[Teszt] Resident Evil Archives: Resident Evil
Kapcsold jtk: Resident Evil Archives: Resident Evil (wii)
Eddig 42 hozzszls
drag
2009. July 27.
Monday 17:00
Szp kis keretet szolgltatott ez a 2009-es esztend a Resident Evil sorozat szmra: tizenhrom vnyi eltrs srsdtt mindssze pr hnapon bellre. A kijelents minden bizonnyal magyarzatra szorul, hiszen cseppet sem nyilvnval dolgokrl van sz: az nagy esllyel mg mindenkinek megvan, hogy a franchise legutbbi szmozott kivetlse, a Resident Evil 5 idn mrciusban rvendeztetett meg bennnket, a Resident Evil Archives sorozat els tagja azonban mr sokkal inkbb radar alatt maradt. Hogy mi is ez konkrtan? Az els Resident Evil jtk Gamecube-os jragondolsa. Pontosabban annak nemrgiben debtlt Wii-s tirata.


Klasszikusokkal tele a padls, m remake-ekkel furcsa md csak szkvente tallkozni konzolos fronton - tbbek kztt ezrt is volt megdbbent a Resident Evil 2002-ben megjelent Gamecube reinkarncija, ami amellett, hogy izgalmas alapanyagbl ptkezhetett, elkpeszten profi mdon rntotta t a tll-horror mfaj els igazn nagy sikert az j vezred sznvonalra. Kln elismersre mlt, hogy mindezt radiklis vltoztatsok nlkl vitte vghez a Capcom, hiszen h maradt mindahhoz, ami a klasszikus Resident Evil jtkokat jellemezte: a rgztett kamerallsok, a tank-irnyts, a szks eszkztr s az egyb jellegzetes vonsok mind a helykn maradtak, akrcsak a trtnet s a helysznek, m nhny aprbb, gyes jtssal s bvtssel tkletesen sikerlt felfrissteni az akkorra mr kiss megfradt, hat ves formult.


A legszembetnbb klnbsgek termszetesen a ltvnyt illeten addnak. Hiba regedtek viszonylag jl a korai epizdok a renderelt htterek s a rgztett kamerallsok jl ismert prostsnak ksznheten, a genercis klbsg azrt gigantikus kontrasztot llt fel a kt jtk kztt, fleg gy, hogy a megvalsts maradt a rgi, gy a poligonokat tovbbra is btran pazarolhattk a Capcom emberei arra a nhny megjelentend karakterre, ellenflre s tereptrgyra. Tlzs nlkl kijelenthet, hogy a rszletes karaktermodelleknek, valamint a gynyr, s nem ritkn mozg motvumokkal feldobott httereknek ksznheten a Remake mg most, ht vvel a megjelense utn is szpen fest - a grafika egszen biztosan nem fog az tjba llni az lvezeteknek.


Azokbl mrpedig akad bven, mg akkor is, ha ez a zsnerbl addan sokkal inkbb rmiszt hangulatknt jn t. Utbbit radsul sikerlt mg magasabbra helyezni a Remake-ben: a Spencer-kria mr rgen is a legjellegzetesebb, s taln legerteljesebb atmoszfrt nyjtotta a sorozat egybknt kivl helysznei kzl, a ltvny minsgben trtnt ugrs kvetkeztben azonban ez mg tovbb ersdtt. Arrl pedig mr ne is beszljnk, hogy a htborzongat helysznek kz jak is kerltek: egy-egy bnusz szoba mellett nha komplett j plyarszek lephetik meg az els epizdot kvlrl ismer jtkosokat, st, a sztori is bvlt egy j szllal, melyben a birtok ptjnek lnya, Lisa Trevor, s az tragikus sorsa kerl eltrbe. s ha mr szba kerltek a rajongk: a Resident Evil mesterien jtszadozik velk - nekem legalbbis a szr felllt a htamon, amikor a jtk elejn, azon a bizonyos legendsan hres folyosn a kutyk mgsem ugrottak be az ablakon.


Szomor, hogy ez a fantasztikus jtk vgl milyen csnyn vgezte. A Capcomnak nagy tervei voltak a Remake-kel, hiszen nem titkoltan az volt a cljuk, hogy egy fokkal szorosabban sszefogjk az egyes rszeket, ennek keretein bell pedig a msik kt klasszikus epizd is hasonl kezelsen esett volna t. De csak volna, sajnos, mert ma mr jl tudjuk, hogy a sorozat s a Gamecube exkluzv tnca vgl egyltaln nem gy slt el, ahogyan azt a japn kiad tervezte: a kvetkez lps, a Resident Evil 0 mg megjelent, m a Resident Evil 4 mr a premier eltt tment multiplatformba, miutn az elfutrok a vrtnl gyengbben teljestettek a kasszknl - ezzel pedig igen csnya vget rt a Nintendoval trtn egyttmkds.

MIBEN JOBB AZ ARCHIVES KIADS?
A Gamecube verzi birtokban nem rdemes a vsrlson gondolkodni: az Archives egyetlen elnye az, hogy kett helyett egy korongon terpeszkedik. Tartalmilag szz szzalkos az egyezs, akrcsak az opcikat s a belltsokat illeten - az egyetlen plusz, hogy tmogatja a Wii irnytjt, igaz, mozgsrzkels nincs. Az alacsony r minden esetre pozitvum: nagy esllyel olcsbban meg tudjuk venni, mint a nehezen beszerezhet Kocks verzit. Az Archives sorozat msodik, s valsznleg utols tagja a Resident Evil 0 lesz.

A rvid trtnelmi kitr utn itt az ideje, hogy vgre a konklzihoz ugorjunk. Bizonyra sokakban felmerl a krds, hogy vajon mennyire llja meg a helyt egy tizenhrom ves jtk ht ves jragondolsa napjaink felhozatalban, fleg gy, hogy a franchise azta mr egszen ms irnyba tart. Az az igazsg, hogy a klasszikus Resident Evil koncepci mra nagyon kiregedett: aki ebben ntt fel, az mg kpes lesz visszamenni hozz, st, a szpsgeivel is abszolt tisztban lesz, aki azonban a negyedik rsz eltt nem tallkozott a sorozattal, az bajosan fog csak megbartkozni a rgi formulval. Az vtizedes fejlds tkrben ez minden esetre teljesen normlis. ppen ezrt az Archives csupn egy igen szk rtegnek szl: leginkbb azoknak, akiknek annak idejn valamilyen okbl kimaradt a Remake. k most minden idk egyik legjobb Resident Evil jtkt ptolhatjk.

Feb 04., Saturday 11:35 #42

Friend Code: 2981 - 6181 -0278
[20] kakasu
Feb 24., Wednesday 23:09 #41
flelmetes
[1] germolnar
Aug 09., Sunday 0:52 #40
Vlasz SolidMetal (#38) zenetre
Amai napig az egyik legjobb resi rsz,ilyenor mindig elfog a nosztalgia,pedig nemrg jtszottam jra!
[54] rehynn4
Aug 03., Monday 2:00 #39
Vlasz SolidMetal (#38) zenetre
gy van. A GC-s Resi 4 s a Twilight Princess is szarr veri a Wii-s jtkok j rszt.
Jl fogy konzol + profitorientlt fejlesztk = sok-sok fejlesztsi shortcut.
"az rzelmi viharokba kavar romnc opcik eddig flrekacsint kamerapozcii" -Walther von der Vogelweide
[21] SolidMetal
Aug 02., Sunday 22:21 #38
Az a durva, hogy ennek szebb a grafikja mint a legtbb j Wii-s jtknak. Messze...
Random Kierkegaard idzet #667
[42] Jackal
Aug 01., Saturday 9:40 #37
Vlasz multishoot (#22) zenetre
A msodik rsz is jhetne ilyenben mert nlam az az etalon epizd... Taln a Nathal utn lehet meggondoljk akik most Wii-re csinlnak ilyen hadonszsdikat. Br nem hinnm hogy nekem a Nathalra lenne szksgem egy j Residentezshez. :/
" Istenem, tele van csillagokkal! "
[3] 1mzolee0
Jul 28., Tuesday 21:12 #36
a valaha kszlt legjobb legprofibb remake, hatalmas lmny volt GC-n. az hogy nincs pontszm risi tiszteletet tanust a jtknak, respekt
ez van.. ezt kell szeretni ?!
[34] Wolverine
Jul 28., Tuesday 19:56 #35
Vlasz Doom (#18) zenetre
Gynyr. Nagyon szp kads. Kell!!!
Die in peace
[17] Petreszku
Jul 28., Tuesday 18:41 #34
Vlasz R.P (#33) zenetre
Mr rendeltem innen pr dolgot.Jtkot,gpet.Minden megrkezett,nem volt semmi baj velk.Br n klfldn lek itt nincs semmi gond postval.Otthon nem tudom van-e gond a postval.
"Emberi trvny kibirni mindent s menni mindig tovbb, mg akkor is, ha mr nem lnek remnyek s csodk." (Hemingway)
[7] R.P
Jul 28., Tuesday 18:24 #33
Vlasz Petreszku (#32) zenetre
Nem is azzal van a baj,hanem,hogy mg itt belfldn is flve rendel az ember ilyen "second hand" dolgokat,mert elg sok az tb@szs...Sajnos.Plne klfldrl.
"Forward ever backward never"
[17] Petreszku
Jul 28., Tuesday 18:08 #32
Vlasz R.P (#31) zenetre
Pontosan nem emlkszem,de olcsobb volt mint amilyen rakat itt rtok.Tbb fle van,st van jj az drga.rdemes krl nzni.
"Emberi trvny kibirni mindent s menni mindig tovbb, mg akkor is, ha mr nem lnek remnyek s csodk." (Hemingway)
[7] R.P
Jul 28., Tuesday 17:46 #31
Vlasz Petreszku (#30) zenetre
Ne csinld! Mennyibe jtt ki?Illetve mennyi volt maga a posta kltsg?
"Forward ever backward never"
[17] Petreszku
Jul 28., Tuesday 16:19 #30
Vlasz R.P (#27) zenetre
Most nem olyan rgen rendeltem meg a GC-s RE ZERO-t,az amazon,co.uk-rl.Hasznlt,de hibtlan.
"Emberi trvny kibirni mindent s menni mindig tovbb, mg akkor is, ha mr nem lnek remnyek s csodk." (Hemingway)
[6] jetro
Jul 28., Tuesday 13:19 #29
Pont a mlt hten vettem el jra a jtkot GC-n. Szerintem mg a mai napig megllja a helyt grafikailag, nem beszlve a hangulatrl ami szenzcis. n egybknt mind Chriss-el s Jill-el megoldottam anno gy a dolgokat, hogy ha j jtkot kezdek akkor ne cseszegessen Forest s mg van egy pisztolyom is ami rk lszerrel rendelkezik, de sajna mr nem emlkszem miknt hoztam ssze.
Jul 28., Tuesday 10:39 #28
Vlasz backstab (#25) zenetre
Igen, itt is van Forest. De szerintem nem vszes, csak a jtk els felben van, amikor elszr vagy a kriban.
Found.
[7] R.P
Jul 28., Tuesday 0:20 #27
Vlasz backstab (#25) zenetre
Ebben biztos lehetsz.Ez csak egy szimpla port lesz.Amgy valamilyen szinten engem is irritlt,plne mikor kis folyoskon bukkant fel...Forest+a grntok.
"Forward ever backward never"
[33] backstab
Jul 28., Tuesday 0:10 #26
Vlasz Kuresz (#24) zenetre
Na, az marha j, klnsen a Rebirth md. Ha megcsinlnk a 2. rszt is DS-re, kiugrank a brmbl rmmben.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[33] backstab
Jul 28., Tuesday 0:08 #25
Sajna volt egy nagyon undort tulajdonsga a GC verzinak: a One Dangerous Zombie md. Ha vgigjtszottad mindkt szereplvel a jtkot, a kvetkez jrakezdsnl megjelent egy zombi, amit nem lehetett (pontosabban, nem szabadott) meglni. Izgalmasnak kellett volna lennie, de csak baromi idegest volt. Gyantom, ezt a szeretni val dgt is viszontlthatjuk a Wii verziban.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[41] Kuresz
Jul 27., Monday 23:58 #24
Na akkor ezt ptolnom kell. pp a DS-es verzival jtszok.
"Minden multi cm exkluzv mert x-en olyan minsget ad ami pron is elrhetetlen."
Jul 27., Monday 23:15 #23
A legjobb RE. Ha lenne GC-m, vagy Wii-m tuti jrajtszanm. Ps1-en mr nincs kedvem...
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[46] multishoot
Jul 27., Monday 23:12 #22
Vlasz Doom (#18) zenetre
Juuuujjj, ht ez valami tmr gynyr *majd eljuls smiley*
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[44] Szemy666
Jul 27., Monday 23:07 #21
rltem volna egy 360/PS3 verzinak azrt...
[23] TZ®
Jul 27., Monday 23:00 #20
Remnykedtem,hogy az RE Archives mr megkapja a 16/9 tmogatst de tvedtem!
Az oldalt lv fekete sv engem marhra irritl!
プレイステーション4Pro / XONE / WiiU ID : Crixus_HUN
[33] Oli G.
Jul 27., Monday 22:58 #19
Akarom. Adjk ki a tbbi gpre is.
"Bearer-seek-seek-least." - PSN: raam989hu
[54] Doom
Jul 27., Monday 22:32 #18
Vlasz Wolverine (#17) zenetre
"n mg mindg remnykedem hogy kiadjk egy dszdobozban az egsz sorozatot."

Nem kell remnykedned, mert van ilyen KATT!
[34] Wolverine
Jul 27., Monday 22:21 #17
n mg mindg remnykedem hogy kiadjk egy dszdobozban az egsz sorozatot. A Zero s a Remake hinyzik csak, s mg mindg resnek rzem magam, hogy ezt a kt rszt nem sikerlteddig jtszaonom.

n is nzegettem idehaza a jtkokat. Gp lett volna 10kilrt is, viszont a jtkok pont ennyibe kerlnek hozz. Kicsit tlleg poftlan.
Die in peace
[12] gaborr11
Jul 27., Monday 20:08 #16
hehe,most johetnek a "Hulye Wii,elveszi a jo jatekokat!" kommentek.
/On/A jatek kicsit lehuzos szagu,a Wiimote erzekelojenek es a WiiMotion+ kihasznalatlansaga...Egy csomo rosznel el lehetne kepzelni a jatekot vele.
"Itten hatalmas nagy fekasg uralkodik" - Rumli Bttya, nem rokon, a Kertvrosi Gett fekete br ku klux klnosa
[46] multishoot
Jul 27., Monday 19:57 #15
Vlasz Jackal (#13) zenetre
Ne is mondd, kicsit turbzott graffal (na j, mg anlkl is meglettem volna) 360-ra s Ps3-ra, milyen szp is lett volna.
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[46] multishoot
Jul 27., Monday 19:55 #14
Vlasz drag (#8) zenetre
Na utnanztem, a gp tnyleg potom pnz, de sajnos a jtkok poftlan rat kstlnak, hasznlt Twin Snakes 10k , hasznlt RE 1 s 0 8k, Zelda TP 11k, Zelda TWW 8k szintn csak hasznltan. Nagy kr, sajnos most ezt nehezen engedhetem meg magamnak, de egyszer azrt tuti ptolom. Lehet addigra mr sszvissz jobban jrok egy Wii-vel.
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[42] Jackal
Jul 27., Monday 19:52 #13
Nyugodtan kidobhattk volna tbb platformra is Mert nekem kellett volna
" Istenem, tele van csillagokkal! "
[26] Alexander
Jul 27., Monday 19:45 #12
Zsenilis jtk. Szmomra minden idk legjobb Resident Evil jtka.
alexmenrich.com
[8] sti
Jul 27., Monday 19:38 #11
Vlasz Doom (#9) zenetre
gy is az egyik legkomolyabb jtkos lmnyem
[26] shearer
Jul 27., Monday 19:35 #10
Minden idk legjobb horrorjtka. Pont!
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.
[54] Doom
Jul 27., Monday 19:29 #9
Vlasz sti (#7) zenetre
Akkor kellett volna valakinek kaparsznia kvlrl az ablakot
n azt hiszem ezt a verzit fogom beszerezni. GC-n mr csak hasznltan lehet hozzjutni, s akkor is nha poftlanul drgn. Ha meg olyan rossz a tok, akkor annak a cserje se egyszer mvelet, lvn hogy sehol se kapni ilyen "specilis" Gc tokot.
Jul 27., Monday 19:25 #8
Vlasz multishoot (#5) zenetre
Olcs, a kt jtk tbbe kerlne, mint egy gp mindenestl.
Found.
[8] sti
Jul 27., Monday 19:24 #7
Vlasz Doom (#2) zenetre
Az egyetem mellett melztam( a nyrsgben voltam agronmus, ilyen bentlaksos munka volt, szolglati lakssal, alms, jszaka, 5km-es krben senki csak az rkutyk a telepen) n (az llat) kivittem a GC-ot meg a REmake-et. Azon a rszen a jtkban amikor a kutyk beugrottak a folyosra gy megijedtem , hogy vltve rntottam le a gpet a polcrl s vagy 2 hnapig r se brtam nzni a jtkra. Nagyon komoly jszaka volt, alig brtam elaludni. A rohadk kutyk meg vgig csaholtk az egsz jszakt
[7] R.P
Jul 27., Monday 19:24 #6
J tlet az jrakiads,ppen a minap hatroztam el magamban,hogy kellene egy gamecube,mert anno nem tudtam beszerezni a Resi zero-t.Nzegettem is a neten gamecubok utn tbb kevesebb sikerrel,azonban a jtkot sehol sem lttam.Nem lehet mr beszerezni a zero-t?Valakinek nincs meg esetleg? Amgy igazn kinyomhattk volna ezt mondjuk boxra vagy Ps3-ra is ezt az Archives-t .Szerintem nagyobb csoportot rtek volna el vele.(Engem tuti,radsul nem kellene Gc-t vegyek+ha Gc-n nem volt akkora siker,minek erltetni a Wii-n? ...)
"Forward ever backward never"
[46] multishoot
Jul 27., Monday 19:22 #5
Nekem sajnos GC hinyban kimaradt, de most Wii-vel sem rendelkezem, szval ismt bukta , br nem tudom, mennyire lehet manapsg olcs egy GC ? A Resikrt s Twin Snakes-rt lehet bekne egyet szerezni.
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[3] Ness
Jul 27., Monday 19:21 #4
Taln beszerzem hamr a GC verzi nincs meg.
Jul 27., Monday 19:19 #3
Vlasz Doom (#2) zenetre
Valsznleg attl fgg, hogy merre msz elszr. Nekem eddig mg egyszer sem ugrottak be, csak egy koccans volt az ablakon. Mr PlayStationn is sok olyan dolog volt, ami csak bizonyos esetekben triggereldtt, itt meg aztn fleg.
Found.
[54] Doom
Jul 27., Monday 19:11 #2
Hatalmas volt ez a jtk, imdtam. The Twin Snakes mellett a msodik legjobb remake (nekem)
De viszont nekem "azon a bizonyos legendsan hres folyosn" bizony beugrottak a kutyusok. Vagy ez ilyen random jelentkez dolog lehet?
Jul 27., Monday 19:06 #1
Mieltt valaki krdezn: igen, direkt nincs pontszm.
Found.
Resident Evil Archives: Resident Evil adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Capcom
Fejleszt: Capcom
Megjelens: 2009. Jun 26.
Kategria: Akci/Kaland
Online jtkmd: Nincs

Mg nem rtkeltk ezt a jtkot
Ami tetszett
Pldartk remake, minden idk egyik legjobb Resident Evil jtka, mg ma is jl nz ki.
Ami nem tetszett
Nagyon szk rteghez szl jrakiads, nulla vltoztatssal.
Olvasi rtkels: 56.1 (12 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

42 | [Teszt] Resident Evil Archives: Resident Evil

Ha valakinek esetleg anno kimaradt a Resident Evil kivl Gamecube-os jragondolsa, s azta sem tudta ptolni, akkor itt a kivl lehetsg, hiszen megjelent a Resident Evil Archives: Resident Evil, ami pontosan ezt a clt szolglja. Teszt.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba