Absolute Drift: Zen Edition

StingerCsere Krisztián Gábor2021.03.11. 07:00

A Funselektor Labs neve ismerősen csenghet: ők hozták tető alá tavaly az Art of Rally nevű minimalista rallycsodát, amely egyfajta kapudrog a rally-szcéna füstös, karcos és poros világába. Kevés olyan magával ragadó, a stílus esszenciáját megfogó alkotással találkozni manapság, mint amit az a játék képviselt, így - valahol jogosan - áradoztuk mi is róla egy jó nagyot legutóbbi cikkünkkel.

Pediglen a tyúk volt előbb, mint a tojás: az AoR egyfajta kitekintés, a kalandok valójában a 2015-ös Absolute Drifttel kezdődtek még pécén, amely időközben aztán megjárta az okostelefonoktól kezdve a két nagy konzolóriást is. Időközben nevet váltott és kibővült, tavaly decemberben pedig tiszteletét tette Nintendo Switchen is, igaz az időzítés nem volt valami túl ideális - de a robotmajom receptorai azért házon belül is jelezték: már a definitív handhelden is otthon érzi magát a játék.

Pár héttel ezelőtt az Epic Store aztán gondolt egyet és elérhetővé tette a pécés változatot, ennek okán pedig ismételten futottunk vele egy kört - és ha már itt vagyunk, pár szóban megkörnyékeztük a Switch verziót is.

Ne tévesszen meg a minimalista dizájn: az első kanyarban el fogod kapni a falat, és a másodikban, és a harmadikban, és a … huszadikban is. Ha kitartó játékosként kíváncsi vagy, miért zengenek ódákat a játékról még ezután is, menj még egy kicsit tovább. Olyan lesz, mint a villámcsapás, egyik pillanatról a másikra így csak bekattan majd, hogy itt-ott bizony el kell venni a gázt, rátaposni a fékre, vagy leheletfinoman kanyarítani a virtuális kormányt az ellentétes irányba. Szépen lassan eggyé válsz a játékkal és jöhet a Zen állapot - nem véletlen az alcím, csak teljes összhangban lehetséges teljesíteni akárcsak egyetlen missziót is a sok közül még akkor is, ha az egyébként ötféle trial helyszínen is próbára tettük magunkat előtte. A trófeákhoz és az elit versenyekhez ennél azonban sokkal-sokkal több kell: gyakorlatilag a saját határaidat kell megdönteni, szellem kocsikkal vállvetve harcolnod és majdhogynem a világ legjobbjait legyőznöd, hogy elmondhasd: profi drifter vagy. Persze, csak elméletben.

A Zen kiadásban hatféle drift autó közül is lehet majd idővel választani, sőt: kusztomizálni is lehet őket, persze csak mértékkel. Tuti amúgy, hogy ez a lehetőség afféle üdítő jelleggel került be a játékba, mert aki annyira aszkéta, hogy a harmincnál is több pályát, a Driftkhana-t, vagy a hegyi drift szakaszokat egy kocsival túrja le, annak bizti elmentek otthonról. Még szerencse, hogy az idegbaj mögött nagyon kellemes elektro és d&b dallamk szólnak, amelyért így távolról is hatalmas pacsi a C41 és a Nyte kódnevű formációnak.

Hogy a Switch verzióról is szó essék: tökéletes a port, gyakorlatilag semmiben nem különbözik a nagygépes társaitól. A mozgás finom, a játék pedig tökéletesen passzol a kézbe - akár egy kényelmes kanapén, akár egy villamoson ülünk. Kifejezetten jól állnak a Nintendonak ezek az indie gyöngyszemek, a Midnight drifter pályától (ahol csak a járgány reflektor fénye segít minket az úton) pedig a minket szemlélőknek is garantáltan megjön a kedve a játékhoz.

Az Absolute Drift: Zen Edition ettől függetlenül üde színfolt az indie versenyjátékok felhozatalában: a Funselektor srácai a végletekig elmentek drift érzésben azért, hogy a stílus lényegi mivoltát közvetítsék a digitális térben. Egy biztos: ez nem az a lágy chill, amit az Art of Rally tartogat, de ha kicsit belefáradtál a gigamegapixelekbe és a 4K HDR-be, ugyanakkor valami unikum érzésre vágynál, akkor (egy pohárka mellett) érdemes kezet fogni vele.

8/10

Absolute Drift: Zen Edition
Kiadó: Funselektor Labs / Flippfly | Fejlesztő: Funselektor Labs / Flippfly | Megjelenés: 2015-2021.02.21 | XB, XSX, PS4, PS5, Switch, Android, iOS, Win10, Linux (Steam, Epic Store) | Ár: kb. 10 EUR
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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3