[sQr] A Tim Sweeney monológ margójára
Eddig 53 hozzászólás
Gamer365
2020. February 13.
Thursday 14:20

Az Academy of Interactive Arts & Sciences 2002 óta tartja meg Las Vegas-ban a D.I.C.E. Summit rendezvényét az Oscar-gála mintájára. Bár ebből általában csak a zárásként funkcionáló díjátadó nyertesei szokták elérni a hírportálokat. A nyitóbeszéd megtartására és a műsor levezetésére azonban minden évben felkérnek valakit, így állt már a színpadon többek között Gabe Newell, Todd Howard, Hideo Kojima, Phil Spencer és tavaly az akkori SIE WWS elnöke, Shawn Layden is. Idén ez a megtiszteltetés az Unreal motor egyik megalkotóját és egyben az Epic Games alapítóját és elnökét, Tim Sweeney-t érte. A milliárdos programozónak pedig volt bőven mondanivalója. Nekem meg néhány kósza gondolatfoszlányom mellé."A következő évtizedben látni fogjuk, ahogy a játékok egyre tovább erősítik a társas kapcsolatokban betöltött szerepüket. Ma már éppen annyira kommunikációs csatornák, mint a szórakoztatás eszközei. A videójáték iparágnak pedig komoly felelőssége van ebben, amit nem lehet félvállról venni. Vegyük például a Ne bántsátok a feketerigót! [Harper Lee 1960-as regénye - szerk.] című alkotást és azt, hogy mekkora hatással volt az akkori kor emberére. Úgy gondolom, hogy hasonlóan fontos szerepe van a véleményformálásban a játékoknak is."

A rasszizmus megítélésére vonatkozó hasonlat talán egy picit erős, de egy nagyon érdekes területet kapargat. A politika és véleményformálás jelenléte a játékvilágban ma is megosztó téma, ezért gyakran még az egyértelmű esetekben is igyekeznek takargatni az áthallásokat a valós eseményekkel. Jó példa erre a tavaly megjelent Call of Duty: Modern Warfare, ami a közelmúltbeli katonai megmozdulások elferdítésére alapozott számos küldetés alatt. A fejlesztői (Infinity Ward) interjúban ennek ellenére lázasan próbálták árnyalni a képet: “mégis mit nevezünk politikainak?” Vagy beszélhetünk a Ubisoft marketing kampányáról a The Division 2 esetében, ami a kiadó szerint “nem próbál politikai állásfoglalást tenni”. Aztán mikor 2018 év végén többszázezer kormányalkalmazott maradt fizetés nélkül az USA elnöki döntésének köszönhetően, a játék privát bétájára ezzel a címmel mennek ki a meghívók: “Gyere és nézd meg milyen egy igazi kormányzárlat!” Vagy talán nincs politikai felhangja a Tell Me Why (DONTNOD Entertainment) első transznemű főhősének? Nem érezni ilyet egy Metal Gear Solid történetben? Érdekes beszédtéma lehetne, de úgy tűnik Tim Sweeney sem mer belemenni részletesebben, mert a következő mondatokkal el is fojtja az izgalmas topikot."A világ piszkosul elcseszett jelenleg. A politikai nézeteink diktálják még azt is, hogy éppen melyik gyorsétterembe járunk. Ökörség. Ezért semmi értelme ilyen megosztó témákat behozni a játékainkba. Tisztán és világosan külön kell választanunk az “államot és az egyházat”! Az alkalmazottak, játékosok és bárki más szabadon kifejtheti a véleményét, de nekünk, mint vállalatnak minden esetben pártatlannak kell maradnunk.”

Persze az állásfoglalás nem meglepő az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében. Az Epic Games részvények 40%-át a kínai óriásvállalat, a Tencent birtokolja. Ezzel pedig csupán egy apró szegletét jelentik a szórakoztatóipar számos területén érdekelt kínai befektetőknek, akik a “Free Hong Kong” mozgalom keltette sajtóvisszhang miatt kiemelten figyelnek minden elejtett mondatra. A két kijelentés közötti látszólagos ellentmondást később twitteren így simította össze Tim Sweeney:

"Ha egy játék politikai témákat érint, akkor azt alkotói kreativitás hatására kellene, hogy tegye és nem egy marketinges csapat haszonlesése miatt."A beszéd a politikai területen kívül is tartalmazott néhány érdekes kijelentést. Nem hagyta szó nélkül például a cross-platform fontosságát és erős kritikával illette azokat a cégeket, akik továbbra sem nyitják meg teljesen a platformjukat és korlátozzák a fejlesztőket. Utalva ezzel többek között a Sony nehezen megtörő hozzáállására és az Apple ökoszisztémára.

”Amit mi szeretnénk elérni és elfogadtatni mindenkivel, az a vásárlók egyenlősége és szabadsága. Ehhez azonban fel kell számolni a falakat és a monopóliumokat. A Fortnite-ban azok a játékosok, akik a barátaikkal közösen töltik az idejüket, kétszer olyan sokáig maradnak és többet költenek. A Cross-platform a jövő és ebben mindenkinek ki kell venni a részét. [...] A jelenlegi üzleti modell abból húz hasznot, hogy sérti a játékosok jogait. A Facebook és a Google éllovasa ennek, hiszen ingyen kínálnak szolgáltatásokat, de valójában az adataikkal és a szabadságukkal fizet mindenki ezért. A Fortnite-ot például elutasította a Google Play Store, csak mert egy általuk nem támogatott monetizációs formát használt. Ennek változnia kell és változni is fog!”

A fenti eszmefuttatás persze több ponton is megmosolyogtató lehet. Első körben mondjuk a monopólium megtörésénél, hiszen ez egyértelműen a Steam-re vonatkozó megállapítás volt. Az Epic Games Store több mint egy éve próbál agresszívan területet szerezni magának a digitális disztribútorok között, ami nyíltan a Valve ellen irányzott kijelentésekkel kezdődött - 88 százalékos részesedést kínálva 70% helyett a kiadóknak és fejlesztőknek. Ezt követte számos időszakos exkluzív tartalom megvétele (mint a Metro Exodus, Control és Borderlands 3) és az ingyen játék osztása (olyan címekkel, mint a Celeste, a Soma vagy a What Remains of Edith Finch?) ami jelenleg is tart. Az erős konkurencia minden esetben a felhasználók érdekeit is szolgálja, de valóban figyelembe veszi a “vásárlók egyenlősége és szabadsága” részt is amikor hónapokra kisajátít egy alkotást? Az ingyen nyújtott szolgáltatások után a játékosok viselkedését monitorozó és az így szerzett adatokkal visszaélő vállalatok felelősségvállalását a fentiek (és a felröppent kínai kormánnyal összefüggő pletykák) tükrében talán nem kommentálnám.“Meg kell kérdeznünk magunktól hogy milyennek akarjuk látni ezt az iparágat a jövőben. Olyanok akarunk lenni, mint Las Vegas a pénznyelő gépeivel? Vagy széles körben elismert alkotók, akinek a termékében bízhatnak a vásárlóik. Szerintem egyre több kiadó fog eltávolodni a loot box megoldásoktól. Tartózkodnunk kellene attól, hogy az általunk kialakított élményt az befolyásolja, hogy mennyi pénzt költöttünk. A loot box rendszer a szerencsejáték minden elemét tartalmazza, kivéve egyet: a végén soha nem nyerhetünk több pénzt vele.”

Nem lehetett érintetlenül hagyni a dobozokat sem. Nem véletlenül! Az Epic Games az elsők között csatlakozott a The Entertainment Software Association által meghirdetett mozgalomhoz, ami a loot boxok átláthatóbbá tételét tűzte ki célul. A Fortnite ennek megfelelően már tavaly év elején átdolgozta a lámáit (X-Ray Llamas), amivel nem csupán előre láthatja a játékos a kínált tárgyakat, de duplikációt sem kaphat. Ez az irány jó. A kérdés az, hogy elég is? A mikrotranzakcióra építő modell egyik problémája csupán, ha nem vagyunk tisztában az esélyeinkkel. Nem feltétlenül megoldás, ha merítünk egyet a nyíltan felkínált ezer apró dologból. Talán az esélyeinket nem befolyásolja, de a kellemetlen kényszerérzet megmarad.

Tim Sweeney monológja viszont egyvalamire mindenképpen alkalmas. Hogy beszéljünk róla. Az általa érintett témák érdekesek és fontosak. Egyes elemei gyakran kerülnek a virtuális címlapokra, míg másokat inkább igyekszünk a szőnyeg alá seperni. Nem kell egyetérteni egy legendás programozóval. Még kevésbé egy firkászban felmerülő első gondolatokkal, amit szándékosan vitaindítónak pötyögött mellé. Inkább beszéljünk róla!

Összesen: 53 [1-50]
1 | 2
[1] Rehynn22
Feb 21., Friday 13:01 #53
Válasz lokolbasz (#50) üzenetére
Kultúrád: KATT!
[3] Lacek92
Feb 16., Sunday 21:08 #52
A politika takarodjon a videojátékoknak még környékéről is! Akinek szüksége van rá, az ezer más felületet találhat, ahol kiélheti ebbéli vágyait. Amikor játszom, pont hogy inkább elfelejteni szeretném ezt a politikai nézetek meg ideológiák átszőtte valóságot, minthogy akkor is ezzel keljen szembesülnöm. Szomorú látni, hogy videojátékos fórumok is egyre inkább a különböző eszmék zászlajai alatt gyülekező fotelharcosok primitív virtuális törzsi háborúinak színterévé lettek...
Feb 16., Sunday 12:55 #51
Válasz lokolbasz (#50) üzenetére
Nem azért hoztam fel példának. Azért hoztam fel példának, mert ha civilek állnak szemben katonákkal, akkor teljesen mindegy hogy micsoda kultúrális fölényt hallucinálunk az egyik oldalnak.
[4] lokolbasz
Feb 16., Sunday 12:07 #50
Válasz Oldern the 1st (#48) üzenetére
Mert ez is a fehér ember sajátja, ugye? Ruandai népirtáshoz képest például ez a Sand Creek kutya füle volt, de nincs érteleme itt számháborúzni szerintem.

A történelem során minden nép próbált és próbál terjeszkedni, ami során történtek természetesen aljasságok is, de ez nem csak a fehérekre jellemző és nem a felsőbbrendűségi érzettől eredeztethető. Az, hogy a fehérek ennek során például meghódították Amerikát, hogy most Wallace onnan oszthassa az észt és szégyellhesse magát miattuk, az bizony annak volt köszönhető, hogy fejlettebbek voltak az ott élő népeknél.

A fegyvertelen fehér civileket megvédte volna a fejlett katonaság, ha mondjuk egy bantu, vagy egy indián törzs megtámadta volna, amit éppen ezért nem is nagyon tettek meg (illetve megpróbálták, csak aztán rájöttek, hogy mi az a puska) . Pont ez a lényeg.
[1] Rehynn22
Feb 16., Sunday 11:50 #49
Feb 16., Sunday 11:40 #48
Válasz lokolbasz (#47) üzenetére
Azért szörnyen ijesztő az, amiket írsz, mert a világtörténelemben többször bizonyították ezek a fantasztikusan felsőbbrendű fehér nemzetek, hogy katonaságuk bármikor képes falvakat felégetni, civileket megerőszakolni, táborokba zárni. Abban semmiféle felsőbbrendűség nincsen, hogy egy fegyeverrel ellátott haderő megalázza emberi mivoltában a fenyegetést nem jelentő "ellenfeleit". Ha azt gondolod, hogy a fegyvertelen fehér civilek jobban bírták volna például ezt, akkor nem tudok mit mondani:

KATT!
[4] lokolbasz
Feb 16., Sunday 10:57 #47
Az, hogy a fehér ember meghódította a fél világot, az pont a fejlettségének volt köszönhető. Az indiánok sem azért pusztultak ki, mert a felsőbbrendűségi érzettől fűtött fehér ember odament, hogy megmutassa ki a Jani, hanem azért, mert nemhogy a puskát, de még a kereket sem találták fel soha.

Részben sajnos pont emiatt volt olyan sok áldozata két világháborúnak is. És azt se felejtsük el, hogy a háborúzás nem csak a fehér ember sajátossága.

Oldern: Olyan koncepciót viszonylag nehéz magáévá tenni az embernek, amiről még nem is hallott soha. Illetve az, hogy a hasonló gondolkodású emberek mind deprimáltak és izoláltak, ez egy elég nagy ökörség.
[55] axl
Feb 16., Sunday 9:01 #46
Válasz Wallace (#43) üzenetére
Szerintem minden nép történelmében vannak olyan dolgok, amiket utólag legszívesebben letagadnának vagy elbagatellizálnának (sőt, gyakran meg is próbálják), de a megoldás nem az, hogy emiatt mindenki szarul érzi magát, hanem törekedni kell rá, hogy ezek ne ismétlődhessenek meg (aminek az első lépése nyilván az, hogy tisztában legyél a hátterükkel és lehetőség szerint ne hagyd magad manipulálni hangzatos ideológiák által, persze ezt mondani mindig könnyebb). Mi azért vagyunk felelősek, ami és ahogy most történik.

Ez a felelősség áttolásának hangozhat (ami abszurdum, mivel a fentiek értelmében személy szerint nem gondolnám, hogy bármelyikünk is eleve felelős volna), de a fehérek által elkövetett tényleg szörnyű tetteket arra visszavezetni, hogy biztosan a bőrszínük miatt követték el (és csakis emiatt közösséget vállalni velük), pontosan olyan durva általánosítás, mint hogy egy fekete a bőrszíne miatt bűnöző hajlamú. A 20. századi (vagy korábbi) Európában ha bármilyen atrocitás történt, arra az akkori (és egyébként a mai) demográfiai viszonyok miatt elég jó esély volt, hogy az elkövető bőrszíne fehér, ahogy egy alapvetően nagyrészt európaiak által kolonizált kontinensen is ez volt a kiinduló állapot (amiről tudjuk, hogy legalábbis a fejekben még nem változott meg a teljes egyenlőség stádiumába). Pl. a mai japánokról sem gondolom, hogy még mindig Pearl Harbour miatt kéne esdekelniük (amennyiben azóta is törekednek rá, hogy még egyszer ne fordulhasson elő hasonló) és szerintem ez minden nációra áll.
I WλNT TO BELI3VE
[1] Rehynn22
Feb 16., Sunday 0:54 #45
Válasz axl (#42) üzenetére
Csupán az ő logikáját alkalmaztam, pontosan azért, hogy megvilágítsam, miért is hülyeség.
Feb 15., Saturday 22:19 #44
Válasz lokolbasz (#37) üzenetére
Én szégyellem magam, hogy olyan koncepciókat eszel meg, és teszel magadévá, amelyeket politikai stratégák találtak ki, és mostanában egy egész mozgalom épült ennek az újramelegítésére, a neoliberális gazdaságpolitikák által depriválttá és izolálttá tett emberek számára.

KATT!
[11] Wallace
Feb 15., Saturday 21:36 #43
Válasz axl (#42) üzenetére
Az hogy alapvetően a fehér ember mit művelt mondjuk világ életében a feketékkel, indiánokkal a történelem során, az megkérdőjelezhetetlen. Hogy felsőbbrendűség jellemezte, szintén. Nem az feltétlenül a lényeg hogy bocsánatot kell-e vagy kellene kérnie ezért, (egyébként nagyon nem csak “pár emberről” beszélgetünk itt), hanem hogy ma, mit tesz azért hogy ez a szemlétet végre teljesen elfelejtődjék. Egyébként, és ez személyes csak, én abszolút szégyellem magam néha azért amit a fehérek elkövettek más bőrszínűek, vallásúak ellen a történelem során még úgy is, hogy tudjuk mit műveltek a japánok vagy éppen a kínaiak más nemzetekkel a középkori dinasztiák alatt.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[55] axl
Feb 15., Saturday 21:14 #42
Válasz Rehynn22 (#39) üzenetére
Na jól van ám, azért ez meg már elég erőteljesen a ló túloldala. Vagy komolyan úgy gondolod, hogy az összes fehérnek szégyelnie kéne magát olyasmiért, amit pár ember követett el? Mert az kb. ugyanolyan baromság, mint bármelyik másik bőrszín kollektív megbélyegzése. Igen, tudom, hogy a hozzászólás, amelyikre reagáltál, pontosan ezt csinálta pepitában, de a hülyeség ellen ne egy másfajta hülyeséggel védekezzünk.
I WλNT TO BELI3VE
[11] Wallace
Feb 15., Saturday 21:08 #41
Egyébként ne haragudjon meg senki, nem akartam ennyire elvinni a topic-ot ebbe az irányba, csak tényleg sajnos brutálisabb itt a helyzet mint ahogyan az a felszínen látszik, és ennek igen nagy része nincs bemutatva szinte sehol. Ráadásul én személy szerint elég nehezen élem meg a rasszizmust, tekintve hogy saját tanítványaimat, az ő családjaikat is napi szinten érinti. Nem tudok ebben a témában elfogadni olyan dolgokat hogy ezek “csak részigazságok”, meg az “éremnek két oldala van”, mert ezek csak tovább legitimizálják ezt. Tudom azt is hogy én is csak egyetlen, arc nélküli user vagyok itt akinek a véleménye - hiába tapasztalatokon alapszik - sem lesz releváns sokaknak, csak tényleg el akartam mondani. Bocsánat ha “nagyarcúan” jött le, őszintén nem volt célom.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[11] Wallace
Feb 15., Saturday 20:56 #40
Válasz Hwopapa (#33) üzenetére
Nem egészen. Itt egy ember élt 3 különböző államban, keleti parton, nyugati parton, délen, északon, bejárt a 11 év alatt 43 államot, egyetemre jár itt, több cégnél, különböző demográfiákkal dolgozott, állampolgár, szóval kár lenne bagatellizálni. Nem baj hogy bajod van vele, mert még abban a stádiumban vagy hogy pár hónapja jöttél ki, most még a különböző kaják meg a Ford Mustang a lényeg, egyelőre nem láttál, nem tapasztál még igazán semmit.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[1] Rehynn22
Feb 15., Saturday 19:48 #39
Válasz lokolbasz (#37) üzenetére
Ne mondj már ilyet a fehérekről csak azért mert a 20. században két világháborút robbantottak ki meg atonbonbát doptak civilekre és többszáz millió ember haláláért voltak felelősek.
[4] lokolbasz
Feb 15., Saturday 19:33 #38
Érdekes, hogy ez a "rendszerszintű rasszizmus" az ázsiaiakat nem érinti. Ők ugyanis meglehetősen alulreprezentáltak a börtönökben.

Az a helyzet, hogy ez nem a fajelméletről szól, hanem a kultúrák közötti valós különbségekről. És kultúrák közt bizony van alsóbb és felsőbbrendű.
[4] lokolbasz
Feb 15., Saturday 19:27 #37
Válasz Oldern the 1st (#32) üzenetére
Érdekes, hogy ez a "rendszerszintű rasszizmus" az ázsiaiakat nem érinti. Ők ugyanis meglehetősen alulreprezentáltak a börtönökben.

Az a helyzet, hogy ez nem a fajelméletről szól (ami egyébként 20. század), hanem a kultúrák közötti valós különbségekről. És kultúrák közt bizony van alsóbb és felsőbbrendű.
[25] Hwopapa
Feb 15., Saturday 17:39 #36
Válasz Oldern the 1st (#35) üzenetére
Ezért is írtam, hogy ezeket a dolgokat lehetetlen objektíven megítélni, rendes kimutatás és adatok hiányában. A rendelkezésre álló összes adat vagy elavult, vagy hiányos ahhoz, hogy átfogó képet kapj bármiről, ezért tudok én is maximum az általam tapasztaltakra támaszkodni, ahogy Wallace is az övéire.

Azt is tudom, hogy rettentő kivételes helyzetben vagyok, mert a környéken messze nem az az átlagkereset, amit én kapok a cégtől, sőt. Ugyanolyan ez is, mint otthon amikor a budapesti azt hiszi belőlük áll egész Magyarország és mindenhol ugyanolyan a fejlettség/fizetés/kiszolgálás, pedig na.
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
Feb 15., Saturday 15:59 #35
Válasz Hwopapa (#33) üzenetére
Mivel cégként és nem gyárként hivatkozol a munkahelyedre, ezért garantálom neked hogy a cégednél ezerszer roszabb körülményekkel rendelkező fehér férfiakat kizsákmányoló alkalmazásban működő bányászvárosokkal is tele van az Egyesült Államok, és ilyenkor jön az, amit eredetileg mondtam, hogy az elnyomásnak van egy anyagi jellegű természete is. Viszont ahogy én is 0db általános érvényű állítást tudok tolni a magyar falvak helyzetéről a céges kollégák tapasztalataiból, úgy valószínűleg nálatok sem az apartheid túlsó felén lévő csoportok élménye lesz a meghatározó élettapasztalat.

(És amikor valaki innen akar általánosítani, innen szokott jönni az, mint Dopeman 'Bódiszattva' László kommentje, hogy nincs is itthon nagy szegénység, hiszen az ötödik kerületi takarító is 300 fölött keres.)
[1] Rehynn22
Feb 15., Saturday 15:42 #34
Válasz Hwopapa (#33) üzenetére
De hát épp az a lényeg, hogy nem számít, hogy a céged 40%-a miről számolt már be neked, mert vannak jóval komolyabb források.

Illetve a white privilege az nem egészen erről szól, de lassan úgyis átcsúszik a dolog a jó öreg "it's not racism if it's true" mederbe, szóval mindegy.
[25] Hwopapa
Feb 15., Saturday 15:02 #33
Válasz Oldern the 1st (#30) üzenetére
Azért azt tegyük szépen hozzá, hogy itt 1db ember 1db államból idézett helyzetet és nem egy teljes komplett analízist, lebontva államokra / megyékre hallhattunk.

Ez a bajom az ilyen személyes "én jobban tudom mert én látom"-hozzáállással, hogy ez ott, ahol ő él, valószínűleg ilyen, de ahol én élek, meg rohadtul nem. És nem, nem beszélgetek rendőrökkel, csupán a cégnek a 40%-át teszi ki más nációjú ember (és nem feltétlen fehér bőrű) akik ilyenről nem számoltak be soha.

Mondjuk az is hozzátartozik, hogy nem kell a szomszédba menni indokért sem, hogy vajon miért van ez a megkülönböztetés. Van itt is nevelés és nevelés között különbség, csak az "engem az utca nevelt"-kezdőszett mellé jár a stukker alapból, amivel aztán ész nélkül csinálnak mindenféle hülyeséget is. És szerintem itt nyugodtan ki is mondhatjuk, hogy nem a bőrszín, de a nevelés + közeg számít, amiben az ember felnő...
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
Feb 15., Saturday 14:25 #32
Válasz lokolbasz (#31) üzenetére
A legtöbb rendőr rasszista volna? Kétlem. Az amerikai igazságszolgáltatás rendszerszintű rasszizmusából KÖVETKEZIK hogy több fekete ül börtönben arányaiban. Szóval nézegetheted azokat a számokat, de nem igazán értem hogy milyen racionális konklúziót tudsz levonni. Vagy visszakívánkozol a fajelméletes 19.század környékére, ahol a bőrszínből levezették, hogy vannak alsóbbrendű népek? Sok sikert az időgéphez, szükség lesz rá.

Ha viszont a racionalitás talaján szeretnél maradni, kezdd mondjuk itt:
KATT!
[4] lokolbasz
Feb 15., Saturday 12:53 #31
Válasz Oldern the 1st (#30) üzenetére
Bizony és börtönstatisztika is létezik, azt is érdemes nézegetni néha

Persze tudom, azért vannak sokszorosan felülreprezentálva a börtönökben a négerek, mert a rasszista fehér rendőrök üldözik őket.

És akkor azt se anekdotákkal bizonygassuk, hogy a legtöbb rendőr rasszista. Sok sikert!
Feb 15., Saturday 11:40 #30
Válasz Dude (#25) üzenetére
Láthatjátok másképp, a statisztikák azonban Wallace-t igazolják. Létezik rendszerszintű rasszizmus az USA-ban, elég keményen van dokumentálva. Nem telik el úgy év hogy ne kelljen valamelyik nagyobb elnökjelöltnek elnézést kérnie azért, mert aktívan vett részt olyan törvények megalkotásában, ami aránytalanul a feketéket súlytotta, sőt: kifejezetten célozta (Stop and frisk by Bloomberg pl a legfrissebb)

Nem számít hogy hány országbeli embert idézek, aki szerint tökre nem így van, ezek tények. Anekdotákkal nem lehet konkrét törvényeket, előállítási statisztikákat cáfolni.
[1] Rehynn22
Feb 15., Saturday 11:17 #29
Válasz Dude (#28) üzenetére
Eredendően semmi baj azzal, hogy a magánéletedről írtál, tök érdekes volt.

Nekem csak a "máshogy látjuk"-kal már van problémám, mert amikor a valóságot írjuk le, és annak számos objektíven mérhető elemét (Wallace is említett ilyet), akkor az már nem csak véleményekről szól, hanem sokszor konkrét tényekről.
[51] Dude
Feb 15., Saturday 11:02 #28
Válasz Rehynn22 (#27) üzenetére
Semmi. Máshogy látjuk. Előfordul.

Btw. 20 éve fórumozok itt (576, x365) már sok emberrel együtt. Azt hiszem ez volt a "magánéletemről" kb. a második hozzászólásom.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[1] Rehynn22
Feb 15., Saturday 10:44 #27
Válasz Dude (#25) üzenetére
Ezeket nagyjából mind elmondhatom (csak inkább USA-centrikusabban), és tökre úgy látom (és logikus is), hogy létezik white privilege. Akkor most ez hogy van?

Szerintem túl sok energia ment itt arra, hogy mindenki bebizonyítsa, hogy autoritás a témában, de magával a dologgal kapcsolatban nem sok érv hangzott el. Kicsit olyan, mint egy Jordan Peterson előadás, ami papíron arról szól, hogy X dolog egy Marxista kultúrharcos baromság, beszél két órát, name droppol egy csomó szerzőt és forrást, megnevetteti a közönséget pár straw mannel, csak aztán igazából nem cáfol semmit X dolog alapvető állításaiból.
[19] Yeaf Kitri
Feb 15., Saturday 9:42 #26
Válasz Dude (#25) üzenetére
Oof! Wallace ebbe a fingba tátott szájjal szaladt bele.

Úgy látszik neki se kellene információ nélkül ítélkeznie és degradálni mások személyét és véleményét az interneten. (Reméljük, csak itt csinálja.)
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[51] Dude
Feb 15., Saturday 8:08 #25
Válasz Wallace (#24) üzenetére
Pár pontban még reagálnék, ami ezekben a beszélgetésekben zavar egy ideje. Amit a filmes topikban való vitában sem értettem már. Egyszer Venomnak már írtam egy ilyet egy a jelenlegihez hasonló "vita" alkalmával jó pár éve.
1. Én nem akarlak meggyőzni. Ezt te csinálod. Én csak a saját véleményeimet, meglátásaimat írom le. Ami jelenleg nem egyezik a tiéddel.
2. Ami legfontosabb, amiért írok és amit itt fórumon talán, ahogy mondtam egyszer írtam le. Nem szoktam, mert nem tartom fontosnak. Csak baromira zavar, amikor erről a magas lóról van beszélve a vitapartnerrel. Legtöbbször nem tartom fontosnak kifejteni, ugyanis gondolom, ha leírom röviden az átmegy. De úgy néz ki nem.
Nem te vagy az egyetlen aki volt kint az USA-ban, vagy él kint. Itt a fórumon sem amúgy, csak nincs benne minden 10. hozzászólásukban. Lehet egy hónapja csak pár ezer kilométer választott el bennünket. Én ugyan nem éltem kint így csak a kint eltöltött idő alapján tudom véleményemet kifejteni és az ismerősök/barátok alapján akikkel rendszeres kapcsolatban állok; akik éltek és élnek kint az USA-ban vagy Kanadában. Viszont ezek mellett úgy érzem mivel előző munkából kifolyólag (ahol cirka egy éve mondtam fel, hogy több időm legyen a családra) az elmúlt másfél évtizedben elég sok fajta nációból (100+) származó embert ismertem meg, esetleg barátkoztam velük össze (amit sosem vertem nagydobra sehol, mert nem tartozik senkire) és jó pár helyen voltam a világban így talán van jogom véleményt formálni és nem csak a 10 mondatból álló "Neked fingod sincs" kommentet kapni. Megint.
Jelenleg a családomban van felnőtt és gyerek arab, kínai, roma, és igen magyar is. De szvsz ez egyre gyakoribb itthon is. Főleg a munkám miatt alakult így mert asszonyt is így ismertem meg. Évente egy átlag ember mércéjével mérve sok időt töltök külföldön (leginkább Angliában vagy Németországban), mert az a kicsit több mint fél tucat utazás (amire időm van) nekem ingyen van és mivel sok helyen van ismerős így az ott tartózkodás is Hála az égnek. Csak, hogy példát mondjak nem egyszer folytattam beszélgetést Szírekkel a menekült helyzetről (de előtte és utána is), Dél-Afrikából érkezettekkel az ottani viszonyokról. Vagy félig nigériai sráccal, aki amikor kiment édesapjával nem mondhatta meg, hogy anyuka fehér. Ők azóta már Amerikában élnek. És még sorolhatnám.
És igen. Érdekel ez a téma is. Nyilván nem lesz belőle doktorim, hanem csak simán érdekel így szabad óráimban szívesen hallgatok, nézek vagy olvasok róla. Főleg felmondásom óta, amikor új ismeretséget már nem igazán kötök.
Szóval ez a neked fingod sincs és nem lehet véleményed hozzáállás nem normális dolog. Mert ugye az elképzelhetetlen, hogy más azért legyen veled nem egyező véleményen, mert úgy érzi tapasztal annyit a témában, hogy megengedi magának a véleményformálást.
Ami a legjobban zavar az egészben és ez a meleg, transz vitákban is. A jelzők, a cimkézés a jobb-bal megkülönböztetés, de leginkább mindig a másik csoport kikiáltása hibásnak. Hogy ők! Na miattuk van! Ezt becsomagoljuk valami szép szlogen alá, aztán mehet. Hihetetlen amúgy, ha ezt képes elhagyni az ember és a másik fél sem seggfej, akkor bárkivel el lehet beszélgetni, bárhonnan jött is és pont leszarja milyen származású a másik.
Lenne még gondolatom, de mennem kell piacra asszonnyal. De, hogy ne kapjam meg lövésed sincs kommentet megint, azért belefűzöm, hogy éppen Iránból, kinti élő irániaktól kapott iráni teát iszok.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[11] Wallace
Feb 15., Saturday 0:42 #24
Válasz Dude (#23) üzenetére
Nem ignorálom a kommented 70%-át csak 1: még mindig TE akarsz Engem meggyőzni hogy az nem is úgy van igazából (10.000km messziről), és 2: az érveid megállnak egy podcast említésének szintjén, illetve a szokásos, “ismerek olyat aki már látott olyat, vagy beszéltem olyannal aki”, de nincs az égvilágon semmi valós, vagy tényleges rálátásod a témára, itt már csak egoból vitatkozol meg kötöd az ebet a karóhoz. Szerintem itt fejezzük is be még a normális mederben.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[51] Dude
Feb 14., Friday 22:41 #23
Válasz Wallace (#22) üzenetére
Szeretem, hogy csak a podcast részét sikerült feldolgozni a hozzászólásomnak. Nem egy emberrel beszéltem személyesen is, aki messze nem így éli meg a kinti helyzetet, mint ahogy felvázolod. Fél igazság, mert a másik fele lemarad, ami teljessé tenné a képet. Senki sem tagadja, hogy vannak ilyen esetek. Ilyennek nem szabadna történnie. Viszont a másik irányba is vannak ilyen igazságtalan megkülönböztetések. Az a baj, hogy te is csak az egyik irányból vagy véleményt, világnézetet, történéseket elfogadni. Például, amikor elolvasol egy kommentet a 70%-át ignorálod annak.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[11] Wallace
Feb 14., Friday 22:15 #22
Válasz Dude (#19) üzenetére
Akkor elmondom miért volt oltári nagy baromság a hozzászólásod a részigazságokkal kapcsolatban. Itt Amerikában jóval nagyobb százalékban állítanak meg a rendőrök feketéket, latinokat (pláne Trump óta), statisztikailag kimutathatóan agresszívebben lépnek fel velük szemben, akár lövik le őket. Mindennapossá vált hogy egyetemeken felállítanak a székükből fekete diákokat hogy adják át a helyüket fehér társaiknak (Rosa Parks valaki?). Egy fekete diákomnak óra közben terapeutára volt szüksége mikor Government órán visszaélésekről beszélgettünk, és kiderült hogy az apját úgy rángatták ki a kocsiból az ő és az anyja szeme láttára mert 10mph-val gyorsabban ment, és a gyerek még nem tudta kiheverni a látottakat. Egy fehér embert ezért kábé meg se állítanak. Elképesztő dolgok történnek itt Amerikában még mindig, nap mint nap a különböző faji és vallási kisebbségekkel, rengeteg beszélgetésre van szüksége az embernek velük hogy igazán átérezze a helyzetüket, nekem már évek óta ilyen gyerekek a tanítványaim akik ráadásul autisták is, kapcsolatban vagyok a szüleikkel napi szinten, sokszor alig tudom feldolgozni a hallottakat. Erről beszélek amikor azt mondom hogy ezt nem fogod megérteni olyan szinten egy viszonylag fehér, homogén társadalomban mint a magyar, ehhez nem feltétlen elég pár podcast. Csak ilyenkor mindig az a vége hogy a másik (te, vagy bárki) akar engem meggyőzni, ahelyett hogy esetleg, urambocsá, elfogadná azt amit mondok, mert 11 év mindennapi tapasztalat van a hátam mögött. És visszautalva: ezek nagyon nem részigazságokon alapulnak. Amikor azt mondom, white privilege, erre gondolok. Nekem nem kell semmi ilyentől félnem amit fentebb leírtam. Engem nem rángatnak ki autóból mert fehér vagyok, engem nem állítanak fel a székemből, nekem nem kell átadnom a helyemet. Ezt jelenti ma ez. Most veszünk éppen házat, az ingatlan ügynökünk aki egyben egy kedves barátunk is mesélte egy hete mikor szóba került a legutóbbi Beal University-s botrány (a fekete diákra ráhívta a professzor a campus rendőröket mert a diák nem ült hátra az utolsó(!) sorba ahová a professzor küldeni akarta), hogy mikor hitelképességi vizsgálatot csinál a mortgage broker, egy fekete jelentkezőnek nettó kétszer annyi ideig tart, és sokkal jobban utánanéznek mindenének. Ez a lista gyakorlatilag még a végtelenségig fokozható, de a társadalmi egyenlőtlenségek soha nem részigazságokon alapszanak.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[25] Hwopapa
Feb 14., Friday 15:13 #21
Válasz Rehynn22 (#14) üzenetére
Nem tudok ilyen konkrétumot mondani, inkább csak ész nélkül filozofálok

A mindenkori CoD-ra gondoltam, ahol az soha a büdös életben nem lesz bevállalva, hogy más legyen a hős, mint a nemelnyomó, minden más nemzetet abszolút tiszteletben tartó amerikai katonák és hogy sehol a világon nem lehetne egy olyan szoftvert eladni, aminek ilyen sikere lenne, ahol ennek pont az ellentetje lenne az igaz.

Viszont én nem szeretnék ennél jobban belemászni, mert se nem vagyok pszichológus, se nem olvastam eleget hozzá, csak a saját tapasztalataim osztottam meg.

Az meg, hogy a fehérek ellen elkövetett rasszizmus milyen, a saját bőrömön éreztem amikor az ominózus White Castle-ben történt első látogatásunk alkalmával nagyjából foghíjon át szolgáltak ki a fekete alkalmazottak, aztán amikor bejött egy fekete pár, épphogy nem cuppanva húzta ki ugyanez alkalmazott a nyelvét a seggükből. Elég kemény lecke volt, pedig alapvetően megkaptunk mindent, amit kértünk, mégis a stílus és stílus között zongorázni lehetett a különbséget.

Otthon persze ez is más Múlt héten hazalátogattunk egy céges meeting keretében és a 14 órás út után, megfáradtan, melegítőben egy hotelbe érkezvén kicsit lepukkanva nézhettem ki, mert a recepciós egy lazán odaköpött "hello"-val köszöntött, majd miután bemutatkoztam és elmondtam mit szeretnék, egyből jött a magázás Fura ez az egész, na
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
[4] lokolbasz
Feb 14., Friday 14:32 #20
Válasz Wallace (#18) üzenetére
"Mert a magyar az rohadt élet hogy mindig mindent jobban tud."

Nem ismertél magadra itt egy picit?
[51] Dude
Feb 14., Friday 13:50 #19
Válasz Wallace (#18) üzenetére
Nyilván annyira néz utána az ember amennyire innen tud és amennyire kint élőkkel, más feketékkel, fehérekkel, arabokkal, stb... folytatott személyes (akár itthon akár külföldön, igen rendszeresen történik ilyen) beszélgetések alapján tudok nyilatkozni. Plusz előadások és filozófusok, pszichológusok, társadalom tudománnyal foglalkozó tudósok írásai, podcastjei alapján. Az meg nem érv, hogy neked fingod sincs. Pont ez az egyik, hogy véleményt se formáljon az ember, mert fingja sincs. Így asszem ti sem nagyon szólhatnátok hozzá a fórum elég sok témájához, ha nem kutattátok a területet.
Pont Sean Caroll podcastjében volt erről szó legutóbb, ahol egy igen normális vendéggel folytatott beszélgetést a témában.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[11] Wallace
Feb 14., Friday 13:03 #18
Válasz Dude (#15) üzenetére
Nagyon úgy tűnik hogy nem. Egyébként pont erről beszéltem, hogy egy alapvetően fehér társadalomban felnőve neked(!) fingod sincs erről. De te utánanéztél(!) a témának. Értem...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
Feb 14., Friday 10:23 #17
Válasz sQr (#4) üzenetére
"Vagy talán nincs politikai felhangja a Tell Me Why (DONTNOD Entertainment) első transznemű főhősének?"

Nincs. Társadalmi "felhangja" van. Ahogy egyébként írod is, hogy nem mindegy hogy hogyan: na ez már hatalmi játék. Nem hallottam még olyan mondatot senkitől, hogy ezt a fehér férfi karaktert csak akkor szeretnék látni a játékban, ha VALÓBAN JÓL meg van csinálva. Senki sem kérdőjelezi meg a létjogosultságát - nem úgy, ha fekete, ha nő, vagy ha más nemet lehet választani neki, mint amihez az emberfia szokott.

A modern reprezentációra építő identitáspolitikával az a probléma, hogy amíg a kapitalizmus keretein belül vagyunk, azt mondja: nem fogom megszabadítani az embert az elnyomástól, de azt fogom hirdetni, hogy csak az a frankó, ha nem a neme/szexuális identitása/bőrszíne miatt diszkriminuáljuk. Tehát egy hajléktalan ne azért dögöljön meg ott, ahol van, mert homoszexuális, hanem mert annyit is ér. Talán mondanom sem kell, hogy ez mennyire haladó.

Más.

>>Bujtatva nekem pont azt mondja, hogy politikai témában állást foglalni mindig potenciálisan magába hordozza egyes vásárlók elvesztését

Persze hogy ezt mondja. Ezt így explicit nem mondhatja ki, mert talán a kimondással egy másik térbe kerülne a dolog, ahol már a kimondás lenne a kifejezetten kínos (ugyanez az oka a kína-hong kong diskurzus céges elfojtásában, ahol Kína képes anyagi nyomást kifejeteni, amire ezek a tőzsdén lévő, anyagi "kötelezettségekkel" rendelkező cégek értelemszerűen meghajolnak. Csak az a baj, hogy amíg ez a felszín, addig a valóság pontosan az, amit te a példáidon keresztül szépen fel is hozol: nevezhetjük apolitikusnak a Divisiont vagy a Watch Dogsot, de akkor a politika kérdését értjük féle vagy szarjuk le. A biztonság-szabadság spektrum, az ember apokalipszis-víziói, amiben a rend kőkemény őrei nélkül ész nélkül lootoló bandákká züllene a társadalom, kőkemény politikai axiómákra építenek (és nem baloldaliakra, teszem hozzá). Tehát lehet itt a nagy cégeknek tolni hogy ők nem akarnak politizálni, csak akkor tessék Tetrist, Minecraftet meg szimulátorokat nyomatni, és nem Call of Dutykat.
[1] Rehynn22
Feb 14., Friday 10:05 #16
Válasz Dude (#15) üzenetére
Hol néztél utána?
[51] Dude
Feb 14., Friday 9:56 #15
Válasz Rehynn22 (#13) üzenetére
Aha. Nyilván nem néztem utána a témának.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[1] Rehynn22
Feb 14., Friday 9:31 #14
Válasz Hwopapa (#8) üzenetére
"ha van egy bizonyos játék, ami pár(száz/ezer) embert sért, de csak akkor, ha az alkotó szándékát teljesen kiforgatja (...) akkor teljesen felesleges belekezdeni bármilyen fejlesztésbe, hiszen annyi különféle nézet / vélemény létezik, amiből úgy kimászni, hogy senkit se sérts meg, lehetetlen."

Van példa arra, hogy ilyen outrage feleslegessé tett egy fejlesztést?
[1] Rehynn22
Feb 14., Friday 9:30 #13
Válasz Dude (#12) üzenetére
Nem, dehogy ugyanolyan dolgokra épít, mint mondjuk a nácizmus vagy a mélyincelkedés, és az, hogy ezt így le kell írni, jól jelzi, hogy aaaaaaaz AlTeRnaTÍV gOndOLkOdóK ha nem is tudnak meggyőzni arról, hogy vedd meg az ideológiájukat, legalább azt el tudják érni, hogy a narratívájuk szempontjából kellemetlen, de amúgy valójában teljesen evidens dolgokat is megkérjőjelezz. Tök érdemes utánaolvasni a témának, nem arról szól, hogy te instant nyertes és faszagyerek vagy, hanem pl. hogy milyen dolgokat tekinthetünk magától értetődőnek.

Ezt amúgy nem támadólag mondom, tudom, hogy itthon pláne félrecsúszott ez a diskurzus, és nem mellesleg engem basztak ki egy hónapra ResetEráról a múltkor, mert vitatkoztam azzal az állítással, hogy fehérek ellen nem létezhet rasszizmus (amit inkább neveznék részigazságokon és kifogásokon alapuló marhaságnak)
[51] Dude
Feb 14., Friday 7:35 #12
Válasz Wallace (#7) üzenetére
Ez a white privilege ugyan olyan részigazságokra, sztereotípiákra és kifogásokra épülő marhaság, mint a többi (tök mindegy melyik oldalon).
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[4] lokolbasz
Feb 14., Friday 6:22 #11
Az probléma, ha IGYEKEZNEK minden réteget kiszolgálni, mert a videojátéknak ez egyáltalán nem lenne a feladata. Mint ahogyan más művészeti ágazatnak sem, annak ellenére, hogy pl. a filmek esetén ez már sajnos jóval előrébb tart.

A nem létező "white privilege" marhaságról: Lassan már inkább az lesz a ciki, ha valaki fehér. Ha ráadásul még hetero is, férfi és még csak nem is zsidó, akkor különösen nagy hátrányban lesz az elborult liberálisok uralta nyugati közéletben.

"...nekem is el kellett telnie par evnek es megfelelo kozegnek hogy megertsem"

Egy ideológiát nem feltétlenül "megért" az ember (az viszonylag egyszerű bizonyos értelmi szint felett), hanem magáévá tesz. Ilyen közegben éltél, ezt kaptad jobbról-balról, amúgy a nyugati média is ezzel van tele, nem csoda, hogy magadévá tetted.

Elég megnézni egy Oscar gárlát. Ott már nagyon régóta nem a filmekről szól a dolog, hanem a görcsös megfelelési kényszerről és a liberális ideológia terjesztéséről. De erre lehetne sorolni ezer meg ezer példát a Toy Story 4-től, a néger Ariel-en, a minden eddigi jedinél jobb Rey-en át a háromezredig holokauszt csodafilmig.

Ha egy magyar embernek valamiről véleménye van = A magyar ember mindig mindent jobban tud. Ennyit az általánosításról. Minden társadalomra igaz az, hogy az embereknek van saját véleménye bizonyos dolgokról, még akkor is, ha csak olvastak róla. Ne mondd nekem, hogy az amerikaiak nem mondják el mindig mindenről a véleményüket, még akkor is, ha nem éppen a legtájékozottabbak az adott kérdésről. Ott a sok idióta anarhista tüntetés, amiben a kommunizmust hirdetik, amiről kb. annyi fogalmuk van, mint nekem az atomfizikáról.

Hogy a cikkhez is hozzászóljak: Való igaz, hogy nagyon el tudja venni egy játék varázsát a görcsös vitue signaling, amit rendszeresen beleeröltetnek. Ez az iparág sem menekülhet meg ettől, ahogyan a többi sem. Hogy a művészi értékére, kreativitásra milyen hatással van ez az egész, az egyértelmű.
[25] Hwopapa
Feb 14., Friday 4:38 #10
Válasz Wallace (#9) üzenetére
Óóóó ebbe a témába inkább ne is menjünk bele - az éremnek két oldala van, a másik oldal is tud elég izgi megmozdulásokat produkálni Erről majd a következő blogban nyilatkozom bővebben

Viszont abban egyetértünk, hogy ez "a magyar mindent jobban tud"-jelenség valós és létezik és sajnos nem a társadalom egy inszignifikáns részét képezi - akár erről az oldalról is tudnék kapásból pár példát említeni
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
[11] Wallace
Feb 14., Friday 3:31 #9
Válasz Hwopapa (#8) üzenetére
Nincs itt félreértés, a kritika, (már ha egyáltalán az volt), nem neked szólt, két teljesen külön dologról beszélünk alapvetően. Egyébként nyilván senki nem hibás, senki nem tehet róla hogy hol nő fel, csak én személy szerint beleszaladtam már pár ilyen vitába, és mindig a magyar, Magyarországról akarta a rasszizmust jobban tudni meg elmagyarázni nekem. Mert a magyar az rohadt élet hogy mindig mindent jobban tud. Mert ő olvasta. Meg látta a tv-ben. Meg ismert ő ám feketét valamelyik kerületben. Meg én ne okoskodjak már. (A liberalizmus megítélésébe szándékosan bele se mennék. Ennek is más a megítélése és fontossága országról országra.)
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[25] Hwopapa
Feb 14., Friday 2:40 #8
Válasz Wallace (#7) üzenetére
Félreérted. Nem az a bajom, hogy ki lesz minden kis részlete szolgálva a társadalomnak.

Az a bajom, hogy ha van egy bizonyos játék, ami pár(száz/ezer) embert sért, de csak akkor, ha az alkotó szándékát teljesen kiforgatja (úristen, miért csak fehér színű lehet az űrruha?!%?!?!) akkor teljesen felesleges belekezdeni bármilyen fejlesztésbe, hiszen annyi különféle nézet / vélemény létezik, amiből úgy kimászni, hogy senkit se sérts meg, lehetetlen.

Amúgy én is hibás vagyok - én is ebbe az erősen homogén társadalomban nőttem fel és el kellett telnie idekint pár hónapnak, mire magaménak éreztem azt, ami miatt ez az egész létezik, ugyanakkor továbbra is elítélem a bolhából elefántot csinálást.

Ha én egy olyan játékot akarok csinálni, amiben csak férfiak vannak, akkor igenis ne kelljen megindokolni, miért (Tarkov) vagy fogadják el és kész. Vagy ott a BF1 is, ahol a nőket reprezentálják nemkicsit túl, aminél meg az ellentábor hőzöngött. És akkor az olyan gyöngyszemek, mint az említett Spec Ops: The Line meg teljesen szűk rétegek által vannak játszva, holott annál nagyobbat egy katonai sztori sem durrant az elmúlt évtizedben - akkoriban nem volt menő a hőbölgés olyan dolgok miatt, hogy nincs a csapatban nő / fekete / arab / kínai, viszont a sztorit tökéletesen átadta.
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
[11] Wallace
Feb 14., Friday 2:29 #7
Válasz Hwopapa (#6) üzenetére
Az hogy igyekeznek a vidojatekokban is minden reteget reprezentalni es kiszolgalni, az egyaltalan nem baj. Az nem tud csak a liberalizmussal alapvetoen mit kezdeni aki nem erti teljesen. Magyarorszagrol ez meddo vita, az emberek 99%-anak fingja sincs arrol milyen valojaban egy white privilege, nekem is el kellett telnie par evnek es megfelelo kozegnek hogy megertsem. Itt, errol vitatkozni szerintem teljesen felesleges, egy viszonylag homogen tarsadalomban ez teljesen mashogy csapodik le mint egy kulonbozo nemzetek, vallasok olvasztotegelyeben. A meme meg megint azt mutatja hogy a jopofasag/vicceskedes oltaran valaki (a meme kitalaloja) bealdozta a tenyt hogy fingja sincs az egeszrol.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
[25] Hwopapa
Feb 14., Friday 1:30 #6
Válasz sQr (#4) üzenetére
Ezzel az a gond, hogy máshogy jön le ez egy magyar embernek, meg máshogy jön le egy amerikainak.

Idekint egy picit is belemész egy ilyen vitába a saját véleményeddel, ami akár a legkisebb réteget is sérti, eláshatod magad, míg odahaza vígan lehet kisebbségizni, buzizni, meg úgy általában mindenkit rommá alázni minden médiában (lásd legutóbbi Norbis, rettentő polkorrekt szartornádó), bárminemű következmények nélkül.

Magyarul: egy Tim Sweeney soha a büdös életben nem fog ennél messzebb merészkedni (pláne nem a saját hajóját megtorpedózni) nyilvános véleményformálásban, azokat a dolgokat ne itt keressük...

Ettől függetlenül szerintem gáz, hogy a videójáték, mint iparág, annyira elment ebbe az irányba, hogy megöl minden egyes eszement, amúgy potenciálisan megvalósítható ötletet csak azért, mert az talán megsérti bármelyik betűjét a potenciális mozgalmaknak, netalán kicsit is az arab / orosz nációkat próbálja meg pozitív szemszögből tálalni (mert ugye ők a default gonoszok).

Szerintem ezzel a fajta liberalizmussal csak egy újfajta dobozba zárjuk magunkat, amivel egy idő múlva senki nem fog tudni mit kezdeni. Lesznek a zombik, mint standard gonoszok, mert mindenki mást nem szabad megsérteni és minden egyéb fikció valakit meg fog sérteni ezért máglyára / törlésre kerül. A Rockstar persze ettől függetlenül megcsinálja a következő GTA-t, de ők érinthetetlenek és mindenki másnak kuss.

Erről az egészről van egy tökéletesen ideillő meme is - egy teljesen fehér négyzet, felette felirattal "I finally found a meme that is not offensive to anyone" és alatta az komment : "Why is it white?"

Persze lehet hogy orbitálisat tévedek, de perpillanat én így látom ezt az egészet.
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
[27] Rotten
Feb 13., Thursday 22:15 #5
Szokasos hippokrita Tim Sweeney.
moderator sQr
Feb 13., Thursday 22:11 #4
Válasz Rehynn22 (#3) üzenetére
Persze, hiszen ez volt a célom vele. : ]

A Te általad kifogásolt részben sincs többről szó valóban. Ez nem egy mélyen a témába ásó cikk (bár érintettem konkrét példákat) és nem is az én szubjektív véleményem taglalása (bár nyilván több helyen érezhető). Ezek csak gondolatok, amik először felszínre törtek a beszédet olvasva. Ez volt az egyetlen ígérete az írásnak.

Sweeney tartózkodó nyilatkozata persze érthető szerintem is. Bujtatva nekem pont azt mondja, hogy politikai témában állást foglalni mindig potenciálisan magába hordozza egyes vásárlók elvesztését. Nyilván éppen ezért mindig lesz egy érdekellentét a fejlesztők és a kiadók között például. De ott van benne az is, hogy a játékokat, mint médiumot, képesnek tartja arra hogy véleményformáló eszköz legyen. Én is. Mennyivel hatásosabb például úgy mondani valamit a háborúról, ahogy azt a Spec Ops: The Line teszi. Egyben mennyivel torzabb így a játékosban kialakuló kép. Szerintem ezeket a topikokat szörnyen nehéz megfelelően kezelve csomagolni interaktív formába. Valamivel egyszerűbb persze egy szexuális / nemi kisebbséget reprezentálni, de ott is kérdéses a “hogyan”.

Az, hogy szükséges-e, az szerintem nem kérdés. Én hiszek abban, hogy a játékvilág érettebb mint 10-15 éve és ez a folyamat messze nem fejeződött még be. Bármilyen érzést ki tud alakítani, bármilyen gondolatot át tud adni és úgy képes új perspektívát megmutatni, mint talán semmi más.
Twitter: sequeeer
Összesen: 53 [1-50]
1 | 2