[Teszt] Darius Cozmic Collection - Arcade & Console
Eddig 7 hozzszls
mcmacko
2020. June 30.
Tuesday 18:22
A Darius sorozat megkerlhetetlen alapvets, ha az ember a shooter jtkok mfajban akar okosodni. A balrl-jobbra scrollozs shoot ’em up stlus egyik legtsebb sorozatnak hrnevt eleinte a furcsa, tbbkpernys rkd-kabinetek regbtettk, ksbb a konzolos kiadsok rvn nyugatra s a nagyobb kznsg szmra is eljtt a Taito cllvldje. Most a fenti vonal mentn, konzolos s rkd gyjtemny formjban vehetjk kzhez a korbbi mveket.Tudjuk le a ktelez krket: a Switchen tesztelt jtkcsomag lomszer dupla (Console, Arcade) gyjtemnyes kiadst kapott. A pixelpontos emulcik mellett a ktelez nagytott, szrmdokkal megtarktott ltvny hozza a ktelezt – a htterek, rkd kabinet matrick, extra infk, boss-HP szmllk s apr figyelmessgeknek ksznheten abszolt knyeztetve reztem magam, mg egy-egy minsgi Capcom-fle kollekci szintje utn is. Ez a sok extra adalk fleg az rkd kiadsnl jn el, s klnben is, ebben vannak a JOBB Darius jtkok. Az els hrom CRT kpernyre mretezett Darius csodaszer lmnyt ad Switchen kzben tartva, de a kt kpernyre reduklt folytats is baromi szrakoztat – plne a szles horizontlis jtktr miatt. Az pp aktulisan ledbbent cscs mgis a 32-bites konzolokat s PC platformot is megjrt Gaiden epizd volt, amely nmagban is elvinn a csomagot a htn. A sorozatra jellemz Outrun-szer elgazsok, zsenilisan animlt, sokrt fnkharcok, rtelmes tmadsi mintzatok, mindig-vltoz htterek, tbbrteg szintek s a sorozattl szokatlan sikerlmny-faktor garantlja, hogy a Gaidennel nagyon sokig elmaszatolj majd. A doblhat kreditek ellenre sem lesz knny dolgod, de rm most olyan friss benyomst gyakorolt a jtk, amire STG cmek esetben ritkn van plda. Az rkd csomag amgy a Darius rkd, j s bvtett (kvzi 1.0, 1.1, 1.2) verziit, a Darius 2 rkd kiadst, a Saggaia japn rkd V1 s V2 verizkat tartalmazza.A Console kiads kapcsn vrtam amgy a nagyobb szrakoztatsi tnyezt, ehhez kpest koppantam azrt egy kicsit az elm hzott pixelfalon - egsz egyszeren a konzolos portok nem tudnak az rkd verzik nyomba rni. Van itt Darius II (Mega Drive) s ezek Genesis-Master System portjai. Itt van az amgy a maga konzolos genercijnak elejn nagyot durran Darius Twin japn s nyugati kiadsa. A Darius Force / Super Nova, ami brutl nehz kihvst tartogat. Valamint a PC Engine-s Alpha s Plus epizdok Japnbl. Akrhogy akarom viszont ezeket szeretni, hamarabb lepattanok rluk, mint az rkdos eredetikrl. A ROM-ok itt is csodsan vannak prezentlva, de egsz egyszeren a nehzsg s az rkdhoz kpest rezhet technikai buttsok miatt nekem ez a pakkos trtnetileg, nem pedig szrakoztats miatt tnik fontosnak.

Muzeolgiai tanulmnyknt viszont luxus rat krnek a kollekcikrt - a Console csomagot 55 Eurrt, az Arcade gyjtemnyt 40 Eurrt mrik. Az utbbi mell tennm a voksom, ha r-rtk arnyban nznm a lehetsgeket. Az Inin s a Taito prosa azonban ismt tlgondolja a jtkaik rtkt. Persze, trtnetileg megkerlhetetlen remekmvekrl van sz, de valjban 6 s 4 sokszor elsttt, s sokszor ltott jtkot rulnak jracsomagolva, kvzi aranyron. A legutbbi Darius tesztemnl is ez verte le nlam biztostkot, s most is ez az egyetlen ellenszenves dolog a fenti sok jban. Ok, hogy elitista mfajrl beszlnk, s rendben van, hogy ezt a kollekci tudja is magrl. De ahogyan a gamerek 99 szzalka soha az letben nem tudta egy kredittel befejezni brmely komolyabb STG jtk els plyjt sem, gy a potencilis vsrlk hasonlan jelents rszarnyt is elfordtja magtl a kt kollekci ra.

Darius Cozmic Collection Arcade/Console | Platform: Nintendo Switch (tesztelt), PS4 |
Kiad/Fejleszt: Taito/M2/Inin |
Megjelens: 2020. jnius 16.

[25] Hwopapa
tegnap 13:41 #7
Erre nagyon rizgultam, de a videkat megnzve, majd kiderlvn, hogy kt klnbz verzirl van sz s mindkettn elg vastag az rcdula, inkbb tpllkozom az emlkekbl.

Nem is igazn rtem, minek kellett sztszedni a csomagot? Mi volt a cl? Megismertetni a jtkosokkal ezeket a rgisgeket s elvenni a kedvket tle?
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
tegnap 12:47 #6
Vlasz Tyler (#5) zenetre
Egy j guglit rkldhettem volna, mieltt okoskodok...
"This is our time to medicate..."
[9] Tyler
tegnap 9:35 #5
Vlasz mcmacko (#3) zenetre
Nem, a G-Darius az els 3D-s epizd volt, a Gaiden hrom vvel korbban jtt ki.
[9] Tyler
tegnap 9:33 #4
Hehe, a PAL verzis G-Dariusbl van egy lemezes pldnyom Playstationre. 2006-ban vettem egy ezresrt egy konzolbolt als polcrl; most megnztem, hogy mennyit r, s 50 font krli ron adjk az eBayen. Soha rosszabb befektetst.

(Ms krds, hogy szegnyt nem prgettem agyon, mert akkoriban nemigen tudta kitrni a gpbl a Gradius V-ot; az csak az Ikarugnak sikerlt gy fl vvel ksbb.)
tegnapeltt 23:22 #3
Vlasz MagicT (#2) zenetre
Ez a G Darius nem a Darius Gaiden, ami ebben is benne van?

BTW az M2 neve annyira f alatt van a sajt anyagban is, hogy az hihetetlen. Updatelem is az adatokat.
"This is our time to medicate..."
[14] MagicT
tegnapeltt 19:31 #2
Ezt a port gyjtemnyes kiadast a taito a legjobb kezekre bzta, a patins M2 csapatra, akik sajt jtkok on tl, fknt portalasokkal foglalkoznak.
Neki ksznhetik a shooting game fanok, pl a Battle Garegga fantasztikus tiratt konzolra vagy p a Ketsui szintn arcarde perfect PS4 verzijt.

Ez a Darius gyjtemny is jl sikerlt, vgre hd tv N is jtszhatk, a rgi klasszikusok, amik felett a modernebb shmup ok mellett taln mr eljrt kicsit az id, s szrakoztat faktor.

Ha Darius, akkor inkbb a sorozat cscspontja, azaz a G Darius t rdemes kiprblni! Arcarde/ps1/pc ksbb PS2 verzik.
Ezt az akkor mg taito berkein bell dolgoz, ksbb G.Rev nven nllsod csapat ksztette. Akiknek ksbb olyan kult jtkokat ksznhetnek a stlus szerelmesei mint a Border Down, Under Defeat s sok egyb.. vagy pp az Ikaruga t, amiben az engine t fejlesztettk..

Az M2 tl egybknt vrhatk mg a jvben is hasonl tiratok legutbb a Cave klasszikus esp.rade jtt, szre pedig valami jdonsg is
kapcsolat: magasvaritamas@freemail.hu
[26] shearer
tegnapeltt 12:46 #1
Nekem az egyik kedvenc shmup sorozatom a Darius, de azrt a 30 rug, amennyit elkrnek a kt csomagrt, az nagyon keser pirula. Radsul ezek a niche japn cmek nagyon-nagyon ritkn akcisak (legalbbis PSN-en).
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.