[2014] Az év videojátékos ábécéje

Az év videojátékos ábécéje

dragCsető Zsolt2014.01.07. 16:00

Viszonylag sok okot tudnánk mondani arra, hogy miért nem fog unatkozni 2014-ben az, aki videojátékokkal tervezi elütni az idejét. Huszonhatot mindenképpen - bizonyítva, hogy idén is jut minden betűre legalább egy olyan cím, amire érdemes lesz odafigyelni. Íme az új esztendő videojátékos ábécéje.

Audiovizuális szempontból felturbózott formában költözik át PS3, 360 és PC platformokra a korábban PS Vita-exkluzív Assassin's Creed III mellékszál, a sorozat első, és eddigi egyetlen női főhősét bemutató Liberation.

Jön még: Ace Combat: Infinity, Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky, Among the Sleep, Apotheon

A japán hack and slash műfaj rajongóinak egészen biztosan egy Wii U közelébe kell majd kerülniük valahogyan ebben az évben, hiszen érkezik Hideki Kamiya boszorkánymágiával készült remekművének folytatása, a Bayonetta 2.

Jön még: Below, Broken Age, Bound by Flame, The Banner Saga, Big Fest, A Bird Story

A több mint három éve debütált első rész és a tavaly megjelent mellékszál után idén véget ér a Castlevania sorozat nyugati kirándulása: a MercurySteam csapata a Lords of Shadow 2-vel zárja le Gabriel Belmont történetét.

Jön még: The Crew, Child of Light, Cyberpunk 2077, Cuphead

A következő szintre lépnek a Halo alkotói: a Bungie az Activision szárnyai alatt valósítja meg nagyszabású vízióját, az egyszemélyes, a kooperatív és a kompetitív játékot összemosó nyitott világú FPS-sel, a Destiny-vel.

Jön még: Dark Souls II, Driveclub, The Division, Dragon Age: Inquisition, Diablo III: Reaper of Souls, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Deep Down, Dying Light, D4, Daylight, Devil's Third, Dragon Ball Z: Battle of Z, Drakengard 3

A túlélő-horror zsáner koronázatlan királya, Shinji Mikami sokadik - és egyben utolsó - alkalommal igyekszik maradandót alkotni a műfajban: a The Evil Within a japán dizájner-legenda utolsó játéka lesz direktorként.

Jön még: The Elder Scrolls Online, Everybody's Gone to the Rapture, Earth Defense Force 2025

Hiába a generációváltás, a "régi" masinákra még bőszen érkeznek a HD újragondolások: a PS3 és a PS Vita tulajok például a PS2-korszak talán legnépszerűbb RPG-jét, illetve annak folytatását élhetik át újból csinosabb formában.

Jön még: Fable Anniversary, Fantasia: Music Evolved, Freedom Wars, Fable Legends

Az epizodikus felépítést és a kalandjátékok műfaját az elmúlt években csúcsra járató Telltale Games újabb álom-IP videojátékosításba kezdhet bele: idén érkezik A tűz és jég dala könyvekre építő Game of Thrones.

Hivatalos címmel ugyan még nem rendelkezik, de lényegében biztosra vehető, hogy a Halo 5 lesz az Xbox One-ra érkező Master Chief-kaland, amely sokak számára lendületet adhat majd a nextgenvásárláshoz.

Jön még: Hyrule Warriors, Hellraid, Hotline Miami 2: Wrong Number, Helldivers, A Hat in Time, Hyper Light Drifter

Tavasszal megérkezik a Sony PS4 exkluzívjainak második hulláma: közülük is kiemelkedik a Sucker Punch nyitott világú szuperhősös sorozatának legújabb felvonása, az új főhőssel jelentkező inFamous: Second Son.

Jön még: Incognita

Újabb népszerű mangát igyekszik sikeres verekedős játékká formálni a CyberConnect2 csapata: a JoJo's Bizarre Adventure: All Star Battle a történet mind a nyolc szeletéből válogat majd, több mint 40 különböző karaktert kínálva.

Az Xbox One premierjéről ugyan lemaradt, sokat azonban már nem kell várni a konzol első számú Kinect-mókájára: a megújult külsejű Kinect Sports Rivals bowlinggal, jet-skizéssel, sziklamászással, focival, célbalövéssel és tenisszel teszi izgalmasabbá a nappalit.

Jön még: Kirby: Triple Deluxe, Kingdom Come, Kingdom Hearts HD 2.5 Remix

A generáció lezárultával Lightning történetének végére is pont került: a Final Fantasy XIII trilógia utolsó felvonása az időt helyezi majd a középpontba - 13 nap van csupán hátra a vészesen közelgő világvégéig.

Jön még: Lords of the Fallen, The Lego Movie Videogame, Layton 7, Lifeless Planet, Lioness, Lovers In A Dangerous Spacetime

Szokatlan formában érkezik a következő számozott MGS játék: a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain előtt egy, a történetet és a játékmenetet egyaránt felvezetni kívánó prológus vár ránk a Ground Zeroes személyében.

Jön még: Mario Kart 8, Middle-earth: Shadow of Mordor, Mad Max, Murdered: Soul Suspect, Murasaki Baby, Mario Party: Island Tour

Határ a csillagos ég - mondja a Hello Games felfedezésre építő játéka, a No Man's Sky, a procedurálisan létrehozott bolygóknak és galaxisoknak köszönhetően ugyanis tényleg egy komplett univerzum vár majd ránk.

Jön még: Neverending Nightmares

A korábban leginkább handhelden, illetve "idegen" alapanyagból brillírozó Ready at Dawn most bizonyíthat: az egyelőre igencsak titkolózó The Order: 1886 egy izgalmas alternatív történelemre építve igyekszik megnyerni a PS4 tulajokat.

Jön még: Owlboy

A Slightly Mad Studios fejlesztése, a Project CARS - mely a PC-s és konzolos versenyszimulátor-rajongók egyesítését tűzte ki céljául - a közösségi finanszírozás egyik sikeres példájaként vonulhat majd be a köztudatba.

Jön még: Plants vs Zombies: Garden Warfare, Project Spark, Professor Layton vs. Ace Attorney, Persona 5, Pac-Man and the Ghostly Adventures

Egyedi koncepciót követ a Remedy Entertainment Xbox One exkluzívja: a Quantum Break - ahogyan azt a finn stúdiótól megszokhattuk - egy újabb történetközpontú alkotás lesz, mely egy videojátékot és egy tévésorozatot igyekszik majd összemosni.

Ico? Journey? The Wind Waker? Számos játék eszünkbe juthat a Tequila Works PS4-exkluzívjára pillantva - a Rime remélhetőleg nem csak az inspirációs források miatt lesz emlékezetes, hanem önmagában is.

Jön még: Rambo: The Video Game, Road Not Taken, RIOT, Routine

Idén újból összecsapnak a Nintendo hősei: a Wii U-ra és 3DS-re egyaránt készülő új Super Smash Bros. kínálatában a megszokott karakterek mellett olyan nagyágyúkat találunk majd, mint például Mega Man.

Jön még: South Park: The Stick of Truth, The Sims 4, Sniper Elite III, Sunset Overdrive, Shadow of the Beast, Shovel Knight, Shin Megami Tensei x Fire Emblem, Soul Calibur: Lost Swords, Strider, Super Time Force, Scale, Spy Party, Stasis

Nem mindennapi alkotással igyekszik berobbanni a köztudatba a Call of Duty-alkotók által létrehozott Respawn Entertainment: a stúdió első játéka, a Titanfall mechákkal és ugrándozással megszórt online meccseket ígér, FPS köntösben.

Jön még: Thief, Tomb Raider: Definitive Edition, Transistor, Tales from the Borderlands, Theatrhythm: Curtain Call, Toukiden: The Age of Demons, Tales of Symphonia Collection, Tales of Xillia 2, Trials Fusion, Tengami, Towerfall: Ascension

Hiába a generációváltás, a korábbiak után a Naughty Dog most nem lép tovább egy teljesen új IP-re: örülhetnek a PS4 tulajok, hiszen az új konzolon sem maradnak majd Uncharted játék nélkül.

Jön még: Ultra Street Fighter IV, Until Dawn

A The Vanishing of Ethan Carter egy horrorisztikus kalandjáték a volt People Can Fly tagokból összeállt The Astronauts csapatától, melyben egy olyan detektív bőrébe bújhatunk majd, aki képes felidézni egy-egy gyilkosság utolsó pillanatait.

Jön még: Valiant Hearts: The Great War, Volume

A tavalyi esztendő talán "legnagyobb" csúszása az idei megjelenést már aligha ússza meg: a Ubisoft ambíciózus nyitott világú alkotása, a hekker-körítéssel próbálkozó Watch Dogs a Grand Theft Auto trónjára pályázik.

Jön még: The Witcher 3: Wild Hunt, Wolfenstein: The New Order, The Witness, The Witch and the Hundred Knights, Wings of Saint Nazaire

A Xenoblade Chronicles után újabb grandiózus nyitott világú szerepjátékkal csábít bennünket játékra a Monolith Soft csapata: az X kódnéven futó projekt a Wii U idei kínálatának legígéretesebb új IP-je lesz.

A zombis téma töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy nem egy videojáték kapott már erre építő mellékszálat: most a Ninja Gaiden ugrik be a buliba a Yaibával, melynek fejlesztését Keiji Inafune felügyeli.

Jön még: Yoshi's New Island, Yakuza Ishin

Feltűnt már, hogy a Z betűvel minden évben csalunk? Természetesen nincs ez másképp most sem - még akkor is, ha a következő igazi Zelda játék idei megjelenése egyáltalán nem mondható lehetetlennek.

A lista szokás szerint a teljesség igénye nélkül készült - a hozzászólások között nyugodtan megoszthatjátok velünk azokat az idei játékokat, melyek nem szerepeltek az összeállításban.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

6 órája
4

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

22 órája

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

2 napja
32

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

3 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

3 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

4 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

4 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

5 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

5 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

5 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

5 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

5 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

6 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

6 napja
1

Heti megjelenések

6 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

7 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

9 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

9 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2024.04.26.
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==