[Teszt] Darksiders Genesis
Eddig 7 hozzszls
Lothar
2019. December 11.
Wednesday 14:28
A Genesis valahol egy hazatrs: az els kt rszt fejleszt, azta jobb ltre szenderlt Vigil Games egy rsze Airship Syndicate nven szervezdtt jra a Darksiders szlatyjval, Joe Madureira-val az len. Ezrt is lehet els rnzsre furcsa dnts, hogy a jtk ezttal az inkbb akci RPG-kre jellemz izometrikus nzetet kapott. Addik is a sokszor elhangzott krds, hogy akkor a Darksiders Genesis egy Diablo kln? Rviden a vlasz: nem. zig-vrig Darksiders, csupn ms szemszgbl.



A ngy testvr trtnetbl hrmat mr megismerhettnk: War, Death, s Fury utn most elszr jtszhat Strife (a bibliai hnsg helyett – amivel nagy sanszot hagytak ki egy avantgrd heztet szimultorra), aki karaktert illeten a tipikus knny lpt, problmkat humorral s / vagy kt fldntli mordlyval megold szemlyisgtpus. A jtkmenet tekintetben ez lnyegben (nem meglep mdon) egy tvolsgtartsra sztkl, twin stick-shooter stlust jelent, minimlis kzelharci potencillal. Mr csak ezrt is - meg persze puszta testvri szeretetbl - csatlakozik hozz War, aki az emblematikus Chaoseaterrel a kezben, testkzelbl vg rendet a pokol klnbz bugyraiban. s ez nem csak egy opci a vltozatosabb vrengzsre egyedl, hanem egyben lehetsg is a kooperatv jtkmdra.



Miutn eredettrtnetrl van sz, a szituci (itt mg) meglehetsen egyszer. Lucifer kzpvezeti dmonokat lptet el (tt, egsz pontosan), hogy a lehet legnagyobb galibt okozzk. A ngy nefilimnek, akik a Tancs parancsait s az Egyensly eszmjt kvetik, ez nyilvnvalan nem igazn tetszik. gy ht Strife (s War) kapja a megtisztel feladatot, hogy utnajrjon a bukott angyal apokaliptikus tervnek. Ami pedig magt a jtkot illeti: tagadhatatlanul Darksiders. A harcok tempja feszes, a j kombincik egyszerre ltvnyosak s hatsosak. A sikeres kivitelezsk ignyel nmi ellenflismeretet, lovasaink ugyanis nem brnak tl sok tst... fleg a nagyobb termet dmonoktl. Egy egszsges egyensly rzett adja a tbblpcss kombk s a tmadsok elkerlse kztt. Kritika abban illeti, hogy a rosszarcakbl tbb tpust is elbrt volna a jtk, mind vizulis, mind mechanikai rtelemben. Mentsgre viszont az szlhat, hogy az ehhez trsul (sokszor szndkosan tlz) animcik tovbbra is kivl minsgek s szrakoztatak. Pldul mg mindig a szemem eltt van, ahogy Strife a lrvkat focilabdaknt rugdossa.



A kampny 16 fejezeten t vel, amikben elfordul nhny nehzsgi tske. Pontosabban nehzsgi gdrk, melyek norml fokozaton, cltudatosan fejlesztett karakterek esetben elveszik a harcok lt. Veternoknak teht ajnlott a hard fokozat, vgigjtszs utn pedig az apocalyptic, ha valdi megmrettetsre vgynak. Szerencsre ezt egy-egy plya kztt meg lehet tenni, ami ersen ajnlott, mert enlkl a tapasztaltabbak szmra egy tlsgosan is knnyed s rvid (tlvilgi) sta lesz a parkban. Aprop fejleszts: kedvenc boltosunk, Vulgrim mellett a Genesis-ben feltnik egy j rus, Dis is, a deviza pedig tovbbra is a llek. Rajtuk keresztl War s Strife fegyverei (Chaoseater mdok s lszertpusok formjban), leter s wrath kapacitsa, kombinci fejlesztsei s kpessgei (fejenknt 3+1 darab) lesznek bvthetek. Legalbbis azok, melyek nincsenek a kampny bizonyos szakaszaihoz ktve. Vagyis ahogy eddig is mkdtt a sorozatban. Ami viszont jdonsg, az a rpke kikacsints az ARPG-kre a passzv kpessgfa rendszerrel, amit a szrnyek doblta creautre core-okkal lehet feltlteni. Els vgigjtszskor tl nagy szerepe nincs, ugyanis csak a vgre fog megtelni az ominzus fa. Onnantl viszont - legyen sz jrakezdsrl nehezebb fokozaton, vagy a sklzhat (de kiss alultpllt) arna mdrl - mr slyt kap a szisztma.



A helysznek tbbsge szemkprztat, amiknek kifejezetten jl ll a mr emltett j kameralls. A sorozat vdjegynek szmt, gtlstalan vrfrdket felvlt logikai s gyessgi feladatok ezttal sem maradtak el. Az j (s fix) kameralls ugyanakkor egyszerre lds s tok. lds, mert ha eldugott kincsekrl van sz, amiket a trkpen mr lokalizltunk (ami nem is olyan egyszer feladat, ugyanis geny mdon a jtkost nem jelli), akkor knnyen a nyomukra bukkanhatunk, s nem ll fenn a veszlye annak, hogy rossz irnyba nzeldnk. Vagy a platformer elemek, ahol a stabil nzet ugyancsak elny. tok, mert nhny feladvny, illetve harc kzben kontraproduktv tud lenni. rtsd: pont a lnyeget takarja el egy-egy dszletelem. Elbbi esetben ez akr mg a plne is lehetne (br nem az n szjzemnek val trfa), de harcban egyrtelmen hiba. Mg egy kisebb fellensg is kpes volt olyan pozciban ragadni, akit emiatt egyltaln nem lttam. s ha mr beragads: br a helysznek valban nagyon pofsak, egyben elg sok olyan pontot is rejtegetnek, amikbl nincs menekvs. Vagyis van, pr msodperc utn, jraledve a kzelben, kis leter vesztesggel. A bntets ezrt, valamint a mlybe zuhansrt minimlis, de ez szigoran nzve ismt a kihvs rovsra megy, a velejr frusztrcirl nem is beszlve.



ltalban nem okoz gondot a pontozs, de a Genesis-en sokat rldtem. A kampny a maga 10-15 rjval picit rvid, de 30 eurrt ez korrektnek mondhat, fleg az NG+ s az arna lehetsgvel. Az irnytssal s a kamerval akadnak gondok. Gyakrabban, mint kellene, ugyanakkor technikai szempontbl mgis ersnek mondhat: kzepes pcn, full HD-ben, high s ultra belltsokkal gond nlkl produklta a 60 fps-t, valamint azt a pazar ltvnyt, amit a kpek s trailerek is jl visszaadnak. A sztori elg seklyes, Strife karakternek alaposabb kibontst vrtam, azonban a kampny mgis volt annyira dinamikus, hogy ezen ne lamentljak tl sokat. Amikor a hibkon zongorzok vgig, indokoltnak rzem a 7 pontot. Aztn amikor az elvitathatatlan rdemein, akkor a 8-at. Az igazsg valahol a kett kztt van.

7/10

[27] Rotten
Dec 13., Friday 18:24 #7
Nekem csalodas volt, hogy ez egy mezei twin stick shooter.
Dec 11., Wednesday 23:05 #6
Nagyon j olvasni, hogy megmaradt Darksiders jtknak. Tartottam tle, hogy egy random Diabl kln lesz belle agyatlan cspelssel.
Dec 11., Wednesday 21:35 #5
Kirly! rlk, hogy pozitv le lett a kritiknak!
"This is our time to medicate..."
Dec 11., Wednesday 19:57 #4
Vlasz shearer (#3) zenetre
Igen.
Fraggen und fraggen lassen.
[26] shearer
Dec 11., Wednesday 18:48 #3
Konzolra beszerzem majd. De akkor jl rtem, hogy a ngy lovasbl csak War s Strife jtszhat?
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.
Dec 11., Wednesday 16:50 #2
Vlasz reptai (#1) zenetre
"Picit rvid", fleg, ha 10 ra alatt sikerl. Br j esllyel ez elsre csak gy jn ssze, ha kizrlag a ktelezket csinlja az ember. De ez is egy forgatknyv.
Fraggen und fraggen lassen.
[8] reptai
Dec 11., Wednesday 16:28 #1
15 ra rvid? Tl sok idtk van