt valamikor. A planétát ugyanis támadás alá vette egy bizonyos Domz faj, akik fura ízeltlábú izékre hasonlítanak és hipnotikus erőkkel is bírnak. A támadások szinte rendszeresek, Hillys gyenge, sorkatonai szolgálatát pedig az Alpha Sections magánhadserege egészíti ki. A mindent beharsogó propagandagépezet igyekszik eloszlatni a kételyeket az amúgy rendesen bűzlő Alpha Sections körül és próbálnak minden fura kimenetelű akciót az underground IRIS Network nyakába varrni. Akik ugyebár egy kicsiny földalatti mozgalom és a vesszőparipájuk, hogy mindenről az Alpha Sections tehet. Patthelyzet, ám ilyenkor jön jól a független sajtó és az oknyomozó riportok, melynek középpontjában egy kedves, empatikus zöldszemű fotóriporter lányka, Jade áll.

Jade a várostól erősen kívüleső világítótoronyban él. Ez egyfajta menedék a lelencgyerekeknek, akik együtt alkotnak új családot. Jade - aki maga is lelenc - Pey’j nevű nevelőapjával - aki amúgy egy disznó… elnézést, Sus Sapiens - gondozgatják a világítótornyot… míg egy szép napon bele nem sodródnak a fenti konfliktusba.

A Beyond Good and Evil ereje a folyamatos építkezésben - mind az intrikákkal gazdagon beszőtt történetében, eklektikus, ügyesen kibontakozó játékmenetében - és a világépítésében rejlik. Kevés olyan játékkal találkoztam pályafutásom során, ami ennyire erős vízió mentén lett megálmodva. Kalandod során igen sokféle fába kell vágnod a fejszéd: fotózás, Zelda féle dungeon-fejtés, Metal Gear-féle lopakodás, POD versenyek, űrhajó építés… És mindez annyira egyben van, annyira nem érzed, hogy bármelyik elem kicsit is kilóg… 20 évvel a megjelenés után is rá tudok csodálkozni, micsoda mestermunkát le tudtak tenni egyesek az asztalra.

Node térjünk át cikkünk apropójára, lássuk miként muzsikál az új verzió. A PC és a Switch verziókat volt szerencsém szemügyre venni, az előbbin kompromisszummentesen száguld a játék 4K-ban, 60 f/s-el, az utóbbi, a gyengécske hardver okán értelemszerűen döcögősebb. Konkrétabban: a 30 f/s-t célozza meg, de sajnos egyes esetekben képes magát alulmúlni. Ez akkor lesz igazán szembeötlő, amikor még közben átvált slow motion-be is (egyes harci jeleneteknél ilyen gyárilag történik) - no akkor valóban felrándul a szemöldök. Ami viszont a ráncfelvarrást illeti, határozottan pofás lett a végeredmény: a textúrák jelentősen csinosabbak, a modellek is részletesebbnek tűnnek és a bevilágítás is cserélve lett. A zenei betétek is újra lettek játszva nagyzenekar által, és az a helyzet, hogy Christophe Héral nem véletlenül kapott jelölést BAFTA-ra… Zseni az a fickó, nagyon érzi hogy hova milyen kompozíció való. A BG&E zenéje legalább annyira eklektikus, ezerszínű mint a játékmenete.

Szóval igazán ránk fért már valami jó hír a Beyond Good and Evil háztájáról, még ha a második résszel lapítanak is a francia barátaink, az hogy végre méltóképp meg tudjuk idézni ezt a felejthetetlen klasszikust, modern platformokon, akár hordozható formában is, azért jár a pacsi. Jó is néha felidézni azt a kort, amikor a “Ubisoft Game” nem szitokszónak számított és... szívből remélem, hogy a jövőben remélem sikerül visszaállítani a régi renoméjukat. Ha mással nem is, legalább a Beyond Good and Evil 2-vel…

PLATFORM PC (tesztelt), PS4, PS5, Xbox One, Series, Nintendo Switch (szintén tesztelt) KIADÓ Ubisoft FEJLESZTŐ Ubisoft Montpellier MEGJELENÉS 2024. június 25. ÁR 19.9 EUR / ~8000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája
1

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==