[Teszt] Those Who Remain
Eddig 5 hozzszls
ne5h
2020. June 01.
Monday 08:00
Mi egy j trtnet ismertetje? Tekintve, hogy sosem trtem ri babrokra, taln nem n vagyok a legalkalmasabb ennek a krdsnek a megvlaszolsra, egyszeri olvasknt azonban azt knny felsorolni, mivel kpes megfogni egy sztori. Nyilvn az alapveten izgalmas koncepci mell nem rt egy kellen ers felvezets, egy rdekes fszerepl, esetleg pr kisegt karakter vagy egynhny jl felptett fordulat a narratva sorn.Hogy mirt ezzel kezdtem az egszet? Mert a Those Who Remain a fentiekbl semmit nem vonultat fel, gy a jtk egyik (szp magyar kifejezssel lve) selling pointja, a "pszicholgiai horror" teljesen erejt veszti, gy a tnyleges jtknak kellene elvinni a htn az egszet, de knnyen kitallhat mdon erre nem kpes.

Fszereplnk, Ethan... Elliot? Edward! Valami E bets fazon a jtk legelejn a bds nagy semmi kells kzepn terpeszked motelban igyekszik tallkozni a szeretjvel, mert.. nos... ezt sosem tudjuk meg. A Those Who Remain gy hajt minket a dolgok kzepbe, hogy a lehet legkevesebb httranyagot biztostja az ltalunk irnytott karakterrl, gy nem csupn a mltja, de a cselekedetei s gy igazbl az egsz helyzete knnyen vlik rdektelenn a szmunkra. Ahogy a ksbbi esemnyeknek helysznt ad Dormont kisvros titokzatos mltja is.A meghitt lgyott persze annak rendje s mdja szerint ztonyra fut vagy igazbl el sem kezddik, mi pedig a rejtlyes vroska fel tartva egy ponton mr tren s idn t is ugrlgatni kezdnk, mert... csak. Nyilvn a jtk vghez kzeledve egyre tbb darab kerl el a kirakshoz, addig azonban marad a sttben tapogatzs.

Persze csak kpletesen, hiszen a Those Who Remain jtkmenetnek pp az a lnyege, hogy lehetleg egy percet se tartzkodjunk a sttben, mert a kk szem rnyklnyek azonnal elkalaplnak minket. Ennek elkerlsre a jtk helysznein tallhat fnyforrsokkal jtszva kell folyamatosan megvilgtani utunkat, illetve ezek jtkony ragyogsa alatt kell megtallnunk a tovbbjutshoz vezet trgyakat.A jtkmenet szpsghibja azonban az, hogy a fejlesztk ahelyett, hogy lehetsget adtak volna arra, hogy bizonyos szitucikat a sajt elkpzelsnk szerint oldjunk meg, inkbb gy lttk jnak, ha arra krhoztatnak minket, hogy kitalljuk, k milyen megoldst is tartottak idelisnak. Ez csak azrt bosszant, mert az esetek tbbsgben a korbban mr emltett ltskvlts mechanika kpezi a megolds kulcst, ami nhol flslegesen tlbonyoltja a dolgokat.

A mlt s a jelen kztt ugrlva az ettl elvrhat ok-okozati sszefggst kapjuk, vagyis amit a korbbi idskban megvltoztatunk, annak a jelenre is hatsa lesz. Radsul a jtk egy ponttl kezdve a br, az eskdtszk s a hhr szerept is rnk osztja, a nyomok felkutatsa sorn pedig a tr-id folytonossgban val ide-oda sasszzs jelenti az egyetlen fegyvernket.Az egybknt kiss krlmnyes irnytst csak slyosbtja, hogy a jtk egy-egy pontjn bizarr lnyek elleni bjcskba is beleknyszerlnk, a rendelkezsnkre ll eszkztr pedig kimerl a stban s a futsban. Bizony, nincs lopakods, nincs fedezkhez lapuls, esetleg amgl val biztonsgos kitekints.

Technikai oldalrl a jtk egy kis fejlesztcsapattl elvrt minsget hoz, ezrt elmarasztalni nyilvn nem indokolt, br a tny, hogy az ltalunk felvett trgyak egy rsze az interakci sorn elttnk lebeg a levegben, mintha valamilyen telepata reptetn ket, nem ppen olyan megolds, amire elismeren blintok. Ennl mr csak a szinte minden letkedvet nlklz szinkron rosszabb, ami egy jabb lps afel, hogy a lehet legkevsb legyen rnk hatssal a fszerepl sorsa.Furcsa s szokatlan lerni, de a Those Who Remainnek kifejezetten jl ll, hogy mindssze nhny ra alatt a teljes trtnet abszolvlhat. A fszerepl karakterdrmjnak elnagyoltsga, valamint a kisvrosi esemnyek felgngyltsnek kidolgozottsga gondoskodtak rla, hogy arra se legyek kimondottan kvncsi, hova is fut ki a trtnet vge. Ez pedig egy olyan jtk esetben, aminek ez lenne az egyik, ha nem egyetlen hzereje, kimondottan nagy vesztesg.

Those Who Remain | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch, Mac |
Kiad: Wired Productions | Fejleszt: Camel 101 |
Megjelens: 2020. mjus 28.

[1] AliceWake
Jun 03., Wednesday 13:16 #5
Vlasz ne5h (#4) zenetre
Na, igen. Amennyit megtudunk a krlmnyekrl, pont nem krds, hogy mi legyen. Semmi slya. De ezt a kontextust amgy is nehz lett volna rnyalni, viszonylag evidens. n csak a gyereknl gondolkodtam el egy msodpercre, de az sem volt egy megerltet dnts.
Msrszt milyen "karakterek" Egy darab karaktert nem sikerlt felpteni. Mg szegny Edet sem.
@alicewaketech Non omnis moriar.
Jun 03., Wednesday 13:12 #4
Vlasz AliceWake (#3) zenetre
A morlis krdseknl nekem az volt a legnagyobb gondom, hogy nagyjbl 2 percnyi "kutatmunka" utn neknk kell 3 flmondat alapjn eldnteni valakirl, hogy a vilg utols mocska vagy valamennyire is a krlmnyek ldozata s tletet hozni fltte. Teljesen slytalan az egsz, legalbbis olyan tekintetben, hogy egyltaln nem reztem t az rintett karakterek helyzett.
I am such a B.A.
[1] AliceWake
Jun 03., Wednesday 12:48 #3
Vlasz siklara (#1) zenetre
Az egsz rtelmezhetetlen. Az alaptrtnet mg gy, ahogy elmegy, de hogy neknk konkrtan ahhoz mi kznk... Sosem derl ki. Legalbbis szmomra. s az igazat megvallva, nem is nagyon rdekelt. A mechanika rossz, a jtkmenet repetitv, fantzitlan, unalmas s bugyuta, amit erklcsi dilemmnak szntak, az mg egy aspergeres vodsnak sem okozna fejtrst, a mentsi rendszer rossz, az ellenfelek bnk, a karakter kpessgei nevetsgesek s mindez azrt szrnyen fj, mert annyira, de annyira j tlet volt az alapkoncepci
@alicewaketech Non omnis moriar.
[1] AliceWake
Jun 03., Wednesday 12:43 #2
Pontosan ugyanezt rtam rla n is. Hihetetlenl kibrndt, ahogy elpocskoltak egy alapveten nagyon is gretes s tetszets koncepcit. Ilyen hangulattalan, ostoba (PS4-en mg randa is) s helyenknt irritl jtkot is ritkn ltni.
@alicewaketech Non omnis moriar.
Jun 03., Wednesday 10:48 #1
Gyerekek, jjjenek ide is azok a hozzszlsok!

Tavaly GC-n lenyomtam az els fl rt s a fentiek alapjn nem sokat vltozott azta, mert az in medias res kezds mr akkor is rtelmezhetetlenebb volt a kelletnl.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."