A Monster's Expedition

WarhawkLusztig Zsolt2020.12.01. 23:19

Indicade rovatunk folytatódik, ebben pedig 2020 legfontosabb, de az oldalunkról eddig kimaradt indie játékokat mutatunk be nektek Warhawk mester vezényletével!

Ami a Monster’s Expeditiont igazán zseniálissá teszi az az, hogy mennyire rémisztően egyszerű az egész. Valószínűleg nem mondok sokat azzal, hogy a játék első tíz-tizenöt percében megmutatott minden eszközt, amivel meg lehet a feladatokat oldanom és onnantól kezdve nem lesz semmi újdonság, nem lesz semmi csavar, mégis minden egyes feladvány frissnek, újnak tűnik. És ez valahol rendkívül idegesítő is, hiszen nem foghattam a játékra, ha nem sikerült megtalálnom a megfejtést. Nem a feladványban kell keresni a hibát, egyszerűen béna voltam.

Persze a játékot készítő Draknek & Friends nem kifejezetten tért le az általuk már többször kitaposott ösvényről, meg lehet itt találni az A Good Snowman Is Hard To Build vagy a Sokobond nyomait (nem is beszélve a klasszikus szókobanról), de mégis van ebben a játékban annyi egyéniség, annyi báj, hogy nem merült fel bennem az önplagizálás gyanúja. Örömmel terelgettem a kis szörnyet ezen a különleges, szabadtéri múzeum-szigeteken, ahol mindössze annyi a feladat, hogy kisebb-nagyobb fákat kidöntve és a helyükre lökve-forgatva hidat építsek a következő tárlathoz. Egyszerű? Elméletben igen, aztán menet közben derül ki, hogy az apró, kompakt sziget-feladványok mennyire ördögi feladványokat rejtenek.

Cserébe viszont a játék szó szerint mindent alárendel annak, hogy az egyszeri játékos a feladványokra koncentrálhasson. A környezet, legyen akármennyire színes és hangulatos (mert az!) mindig egyszerűen olvasható, az irányítás összesen négy iránygombot igényel, ha pedig úgy érezzük, hogy elrontottuk a feladatot, akkor egy gombbal lépésenként lehet visszapörgetni az időt, egy másikkal pedig egy szempillantás alatt lehet az egész szigetet alaphelyzetbe állítani. Ennyi, semmi mágia, semmi időhúzás, csak a játékos és a feladvány.

Ami viszont megtöri a feladványok sorozatát azok a tényleges kiállítási tárgyak és leírásaik: hétköznapi tárgyak, melyeket egyáltalán nem hétköznapi módon magyaráznak el. Szobabicikli leírásán sose nevettem még olyan jót mint itt, nem csak öröm megnézni mindent, de kitűnő motiváció is arra, hogy igenis haladjunk tovább.

A Monster’s Expedition nem próbálja megreformálni a logikai játékokat, azonban kétségkívül Draknekék eddigi legjobb alkotása, egy olyan játék, ami nem frusztrál, hanem bátorít, ami nem elítél ha hibázol, hanem újrakezdésre ösztönöz és ami kétségkívül az idei év egyik legjobbja saját kategóriáján belül.

Monster's Expedition | Platform: iOS, PC, Linux | Kiadó: Draknek | Fejlesztő: Draknek & Friends | Megjelenés: 2020. szeptember 10. | ár: 17 EUR

Game Pass: január második fele

Egyre csak gyülekező japán bűnözők, régóta várt pixelharcosok, kiváló vadnyugati stratégák és a nagy Series X|S exkluzív.

3 órája
1

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning Switchre is

A Switch tulajok újabb 100+ órás szerepjátékkal gazdagodnak. Mondjuk a jó hírt? Erre nem is kell sokat várniuk!

3 órája

The Shore: Lovecraft szörnyei, sorakozó!

Érj partot, járj mezítláb a fekete vulkáni homokban, élvezd a szellőt, majd nézz farkasszemet Dagonnal meg egy Shoggoth-tal!

20 órája
8

Buried In Ice: a Dolog elszabadul

Újra játékot ihletett Carpenter remekműve. A cél ezúttal is túlélni az idegen lényt!

20 órája
6

Így rajtol az Everspace 2 korai hozzáférése

Kellemes trailert kapott a gyönyörű űrshooter.

20 órája

Gamer365 Ünnep (Chicken Police (X))

Az ünnepi hangulat sokszorosan fokozott - elrajtolt a nextgen, jön a karácsony, és végül itt az évek óta várt Gamer365 Next. Masszív nyereményjátékkal készültünk!

21 órája
391

Apex Legends: a múlt aranya

Dupla újdonsággal szolgál a Stories from the Outlands friss epizódja.

1 napja
1

Hitman III

Pár napon belül újabb megbízatásokat kap kedvenc kopasz bérgyilkosunk. Itt az utolsó mozgókép az eligazítás előtt.

1 napja
3

The Pedestrian: konzolos megjelenés

Napra pontosan egy évvel a PC-s debütálása után PlayStation konzolokra költözik az egyedi 2.5D logikai platformer.

1 napja
3

S.T.A.L.K.E.R. 2: információ-morzsák

A rövid, de hangulatos kedvcsináló trailer után most néhány új információt osztott meg velünk a kijevi fejlesztőcsapat.

1 napja
7

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

1 napja
6

Override 2: Super Mech League

Szeretjük a mechákat, szeretjük a kaidzsukat is, így magától értetődő lehet, hogy szeretjük az Override-ot is, amely sorozattá válva a második epizódnál tart jelenleg. Tesztlaborba vittük a lelkes folytatást.

1 napja

Heti megjelenések

Egy kopasz ügynök visszatér, azonban rajta kívül is akad néhány friss megjelenés a héten.

1 napja
4

Everspace 2

Küszöbön az Early Access verzió, ezért bekuncsorogtuk magunkat a most zajló zárt bétába. Nem bántuk meg, ugyanis félkész stádiuma ellenére is nagyon biztató a gyors űrlövöldék koronázatlan királyának örököse, az Everspace 2!

1 napja
5

Star Wars Battlefront 2: túl sok új játékos

Megfektette a Star Wars: Battlefront 2 szervereket az Epic Game Store irányából (ingyenjáték, hééé!) beözönlő játékosok hada - az EA sietve kompenzál.

2 napja
6

Cyberpunk: így csúszott félre minden

A Bloomberg húsz CDPR fejlesztőt keresett meg, hogy kiderítsék: mi csúszott félre a Cyberpunk 2077 fejlesztése során? Válaszok következnek.

3 napja
30

Nyüzsgős traileren a Persona 5 Strikers

Minden fókusz az akción - ilyen lesz az Atlus új őrülete.

3 napja

Scott Pilgrim visszatért, baby!

Ráadásul nem akármilyen gyűjtői jön Brian Lee O'Malley képregényének játékfeldolgozása, izé, annak is a remaster kiadása mellé.

3 napja
7

Squadron 51: lődd a csészealjat!

Végre egy játék, ami a régi idők zsé kategóriás sci-fi filmjeit parodizálja!

3 napja
11

TOHU: álomszép kaland január végére

Kézzel rajzolt, rajzfilmes stílusú, és ráadásul eszméletlenül hangulatos így első blikkre a Fireart játéka.

3 napja
1