Before Your Eyes

WarhawkLusztig Zsolt2021.05.17. 20:00

Mondják, hogy halála pillanatában az ember előtt lepörög teljes élete. Valószínűleg sose fogjuk megtudni, hogy ebből mennyi igaz, azonban ez az egyetlen mondat az, amire egy apró csapat (sikeres Kickstarter kampányt követően) egy egész játékot húzott fel. Erre és egy érdekes trükkre, melynek segítségével a Before Your Eyes egy egészen különleges élménnyé válik.

Tekintve, hogy a játék leírásában is szerepel, nem spoilerezek túl sokat azzal, hogy a játék a főhős, Benjamin Brynn halála pillanatában kezdődik. Ekkor halássza ki a lelkek tengeréből egy humanoid farkas, aki egyszemélyben lesz idegenvezetőnk és egyfajta védőügyvédünk is, mert mint kiderül, életünk alapján dönt majd a Kapuőrnek nevezett entitás (Az Isten? Egy isten? Egy újabb túlvilági dolgozó? Nem derül ki.) arról, hogy beléphetünk-e egy szebb helyre, vagy... nos, intő példaként maradunk a tengeren. Azonban ahhoz, hogy farkas koma el tudja mondani, hogy milyen életet is éltünk, előbb le kell pörgetni azt a bizonyos élettörténetet, mi pedig, mivel jelenlegi alakunk nélkülöz mindenféle végtagot, egyetlen módon interaktálhatunk vele: pislogással.

És mikor azt mondom, hogy pislogással, akkor úgy értem, hogy neked, kedves játékos, a tényleges szemeid tényleges pislogásával. Ez pedig több dolgot is feltételez: egyrészt azt, hogy a játék tökéletes élvezetéhez szükség lesz egy webkamerára, mely talán ebben a vírussal terhelt időszakban nem egy megugorhatatlan dolog. (Amennyiben az, akkor a játék lehetőséget biztosít arra, hogy egér kattintással „csaljunk”, de én ezt tényleg csak legvégső esetben ajánlom.) Másrészt azt, hogy a Before Your Eyes még egy szokásos narratív kalandhoz képest is kevesebb dolgot bíz a játékosra, néha van valamennyi beleszólásunk az eseményekbe, egyszer-egyszer még választási lehetőségünk is lesz (melyek inkább apró pontokban változtatnak a történeten, nem fogják alapvetően más irányba terelni), de az idő jelentős részében inkább nézője és hallgatója leszünk ennek az életnek. Ami igazából érthető is, hiszen megtörtént eseményeket látunk, lényegében tényleg csak nézőként lehetünk jelen benne. Ezt pedig nagyon ügyesen hangsúlyozza a játék, szó szerint egy szempillantással ugrunk órákat, napokat, de akár éveket is, és bár bizonyos fontosabb pontokon hosszabban elidőzhetünk, egy-egy jelenetből jóval azelőtt léphetünk tovább, hogy az véget érne – és mivel pislognunk kell, ezért ha nem vagyunk fekete öves farkasszem-nézés bajnokok, akkor sokszor lesz olyan, hogy akaratlanul is átugrunk akár komplett dialógusokat. Zavaró? Elsőre talán az lehet, de jobban belegondolva mennyire tökéletesen mutatja be azt, ahogy próbálunk foggal-körömmel (vagy jelen esetben tágra nyitott szemekkel) kapaszkodni egy-egy kellemes emlékbe, csak hogy testünk egy önkétlen reflexe lökjön tovább bennünket!

És az a reflex komoly kihívásokat kap, ugyanis a Before Your Eyes mesterien megírt története komolyan próbára fogja tenni könnycsatornáinkat. Érdekes módon egy egészen átlagos életet látunk, egy hétköznapi család, hétköznapi gyermekének hétköznapjait, melybe azért ügyesen sikerül belecsempészni az egzisztencializmus és depresszió hullámait, ahogy megpróbálja feldolgozni életének értelmét. Az írás szerintem közel tökéletes, megfelelő tempóban hullámzik, néhol bájos, aranyos emlékek hullámain kaptatva, majd az önbecsülés hiányának völgyében landolva. Nem egy teljesen váratlan fordulat tarkítja a történetet, melynek befejezése sokkal-sokkal komolyabbat ütött, mint amire fel voltam készülve és biztos vagyok benne, hogy sokáig velem marad.

Melyhez az íráson kívül a kitűnően összeválogatott szereplőgárda is szükséges. Nincsenek sokan, a törődő, de teljesítményt megkövetelő anya és a kedvesen bohókás apa mellett mindössze a szomszéd lány kapott szerepet, de ennyi elég is, a nagyjából másfél órás kalandba úgyse férne több és ez lehetőséget ad arra, hogy sokkal jobban megismerjük őket is, kapcsolatot alakítsunk ki velük. Szerencsére a szinkron és a színészi játék minősége kellően jó ahhoz, hogy képesek legyünk elveszni a történetben.

A mai videojátékos közegben viszonylag ritkák az új ötletek, a Before Your Eyes viszont a „pillantásvezérelt” irányítással pont egy ilyet hozott, mely ráadásul kifejezetten jól is működik. Engem szabályosan elvarázsolt az első alkalom, mikor egy akaratlan pillantás miatt éveket ugrott a történet, mikor a játék egy bizonyos pontján be kellett csuknom a szemem, hogy jobban halljam a szülők beszélgetését és hogy mennyire egyszerűen, ösztönösen működik ez a megoldás. Sajnálatos módon a játék eléggé a radarok alatt repül, azonban ha nyitott vagy az ilyen újdonságokra, van megfelelő hardvered és kedveled a keserédes narratív kalandokat, akkor ez a játék nem csak ajánlott, hanem egész egyszerűen kötelező.

Platform: PC | Kiadó: Skybound Games | Fejlesztő: GoodbyeWorld Games | Megjelenés: 2021. április 8. | Ár: 8,99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

5 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

19 perce
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

46 perce
1

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

48 perce

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

5 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

5 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

15 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

15 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

16 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

16 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

16 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

16 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

17 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

19 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

20 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

20 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

20 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája

Wholesome Direct 2021 nyár összefoglaló

Több mint 70 jókedvet sugárzó játékot mutattak be az év legvidámabb indie-válogatásában.

21 órája
1

Firegirl megmenti a rászorulókat!

A játék alcíme: Hack and Splash! Ez sok mindent elárul!

22 órája
1