[Teszt] Dead or Alive 5

Dead or Alive 5

Gamer3652012.10.29. 15:48

Extrém helyszínek, falatnyi ruhák, görögdinnye-csapdosás helyett csonttörés: a DoA bajnokság ismét várja a világ legjobb harcosait. Mi pedig itt vagyunk, csatára készen, hogy lássuk, mit nyújtanak ötödjére a széria gyönyörű és nem mellesleg erős karakterei. A folytatásra ugyan sokat kellett várni, a történet szerint azonban csak két év telt el a DoaTec bukása óta, aminek újjáépítésén Helena azóta is fáradozik. A bajnokság is ismét megrendezésre kerül, amin szereplőink bizonyítják is, hogy sem erejük, sem tüdőkapacitásuk nem veszített régi formájából. A karaktereken kívül viszont szinte minden jelentősebb változáson ment át az eddigi részekhez képest.

Legnagyobb átalakításon a sztori mód esett át. Az ötödik epizódban a karakterek kis fejezeteket kaptak, ami három meccset és egy teljesíthető feladatot plusz segítséget takar, ami tökéletes azok számára, akik először találkoznak a játékkal, illetve kellemes bemelegítést nyújt a régi versenyzőknek is. A történet a harcok közti videókból rajzolódik ki, amivel a fejlesztők nem fukarkodtak. A kelleténél talán nagyobb hangsúlyt is fektettek ezekre az animációkra (például az is kiderül, hogy Lei Fang és a tömegközlekedés még mindig nem kötöttek barátságot), ami az egyéni ending videók rovására ment, azok ugyanis teljesen kimaradtak ebből a részből.

Néhol már-már túl komolyra is próbálták venni a sztorimesélést, pedig egy verekedős játéknál nem feltétlenül ez a fő szempont. Ennek eredményeképpen az átvezető videók többsége sajnos inkább egy rossz szappanoperára hajaz.

Ugyan nem ennyire látványosan, de több újdonság került az offline játék további részeibe is. A leginkább szembeötlő, hogy a már jól ismert Arcade, Time Attack és Survival módok különböző, összesen 8 nehézségi szintre lettek elosztva, így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. A már említett kis befejező animációk helyett most itt nyithatjuk meg kedvenc karaktereink további ruháit, ami egyes hölgyeknél különösen nehéz kihívást jelent. Természetes, hogy a gyengébbik nem külseje több szemet vonz, ám ez nem zárná ki, hogy a férfi karakterek is változatosabb kosztümöket kapjanak.

Na de nem a ruha teszi az embert, így mielőtt belevetnénk magunkat a valódi csatába, érdemes felkeresni a Training módot, ahol végigmehetünk kedvencünk minden egyes kombóján, vagy akár frame-ekre lebontva elemezhetjük, miért nem sikerül kivédenünk egy támadást. Bizony nem árt rendesen begyakorolni a védekezést, ugyanis a DoA egyik alappillére, a Counter is kisebb átalakításon esett át. A változás mondhatni tényleg kicsi (csak pár frame-nyi idő áll rendelkezésünkre a kivédéshez), ám annál bosszantóbb, hogy a megkövetelt pontosságunkért cserébe túl kevés a sebzés. Segítségünkre szolgál azonban a csata két új harceleme, az ellenfélbénító Critical Burst, illetve az igen látványos és hatásos Power Blow, amit csak akkor vehetünk igénybe, ha az életerőnk fele már elfogyott.

Nem csak támadásokkal bővült az új rész, hanem két csapattaggal is. Az egyik az aranyos pultoslány, Mila, aki szabadidejében az MMA művészete mellett a Strong családnak is nagy rajongója. A másik Rig, az amnéziás taekwondo-mester, akinek titokzatos múltja miatt a későbbiekben nagyobb szerepet is szánhatnak. Gen Fu mester és az előző rész főnöke, Alpha-152 is visszaköszön, mint megnyitható karakter, emellett a vendégszereplők sem maradhatnak el, akik idén a Virtua Fighterből ugrottak át, ráadásul mindjárt hárman is (Akira, Pai, Sarah).

A szereplőgárda után a környezetre sem panaszkodhatunk: látványosak, változatosak és interaktívak az arénák. Egy jól irányzott ütéssel vagy rúgással átkísérhetjük partnerünket egy vízen ringó tutajról a dzsungel közepébe vagy a Power Blow és kedves ellenfelünk segítségével leszedhetünk egy, a panorámát zavaró helikoptert is. Ráadásul szinte minden törik, görbül, robban, így harc közben érdemes a terep adottságait is kihasználni. Külön figyelemre méltó, hogy a harc nem csak a környezetre van hatással. Noha csak látványban, de karaktereinket is megviseli a pofonosztás, így a meccs végén izzadtan és koszosan foroghatunk körülöttük a kamerával.

Ismét rendelkezésünkre áll az album is, amiben visszajátszásainkon és fotóinkon nosztalgiázhatunk. Mellette pedig az extrákban van egy 524 feladatból álló gyűjtemény is, a “Mission” fül alatt Ez a címrendszer ötletes és meghosszabbítja a játékot, de lehettek volna kreatívabbak is a kihívások annál, hogy "karakterenként játssz a hálózaton 3000 alkalommal".

Végül nézzük, mit is tud a sokak számára fő mozgatórugó, az online rész. Sajnos a DoA is beállt a letisztultabb társai közé, így a lobbyban várakozás már közel sem olyan üdítő, mint a mézes mázas Candyland a saját kis ninjáddal vagy szellemeddel. Noha ennek eltűnése nem akkora gond, sajnos nem ez az egyetlen probléma. A töltőképernyő után a meccskeresést fogjuk a legtöbbet látni, és azután sem biztos a csatlakozás, vagy az élvezetes, lagmentes harc. Ám ha minden jól megy, a megszokott módok mellett lehetőségünk van igénybe venni az online dojo-t is, ha a napi edzést nem a gép ellen szeretnénk végezni. Érdemes még megjegyezni, hogy a játék Online Pass-t használ, így aki esetleg másodkézből veszi/kapja a programot, az 800 MS pont fejében tud játszani kód nélkül.

Nálam mindig is Dead or Alive széria volt a favorit, így az előző darabok több száz órás nyüstölése után nagy elvárásokkal ültem le a legújabb rész elé, így kicsit több negatív élmény ért elsőre, mint ahogy azt elképzeltem. De nagy gond így sincs, mivel a látványvilág és a rengeteg interaktív elem teljesen elbűvölt (és most nem a hátfájással küszködő nagy poligonszámú hölgyekre gondolok) ahogy az új harcelemek is. Viszont a szépen meganimált kis videók átszervezésével, illetve a sötét és komor hangulatú menüvel és a döcögős online résszel nem igazán tudok megbékélni. Ám a hibák ellenére is biztos, hogy Ayanéval sok rúgást fogok kiosztani a közeljövőben.

A cikk olvasónk és bloggerünk, Edina tollából származik.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

18 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

1 napja
1

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

3 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

6 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

7 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

9 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

9 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==