[Teszt] Saga Frontier Remastered

Saga Frontier Remastered

V. Miki2021.05.04. 19:00

Az élményért néha meg kell küzdeni. Máskor pedig egyenesen szenvedni kell érte. Pontosan ilyen a Saga-sorozat is, ami azonban nem véletlenül érdemli ki a legendás jelzőt. Akárhányszor neki ülök egy Saga játéknak mindig ambivalens érzés kerít hatalmába. Imádom, szeretném szeretni, de mégis olyan nehéz. Így volt ez már a Romancing Saga 3 esetében is. Lenyűgöző az egyes epizódok non-lináris felépítése, bámulatos, hogy a JRPG-k között az egyedi játékmenet. Ha elkap a hangulata, semmihez sem fogató érzést nyújt. Nincs ez másként a PS4-re és Switch-re is kiadott Saga Frontier Remasterrel sem, aminek eredetije 1997/98-ban jelent meg PS1-re. A SNES-es Romancing Saga sorozat után a Frontier széria sikerrel debütált a Sony akkor új konzolján. Fun fact: eredetileg ezt szánták a 4. résznek, de mivel váltottak SNES-ről így változott a cím is.

A játék egyes elemei teljesen egyediek, az összhatás zseniális. Adott 8 főhős, ebből Fuse kifejezetten a remaster kedvéért került vissza a játékba, mert az eredetiből annak idején kivágták. A nyolc hős, nyolc non-lineáris bolygórendszereken átívelő kaland, a Saga Frontier egy egész univerzumot mutat be. Hasonlóan az előző epizódokhoz, bárkit választhatunk, ugyanakkor lesznek nehezebb és könnyebb kihívást és kalandot ígérő szereplők. A játék kezdetben hasonlóan indul mint mindegyik JRPG a ’90-es évekből. Az első óra az ismerkedésé. A játék megmutatja a világát, ízlelgethetjük a körönként, klasszikus stílusban zajló harci rendszert, szívesen vívjuk meg az első csatákat, hallgatjuk a fülbemászó dallamokat. Először minden olyan mint ha csak a FFVI-tal játszanánk, majd egy ponton azt vesszük észre, hogy a játék elengedte a kezünket. Ez szó szerint azt jelenti, hogy az egész univerzumot bejárhatjuk, szabadon, kompromisszumok nélkül választhatunk a helyszínek között. Van egy fő vonal, amin végig mehetünk, de összességében nekünk, mind a nyolc főhőssel magunknak kell rájönnünk, hogy mit is kell csinálni.

Van egy quest log, ami segítséget jelent, de itt is csak annyi infót kapunk, amennyi nem rontja le az élményt, amit egy walkthrough simán agyon tud vágni. Bámulatos, ahogy a nyolc főszereplő sztoriját összefűzték, ahogy hatnak egymásra, és ahogy szépen összerakjuk az egész sztorit és játékot. De az élményért dolgozni kell. És itt van az a pont, hogy elbizonytalanodom és beszélnem kell egy kicsit a sorozat fő problémájáról, ám ezzel kicsit szubjektív érzések vizeire evezünk. Tudjátok, ha 17 éves lennénk, tele idővel és energiával, akkor azt mondanám, ez minden idők egyik legjobb JRPG sorozata, és a Saga Frontier is méltó a többi epizódhoz. De közel a 40-hez, családdal és gyerekekkel egyszerűen azt érzem, hogy a videojátékozással töltött idő aranyat ér. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egyre nehezebb akár csak fél órára leülni játszani egy jót, kikapcsolva egy kicsit a külvilágot és feltöltődve folytatni a hétköznapokat. Egyszerűen már nincs türelmem és időm ahhoz, hogy egy játékban hosszasan elakadjak, tanácstalanul és egyre frusztráltabban bóklásszak A-ból B-be, azon merengve vajon hogyan is lehet folytatni a sztorit.

És itt bukik el nálam a Saga Frontier Remastered és általában sokszor a sorozat többi epizódja is. Sok türelem kell hozzá, és rengeteg idő. Ezeknek pedig híján vagyok. Hiába a zseniálisan összerakott gameplay, az egyedi sztori és karakterek, a szépségesre csinosított küllem a fülbe mászó dallamokkal, az élvezetes harci rendszer, ha egyszer a játék nem kompatibilis a jelenlegi gamer igényeimmel. És ezen még a remaster verzió plusz tartalmai – plusz szereplő, kivágott részek, tartalmi bővítések – sem segítenek. Ez azonban nem szabad, hogy elriassza a vállalkozó kedvű JRPG rajongókat! Időutazásnak tökéletes, ha egy ékkövet akarsz megismerni a múltból és újra érezni akarod a ’90-es évek JRPG-jinek hangulatát. Megéri megküzdeni az élményért? Arra neked kell rájönnöd!

Pontosan
7
Platform: PlayStation, Switch, PC, Android, iOS
Kiadó: Square Enix | Fejlesztő: Square Enix
Megjelenés: 2021. április 15. | Ár: kb. 9000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

14 órája

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

1 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

1 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

2 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

2 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

2 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

3 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

3 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

3 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

3 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

4 napja
1

Heti megjelenések

4 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

4 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

6 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

6 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

7 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

8 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

9 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

9 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2024.04.23.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==