A Monster's Expedition

WarhawkLusztig Zsolt2020.12.01. 23:19

Indicade rovatunk folytatódik, ebben pedig 2020 legfontosabb, de az oldalunkról eddig kimaradt indie játékokat mutatunk be nektek Warhawk mester vezényletével!

Ami a Monster’s Expeditiont igazán zseniálissá teszi az az, hogy mennyire rémisztően egyszerű az egész. Valószínűleg nem mondok sokat azzal, hogy a játék első tíz-tizenöt percében megmutatott minden eszközt, amivel meg lehet a feladatokat oldanom és onnantól kezdve nem lesz semmi újdonság, nem lesz semmi csavar, mégis minden egyes feladvány frissnek, újnak tűnik. És ez valahol rendkívül idegesítő is, hiszen nem foghattam a játékra, ha nem sikerült megtalálnom a megfejtést. Nem a feladványban kell keresni a hibát, egyszerűen béna voltam.

Persze a játékot készítő Draknek & Friends nem kifejezetten tért le az általuk már többször kitaposott ösvényről, meg lehet itt találni az A Good Snowman Is Hard To Build vagy a Sokobond nyomait (nem is beszélve a klasszikus szókobanról), de mégis van ebben a játékban annyi egyéniség, annyi báj, hogy nem merült fel bennem az önplagizálás gyanúja. Örömmel terelgettem a kis szörnyet ezen a különleges, szabadtéri múzeum-szigeteken, ahol mindössze annyi a feladat, hogy kisebb-nagyobb fákat kidöntve és a helyükre lökve-forgatva hidat építsek a következő tárlathoz. Egyszerű? Elméletben igen, aztán menet közben derül ki, hogy az apró, kompakt sziget-feladványok mennyire ördögi feladványokat rejtenek.

Cserébe viszont a játék szó szerint mindent alárendel annak, hogy az egyszeri játékos a feladványokra koncentrálhasson. A környezet, legyen akármennyire színes és hangulatos (mert az!) mindig egyszerűen olvasható, az irányítás összesen négy iránygombot igényel, ha pedig úgy érezzük, hogy elrontottuk a feladatot, akkor egy gombbal lépésenként lehet visszapörgetni az időt, egy másikkal pedig egy szempillantás alatt lehet az egész szigetet alaphelyzetbe állítani. Ennyi, semmi mágia, semmi időhúzás, csak a játékos és a feladvány.

Ami viszont megtöri a feladványok sorozatát azok a tényleges kiállítási tárgyak és leírásaik: hétköznapi tárgyak, melyeket egyáltalán nem hétköznapi módon magyaráznak el. Szobabicikli leírásán sose nevettem még olyan jót mint itt, nem csak öröm megnézni mindent, de kitűnő motiváció is arra, hogy igenis haladjunk tovább.

A Monster’s Expedition nem próbálja megreformálni a logikai játékokat, azonban kétségkívül Draknekék eddigi legjobb alkotása, egy olyan játék, ami nem frusztrál, hanem bátorít, ami nem elítél ha hibázol, hanem újrakezdésre ösztönöz és ami kétségkívül az idei év egyik legjobbja saját kategóriáján belül.

Monster's Expedition | Platform: iOS, PC, Linux | Kiadó: Draknek | Fejlesztő: Draknek & Friends | Megjelenés: 2020. szeptember 10. | ár: 17 EUR

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

15 órája
8

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

16 órája
1

Resident Evil 4 (Remake) átalakítás

Egyes információk szerint a kiadó nem volt elégedett az M-Two eddigi munkájával, így az elsődleges belsős csapatát állította a projekt élére.

16 órája
7

Xbox Live Gold: áremelés, aztán mégsem

A Microsoft csendben megemelte az Xbox Live Gold előfizetés árát - aztán a közösségi felháborodás miatt kapásból visszavonta az egészet.

19 órája
18

Humankind: avatárok és MI-k

A PC-s grand stratégia részleteiről fed fel friss dolgokat a legújabb fejlesztői napló.

1 napja

Games with Gold: februári kínálat

Egy egészen kellemes kínálat. Egy egészen kellemetlen áremelés mellé. Egy biztos: nem most válik ingyenessé a GOLD szolgáltatás. Sőt.

1 napja
22

The Medium: 9 rejtélyes furcsaság

Ha a Maw hátborzongató jelenlétét nem is érezzük egyelőre a hátunk mögött, a marketing anyagok elől már most sincs menekvés.

1 napja
2

Olija: történet a pixelek mögött

A Devolver Digital egy pixelart gyöngyszemet csapott le a Sony indie részlegének kezéről? Pár nap múlva kiderül!

1 napja
5

Sherlock Holmes: Chapter One

Hey, Detektívek! Csak egy tipp: a Frogwares hangulatos videó formájában válaszolja meg az eddig felmerült kérdéseiteket.

1 napja
1

Resident Evil Showcase

Nézzük csak: Resident Evil Village kedvcsináló. Előző generációs verziók. Megjelenési dátum. Gameplay villanások. Na meg exkluzív próbakör!

2 napja
53

Destruction AllStars: bemutatkozik a mezőny

Hősök. Ikonok. Legendák. A bajnokság résztvevőit az egész világ ismeri, szóval ideje, hogy mi is vessünk egy pillantást a színes társaságra.

2 napja
7

Apex Legends: komolytalan őrület

Kirobbanó előzetesen az új szezon.

2 napja
1

Team Ninja: tervek a jövőre

Lehetséges Nioh folytatás, Ninja Gaiden hírek, open world játék. Ezek vannak a stúdió tarsolyában.

2 napja
1

Odabenn: a magyar hangjátéksorozat

A hatvanas/hetvenes évek klasszikus rádiójátékait idézi meg modern köntösben az új magyar kezdeményezés. Hallgassatok bele!

2 napja
2

Új játékokon dolgozik a Valve

De hogy pontosan miken, arról természetesen most sem tudtunk meg részleteket.

2 napja
15

Curse of the Dead Gods: konzolos megjelenés

Unod a görög isteneket? Itt az új roguelike kaland egy folyton változó sötét templommal, csapdákkal és szörnyekkel.

2 napja
2

Encodya: euro point and click Neo Berlinben

Cyberpunk stílus, egy árva kislány és egy robot - vajon mi kerekedik ki ebből?

3 napja

Norco: új kaland a Raw Fury-nál

Furcsa sci-fi kalandjáték, bizarr, ámde méregerős hangulattal. Éljen a dolgok különös mivolta!

3 napja

A The Medium: Marianne képességei

A Bloober Team legújabb horrorjátékának különleges képességekkel rendelkező főhősnője megmutatja mire is képes. A PC-s hardverigényről is be tudunk számolni

3 napja
12

Atomic Heart: RTX bemutató

Látványos RTX és DLSS erődemonstráció a Mundfish és az NVIDIA együttműködésének hála. Megjelenési dátum mondjuk továbbra sincs.

3 napja