[Teszt] The Room VR: A Dark Matter
Eddig 8 hozzszls
Gamer365
2020. April 02.
Thursday 18:00
A Big Ben harangjnak kongsa rnt vissza a mentlis zskutcbl. Mr nem szmolom, hogy ppen hnyat t. Taln hajnalodik, csak a hztetk fltti els napsugarakat ppgy elnyeli a mindent felemszt fekete kd. Inkbb rgyjtok, hogy tudjam mibe dglk bele. Mlyen szvom magamba a sttsget. Bent tartom. Hagyom, hogy fejembe szlljon a lktetse s rtelepedjen a csapong, ksza gondolatokra. Valahol ott van kzttk a megolds!Az exCriterion tagokbl alakult Fireproof Games 8 v alatt mr tbbszr bizonytotta, hogy a clplatform sajtossgaira ptve a limitci csupn irnyt mutat s nem korltoz. Az rintkpernyk simogatsa pldul gy tnik tkletesen alkalmas az rdgi puzzle dobozok rejtett szerkezeteinek mozgsba hozsra, amit a The Room szria tbb mint 10 millis mobilos eladsa igazol. Persze ha dolgok kzbe vtelrl, piszklsrl, birizglsrl, rejtett fikok kihzsrl, karok meghzsrl s ajtk kinyitsrl van sz, akkor csak egy mdium jelentheti a kvetkez lpcsfokot innen.

Irny a virtulis valsg fekete szmogba burkolt viktorinus kori Londonja! A Brit Rgszeti Intzet egyiptolgusnak rejtlyes eltnse kell alapot biztost ahhoz, hogy a bloomsburyi rendrsg nyomozjaknt ismt minden trkks szerkezetet tvizsgljunk a krnyezetnkben. A termszetfeletti vonsokkal bsgesen titatott trtnetszl persze most is inkbb funkcionlis. Nem aggattak r felesleges elemeket, nincs is tl feszesre hzva, de megfelelen fzi sorba a klnbz helyszneket. A mzeum raktrt roskadoz templom, majd egy boszorkny kunyhja vltja, a stt, kellemesen borzongat atmoszfrt pedig szerencsre soha nem viszik el horrorisztikus irnyba vagy trik meg ncl ijesztgetssel.A Unity motor mozgatta ltvny egybknt is kimondottan jl mutat a headseten keresztl. Nem prbltak meg mindent csillog effektekkel elfedni, a puritnabb prezentcit az les kp s rengeteg apr rszlet kompenzlja. A helysznek hatalmas odafigyelssel lettek kialaktva, erre pedig szksgnk is lesz a fejtrk miatt! A sorozat kedvelinek valsznleg nem lesz meglep, hogy ezen nehz fogst tallni. Vltozatosak. Kellen komplexek. Rengeteg klnbz alapra ptenek. Ha az egyik az gyessgnket teszi prbra, a msik biztosan krnyezetnk megfigyelsre s logiknkra alapoz, amit a falakon tallhat brk vagy verssorok rejtett zenetnek megfejtse kvet. Br megtallhatak a klasszikus klnll puzzle dobozok is, legtbbszr az egsz helysznt tltva kell gondolkoznunk.Ebben egy intuitv s knyelmesen hasznlhat inventory s a sorozat vdjegynek szmt termszetfelettibe lt szemveglencsk lesznek a segtsgnkre. Utbbi rgtn kt rteget ad a krnyezetnknek, hiszen bizonyos dolgokat csak ezen keresztl vagyunk kpesek rzkelni s manipullni. Szerencsre akkor sincs nagyobb gond, ha valahol kiltstalanul elakadnnk. A “Hint” rendszer hrom szinten kerlt implementlsra. Az els segtsgkrs csupn a szksges trgy vagy helyszn fel terel. A msodik mr a kvetkez lpsre is utalsokat tesz, de csak a harmadik fog konkrt megoldssal szolglni. A tippek kztt radsul ktelez gondolkodsi idt iktattak be, ezzel mg inkbb sarkallva a jtkost a sajt ktf stimullsra. Az elnk lltott kihvsok mondjuk rdekes haranggrbt adnak, mert a fokozatosan nehezed f helyszneket egy meglepen knny, tbb rszes vgjtk kvet.Dolgokat piszklni s birizglni pedig mg mindig nagyszer rzs VR-ban - br ehhez tovbbra is elengedhetetlen kt mozgsrzkel kontroller. A tracking kimondottan pontos, a visszajelzs finoman segti az immerzit. Ebben persze hatalmas szerepe van annak, hogy a ksztk rengeteg tervezi dntssel tmogattk meg a frusztrcimentes jtklmnyt. Csak teleportci van az elre kijellt rszek kztt, gy nem fogunk cltalanul bolyongani egyik saroktl a msikba. Minden ponton automatikusan irnyba llt, ahonnan maximum 180 fokban kell elfordulnunk - ez a tesztelt PSVR verzi esetben is a lehet legtermszetesebb mdon kivitelezhet. Ha szksges, akkor “click turning” segtsgvel 15 fokonknt igazthatjuk a pozcinkat. Alapesetben gyllm ezeket a megoldsokat, de itt valban sokat ramvonalast a jtkmeneten.

Nem utols sorban pedig cskkenti a kezelshez szksges gombok szmt, ezzel is segtve a virtulis valsggal ppen csak ismerkedket. A keznkbe kerl trgyakat nem tudjuk elejteni, ha kicssznak a kezeink kzl automatikusan az inventory felhozatalba kerlnek. Nincs pontatlan fldn matats. Minden szksges eszkz knyelmesen elrhet az adott pontrl, gy nyjtzkodni s lehajolni sem fogunk. Az irnyts kihvsai helyett tnyleg csak a jtk ltal elg grgetett akadlyokkal kell megbirkznunk.A The Room VR: A Dark Matter magabiztosan lpett t a virtulis valsgba, egy ktsg kvl minsgi darabbal bvtve a puzzle dobozok, rdglakatok s szabadulszobk hatrolta mfajt. Egyetlen komoly hibja, hogy jtkidben tovbbra is a mobilos kzeg 3-6 rn t tart t dollros szegmenst kpes csak hozni. Gyjtgetnival rejtett dolgok, opcionlis kihvsok, alternatv megoldsok vagy extra jtkmdok nlkl ez pedig sokaknak bizonyra nehezen egyeztethet ssze a VR felrral megtoldott rcdulval. A rajongk persze mr most nyugodtan jegyet vlthatnak, mindenki ms inkbb vrjon egy “last minute” ajnlatot a viktorinus Londonba. [ 7 ]

sQr

The Room VR: A Dark Matter | Kiad/Fejleszt: Fireproof Studios
Platform: PSVR (tesztelt), Oculus Quest, Steam VR
r: 9.190 HUF | Megjelens: 2020. mrcius 26.

[55] axl
Apr 06., Monday 10:42 #8
Vlasz sQr (#7) zenetre
n ezzel meg tudok bklni, fleg ha idrl-idre kapunk olyan jtkokat is, mint az Alyx.
I WλNT TO BELI3VE
moderator sQr
Apr 05., Sunday 11:18 #7
Vlasz axl (#6) zenetre
Szerintem soha nem lesz ez a jv. Ez a jelen egyik mellkga, ami gy tnik szpen megll lassan a sajt lbn a f csapsvonal mellett. : ]
Twitter: sequeeer
[55] axl
Apr 05., Sunday 10:25 #6
Vlasz geribeveri (#5) zenetre
Akkor n vagyok a harmadik: aki prblta s tetszett neki, de hossz tvon rosszul van tle, mg mindig sokallja az rt s a nyilvnval limitcii miatt szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy valban ez lesz-e a jv.
I WλNT TO BELI3VE
Apr 04., Saturday 19:37 #5
Nagy VR szkeptikus voltam, de rjttem hogy a VR mindenhez (is hozzad egy kis pluszt.
Ktfle jzert ismerek:
-aki prblta a VR-t s imdja
-aki nem prblta s szidja
moderator sQr
Apr 03., Friday 9:10 #4
Vlasz axl (#3) zenetre
Igen, de fleg a trgyakkal val interakci szerintem ami ebben a mfajban rengeteget szmt. A VR pedig a legtbb kztes falat kiveszi a jtkos ell, nagyon intuitv az egsz.
Twitter: sequeeer
[55] axl
Apr 03., Friday 8:52 #3
Vlasz p34c3 (#2) zenetre
A Stan Lee avatr miatt ez egy klnsen szomor komment.

Ezeket a szabaduls jtkokat meg szeretem, br eddig csak virtulisan (de nem VR-ban) prbltam ki ket. Gondolom itt (is) sokat hozz tud adni az lmnyhez az "ott vagyok" rzs.
I WλNT TO BELI3VE
[2] p34c3
Apr 02., Thursday 20:51 #2
Fleg, hogy most toltk el hatrozatlan idre az Iron-Man-t...
Apr 02., Thursday 20:43 #1
Mondjuk erre durva j a VR. s kln fain, hogy PSVR-ra is kijtt.
"This is our time to medicate..."