[Teszt] Yakuza 5
Kapcsold jtk: Yakuza 5 (ps3)
Eddig 34 hozzszls
Gamer365
2016. January 19.
Tuesday 13:00
Voltak jelek. Az utcai lmpaoszlopon sztriptzel ltnys jmunksember; a hzentrgerrel megerstett nagyibugyit hord als- s melltart tolvaj, aki deneveremberknt tartja rettegsben Kamurocho lakosait; a vros egyik legmagasabb felhkarcoljnak sokadik emelett rz kt hatalmas tigris, akiket puszta kzzel kellett letni; a kemny napot kipihenni vgy maffizk, akik pelenkba bjva vrjk el csinos hlgyektl, hogy megetessk s tisztba tegyk ket egy tlmretezett gyerekszobban. Jelek, hogy a Yakuza vilga semmikpp sem szokvnyos hely, mg ha a tmja meglehetsen fldhzragadt is - jelek, amik mutatjk, hogy a tripla-A kategris japn jtkfejleszts mg mindig olyan dolgokat engedhet meg magnak, amirl egy nyugati kiad az ESRB s a PEGI rnyka miatt csak a rmlmaiban mer tallkozni.Az, hogy a Yakuza-szria mit mer s mit tud megtenni igazbl egy s ugyanaz: az indulsa ta eltelt tz v alatt annyiszor merszkedett mr ki a komfortznjbl, ahnyszor nem szgyellte. Megtehette mindezt azrt, mert a mgtte ll csapat - a showrunnerrel, Toshihiro Nagoshival az len - gyakorlatilag felgyelet nlkl randalrozhat az ltaluk elkpzelt vilgban, s mert knytelenek is voltak, hiszen a Yakuza els pr esztendeje arrl szlt, hogy miknt ssk ki az emberek fejbl, hogy ez nem a modern Shenmue. Ezzel pldlzni 2015-ben mr csak azrt is furcsa, mert az 1999-es Shenmura mr csak az emlkszik, aki ott volt (vagy utlag ptolta), illetve aki nagyon akar... illetve gy lenne ez, ha idkzben Yu Suzuki nem tr vissza, s nem vg bele a genercik ta vrt harmadik rszbe.

Mihez lehetne mgis hasonltani akkor a Yakuzt, ha olyan embernek kell bemutatni, aki mg sose jtszott vele (s ilyenbl sok van egy PlayStation-exkluzv cm esetben)? Semmikpp sem a Grand Theft Auto-hoz, vagy brmi hasonszr sandbox jtkhoz, mg ha a Yakuza a mfaji definci szerint tnyleg sandbox akcijtk... csak pp japnosan.Mg a mfaj nagyjai - a Grand Theft Auto, a Mafia, vagy pp az Assassin's Creed - erforrsaik jelents rszt arra fordtjk, hogy nem csupn ltvnyos, de funkcionlis vilgokat teremtsenek, addig a Yakuza, s klnsen az tdik epizd inkbb mikrouniverzumokat pt: azaz olyan, a mrce alapjn kis alapterlet jtktereket, melyek a lehet legaprlkosabb, legletszerbb formban adjk vissza egy a valsg s a fikci hatrn lavroz yakuza-kozmosz sszes fontosabb ismertetjegyt. A tbbes szm pedig ildomos, a Yakuza 5 ugyanis a szmok rabja, s nem egyetlen helyszne van, hanem... t.

Az j epizd kzponti helyszne ennek ellenre tovbbra is Toki, annak is a piroslmps negyede, Kamurocho - br ha az ember felcsap egy trkpet, akkor Kabukichknt kell keresnie, hiszen a valsgban gy hvjk. A Yakuza-szria azonban nem szimultor, hanem rettenten gyes imittor: Kamurochban minden megvan, ami vals megfeleljben, csak sokkal, sokkal kisebb terletre zsfolva. A neonfnyek rkk lnek, sz szerint egyms hegyn-htn vannak az alig pr emeletes pletek, a fldszinten kvzkkal, ttermekkel, hostess brokkal, lebujokkal s fine dining intzmnyekkel. Ez azonban sok jdonsgot nem tartogat azoknak, akiknek ez az tdik rodeja - a Yakuzrl tudni kell, hogy modulrisan kszl, azaz a korbban mr lefektetett alapokra ptkezik, ezrt Kamurocho az els, tz vvel ezeltti PS2-es epizdhoz kpest szinte semmit se vltozott. A jrdkon tbb az NPC, a fnyei tetszetsebbek, de az utci, siktorai pont olyanok, mint eddig mr ngy alkalommal. Brmelyik msik szria esetben ez meglehetsen alantas hzs lenne, csakhogy a Yakuzrl tudni kell, hogy Kamurocho igazbl a szria fszereplje, az egsz illzi legfontosabb eleme, amely pillanatok alatt meg tudja teremteni a hangulatot a maffiahbor kvetkez fejezethez. s az sem ppen elhanyagolhat tny, hogy az egyes Yakuza-rszek tlagosan egy v fejlesztsi idbl gazdlkodnak, ezt pedig inkbb tovbbi ptkockkra kltik.Ilyen ptkocka a maradk ngy helyszn is - vrosknt azrt se lehet rjuk hivatkozni, mert az egyik pldul egy hviharok ostromolta hegyi telepls, sszesen hrom hzzal, egy utcval, s gy t lakossal, a maradk viszont tnyleg nullrl felptett, csak Kamurocho mrcjvel mrheten aprlkosan kidolgozott lokci, egyedi hangulattal, de univerzlis jtkmenettel, gy Toki mell felsorakozik Osaka, Nagoya, Fukuoka s Sapporo egy-egy szelete. Kamurochhoz termszetesen nem csak a mretk, de a felptsk miatt is hasonlthatk, hiszen mindegyik kzel akkora, mint az ikonikus Yakuza-helyszn, s ez azt is jelenti, hogy sszesen tszr annyi tartalom van az aktulis epizdban, mint az elzben... vagy igazbl az eddigiekben egyttvve.

A YAKUZA VE


Az idei esztend meglehetsen fontos a Yakuza letben, hiszen most nnepli 10. szletsnapjt a sorozat - br ha pontosak akarunk lenni, inkbb a 11-et, hiszen az els epizd Japnban 2005. december 8-n kerlt a boltokba. A SEGA mgis 2016-ot szemelte ki az nneplsre, s meg is adjk a mdjt: ebben a hnapban jelenik meg a Ryu ga Gotoku: Kiwami (a szria Japnban Ryu ga Gotoku nven fut, mint ahogy a Resident Evilt is Biohazardknt kell keresni), amely a csapat modern, PS4 kr ptett motorjt hasznlva remake-eli a kultikus els epizdot.A f attrakci mgis a valamikor sszel megjelen Yakuza 6, amely a csaldfa hetedik f bejegyzse lesz. Nyugati rajongknt persze errl lmodozni sem lehet, de elvileg nem maradunk mi sem Yakuza nlkl a kzeljvben: a Sega a Yakuza 0-t, a tavalyi Yakuza-prequelt elhozza nyugatra, lemezes s dobozos formban is, csak pp egyelre Eurpba nem, hiba szerepelt az ezt bejelent trailer vgn a kontinens is.Mindez oda vezethet vissza, hogy a Yakuza-szria alapveten gy pl fel, mint egy gymlcs: van egy kemny, sziklaszilrdan kidolgozott bels magja - ez lenne a jtkmenete - s erre pl r rtegesen minden. A minden jelen esetben valami borzasztan sok dolgot jelent: a komplett menvel rendelkez ttermeket, talponllkat, a brokat, jtktermeket (ahol vgre komplett, rendes videojtkok futnak, pldul a Sega klasszikus Virtua Fighter 2-jnek komplett vltozata, vagy az alapveten rivlis Bandai Namco Taiko no Tatsujinja), boltokat, rekrecis kzpontokat, karaoke brokat, mahjong vagy pp bowlingtermeket, parkokat, jszakai klubokat. Ezek mindegyike szabadon ltogathat, nagyon knny gyorsan akr tbbszzezer yent is elverni, s pp ennyire szrakoztat is.Idig persze el kell jutni, ami nem ppen a legegyszerbb feladat, kt okbl. Egy: a Yakuza vilgban nehz gy 10 mternl tbbet megtenni, hogy az ember ne fusson be egy nevestett mellkkldetsbe (karakterenknt 20 fltti szmrl beszlnk). Kett: nagyon sokat kell harcolni. A Yakuza alapveten olyan, mint egy japn szerepjtk, azaz teli van pakolva - idvel elkerlhet - random csatkkal. Mivel ezek egyike se tart 2-3 percnl tovbb, ezrt megkzeltleg se aggaszt a helyzet, radsul a nehzsgi szint a szria trtnetnek eddigi legalacsonyabbja, gyakorlatilag mg a bossfightok alatt is komoly erfeszts kell (a rossz irnyba) ahhoz, hogy brmi baj legyen. Az pedig kifejezetten nagy pozitvum, hogy a kezdetben meglehetsen komoly hibkkal kzd harcrendszert ha nem is kompletten, de sikerlt gatyba rzni. Mr nem kell a rossz fel nz kamerallsok miatt bosszankodni, csak nagyon ritkn lehet belefutni olyan patthelyzetekbe, ahol a ciklikusan tmad ellenfelek nem hagynak felkelni a fldrl, gy ki lehet lvezni a Yakuza 5 brutalitst. s... s az mg mindig nagyon durva, roppannak a csontok, frcsg a vr, sz szerint a betont is fel lehet trlni egy-egy delikvens arcval, s persze most is fel lehet kapni minden, a kzelben tallhat aprbb tereptrgyat, alkalmanknt egy zszlval, egy biciklivel, vagy pp egy neontblval verve agyon a kiszemelt szerencstlent.

Nincs vge, a kvetkez oldalon folytatjuk a cikket!
>>

[20] herooftime
Jan 28., Thursday 10:59 #34
Vlasz Frumoz (#33) zenetre
Igen, de egy megatagmension esetn ahogy a frumokat olvasom biztos jval kevesebb az elads mint a yakuza esetn, akrmennyire is biztos az elbbinl a 10ezer s akrmennyire is bizonytalan utbbinl a 100ezres elads, a kiadnak szerintem csak ez szmt vagy nem?

(vagy ... mr arra is gondolok hogy taln a "kisebb" jrpgk manapsg nagyobb eladsokat produklnak nyugat eurpban a yakuza kisebbet mint ahogy a magyar frumok alapjn ltszik? )
Most jtszom: Grandia HD Switch, sakura wars1 Saturn Most olvasom: no game no life light novel global.bookwalker.jp
[48] Frumoz
Jan 28., Thursday 1:14 #33
Vlasz herooftime (#31) zenetre
Azrt a JRPG /tncos ritmus jtk, stb konkrtan egy zsner, akrmilyen tvenfillres NIS-jtkrl is van sz, van egy stabil kznsge.
A Yakuznak konkrtan nincs zsnere, NAGYON nehz belni, ki fogja megvenni nyugaton.
MEDIOCRE
[1] Istike55
Jan 27., Wednesday 19:58 #32
Vlasz herooftime (#31) zenetre
H, ezeket ne mutogasd nekem mert mg a vgn az sszes pnzemet elverem

Amgy nyertek a srcok valami petcit, hogy legyen retail. Errl tud valaki valamit? Nem szvesen tltenm le ha mr mind a 4 megvan.
[20] herooftime
Jan 27., Wednesday 18:49 #31
Vlasz Karez (#30) zenetre
Nem full angol hanem dual audio.

Mgdurvbb, kpesek eurpban is kiadni fizikailag is, a gyjti kiadsokat is KATT! KATT! KATT! (stb) ezek jtkaihoz kpest eurpban a yakuza szinte mainstreamnek mondhat, aztn a yakuza 3vet ksik csak digitlis csak felirat (br az nekem mindegy japn hanggal jtszom ha dual audio valami de sokaknak nem akik jobban szeretik az angolt) ... majdnem azt rtam hogy ennyit a segrl, de a hatsune miku project diva Feket is gyorsan kiadta a sega, fizikailag is, szval nemtudom.
Most jtszom: Grandia HD Switch, sakura wars1 Saturn Most olvasom: no game no life light novel global.bookwalker.jp
[25] Karez
Jan 27., Wednesday 12:39 #30
Vlasz amawaron@gmail.com (#29) zenetre
No de a 2.rsz ta lnyegben csak feliratozzk a jtkot!
Nem lehet mr arra fogni, hogy a nyugati megjelenst a drga szinkronsznszek viszik el.
Lokalizcira meg max. fl v + 2-3 hnapot illik r szentelni, de gy is vekkel ksbb dobja ki a SEGA.
A nagy SEGA, aki kisprolja a szinkronmunkt s vekig tkl a lokalizcival. Ahogy herooftime is rta ehez kpest az ideafactory szinte menetrendszeren fl vente adja ki a cuki manga kislnyos jprg-ket, full angol szinkronnal s lokalizcival!

Szval WTF SEGA, WTF....
The bird hermes is my name, eating my wings to make me tame.
Jan 26., Tuesday 16:46 #29
Vlasz herooftime (#28) zenetre
egy vodor szinkronmunka, es ket kontener marketing koltsegfaktora jelenik meg.
es akkor meg a lokalizacioval nem is foglalkoztunk.
[20] herooftime
Jan 24., Sunday 15:32 #28
Rtegjtk gy, rtegjtk gy ... az ideafactory international, a nisa, a rising star games, xseed games, aksys games (stb) olyan sokszor rengeteg szveggel rendelkez -tl- japn jtkokat is kiad nyugaton, amik ... csodlkoznk ha a yakuza eladsnak tizednl tbbet hozn nyugaton, gy hogy sokszor nem is kell 3 vet vrni, emiatt nem rtem mi van a segval.
Most jtszom: Grandia HD Switch, sakura wars1 Saturn Most olvasom: no game no life light novel global.bookwalker.jp
[54] Doom
Jan 21., Thursday 17:43 #27
Vlasz Matild (#24) zenetre
Azt azrt tegyk hozz, hogy amg japnban elg jl fogy egy j rsz (az els hnapban tbb szzezres eladst produkl) addig a nyugatnak inkbb csak a szeme kvnja a jtkot, meg mr jval kevesebben veszik. Mr a msodik rszt is gy harcoltk ki alrsgyjtssel, s ez a tendencia azta sem nagyon vltozott.
[34] CHASE
Jan 21., Thursday 14:31 #26
Vlasz drag (#23) zenetre
Megfelel ritmus, megfelel ritmusban adagolt, jl idztett, legjobb sztori vezets, stb
http://mbti-lelektanitipusok.hu/eletmuveszek/estp/estp-vallalkozok-altalanos-jellemzese/
Jan 21., Thursday 12:29 #25
Vlasz drag (#23) zenetre
Ahogy errl mr annyiszor beszltnk korbban.
I am such a B.A.
[31] Matild
Jan 20., Wednesday 21:33 #24
Vlasz soliduss (#15) zenetre
Az, hogy rtegjtk lesz mr az els rsz nyugati megjelensnl tallkozhatott a SEGA. m mgis kiadtk a ngy szmozott rszt, s ugyan a spin-off-ok nem rdekelnek, legalbb a a trtnet folytatst had tegyem fel a polcra angolul, a tbbi mell...
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
Jan 20., Wednesday 20:45 #23
Vlasz ne5h (#22) zenetre
Szerintem az sem elg kifejez, mert a temp llandsgot sejtet, a "j" pacingnek meg ugye pont nem az a lnyege.

Kne csinlni egy ilyen sztrat.
Found.
Jan 20., Wednesday 14:45 #22
Vlasz Invisible (#21) zenetre
Temp.
I am such a B.A.
[5] Invisible
Jan 20., Wednesday 13:31 #21
Vlasz Frumoz (#20) zenetre
"s legjobb "pacing"-gel rendelkez jtk (erre mi a magyar sz?)"

.... temezett?
"Tu t'demandes qui j'suis ouais Un mec amer, non Juste la partie sombre du nique ta mère Sans"
[48] Frumoz
Jan 20., Wednesday 10:38 #20
Vlasz siklara (#19) zenetre
Persze, vltoztak, de igazibl az els kt rszben kiakalkultak a fbb szereplk kzti kapcsolatok, azok azta nagyjbl vltozatlanok. A negyedik s tdik hozott be j karaktereket, az tdik pedig sztori szinten inkbb mr csak utal a korbbiakra, mintsem elengedhetetlenl pt r.
Amgy sztoriban szerintem eddig a msodik s a negyedik volt a legjobban felptett s legjobb "pacing"-gel rendelkez jtk (erre mi a magyar sz?), az tdik rmesen vontatott.
MEDIOCRE
Jan 20., Wednesday 10:32 #19
Vlasz Frumoz (#18) zenetre
Igen, ez elg jl tjtt a tesztbl is, br gondolom attl mg a szereplk trtnete s viszonya valamelyest vltozott az vek alatt. Amgy kszi a tippet, akkor lehet, hogy majd x hnap mlva egy akciban inkbb erre csapok le!
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[48] Frumoz
Jan 20., Wednesday 10:26 #18
Vlasz siklara (#17) zenetre
Ha jtszol _brmelyik_ rsszel, akkor jtszottl az tdikkel is. A jtk 70%-a jrahasznostott, krnyezetbart elem. Viszont belp rsznek az tdik tkletes lehet.
MEDIOCRE
Jan 20., Wednesday 9:58 #17
Baromi j teszt egy hozzrttl, ami radsul egy csom tvkpzetemet eloszlatta a sorozattal kapcsolatban (pl. n is azt hittem, hogy a Yakuza kb. a japn GTA, ezrt is kerltem).
Komolyan megjtt a kedvem a ptlshoz, plne ha tnyleg rkezik majd egyszer az els rsz remakeje PS4-re!
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[7] KT-ai
Jan 20., Wednesday 9:57 #16
"Ez minden ms jtk esetben maximum szveges sztorielem lenne, vagy kifejezetten irritl minijtk (ki tudn elfeledni a Shenmue 2 anyagmozgat betteit...)"

Ht. n gy emlkszem, hogy akkoriban ez nem egy kifejezetten irritl minijtk volt, hanem egy olyan jdonsg, aminek szemly szerint kifejezetten rltem. Akrcsak a ktujjas levl-elkapkodsnak Nem beszlve arrl, hogy tagadhatatlanul az emltett jtkra ptkezik a Yakuza sorozat is sok szempontbl.
Amgy nagyon rdekesnek tnik, ha lenne gpem, ezt tuti tolnm.

soliduss: az tlag gmerek szerintem pont nem kerlnek el egy ilyen rdekes jtkot, csak a casual, koca-gmerek, akikre nem is biztos, hogy erltetnm a "gmer" kifejezst
SW-77042455-6602
[48] soliduss
Jan 20., Wednesday 8:25 #15
Vlasz Matild (#14) zenetre
Rtegjtk a yakuza. Nem megy annyira mint amennyire szeretn.

Van egy core rgteg akik szeretik, de az tlag gamerek elkerlik. Japnban elg giga cm... de eu-ban sajnos nem.... az usa-ban mg megyeget.
[31] Matild
Jan 19., Tuesday 23:57 #14
Jobb ember nem is rhatott volna tesztet errl a jtkrl, j lett Wilson!

A SEGA viszont elmehet a fenbe, hogy 3 rohadt v utn voltak csak kpesek kiadni, ami inkbb a Sony jfejsgnek s kzben jrsnak ksznhet, mintsem nekik.
s mindezt csak digitlisan, a Yakuza 0 pedig szintn "kitudja" megjelenik-e itt...

Tudom, hogy velem van a baj, de ezzel sikerlt elbaszniuk a hangulatomat s kedvemet az egsz franchise irnt. Itt a vrva vrt 5. rsz, rnzek, s egyszeren nem tudok rlni neki, dhs vagyok..
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
Jan 19., Tuesday 22:48 #13
Vlasz Frumoz (#12) zenetre
Hls vagyok ezrt a mondatrt Reiker rnak: A Jv Pulzl.
And since you asked: no. It's massive.
[48] Frumoz
Jan 19., Tuesday 21:53 #12
Amgy Wilson most csak guest starring vagy recurring?
MEDIOCRE
[28] fozelek
Jan 19., Tuesday 20:30 #11
Vlasz iggy (#9) zenetre
Ja, ltom.
PS3, PS4, PSV: Dezt81, Wii U, 3DS: fozelek, 360, XO: fozelek hun
[11] iggy
Jan 19., Tuesday 19:36 #10
Vlasz sting (#1) zenetre
Ksznm! (Mindenkinek)
I am the passenger
[11] iggy
Jan 19., Tuesday 19:34 #9
Vlasz fozelek (#8) zenetre
Japnban
I am the passenger
[28] fozelek
Jan 19., Tuesday 19:11 #8
s ezt hol lehet megvsrolni dobozosan?
PS3, PS4, PSV: Dezt81, Wii U, 3DS: fozelek, 360, XO: fozelek hun
[36] kis
Jan 19., Tuesday 16:23 #7
Vlasz mcmacko (#5) zenetre
Az n eltrsom kicsit problmsabb, mivel kiskunhalasi az illet akinek eladtam.
[37] fr4231
Jan 19., Tuesday 16:02 #6
Szerintem messze a legjobb a sorozatban, a csucsteljesitmeny. Elegge regen jatszottam vele ami lehet megszepiti az emlekeket de ketlem. Mindenesetre azert jo, hogy kinkeservesen is de eljutott nyugatra.
PSN: fr4231_jp
Jan 19., Tuesday 15:43 #5
Vlasz kis (#4) zenetre
Ezt n is bnom, de annyira felcsigzott az rs, hogy lehet ezrt a PS3-at is eltrom.
"This is our time to medicate..."
[36] kis
Jan 19., Tuesday 15:04 #4
Nagy gond hogy nincs belle PS4 verzi, mert szeretem a sorozatot, de gy sajnos kimarad. Na, majd egyszer.
[9] zephyr
Jan 19., Tuesday 14:54 #3
Wilson a gameren!!! Zsr. A bemutat meg kivl, thx, biztos odavolnk meg vissza rte, ha lenne PS4 re is. Addig is mg jn egy idn, marad a vrakozs.
War has changed.
[48] Frumoz
Jan 19., Tuesday 14:16 #2
Pont ma akartam kiloni a blogom rola, de akkor varok
Jo iras as usual, bar abszolut nem ertek vele egyet.
MEDIOCRE
[30] sting
Jan 19., Tuesday 14:05 #1
Gratullok Wilson az elmeneteledrt!
A cikk is krva j volt!
Yakuza 5 adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: SEGA Europe
Fejleszt: SEGA
Megjelens: 2015. Dec 08.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
9
Ami tetszett
-Rgi hibkkal rendelkez, de gy is nagyon kielgt harcrendszer
-Verhetetlen hangulat
-t, egymstl gykeresen eltr fszerepl
-Teljesen ms jtkstlusra hangszerelt fejezetek
-Feneketlen mlysg, 100+ rnyi tartalmi rsz
Ami nem tetszett
-3 vet kellett vrni r
-Portolhattk / emullhattk volna PS4-re
Olvasi rtkels: 8.3 (4 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

34 | [Teszt] Yakuza 5

A Sega egyik legpatinsabb sorozata kacskarings krket szokott futni az reg Kontinensen, de elbb-utbb mindig megkaptuk a magunkt. A Yakuza minsgi lvezetforrsai az tdik epizdra sem apadtak el, a vgre nlunk is megjelent rsz mindenre rtesz egy lapttal. Nagyteszt!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba