Gran Turismo 5: minden, amit tudnod kell

Gran Turismo 5: minden, amit tudnod kell

dragCsető Zsolt2010.06.18. 15:30

Bíztunk benne, hogy az E3 lesz az a rendezvény, ahol a Sony és a Polyphony Digital előáll az első igazán nagy Gran Turismo 5 infócsokorral. Végül nem kellett csalódnunk, mi pedig össze is szedtük számotokra az összes friss és fontos tudnivalót a játékról.

Mielőtt komolyabban belemerülnénk a tartalomba, essünk túl a legfontosabb új információn: a Gran Turismo 5 november másodikán fog megjelenni, legalábbis Észak-Amerikában, de megerősítették, hogy mi, európaiak is az év utolsóelőtti hónapjában fogjuk megkapni a játékot.

[Az autók] Az ötödik résszel a Gran Turismo sorozat betör a négyszámjegyű tartományba, már ami az autók számát jelenti: összesen több, mint 1000 négykerekű vár majd ránk a korongon. A kocsik két kategóriába sorolhatóak: Standard és Premium modellek - előbbiekből több, mint 800, utóbbiakból pedig több, mint 200 lesz.

[Premium és Standard] A Premium modellek a nulláról lettek felépítve, elképesztő részletességgel megmunkált külsővel, interiőrrel és motortérrel, míg a felhozatal maradék részét alkotó Standard járművek a korábbi epizódok autóit takarják, természetesen a PlayStation 3 hardverének megfelelő színvonalra felhúzva. A helyszíni beszámolók alapján Standard gépek is bármikor felveszik a versenyt bármelyik jelenlegi autós játékkal kidolgozottság terén, a Premium autók esetében pedig az egészen apró részletekre is hihetetlen mértékű figyelmet fordítottak.

[Videó a Standard modellekről]

[A licenszek] Azt már tavaly óta tudni, hogy a játékban WRC és NASCAR licensz is lesz - ez utóbbiról most bővebben is hallhattunk. Megtudtuk, hogy a sorozat komplett szabályrendszere bekerül a játékba, mint ahogy a látványos boxkiállások és kerékcserék is, mindezek mellett pedig maguk a versenyzők (mint például Jeff Gordon, Juan Pablo Montoya, Joey Logano, vagy Dale Earnhardt Jr.) is felbukkannak majd. Érdekes újdonság: a játék E3-as trailerében feltűnt Sebastian Vettel és Adrian Newey, a Forma-1-es Red Bull csapat versenyzője, illetve technikai igazgatója, ami alapján a száguldó cirkusz is szerepet kaphat a játékban. A dolog nem lenne teljesen új: a Prologue felhozatalában már szerepelt a Ferrari 2007-es modellje, és maga Kazunori Yamauchi is azt ígéri, hogy több Forma-1-es autó is be fog kerülni a játékba.

[A pályák] A Gran Turismo 5-ben több, mint 20 helyszínre, ezen belül pedig több, mint 70 pályára kell számítanunk. A játék E3-as demójában négy új lokáció is bemutatkozott: a madridi és a római utcai ring, a Top Gear híres és sokak által kedvelt tesztpályája, valamint a Toszkána, ahol raliversenyeket teljesíthetünk majd.

[Az effektek] A játék legfrissebb demója megerősített egy régóta várt feature-t: lesz valós idejű napszakváltozás. Emellett több apróságra is odafigyeltek a Polyphony Digital fejlesztői, hogy még élethűbbé tegyék az összeképet: a raliversenyeken a port bevilágítják a hátsó lámpák, és a felverődő kavicsok is látszanak, a gumik füstölnek, és valós időben változik a hőmérsékletük, ütközések esetén pedig szikrákat láthatunk.

[A törésmodell] Az ötödik rész egyik nagy újdonsága a törésmodell lesz, amely három szinten lesz jelen a játékban. A menetteljesítmény és a kezelhetőség minden autó esetében romlani fog az ütközések következtében, mint ahogy a koszolódás, a karcolódás és a horpadások is jelen lesznek mindenütt, a Premium modellek esetében azonban komolyabb deformációra és leszakadó alkatrészekre is számítanunk kell. Szintén újdonság: egy különösen rossz manőver esetén immáron fel is borulhatunk.

[Videó az effektekről és a törésről]

[A fotómód] A visszajátszásokra támaszkodó Photo Mode mellett a Photo Travel is visszatér a negyedik részből, ahol külön erre a célra felépített, gyönyörű helyszíneken fotózgathatjuk kedvenc kocsijainkat. Újdonságként van jelen a Walk Mode, ami annyit takar, hogy teljesen szabadon körbejárhatjuk a helyszíneket, így még tökéletesebb fényképeket készíthetünk. Fotóinkat online másokkal is megoszthatjuk.

[Az online] Az online lobbikba maximum 32 játékos fér be egyszerre, a pályára pedig legfeljebb 16-an merészkedhetnek ki. Hogy miért van különbség? A válasz két fogalom: Track Days és Spectator. Utóbbi értelemszerűen azt jelenti, hogy pusztán nézőként is megtekinthetjük a többiek ténykedését, előbbi pedig egy olyan játékmód, ahol mindenki szabadon körözhet az adott pályán - javítgathatod a köridőidet, betaníthatod másoknak a nehezebb szekciókat, vagy gyakorolhatod a driftelést. Ami a kommunikációt illeti: szöveges- és voice-chatre is lesz lehetőség.

A játék megjelenéséig tehát fél év még hátra van, a Polyphony Digital csapata pedig készül még meglepetésekkel: a Gran Turismo 5 teljes feature-listájáról és végleges tartalmáról az augusztusi Gamescomon fog lehullani a lepel.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

8 órája
6

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

1 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

1 napja
1

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

1 napja
48

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

1 napja
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

1 napja
9

Heti megjelenések

2 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

3 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

4 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

5 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

6 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

6 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

7 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

7 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

8 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

8 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

8 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==