[Teszt] Mafia 2: Definitive Edition

Mafia 2: Definitive Edition

mcmackoGéczy Attila2020.05.27. 11:14

Ha valaki idetoppanna, hogy gyorsan soroljam fel tíz kedvenc játékomat az elmúlt évekből, bár hangulatfüggő lenne a listázás, de a Mafia 2 szinte biztosan benne lenne a merítésben. Tudom, nem EZ a tökéletes sandbox élmény, vágom azt is, hogy az első rész fontosabb játéktörténeti szempontokból. De a Mafia 2 mégis egy olyan élményt adott nekem, amit a kedvenc filmjeim, könyveim mellé bátran odatehetek. Emlékezetes, látványos, megragadó és emberi kalandot. Mit lehet egy ilyen játék remaster kiadásán elrontani?

Rengeteg mindent, legalábbis ez a kép jön le az embernek, ha az interneten tájékozódik. A globális véleménynyilvánítás teljesen kétpólusúvá lett az elmúlt időben. Egy játék vagy egy ordas nagy szardarab szurokba mártva, és szegekkel megszórva (elnézést a példáért), vagy a világ legjobb dolga a szex és a pizza után. A Mafia 2 Definitív Kiadását elég a Google-be bepötyögni, máris ömlik a mocsok az ember fejére. Nem elég hogy a bűnrossz (Sic!) Mafia 3-at elkövető Hangar13 dolgozott a remasztin (ami, mint tudjuk a világ legrosszabb játéka volt, pföjj), de más problémákat is úgy lehet az újrakiadás szemére hányni, mintha emberiség ellen elkövetett átkot hoztak volna a 2K vajákosai szegény fejünkre.

Első óriási ballépés, hogy a felújítás nem néz ki úgy, mint az első Mafia újrakeveréséről szóló screenshotok. Bizony, a Mafia 2 Definitive Edition tényleg csak egy remaster, nem pedig remix, vagy remake. A jelenlegi kiadás egy óvatos lépés abba az irányba, hogy a Mafia 2-t el lehessen érni a jelenlegi és a következő generációs platformok mindegyikén - már ha az izmosabb konzolok világát nézzük. Lássuk be, már ezzel nagyot nyerünk, mert nem mindenki játszik PC-n, a PS3/X360 párost meg sokan elraktuk a fiók mélyére. Ha már csak ezt a pontot nézem, akkor vásárlóként lehetőséget kaptam arra, hogy a zseniális alapjátékot újra elővegyem, és játszhassam, ha kell nagyobb felbontásban és finoman kozmetikázott textúrákkal-felületekkel.

Mert hogy körülbelül ennyit tud ténylegesen a definitív kiadás. Ez viszont nem semmi azért. Xbox One X-en játszva ritkán látok ennyire tűéles képet, a messzi fák utolsó levelei is kirajzolódnak, az árnyékok pengeéles körvonalakat kaptak, az atmoszféra továbbra is mérhetetlenül erős az egyedi bevilágítással és ambiens effektusokkal megszórt maffiavárosban. Alapvetően azt lehet mondani, ebben a formában ez a 10 éves játék ma is helyt állna a piacon - még akkor is, ha nyilván a Rockstar már előbbre jár az open world technológiák tekintetében. Mi több, XOX-en én magam teljesítményproblémákkal is csak nagyon specifikus helyeken találkoztam (pl. aluljáró), amúgy sima, folyamatos, éles és pozitív az összhatás, amit láttam - pont olyan, amit egy korában is problémás, PC-re optimalizált egyedi motorral rendelkező 10 éves játék remasterétől várhatok. Külső szemlélők is megerősítették a sejtésem - a Mafia 2 Definitive Editionre jó ránézni, mi több jó hosszasabban is figyelemmel követni.

Persze ez nem vigasztalja az alapgépek, esetleg a PS4 Pro bűvölőit. Mert hogy a DF iránymutató elemzései alapján a játék ezeken a gépeken nem szerepel annyira jól. Alacsonyabb a felbontás (XOX: 1800p, PS4 Pro: 1440p, PS4: 1080p, XO: 900p), a frame értékek sem állnak éppen a helyzet magaslatán. Ezzel sajnos nehéz mit kezdeni - a mostani kiadást gondozó szakik tényleg nem tudták a régi motorból kisajtolni az elvárt minimum 30 FPS-es képfrissítést. Talán annyi lehet mentség, hogy a maga korában (amikor fekália felböfögéshez hasonlító kommentek és cikkek nélkül is elment a piacon egy 20 FPS-t produkáló PS3 port), szóval a 2010-ben sem túl fényesen teljesítő konzolos portoktól még így is stabilabban megy a játék.

A Youtube-on bugok tömkelegéről is beszámolnak a felhasználói videók - normál játék közben én magam nem találkoztam számottevően problémával, mint ami esetleg az eredeti játékból rémlett. Persze, ha már hozzányúlnak egy játékhoz, akkor érdemes lehetett volna még bogarászni, de nem tudom (csak sejtem), hogy komolyabb belenyúlással valószínű a korabeli motorral olyan nyúlüregbe másztak volna a srácok, amiből nehéz lett volna kikászálódni.

Miért szerettem a Definitive Edition-t? Mert Xbox One X platformon játszva kiváló alkalmam nyílt a Mafia 2 újrázásához. PC-n a Mafia 2 tulajok ingyen megkapták a frissítést, tehát itt sem lehet komolyabb ok a röfögésre. A többi platformon sajnos mérlegelni kell a beszerzést a teljesítmény deficit tudatában. Tartom az állításom, miszerint a Mafia 2 továbbra is egy tökéletlen remekmű. Legjobban egy meleg paplanhoz tudom hasonlítani, ami videojátékban ritkán látott atmoszférával burkolja be a játékost. A felújítás pedig ennek tükrében egy fontos pont, egy tökéletlen próba a játék jövőbe menekítésére.

Empire Bay városában most is jó elveszni. Sétálni a hóesésben. Betévedni csak úgy egy kocsmába. Megállni az emberi léptékű virtuális város egy random pontján és beszívni a környezet hangulatát. Elfogult vagyok? Lehetséges, de a családdal szemben ki nem az?

A korábbi, tíz évvel ezelőtti tesztemet itt olvashatjátok a játékról:KATT!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

22 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==