[Teszt] Before Your Eyes

Before Your Eyes

WarhawkLusztig Zsolt2021.05.17. 20:00

Mondják, hogy halála pillanatában az ember előtt lepörög teljes élete. Valószínűleg sose fogjuk megtudni, hogy ebből mennyi igaz, azonban ez az egyetlen mondat az, amire egy apró csapat (sikeres Kickstarter kampányt követően) egy egész játékot húzott fel. Erre és egy érdekes trükkre, melynek segítségével a Before Your Eyes egy egészen különleges élménnyé válik.

Tekintve, hogy a játék leírásában is szerepel, nem spoilerezek túl sokat azzal, hogy a játék a főhős, Benjamin Brynn halála pillanatában kezdődik. Ekkor halássza ki a lelkek tengeréből egy humanoid farkas, aki egyszemélyben lesz idegenvezetőnk és egyfajta védőügyvédünk is, mert mint kiderül, életünk alapján dönt majd a Kapuőrnek nevezett entitás (Az Isten? Egy isten? Egy újabb túlvilági dolgozó? Nem derül ki.) arról, hogy beléphetünk-e egy szebb helyre, vagy... nos, intő példaként maradunk a tengeren. Azonban ahhoz, hogy farkas koma el tudja mondani, hogy milyen életet is éltünk, előbb le kell pörgetni azt a bizonyos élettörténetet, mi pedig, mivel jelenlegi alakunk nélkülöz mindenféle végtagot, egyetlen módon interaktálhatunk vele: pislogással.

És mikor azt mondom, hogy pislogással, akkor úgy értem, hogy neked, kedves játékos, a tényleges szemeid tényleges pislogásával. Ez pedig több dolgot is feltételez: egyrészt azt, hogy a játék tökéletes élvezetéhez szükség lesz egy webkamerára, mely talán ebben a vírussal terhelt időszakban nem egy megugorhatatlan dolog. (Amennyiben az, akkor a játék lehetőséget biztosít arra, hogy egér kattintással „csaljunk”, de én ezt tényleg csak legvégső esetben ajánlom.) Másrészt azt, hogy a Before Your Eyes még egy szokásos narratív kalandhoz képest is kevesebb dolgot bíz a játékosra, néha van valamennyi beleszólásunk az eseményekbe, egyszer-egyszer még választási lehetőségünk is lesz (melyek inkább apró pontokban változtatnak a történeten, nem fogják alapvetően más irányba terelni), de az idő jelentős részében inkább nézője és hallgatója leszünk ennek az életnek. Ami igazából érthető is, hiszen megtörtént eseményeket látunk, lényegében tényleg csak nézőként lehetünk jelen benne. Ezt pedig nagyon ügyesen hangsúlyozza a játék, szó szerint egy szempillantással ugrunk órákat, napokat, de akár éveket is, és bár bizonyos fontosabb pontokon hosszabban elidőzhetünk, egy-egy jelenetből jóval azelőtt léphetünk tovább, hogy az véget érne – és mivel pislognunk kell, ezért ha nem vagyunk fekete öves farkasszem-nézés bajnokok, akkor sokszor lesz olyan, hogy akaratlanul is átugrunk akár komplett dialógusokat. Zavaró? Elsőre talán az lehet, de jobban belegondolva mennyire tökéletesen mutatja be azt, ahogy próbálunk foggal-körömmel (vagy jelen esetben tágra nyitott szemekkel) kapaszkodni egy-egy kellemes emlékbe, csak hogy testünk egy önkétlen reflexe lökjön tovább bennünket!

És az a reflex komoly kihívásokat kap, ugyanis a Before Your Eyes mesterien megírt története komolyan próbára fogja tenni könnycsatornáinkat. Érdekes módon egy egészen átlagos életet látunk, egy hétköznapi család, hétköznapi gyermekének hétköznapjait, melybe azért ügyesen sikerül belecsempészni az egzisztencializmus és depresszió hullámait, ahogy megpróbálja feldolgozni életének értelmét. Az írás szerintem közel tökéletes, megfelelő tempóban hullámzik, néhol bájos, aranyos emlékek hullámain kaptatva, majd az önbecsülés hiányának völgyében landolva. Nem egy teljesen váratlan fordulat tarkítja a történetet, melynek befejezése sokkal-sokkal komolyabbat ütött, mint amire fel voltam készülve és biztos vagyok benne, hogy sokáig velem marad.

Melyhez az íráson kívül a kitűnően összeválogatott szereplőgárda is szükséges. Nincsenek sokan, a törődő, de teljesítményt megkövetelő anya és a kedvesen bohókás apa mellett mindössze a szomszéd lány kapott szerepet, de ennyi elég is, a nagyjából másfél órás kalandba úgyse férne több és ez lehetőséget ad arra, hogy sokkal jobban megismerjük őket is, kapcsolatot alakítsunk ki velük. Szerencsére a szinkron és a színészi játék minősége kellően jó ahhoz, hogy képesek legyünk elveszni a történetben.

A mai videojátékos közegben viszonylag ritkák az új ötletek, a Before Your Eyes viszont a „pillantásvezérelt” irányítással pont egy ilyet hozott, mely ráadásul kifejezetten jól is működik. Engem szabályosan elvarázsolt az első alkalom, mikor egy akaratlan pillantás miatt éveket ugrott a történet, mikor a játék egy bizonyos pontján be kellett csuknom a szemem, hogy jobban halljam a szülők beszélgetését és hogy mennyire egyszerűen, ösztönösen működik ez a megoldás. Sajnálatos módon a játék eléggé a radarok alatt repül, azonban ha nyitott vagy az ilyen újdonságokra, van megfelelő hardvered és kedveled a keserédes narratív kalandokat, akkor ez a játék nem csak ajánlott, hanem egész egyszerűen kötelező.

Platform: PC | Kiadó: Skybound Games | Fejlesztő: GoodbyeWorld Games | Megjelenés: 2021. április 8. | Ár: 8,99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

16 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

20 órája
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==