[Teszt] Plants vs Zombies

Plants vs Zombies

WarhawkLusztig Zsolt2009.05.11. 15:18

Mostanában másod(harmad, negyed, sokad)virágzásukat élik a zombik, mint ellenfelek. Nézzünk szét a jelenleg menő játékok közt, biztos, hogy legalább minden másodikban megtaláljuk ezeket a lomha, agyevő teremtményeket. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy a PopCap legújabb sikerjátékának egyik címszereplője az élőhalott csorda, ami azonban csodálkozásra ad okot az a másik fél: a növények.

Amennyiben valaki kihagyta a netszerte terjedő zenés video trailereket, vagy elkerülte volna az okosan szervezett viral kampány, néhány rövid mondatban kifejtem, miről is van itt szó. A játék alapja a Tower Defense játékstílus egyik változata. Adva van egy kert, egyik felén a házunk (és az agyunk, ami ugye elég fontos), másik felén pedig több tucatnyi éhes zombi, kiknek természetesen az agyunkra fáj a foga. A cél természetesen az, hogy a zombikat megakadályozzuk abban, hogy a házunkba bejussanak, ezt pedig növényeink segítségével oldjuk meg. Közel ötven féle virág és gomba áll a rendelkezésünkre, melyek mind másképp segítenek megvédeni a kertet. Csak egy rövid példa, nappal a napraforgó a csapatunk alapja, ő gyűjti be a többi növény építéséhez szükséges napfényt. Mikor elegendő van belőle, elkezdhetjük a védekező sorfalakat felhúzni. Kezdetben csak alap borsólövőink lesznek, melyek mellé később érkeznek különböző borsóágyúk, melyek vagy többet, vagy több irányba képesek tüzelni. Defenzív szerepet tölt be például a “diófa(l)”, melynek kemény héját sokáig kell a zombiknak rágcsálni, illetve vannak egyszer használatos egységeink, mint például a nagy területen pusztító “atomgomba”, vagy az ellenfeleinket időlegesen lefagyasztó “mirelit gomba”. Éjszaka aztán fordul a kocka, napraforgóink kevésbé lesznek hatásosak, cserébe a nappal alvó gombáink felébrednek és teljesen új taktikát kell felállítanunk ha életben akarunk maradni a - kezdetben - lényegesen gyengébb, de legalább olcsóbb spóraköpő hadseregünkkel. Néhány pályával később vízi egységek is bekapcsolódnak a harcba, 5-10 pályánként teljesen át kell alakítanunk a stratégiánkat, nem fogunk egy-egy pályatípusba beleunni. Ráadásként néha kapunk ilyen-olyan bónusz pályákat, az elején például zombowlingot játszhatunk, később a vázatörés mesterévé kell válnunk.

Természetesen ellenfelekből sincs hiány, több, mint 25 zombi fajta próbál majd az életünkre törni. Mindegyiknek van valami erőssége és gyengéje, egyik strapabíróbb, másik kevésbé, de a föld alá tud bújni, megint másik gyorsabb a többinél és még sorolhatnám sokáig. Előjön tehát a jól ismert kő-papír-olló mechanika, ki kell találnunk, hogy a különböző zombi-típusok ellen melyik növényeket kell bevetni, illetve figyelnünk kell a pálya sajátosságaira. Természetesen a zombik nem egyesével jönnek, sőt esetenként elég masszív hullámokban támadnak, így ritkán van olyan, hogy jól kiépített védelmi vonalunk mögött nyugodtan ülhetünk. Ráadásul egy idő után feltűnik a színen Őrült Dave, aki (elég borsos áron) rengeteg hasznos dolgot kínál megvételre, így a napfény mellett pénzt is kell gyűjtögetnünk a későbbi pályákon. Meglepő módon a játékban nincs nyerő taktika, pontosabban nem csak egy taktika a célravezető. Gyakorlatilag ügyesen játszva teljesen mindegy, hogy a játékos inkább kínkeservesen gyűjtöget a nagyágyúkra, vagy minden pénzét azonnal fegyverekbe öli. Legyen egy okos tervünk, ha meg tudjuk valósítani, akkor nyert ügyünk van, a játék nem fogja ránk erőltetni a készítők szerint helyes megoldást.

A játék Adventure módja olyan 5-6 óra alatt végigvihető, azonban a játék ezek után nyitja meg a lehetőségek szinte végtelen tárházát. Megnyílik a minijáték, puzzle és survival mód, melyekben rengeteg apróbb játékfajtában mérhetjük fel a tudásunk. A lényeg szinte mindegyikben ugyanaz, mint a fő játékmódban, de mindegyikben van valami csavar - legtöbbször egy, már régi sikerjátékuk egyszerűsített, “zombiasított” változatában kell helytállnunk. Egyikben például a Bejeweledhez hasonlóan kell hármas-négyes sorozatokat összehozunk, miközben a zombik vadul támadnak, máshol pedig éppen az élőhalottakat kell irányítanunk ahhoz, hogy eljussanak a hőn áhított agyakhoz. Nem túlzok ha azt állítom, hogy több napnyi játék lehetősége van ezekben a játékmódokban. Ha pedig kihívásra vágyunk, akkor álljunk neki megint a kalandnak, ugyanis ilyenkor Dave nehezít a dolgon és három növényt kötelező jelleggel kiválaszt az arzenálunkból, ezeket nem cserélhetjük másikra. A felsorolás itt még nem ér véget, találunk ugyanis például egy Zen Garden opciót, ahol a virágnevelés a dolgunk, amolyan Tamagochi módra. Öntözni kell őket, tápoldattal kezelni és még vagy egy tucat különböző dolgot végrehajtani, jutalmunk pedig például pénz, ha jól csináljuk akkor nem is kevés. Vagy ott a Tudás Fája, ahol különböző cheateket nyithatunk meg (ezek leginkább további viccek, például humoros öltözékek a zombiknak) és még sorolhatnám. Ez az a játék, melyre nyugodtan mondhatjuk, hogy megéri az árát, mert tényleg tele van tömve tartalommal.

Hasonló fejlesztéseknél a látvány és a zene szokott a "szűk keresztmetszet" lenni, de a PopCap kínosan ügyelt arra, hogy ilyen téren se valljon a játék kudarcot. Természetesen nem kell véres játékmenetre számítani, a zombik is inkább viccesek, mint félelmetesek, viszont mindegyikük (és saját egységeink is) teljesen profin van kidolgozva, mindegyikük kinézete egyedi, sőt, típusonként is van bennük néha különbség. Nem csodálkoznék, ha a brandra épülve ellenfeleinket nemsokára plüssfiguraként látnánk viszont, annyira a stílus "megölelhető" részén tanyáznak. A zenére, hangokra se lehet panasz, előbbi a trailer magas szintjét végig tartja, kellemesen fülbemászó, utóbbiak pedig mindig a helyükön vannak, a zombik “braaaiiiin” nyögéseitől kezdve a különböző növényeink hangjáig.

Őszintén megvallva szinte lehetetlen a játékba belekötni, bárhol fogást találni rajta. A játékmenetet TD próbálkozások garmadája finomította tökéletesre, a poénok felsorolásába bele sem merek kezdeni, mert gyakorlatilag egy külön oldalt elvenne (de egyet mégis, tessék megnézni a help képernyőt!), a benne nyugvó tartalom pedig órákra, napokra leköti a játékosokat. A PopCap megint megcsinálta azt, amihez nagyon értenek: fogtak egy már-már unalomig tömött játéktípust, átalakították a saját szájízükre, majd telitömték annyi tartalommal, amennyi három másik játékot is megtöltene így létrehozva egy instant klasszikust. Ráadásul most is ügyesen egyensúlyoznak azon a képzeletbeli vonalon, mely a casual játékokat elválasztja a hardcore testvéreiktől. A Plants vs Zombies ugyanis annyira aranyos és egyszerű, hogy bárki kipróbálhatja, kilenctől kilencvenkilenc éves korig, viszont annyi mélységet, lehetőséget és taktikát rejt magában, melyet csak a profik fognak tudni tökéletesen kiaknázni. Kipróbálni kötelező, kihagyni tilos.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

9 órája

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

1 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

1 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

1 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

2 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

2 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

2 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

3 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

3 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

3 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

3 napja
1

Heti megjelenések

3 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

4 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

6 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

6 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

7 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

8 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

9 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

9 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2024.04.23.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==