[Teszt] SEGA Ages (Space Harrier, Puyo Puyo)
Eddig 2 hozzszls
mcmacko
2019. August 21.
Wednesday 13:30
Kevesen tudjk, hogy a SEGA Ages sorozatot (ami visszafel olvasva a segA AGES-t adja ki, hehe) mg a Saturn idkben kezdte el a cg. A japn vllalat 8- s 16-bites korszaknak jra felfedezse azonban nem llt le akkor. Az Ages most mr a negyedik genercinl jr Switchen, s hogy, hogy nem, kt friss cm mszott fel a nlam dokkol Switchre. Megnztem ht, mit tud az Ages, s gy alapveten milyen a hordozhat Nintendon az egykori rivlis rksgt prblgatni.Gyorsan nzzk is meg a kt cmet: most a friss Space Harrier (1985) port s a Puyo Puyo (1992) jrt a tesztlaborban. A kt program nem is olyan rg szerepelt Yakuza jtkokban is, gy a „blast from the past” hats eleve kicsit mrskeltebb volt. Ennek ellenre a Space Harrier rk szerelem. Gyerekknt csak a C64-es vltozathoz volt szerencsm, de gy is imdtam – most az eredeti rkd portot volt szerencsm j nhny virtulis rme bedobsval vgigtolni. A 18 plya nem kis kihvst nyjt, s br a jtkmenet nem annyira precz, mint sok korabeli akcijtk, az gynevezett „scaler” sprite sklz techika, a fantziads ellenfelek s bossok, valamint a zene ma is szinte tkletes elegyet alkotnak. Radsul a jtkban simn benne van a sokszori jrajtszhatsg, arrl nem is beszlve, hogy kapunk egy olyan mdot is, ahol kt Komainu lny segt pncllal, hogy a krnyezeti akadlyok ne iktassk ki egybl a megbotl fszereplt.
A Puyo Puyo is kellemes jtklmny; a Tetris/Column varins kellen egyedi lmnyeket tartogat az sszefoly szncsepplnyek s a rivlisok elleni jtk hangulatbl kifolylag. A jtk (azaz a portols) alapja itt is az rkd verzi, de a norml gameplay mellett kapunk online ktjtkos mdot is, ezzel tovbb fokozva az eredeti jtk lehetsgeit. Ez a cm is simn elvehet brmikor, s br vannak jabb itercii, az originl Puyo Puyo is lvezetes mka.Meglep, de az AGES menje, hangulata, felhasznli fellete kiemelkeden ignyes – a SEGA komolyan veszi a mltjt, s okosan pt is r. A fmenbl klnbz szrket, kpmdokat llthatunk, van jtkonknt egyedi httr tapta. Online elrhetek a kziknyvek, de emellett mentsi lehetsgek, BGM lejtszk, ROM rgi llt, szablymdostk s egyebek vrjk a menben turkl jtkosokat. Persze, nagy csodt nem vrhatunk ezektl a sok genercival korbbi cmektl, s minden ignyessg ellenre (teljesen objektv szempontbl) egy jabb fejsi ksrletnek lehetnk tani. Mgis szeretjk ezeket az emlkeinket birizgl rk videojtkokat, s mgis sokadjra kicsengetjk rte a zsozst. Mondjuk az n pnztrcm fele, vagy ktharmadnyi sszeggel lenne elgedett (a 7 Eurt kicsit sokallom rtk), a SEGA rajongk szmra ez sem egy rossz megolds jralni a rgi kedvenceket.

[20] herooftime
Aug 23., Friday 14:15 #2
KATT!
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo
[20] herooftime
Aug 23., Friday 11:46 #1
Ezzel a puyo puyoval is pp gy vagyok mint a touhouv a karakterek nagyon npszerek, doujinban (tbbszr volt official pixivision tma is) de mint jtk annyira nem jn be.
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo