[Teszt] Total War: Three Kingdoms
Kapcsold jtk: Total War: Three Kingdoms (pc)
Eddig 5 hozzszls
Lothar
2019. mjus 25.
szombat 17:08


Legynk szintk: egy tlagos eurpai szmra a knai trtnelem… knai. Eurpai kzpkor, amerikai polgrhbor, vagy pp feudlis japn, a popkultra mentn ezekrl mind tbbet tudunk. Legalbbis n mindenkpp. Pedig (mint kiderlt) egy nagyon izgalmas s meghatroz korszakrl van sz, melyben annyi szemlyes, politikai, ideolgiai konfliktus testeslt meg szavakkal s fegyverekkel vvott csatkban, hogy azt brmelyik kontinens megirigyeln. A rszletekbe nem mennk bele, mert oldalak telnnek meg vele (s vannak erre sokkal jobb mdok is, amiket kommentben ajnlank majd), legyen elg annyi, hogy az uralkod Han dinasztia vgnapjaiban jrunk. Az instabilitssal jr veszly a knai nyelvben egyben lehetsget is jelent (br szobt s szgyenlssget is), ami hatvnyozottan igaz a Three Kingdoms ltal feldolgozott idszakra. Az egyre ersd kosz megfkezst az ominzus dinasztia tbb hadrnak szervezi ki, ami br rvidtvon stabilitst hoz, de egyben meg is gyaz egy jval nagyobb marakodsnak. Itt kezddik a mi trtnetnk, a 12 vezr valamelyikeknt, a cl pedig Kna egyestse. Vagy porcukor nlkl a rivlisok leigzsa.Kezdsnek egy fontos kijelents, amit szerencsre mr a Warhammer kapcsn is elmondhattam: sz sincs rkabrrl. Annyi minden vltozott mind mechanikkban, mind rzetre, hogy lusta jraltztetssel semmikpp sem lehet vdolni a Creative Assembly-t. ppen ezrt, elzetes engedelmetekkel inkbb koncentrlnk az jdonsgokra, mintsem az ltalnos bemutatsra, ugyanis akad bellk bven. Elsre egy koncepci, ami nem meglep mdon egy si knai filozfibl mert, az t elem idejbl. Egy kr nem egy vet, hanem az t „vszak” egyikt jelenti. Szemlltetskpp: tlen a kampny- s csatatrkp (nagy rsze) fehrbe borul, az tel kevesebb, a harctren pedig a katonk (fleg a gyalogsg) fradkonyabbak. Tavasszal az eszttikai pecstnek szmt cseresznyefk virgzsa dobja fel a ltvnyvilgot, az sszecsapsokban pedig az (alkalmi) es oltja a tzet, a kd meg lttvolsgot cskkent.

Ez a krforgs a jtkmenetet tekintve ugyan nem egy drasztikus tnyez, de vizulisan, lmnyre mindenkpp egy kellemes plusz. Itt azonban nincs vge a ciklikus tematiknak: minden karakter az t elem valamelyikt kpviseli, t alaprtkkel operlnak, ahogy plettpusokbl is ugyanennyi van. A kk ltzet emberek pldul a vizet / intellektust szimbolizljk, ami a trkpen kereskedelmi jrtassgot, a harcban pedig tvolsgi hadviselst jelent. Megktseket nem hoz magval, sokkal inkbb az optimalizlsban biztost magas plafont.A karakterek kapcsn lljunk meg egy kicsit. A trtnelmi Total War-ok mr a Rome 2 ta kapjk az vet (jogosan) a slytalan csaldfa, diplomcia s kapcsolatrendszer miatt. Szemltoms komolyan vettk a kritikkat, ugyanis mindhrom terleten alapvet vltoztatsok trtntek. A csald kezdeti llapota a hajdani valsgot tkrzi, azonban a ksbbiekben szabadon alakthatjuk a sorst. Ennek szmos mdja van: felesget, leszrmazottakat, esetenknt akr tvolabbi rokonokat, s termszetesen sajt magunkat is nevezhetnk ki seregek lre (egsz pontosan hrmat per sereg), ltethetnk tancsba, vagy adminisztrtori szkbe. Ez tbb szempontbl is fontos. Egyfell minden jelentsebb ember sajt elgedettsg faktorral szmol, amit ezek a pozcik emelhetnek, vagy pp taszthatjk olyan csaldottsgba, ami vgl rulssal zrul.

Msfell az sem mindegy, hogy ki-kivel harcol vllvetve. A hasonl rtkrend emberek nagyobb esllyel csiszoldnak ssze a kihvsok sorn, ami defenzv bnuszokkal jr, azonban ha valamelyikk erszakos hallt hal, szerettei (a kapcsolat mlysgtl fggen) irnythatatlan dhben trhetnek ki, a csata vgeztvel pedig elgedettsgk ltja krt. Ugyanez fordtva is mkdik. Kt, egyms szmra antipatikus hs problmkat generlhat, azonban les helyzetekben megprblnak a msikra licitlni, amibl egy gymlcsz versengs lehet… amennyiben kzben tartjuk ket. A trkpes rszen, fleg az elejn nem ilyen ltvnyos a kapcsolatrendszer (hiba sszetettebb, ami kln panelt kapott), de passzv rtkeket itt is eredmnyezhet, rosszabb esetben pedig a mr emltett rulst, ami szintgy egy fontos mechanikai elem. Ugyanis a csaldon kvl termszetesen sorban llnak a kivteles kpessg emberek, hogy szolglataikat pnz tegyk, de ennl is jobb, hogy megnyert harcok utn, de akr diplomciai ton is szert tehetnk j arcokra. Itt azonban nem rt az vatossg: a folyamat termszetbl fakadan lojalitsuk krdses lehet. Mrpedig Kna ezen trtnelmi szakasza csak gy hemzseg az rulstl, aminek rengeteg fordulat volt ksznhet (pl. L Bu szemlye, aki amellett, hogy legends harcos volt, egyben egy politikai szlkakas is).Ezrt is lehet meglep, hogy a trkpen mozg gynkket, mint jtkelemet, kivettk. Ehelyett kmeket alkalmazhatunk, akik a kezdetekben nem sok vizet zavarnak. Alapvet informcikat szereznek az adott frakcirl, mint a pnzgyi, lelem s katonai llapot. Ksbb azonban - amennyiben nem buknak le s szegik fejket -, sokkal krmnfontabb dolgokra kpesek: pl. seregekben az aljuk rendelt katonkat elorozni, vagy akr polgrhborkat kirobbantani.

Mgis a manipulci valdi tere ttoldott a diplomcira, amit mr sokan (belertve magamat is) epekedve vrtak. A tbbi grand strategy-vel sszehasonltva ugyanis (pl.: EU, CK) a Total War eddigi leggyengbb pontjrl van sz. Most mr sokkal tbb opci ll rendelkezsre. Koalcikba tmrlhetnk, amiben tbbsgi elven szavaznak minden gyrl. Csaldtagokat hzasthatunk be ms frakcikba. Hbri rendszert alakthatunk ki, ami nem j dolog, de akr vazallusoknak is grhetnk tmogatst a szabadsgharcba. Vagy csszri cmre trekv frakcikat biztosthatunk a tmogatsunkrl, amikor ennek eljn az ideje (aztn persze cserben is hagyhatjuk, ha gy jn ki a lps). Miutn nincsenek pl. a Warhammerre jellemz faji ellenttek, a kapcsolatrendszerek jval rugalmasabbak. Knny elveszni a rengetegben, de erre is volt a CA-nak egy j megoldsa: a quick deal menpont, amiben leszri a lehetsges opcikat, a make it work gombbal pedig a msik fl azonnal megmondja, hogy mit kr cserbe.

s mkdik: amikor Cao Cao-val (hozz mlt mdon) megalomn stlusban hdtottam, hirtelen kajahiny lpett fel, amivel nem szmoltam. Miutn Liu Bei-jel j volt a kapcsolatom, nmi pnz, s egy vros fejben kisegtett pr krre, amg az jragondolt infrastruktrval orvosolni tudtam a problmt. s ez mg messze nem minden, amire a diplomcia jfent alkalmas, de hely hinyban ezt sem rszleteznm tovbb. A lnyeg, hogy egy hatalmas lpst tettek a j irnyba, ami mr nagyon rfrt a szrira. Ugyan az AI mg nem tkletes ilyen tren, de nincs klnsebb szgyellnivalja se, s idvel biztosan jobb lesz.jra tnyez egy-egy vros populcija. Minl tbben lakjk, annl tbbet adznak a parasztok (nyilvn, s mr az ad mrtke is llthat, igaz, csak globlisan), annl gyorsabban ptolja az ott llomsoz sereg megritkult sorait, annl gyorsabban ptkeznek, azonban ezzel prhuzamosan n a plebs elgedetlensge is. Ezt reformokkal (a kutats megfelelje), pletekkel (templomok s rendfenntart intzmnyek) ellenslyozhatjuk, valamint a vros lre kinevezett adminisztrtorokkal. Utbbi esetn azonban gyelni kell, kit vlasztunk: egy erre szletett, bksebb termszet ember javtja a kzhangulatot, mg a harcos belltottsgak a vasmarkukkal inkbb rontjk, de szemlyisgktl fggen itt is akadnak kivtelek.

s ha ez nem lenne elg, az egyre gyarapod vrosnak az tvgya is egyre nagyobb, amit a vgtelensgig nem lehet hzon bell megoldani, vagyis mvelhet fldekrl is gondoskodni kell, esetleg kereskedelem tjn, slyos pnzek fejben importlni a kajt. Tovbb vge a lineris vrosfejlesztsnek is, ezttal mr szinte minden plettpus rendelkezik kt vagy hrom ggal, ami vgre clirnyosabb, vltozatosabb ptkezsre ad lehetsget.A kampny kt mdban jtszhat. A Records, ami a trtnelemhez, a valsghoz, s nem utolssorban a Total War vilghoz kzelebb ll. Ezzel szemben a Romance mr-mr emberfeletti kpessgekkel ruhzza fel a fontosabb szereplket, ahogy azt akkoriban a knai romantikus feljegyzsek is tettk. A gyakorlatban ezalatt azt kell rteni, hogy az sszecsapsok sorn a hsk (a Warhammer-bl mr ismert mdon) igen nagy puszttsra kpesek akr egymaguk is. Ezek a kiemelked pldnyok prbajra is hvhatjk egymst, konszenzus esetn pedig - akr egy filmes verekedsben – mg a legnagyobb csatk kzepette is sajt teret kapnak az emberrengetegben, hogy megsebestsk, vagy akr meg is ljk egymst, ami aztn drasztikus morl vltozssal jr mindkt fl szmra.

Termszetesen aktv kpessgek is hasznlhatak kzben, m akkora knlatra nem kell szmtani, mint a fantasybe gyazott Warhammer esetben. Ebben a mdban a csatk is gyorsabbak, a katonk llkpessge helyett pedig nagyobb szerepet kap a manverezs. A toborzs sem a rgi: minden hs al hat egysg rendelhet (az elbbibl pedig hrom lehet egy seregben), amelyek a teljes ltszm tredkvel indulnak csupn. Ez azrt emltsre mlt, mert az eddigi Total War-okban szinte a semmibl hzhattunk fel nagy ltszm seregeket. A Three Kingdsoms-ban ez mr nem mkdik, s nem mondhatnm, hogy bnom. Vilgos, mi volt az elkpzels mgtte: kevesebb sereg, rtkesebb emberletek, nagyobb bntets a vesztesgekrt.

Ennyit nagy vonalakban, de az aprsgokbl is ki szeretnk emelni legalbb egy pldt: Cao Cao h testre, Xiahou Dun egy vros ostromnl nyilat kapott a szembe. Az egy dolog, hogy ettl a statjai megvltoztak, az egy msik, hogy az errl szl rtests szerint kihzta a fejbl, aztn megette a sajt szemt, mondvn semmi nem veszhet krba, de attl mr n is lehidaltam, hogy ezutn mind a portrjra, mind a 3D-s modelljre kerlt egy szemkt.s mg mindig lenne mirl beszlni. Technikailag pldul rengeteget fejldtt. Kt kr kztt sokkal kevesebb a vrakozsi id a korbbi epizdokhoz kpest, amirt nagy piros pont jr. Multiplayer kampnyban akr egytt is lehet plyzni a csszri cmre (koalci formjban), m ha egyiknk bukik, rntja magval a msikat is (persze eltte mg mindig opci a msik htba szrsa). A zenei alfests pazar, igny szerint a narrci is lehet teljesen knai, a teljestmny pedig mg kicsit jobb is, mint a Warhammer esetben, mikzben a csataterek faunja s a domborzat kapott egy jl megrdemelt rncfelvarrst. A vrosok ostromakor jval nagyobb a tr, aminek hinya rgta fj pont volt, gy immron a falakon bell is lehet rdemben helyezkedni.

Negatvumknt csupn kt dolgot tudok felhozni. Egyik a kezelfellet, azon bell is a rengeteg felesleges diplomciai zenet. Ahogy emltettem, ksz szappanopera zajlik akr rvid idn bell is, ami miatt rengeteg, amgy felesleges rtestst kapunk egy-egy kr elejn. Nem nagy dolog, de egyelre nincs r megolds. Ugyanitt el kell mondanom, hogy annyira megvltozott az UI, hogy mg tapasztalt TW jtkosnak is beletelik pr rba, mire megszokja, hogy mit hol tall, s mi mit jelent. Ez nem hiba, mi tbb, velejrja a nagy tszabsnak, de az elejn hirtelen sok tud lenni. A msik, amit manapsg mr gyakorlatilag minden stratgiai jtknl elmondok: az AI nem tkletes. Nem kell Rome 2 debt szint szrnysgre gondolni, de azrt megesett, hogy a gp tl sokig trte pl. a nylzport, vagy hogy abszurd diplomciai ajnlatokkal bombzott. Ismerve azonban a sorozat mltjt, ez nem sokig marad gy (s hamarosan mod tmogats is rkezik). Az egysgek repertorja nem olyan impozns, mint pl. a Warhammer, de tekintettel a trtnelmi kontextusra ez sem nevezhet valdi hibnak.

szintn szlva ezeket is csak azrt emltem, hogy ne tnjn PR szag rmdnak, de a helyzet az, hogy a Creative Assembly ismt lenygztt. A Warhammer-rel (nlam) magasra tettk a lcet, s most egy olyan tmval, ami szmomra (eddig) nem volt klnsebben rdekes, illetve egy olyan bevlt recept jragondolsval, amit megszoktam s rgta szeretek, el tudtk rni, hogy rajongjak rte. Az pedig kln dicsretes, hogy mindez azrt alakult gy, mert meghallgattk a kzssg leghangosabb hajait, ugyanakkor mgsem hajoltak meg minden felmerl kifogsra. s valahogy gy viselkedik egy igazn j uralkod.

jn 02., vasrnap 15:51 #5
Vlasz janomano (#4) zenetre
Kszi! Igazad van, javtottam. Ez pont olyan hiba, amire elvileg allergis vagyok.
Fraggen und fraggen lassen.
[1] janomano
jn 02., vasrnap 0:30 #4
Vlasz HUN Gabcsika (#3) zenetre
Asszem, hogy a trtnelem egyik csatjrl sem szeretnk megnzni 2db 2 rs filmet.

Lothar: A teszt j volt, kszi, de jjat senki nem kap a szembe (az extrm eseteket leszmtva), max nylvesszt, (amit az jjbl lnek ki).
mj 28., kedd 16:47 #3
Vlasz Lothar (#1) zenetre
A filmbl megjelent egy nemzetkzi verzi is. Mg vletlenl se nzze meg senki. A kt 2.5 rs filmbl vgtak ssze egyet, brutl mennyisg tartalom maradt ki gy.
Dolgok amiket utlok: 1. frumalrsok 2. irnia 3. listk.
[1] engine
mj 26., vasrnap 12:26 #2
Vlasz Lothar (#1) zenetre
Eddig egsz j jtknak tnik. s ksz a film tippet
mj 25., szombat 23:28 #1
A begrt addendum:

Kt klassz film is kszlt a tmrl, a mr emlegetett romantikus stlusban. A cme Red Cliff 1 s 2.

Akinek nincs ideje erre, de kpbe akar kerlni, annak itt egy jpofa, negyedrs Oversimplified epizd a szban forg idszakrl: KATT!

Ezt meg csak gy, ha mr knai kultra : KATT!
Fraggen und fraggen lassen.
Total War: Three Kingdoms adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: SEGA Europe
Fejleszt: Creative Assembly
Megjelens: 2019. mj 23.
Kategria: Stratgia
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
9
Ami tetszett
- sok j tlet, tbbsge jl kivitelezve
- nagyszer audiovizulis sszhats
- autentikus trtnelmi feldolgozs kell szabadsggal
- technikai s mechanikai fejlds az eldkhz kpest
Ami nem tetszett
- kisebb AI botlsok
- els pillantsra tlzsfolt kezelfellet
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

5 | [Teszt] Total War: Three Kingdoms

Abban valsznleg minden mrt egyetrt, hogy a trtnelmi Total War-oknak rgta a Shogun 2 a csszra. A legutbbi, felemsra sikeredett Thrones of Britannia pedig feltette az get krdst: tl lennnk a mfaj aranykorn? A vlasz a Three Kingdoms szemlyben rkezik.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba