[Teszt] Disney Classic Games: Aladdin and The Lion King
Eddig 16 hozzszls
Gamer365
2019. November 19.
Tuesday 19:08
A nyr vgn szmomra bombaknt robbant a hr, hogy a nagy retro hullm vgre utlrte azt a kt jtkot amik kisebb tlzssal megkeresertettk a gyermekkorom. Villmgyorsan jeleztem, hogy n akarom a tesztet, nem is sejtve, hogy mr elfeledettnek hitt rgi sebeket tpek fel magamban. A '90-es vek az j '80-as vek, mondjk a mveltek. gy gondoltk a Disney-nl is, aminek ksznheten elkezdtk filmek formjban is feldolgozni a modernebb filmjeiket (is), tbb kevesebb sikerrel, de ebbe az aspektusba most ne menjnk nagyon mlyen bele.Amikor a kt cmszerepl megrkezett a mozikba, megkaptk a ktelez videojtk-feldolgozsaikat, amelyek szinte minden emltsre rdemes konzolra (ami ekkor a SNES s a Sega Genesis-t takarta) megjelentek. Az a tny, hogy korabeli emlkekkel rendelkezem rluk, annak ksznhet, hogy fentieken tl megjelentek PC-re is, lvn ezen gpek ltezsrl is csak msodkzbl szereztem tudomst. A mostani kiads idztse nyilvn nem vletlen, mind az Aladdin mind az Oroszlnkirly jrzsnak DVD/BD kiadsa az elmlt idszakban volt esedkes, nmi ingyen reklmot illetve egy kis nosztalgia faktort bevetve dobtk be ezt a kt veszedelmet a piacterekre.

Kezdjk a lnyegi rszt, mi is van a Switchen tesztelt pakkban. A Lion King-nl a Genesis s a SNES verzi is bekerlt a gyjtemnybe, kiegsztve a Gameboy porttal, illetve annak a sznes vltozatval az egszet, valamint mell csaptk mg a Super Famicom verzit is, aminek a ltjogosultsgt a gyjtemnyben azrt megkrdjeleznm. A rajongk mindenesetre megkaptk a [JAP] SNES verzit is.Az Aladdinnl egy kicsit rnyaltabb a kp. Itt megkapjuk a Genesis valamint a Genesis japn verzijt, viszont itt mr beksznt egy Final Cut verzi is. Ebben (j)nhny bogarat kijavtottak illetve kapott egy sokkal finomabban scrolloz kamert is, ami addig fel sem tnik, amg r nem pillantunk milyen volt eredetileg. Igazi kurizumknt helyet kapott mg a gyjtemnyben a jtk bta(?) verzija is, amiket demzni hordtak krbe, ebben eddig nem ltott plyk s ellenfelek vannak, valamint be nem fejezett spriteok s rdekes animcik. Igazi csemege. A GameBoy portokat itt is megkaptuk, hinyzik viszont a SNES verzi, ami kivtelesen nem egy sima port volt, hanem a Capcom csinlta, teljesen ms alapokra, gy a tvollte teljesen rthet, br egyben szomor is.

Hogy milyenek ezek a jtkok ma? Elengedve a lelkemet melenget nosztalgit, mg gy is gynyrek. Flelmetesen szpen vannak animlva, a plyk kidolgozsa, a htterek, az effektek mind kiemelkedek. Voltak. Ne rtsen senki flre, mg ma is azok, de semmihez nem nyltak hozz, gyakorlatilag koppra ugyanazt kapjuk mint 20 vvel ezeltt. Nincsenek jrarajzolt textrk, jrakevert hangok, pixelre ugyanazt az lmnyt nyjtja mindkt cm, mint rgen. Ezt viszont a pixel-art jtkok aranykorban felrni abszolt lszent lenne.s hogy milyen az lmny? Ezen jtkok emlkvel felvrtezve megmosolyogtat volt, amikor nhny ve a soulsborne jtkok jra divatba hoztk a jtk kzbeni kromkodst s frusztrcit, ugyanis mindkt program olyan veszettl nehz, hogy kln szcikket rdemelnek a jtk trtnelemben. Kiegsztve mg a pixelpontos ugrsokat megkvetel platform jtkmenettel s a vges szm lettel nem egy alkalommal okozott egy generci idegrendszerben maradand krokat.

Felismertk ezt az jrakiads sszedobsakor, ugyanis kt extrval is kszltek a tmban: Az egyik az emultorokbl ismert n. save state, azaz a "brhol-ments" szuperkpessge/csalsa (ki hogy nevezi), illetve a tkletesen kzrell "L" gombra kiosztott id visszatekers gomb, amivel a hibinkat, amibl lesz bven, azonnal korriglhatjuk. Extraknt kapunk mg egy Museum rszt, kln kln mindkt jtkhoz, amikben kpeket illetve verkfilmeket nzegethetnk. A kpi megjelentsre vizulis filtereket hzhatunk, tovbb egy automata mdot, ami helyettnk jtszik, megmutatva, hogy a problms rszeken hogyan kne haladni annak, aki tud jtszani, megforgatva a kst az emberben, hogy mg nagyobb darab.... szval, hogy mg gyetlenebbnek rezze magt.sszegzs? Aki szerette gyerekkorban, az imdni fogja, de nem rt odafigyelni arra, hogy ezek nem remasterek, hanem az eredeti jtkok jrakiadsai. Pont annyi jdonsg s rdekessg van a gyjtemnyben, amire azt mondja az ember, hogy megrte az rt, megadva a lehetsget egy kicsit jra elmerlni az emlkekben. Ez kln rvendetes, mert nem ritka eset, hogy mdosts nlkl poftlan ron vgjk hozznk a retro jtkokat, itt legalbb rzdik nmi trds a forrs anyaggal.

Utznge: a programot Switch-en teszteltem, de ennek semmilyen relevancija nincs a jtk szempontjbl, hibtlanul, zkkenmentesen ment minden. Mr csak azrt is, mert ugyanaz az emultor ztyg minden kiads alatt.

Shifty Fox

Disney Classic Games: Aladdin and The Lion King | Platform: PC, PS4, XO, Switch (tesztelt)
Kiad / Fejleszt: Disney-Nighthawk Interactive / Digital Eclipse | Megjelens: oktber 29.

[25] Shark
Nov 21., Thursday 18:26 #16
n ezt elolvastam s nagyon akartam imdtam ezeket,s akkor meglttam mennyi a store-ban(12000) ,ht a....-kat.PONT
Xb: Shark hun Ps: Zoli1219
[18] helihobby
Nov 21., Thursday 16:34 #15
n amgy titkon bztam benne hogy valami jra rajzolt kiads lesz.. Nem az lett.
Els magyar Neo-Geo forum: http://neo-geo.hu Szerviznk: http://f27szerviz.hu
[26] shearer
Nov 21., Thursday 11:21 #14
Simn megvettem volna, de PSN-en ha jl lttam valami tzezer forintba kerl? Nem normlisak.
Kimentek a tankok, bejttek a bankok.
[27] arpi0912
Nov 21., Thursday 10:07 #13
Szp emlkeket idztek fel bennem a kpsorok mikor elszr lttam a kollekci trailert. De ezt maximum akkor jtszanm jra ha ingyen hozzm vgjk, egy petkot nem fizetnk rte. Mondjuk switchre tkletes a tmja miatt.
[11] rdong
Nov 20., Wednesday 17:29 #12
A Megadrive Mini kontrollervel most toltam ki az Aladdin-t, PC-s emun .
Nekem nem tnt mai szemmel sem nehznek. Szerintem ha nem szrznk nmelyik plyan, 35 perc alatt lenyomnm...s mg gy is maradna 9 letem a vgre. XD Akkor most Pro vagyok?
Jtszani tudni kell. :)
[46] multishoot
Nov 20., Wednesday 11:55 #11
Vlasz Shifty Fox (#10) zenetre
Az nem lenne j... manapsg nehz nt tallni.
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[22] Shifty Fox
Nov 20., Wednesday 10:11 #10
Vlasz multishoot (#8) zenetre
Eztinkbb tnyleg ne. Elhagy a p...ba
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
Nov 20., Wednesday 9:41 #9
Az a durva, hogy nzem a kinti ajnlkpet, s ltom mozogni.
"This is our time to medicate..."
[46] multishoot
Nov 20., Wednesday 8:49 #8
Bartnm risi Disney fan, de flek neki megvenni, kb. egy hnapja szmt gamernek, miutn ajndkoztam neki egy Switch-et, amin br lvezettel nyomja a Mario Kartot s Captain Todd-ot (meg valami macsks jtkot, ami olyan mint a Locoroco)... de ez szerintem kemny lenne mg neki.
Szuper teszt, ksznjk!
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[22] Shifty Fox
Nov 20., Wednesday 7:49 #7
Vlasz Tommy_Angelo (#5) zenetre
Przaian egyszer az oka, (nekem) ez ragadt meg, a videkbl cikkekbl (amik zmmep amerikaiak. Ahogy rtqm is, nekem annyi kzm van a gphez, hogy van otthon egy Genesis Sonic-om, gp nlkl.

A nehzsg ne riasszon el, felhasznlbart lett a segtsgekkel.
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
Nov 20., Wednesday 5:55 #6
Amikor elszr bejelentettk, azt hittem hogy olyan lesz mint a Duck Tales Remastered. Azon simn elfrtek volna bnuszba az eredeti 16 bites verzik.
Kr hogy nem gy lett.
Nov 19., Tuesday 23:03 #5
Vlasz Tommy_Angelo (#4) zenetre
Am, mirt hvjuk Genesisnek, amikor itthon Mega Drive volt?
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
Nov 19., Tuesday 23:00 #4
Mind kt jtkot imdtam, st kedvenc Disney mesim, de anno is megszenvedtem velk, gy nem hiszem, hogy ma a nosztalgia faktoron tl menne ez nekem s le tudnnak ktni...
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
Nov 19., Tuesday 22:42 #3
Na igen. A snes verzit n is szerettem.
Nov 19., Tuesday 20:51 #2
A SNES verzi nlkl szmomra ersen csorbul az rtke, kimarad.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
Nov 19., Tuesday 20:31 #1
Kszi a cikket, nosztalgikus volt olvasni - arrl nem is beszlve, hogy br igazn j jtknak soha nem tartottam ezeket a cmeket, a nosztalgiafaktor nagyon-nagyon tjn mr csak a kpekbl is. Az extrk miatt (GB tirat) fogom megvenni amgy...
"This is our time to medicate..."