[Teszt] Tetris 99 és Big Block DLC
Eddig 10 hozzászólás
mcmacko
2019. május 23.
csütörtök 16:38
Ha random kimegyek az utcára, és elkezdek közvélemény kutatást tartani a Tetrisről, garantáltan magas arányban lennének azok, akik ismerik és valamikor játszották is a játékot. Akár Game Boy platformon, akár a kínai klóngépeken - a Tetris itthon is hasított. Az 1984-ben fogant Pajitnov-játék azóta is törtetlen sikereknek örvend, a legújabb verzió pedig Tetris 99 néven látott napvilágot, Nintendo Switchen, ingyenes formában.

("Haszontalan, ide nem vonatkozó információink" rovatunkban: az eredeti logóját amúgy a YES albumborítókat is festő Roger Dean alkotta.)A Tetris 99 februárban dörrent be a köztudatba, és nem kis meglepetésre Battle Royale jellegű játékmenettel fűszerezte meg a Tetris mechanikát. Alapvető szekpticizmussal fogadtam a játékot, de kár volt - ha hiszitek, ha nem, a Tetris 99 játékmenete két meccs után bemászik az ember bőre alá, és onnan ki sem lehet majd vakarni. A szokásos Tetris szabályokat mindenki ismeri, de most jön az igazi durranás. Veled együtt másik 98 játékos is nyomja, és ahogy te irtod a sorokat, az máshol, valakinél betagozódik a tetromino-pályára. Ezzel lehet szívatni a többieket, és ugyanígy, te magad is áldozata lehetsz a játéknak. Elsőre fel sem fog tűnni, de az egyes játékosokra taktikusan ráállhatsz, vagy automatikus algoritmus szerint szívathatod őket.Emellett olyan "újkori" szabályok is bejönnek a képbe, hogy látatjuk magunk alatt a tetrominók pozícióját, nyomathatunk hard droppot (vagy a játék kultmuzsikája után szabadon: tetromino hard bass-t), ismét van T-Spin, és kitűzőket is gyűjthetünk. Kitűződarabkák akkor ütik a markunk, ha kicsapunk valakit a játékmenetből az átküldött sorokkal. Minél több, darabkából felépülő badge van nálunk, annál erősebbek leszünk a támadáskor - ezek praktikusan felszorozzák az átdobható sorainkat. Persze ha mi ütünk ki valakit, akinek van kitűzője, erősödhetünk is. Ráadásul az automata taktikák is cizellálják a mókát. Rámehetünk arra, akinek sok a kitűzője. Támadhatjuk a minket támadókat, ilyenkor szintén bónusz erővel indíthatunk offenzívát. A badge-k szerepe a végjátékban pedig irdatlan mód megnő - a fentiek alapján kristálytisztán körvonalazódhat, hogy mennyi játék, ész, reflex és stratégia szorult a Tetris 99-be.A tesztünk másik apropója: az ingyenes játék most bővült egy fizetős DLC-vel. A Big Block tartalom gyakorlatilag megkapta az eredeti játékmenetért felelős Marathon módot, a CPU Batle pedig a botok elleni küzdelemről szól, a battle-royale szabályok fényében. A 10 Eurós DLC önmagában drágának tűnhet, és valahol az is. De nem szabad elfelejteni, hogy az alapjáték ingyenes mivolta és a mindennemű pay-to-play/win rendszerek hiánya szinte az ajándék kategóriába sorolja a Tetris 99-et.És a fenti állítás még csak nem is volt barokkos túlzás: a Tetris 99 egy magunkban elmormolt köszönömért cserébe rettentően erős videojáték-élménnyel gazdagít. Az Arika munkatársainak sikerült revitalizálni egy olyan örökérvényű játékot, ami 2019-ben is büszkén csillogtatja legendás mivoltát. Pontozzuk, ne pontozzuk? Írjuk rá a tízest, vagy húzzunk le egy pontot az önismétlő zene és prezentáció miatt? Bah, hagyjuk is most ezeket! A Tetris 99-et minden Switch tulajdonosnak kötelező feltelepíteni, aztán ha nincs mindig net a közelben, érdemes megfontolni a Big Block DLC beszerzését is.

[17] travis18
máj 24., péntek 15:54 #10
Válasz theSickness (#9) üzenetére
Nem kell a user arcába tolni, de azért a legtöbb játékban (így az OV-ban is) van lehetőséged megnézni a karakterek képességeinek leírását, még ha tutorialban szerencsére nem is kell végignyomkodnod a gombokat (bár hozzáteszem, az OV-ban is van training ground). Ettől nem lesz valami kevésbé kompetitív. Nem kell megtanítani a usert játszani, nem azt mondom, de azért van átmenet a COD-jellegű "használd az egeret, hogy körbenézhess" és a Tetris-féle "nesze, itt a játék, majd rájössz magadtól" között.
It's better to die on your feet than to live on your knees. PSN ID: Travis182HUN_MVP GamerTag: Travis182HUN
máj 24., péntek 15:03 #9
Válasz travis18 (#8) üzenetére
Az a baj, hogy ez a játék pedig eleve megköveteli a több órányi belefektetett energiát, lévén eleve nem magad játszol, hanem kompetitív módon, másokkal, ezzel az idővel meg elkerülhetetlenül kitanulod a trükköket. Olyan ez, mintha ledegradálnád mondjuk az Overwatch-ot, mert nem rágja minden egyes karakternél a szádba, pontosan hogyan lehet kihasználni a képességeket. Idővel rátapad ez az emberre, és a legjobb dolog, amit egy játék tehet, hogy organikus módon tanít meg a trükkökre.

A modern idők rákfenéje ez a szájbarágósdi. Igenis van, amikor a tanulási metódus a játékmenet szerves része. Sőt, szerintem valahol egy jó játék ismérve is, hogy van mit elsajátítani, és erre a játék rávezeti a játékost, nem az arcába nyomja.

Szerintem, persze.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
[17] travis18
máj 24., péntek 14:23 #8
Válasz theSickness (#4) üzenetére
Nekem sem időm, sem energiám nincs arra, hogy órákat töltsek el egy játékkal, hogy egyáltalán megismerjem a "játékszabályokat". És persze ez idő alatt többségében kudarccal zárulnak a körök.
Ebben én szépséget nem látok (aztán biztos én lettem túl casual).
Meghagyom ezt azoknak, akiknek heti 10+ órájuk van játszani.
It's better to die on your feet than to live on your knees. PSN ID: Travis182HUN_MVP GamerTag: Travis182HUN
máj 24., péntek 12:37 #7
Válasz friedmannt (#6) üzenetére
Online játékoknál ezt már ismerjük PS-en és X-en régóta !
"This is our time to medicate..."
[22] friedmannt
máj 24., péntek 11:15 #6
Válasz Captain Vrungel (#3) üzenetére
öööö. Nintendo online subscription kell hozzá. Amúgy ingyenes
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
máj 24., péntek 10:52 #5
Válasz theSickness (#4) üzenetére
Így van!
"This is our time to medicate..."
máj 24., péntek 10:20 #4
Válasz travis18 (#1) üzenetére
Valahol ez a szépsége, szerintem.
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
máj 24., péntek 7:29 #3
Ingyenes... Bezzeg a vélhetően jóval gyengébb Tetris Ultimate-ért PS-en mennyi pénzt elkértek.
[3] Lampec
máj 24., péntek 3:50 #2
Válasz travis18 (#1) üzenetére
Nekem tetszet de nem értettem aztán angol tudás hiányába ilyen cikket nem tudtam olvasni😡 ha valaki leirja ezeket azt megköszönném😊
Sose nyomjál full kretént!!!
[17] travis18
máj 24., péntek 3:00 #1
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a játéknak semmilyen tutorial módja nincs. Tehát vagy kitapasztalod magad - hosszú órák alatt - hogy mik a lehetőségek és mi a badge-ek szerepe, vagy elolvasol egy how-to cikket a játékról. Nem is értem, hogy ezt hogyan hagyhatták ki.
It's better to die on your feet than to live on your knees. PSN ID: Travis182HUN_MVP GamerTag: Travis182HUN