Mobil ajánló: Soha rosszabb hetet

Mobil ajánló: Soha rosszabb hetet

VegaNagy-Sz. Ferenc2014.11.23. 12:00

Far Cry 4 Arena Master (iOS, Android)

Essünk túl ezen, aztán ígérem, a maradék három nem fog fájni. Ma már rengeteg nagyobb AAA címhez érkezik valamilyen mobilos applikáció, ami apróbb segítségekkel, esetenként direkt vagy indirekt kontrollal, de a leggyakrabban a nagy játékban felhasználható plusz erőforrásokkal bírja rá a játékosokat arra, hogy nap közben a munkahelyen se tudjanak szabadulni a szeretett világ rabságától. A Far Cry 4 megjelenésekor rögtön két ilyen “companion app” is érkezett, az egyik egy fél percig sem élvezetes fura pókerjáték, a másik pedig az Arena Master. Ez utóbbinak azért egy fokkal több értelme van, bár önmagában ez sem állná meg a helyét, segítségével mégis kisebb előnyökhöz juthat mindenki a nagy játékban, és gyanítom, ez az, ami igazán számít, nem a minőség.

A feladat, hogy lényeket vásároljunk, vadásszunk és fejlesszünk, majd egy arénában egyre erősebb és erősebb ellenfelek ellen küldjük őket. A harctérnek négy sarka van, ezekbe tudjuk helyezni a lényeinket, már amíg a “készletünk” tart, illetve amíg van erre elegendő pontunk, majd az egységeink egyedi támadásaikkal elkezdik aprítani a középpontban álló ellent. A harapós vadállatoktól kezdve a lőfegyveres zsoldosokig majdnem ötven különféle egységet vethetünk be. Az arénaharcok között kiküldhetjük a csapatunkat újabb egységek gyűjtésére, de ez kétesélyes játszma, nem biztos, hogy hoznak bárkit is, ellenben meghalhatnak.

Aki önmagában kíván játszani az Arena Masterrel, az gyorsan felejtse ezt el. Aki ellenben épp most ugrik neki a Far Cry 4-nek, az tegyen vele egy próbát, nyilván az idő majd eldönti, hogy ténylegesen mennyi érték van benne kiegészítő alkalmazásként. Annak még akár lehet is értelme.

Framed (iOS)

Egy újabb játék, amiben gyakorlatilag a bejelentése óta benne van a GOTY esélye, aki látta azt a tavalyi videót, amiben bemutatják a működését, szinte biztos, hogy a mai napig emlékszik rá. Most végre megjelent, és nagyjából azzal a lendülettel, ahogy olvasod ezt a cikket, akár mehetsz is megvenni még ma, ugyanis nem rontották el.

Pedig szinte kivitelezhetetlennek tűnik az alapötlet. Adott néhány képregénykocka, amelyeket szinte szabadon rendezgethetünk. Namost a történetet, pontosabban minden oldal “megoldását” az adja ki, ahogy ezeket sorba rendeztük. Ha végeztünk, életre kelnek a képkockák, és egy animáció játszódik le, ami mutatja, hogy mi a kimenetele a rendezésünknek. Bizonyos helyzetek egyértelműek, ha egy útvonal jól láthatóan egy másik képen folytatódik, akkor nyilván eszerint kell őket egymás után rakni. Azonban sokkal kevésbé egyértelmű a helyzet, ha egy kisebb történet különböző elemeit mutatják a panelek, ilyenkor egész érdekes dolgok is kijöhetnek, érdemes átgondolni, hogy mit hogyan pakoljunk.

A Framed egy sztorimesélős játék, de ellentétben a ma divatos trendekkel nem hátradőlve nézzük végig a történetet, hanem minden másodpercénél jelen vagyunk a döntéseinkkel, gondolkodás nélkül itt nem sokra jutunk. Ennek a minőségnek természetesen ára van, maga a menekülős, film noir hangulatú kaland extrém rövid, egy óra alatt jó eséllyel végezni fogsz vele. De az milyen egy óra lesz! A Framed szinte minden szempontból példaértékű mobiljáték, villámgyorsan elsajátítható és egyszerűen kezelhető, tele van sziporkázó ötletekkel, nem jellemző rá az önismétlés, nincsenek benne üresjáratok és úgy igényel agymunkát, hogy nem is igazán töröd rajta a fejedet, előbb-utóbb szinte maguktól jönnek a válaszok. Ha csak egy mobiljátékot veszel meg idén, akkor vegyél inkább kettőt, és tedd be ezt a Monument Valley mellé.

Space Expedition: Classic Adventure (iOS)

Ez a hét a rövid, de pazar játékoké, és nem kivétel ez alól a Space Expedition sem. Ha leírom, hogy háromnegyed óra, bizonyára sokan a szívükhöz kapnak, és tulajdonképpen igazuk is van, ugyanis annyira jó, hogy kínszenvedés ilyen rövid idő után a “folytatása következik” feliratot olvasni. Manapság már ritkán találkozni olyan akciójátékkal, amiben nincs semmi időhúzás, betanítás, hiányoznak az átvezető videók és a töltelékrészek, van ugyanakkor helyette precíz irányítás, jól belőtt kihívások, illetve az ezek eredményeként összeálló önfeledt szórakozás. A Space Expedition pont ilyen. A pályáknak nincs olyan pontja, ami indokolatlanul lenne ott, ahol, és az akciónak nincs olyan perce, ami unalmas lenne. Alapjaiban egy platformer, de sok akcióelemmel, és a fentieket a virtuális irányokon kívül egy ugrás- és egy akciógombbal éri el. A sci-fi setting ezzel a pixelgrafikával párosulva bizonyára sokakat elijeszt, pedig a maga módján ilyen egy modern mobiljáték, gyors, eseménydús és pörgős. És nem utolsó sorban változatos, szinte minden képernyője egyedi, és nem csak a kinézetet, hanem gyakran a feladatokat tekintve is, már persze amit ezzel a két gombbal ki lehet hozni a rendszerből.

Persze felvetődhet, hogy könnyű változatosnak lenni negyvenöt percben, másik oldalról ugyanakkor nyilván lehetett volna a játékidő ennek a háromszorosa is, ha húzzák az időt, telerakják frusztrációt okozó lassító szakaszokkal és nem igazán ideillő történetmeséléssel. A Space Expedition a maga egyszerűségében nagyszerű, csak bízni tudunk abban, hogy ez a rövid ízelítő tényleg csak a bevezető szakasza volt egy hosszú expedíciónak.

Monument Valley: Forgotten Shores (iOS, Android)

Ez egy fizetős DLC. És ettől elszabadult a pokol. Történt, hogy tavasszal megjelent a Monument Valley, amitől alapvetően szinte mindenki lement hídba, bár a tíz pálya másfél órás hossza miatt néhányan azért morogtak. Nem baj, mondogatták többen, jön majd a kiegészítő, azzal együtt elég hosszú lesz. Eltelt fél év, jött a kiegészítő nyolc új pályával, és ezek a g**i fejlesztők nem merészeltek négyszáz forintot kérni a fél évnyi munkájukért? Ahelyett, hogy ingyen adták volna, ha már elsőre csak másfél órányi szórakozást sikerült nyújtaniuk a nyomiknak. Ment is a sok felháborodott játékos, és átjavította az App Store-on az ötcsillagos értékelését egy csillagra, talán még a képernyőre is köptek közben.

A világ értelmesebb része pedig széttárta a karjait és azt kérdezte: ti észnél vagytok? Mert egy dolog az, hogy a játékpiac egyik legkártékonyabb rákos daganatai a DLC-k, de ha a fejlesztők Monument Valley 2 címen adták volna ki UGYANEZT, akkor most megint mindenki maga alá csinált volna, akárcsak fél éve. Joggal. De hagyjuk is. Közel már az idő, amikor a játékosok el fogják várni, hogy fizessenek nekik azért, hogy szórakoznak.

Itt van tehát a Forgotten Shores kiegészítő, és pont olyan jó, mint az eredeti volt, annyi különbséggel, hogy “csak” nyolc pályát tartalmaz. Ezért cserébe még színesebb képi világot, még érdekesebb feladványokat kapunk. Nagyobb szerepet kap a víz, a szint változtatásával és az egyik helyről való másikra öntésével játszottak el a fejlesztők, de jópofák a spirális építmények is, amelyeknek a felszínén gyakorlatilag feltekeredhetünk a magasba. A lényeg persze változatlan maradt, az escheri geometriák világában való könnyed feladatmegoldás sosem emeli meg a pulzust, ellenben úgy lenyugtat és elvarázsol, ahogy szinte semmi más. Kevés jobban elkölthető két euró van ennél.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

12 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

12 órája

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

12 órája
30

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

17 órája
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

20 órája
9

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

6 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

Heti megjelenések

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==