[Teszt] The Incredible Adventures of Van Helsing
Kapcsold jtk: The Incredible Adventures of Van Helsing (pc)
Eddig 25 hozzszls
Vega
2013. jnius 07.
pntek 16:30
Matekos mfaj. Valamirt ez volt az els kt sz, amit lertam a Van Helsing kapcsn a notepadbe, pedig az action rpg-k nagy rszben sem kell tbbet szmolgatni, mint brmelyik tlagos jtkban. Mgis minden a szmok krl forog, a fanatikusok kpesek rkon keresztl folyamatosan elviselni a repetitivitsba hajl grindelst (elnzst az idegen kifejezsrt, nincs jobb) azrt, hogy a karakterlapon valamely rtkk megnvekedjen kettvel. De a szmok nem csak itt kapnak szerepet. A mfaj jobb kpviseli rendre olyan precz jtkmechanikkat kpesek felvonultatni, amelyek veken keresztl lettek prblgatva, csiszolva, kiegyenslyozva, s ami a legfontosabb, egymshoz igaztva azrt, hogy a fenti megszllottsgot kpesek legyenek kielgteni. Ha akr csak egy elem is gyengn illeszkedik a gpezetbe, sztesik az egsz. Minden ms csak csomagols, mellkes dolog, a ktelez rossz, amivel a kemny magon kvl be lehet vonzani szlesebb krket is. No persze az sem utols szempont, hogy nha pont ez a krts tri meg a szksgszer monotonitst.Mieltt brki azzal vdolna, hogy tl stt kpet festek az arpg-k vilgrl, megnyugtatnk mindenkit, szndkosan - s igenis tisztelettel - teszem ezt. Azrt, hogy ltszdjon, a megszokottl tbb szempontbl is eltr megkzeltst vlasztott a hazai illetsg Neocore Games, valamint azrt, hogy ltszdjon, mirt nem fogja sok Diablo vagy Torchlight rajong a Van Helsing dntseit elfogadni.

A technolgit mgival tvz, nagy adag gtikus hangulattal titatott httrvilg rszben a bram stokeri hagyomnyokbl tpllkozik, rszben pedig teljesen a ksztk agyszlemnye. A helysznl vlasztott kpzeletbeli Borgovia hangulatilag tkletesen visszaadja a Draculban is megjelen XIX-ik szzad vgi kelet-eurpai hangulatot, m trtnete s lnyei egy teljesen ms, lazbb, vagnyabb irnyvonalat kpviselnek. Mivel gyis megkrdezi valaki, semmi kze nincs a 2004-es kzel nzhetetlen filmhez, a fszerepl nem is az "eredeti" Van Helsing, hanem a fia, aki ugyancsak apja hivatst zi. s mivel a fszerepl ennyire kttt, taln nem is r annyira meglepetsknt senkit, hogy indulskor nincsenek vlaszthat osztlyok. Mindenki abba az irnyba pti a karaktert, amerre szeretn, a lehetsgek rdekes mdon egyszerre ktttek s tgasak.
Ha csak felsznesen vizsgljuk meg Van Helsinget, kt f irnyvonal rajzoldik ki, vagy kzelharci, vagy tvolsgi tmadsokra specializldhatunk. A mgia is ezeken keresztl jelenik meg, ha a kapcsold tulajdonsgokat s kpessgeket fejlesztjk, varzspontba kerl tmadsokat hasznlhatunk hatkonyabban, de ezek forrsa ugyangy a kardunk vagy a lfegyvernk lesz. rzsre teht a mgia nem kln g, ha azonban a szmok oldalrl a "speccelst" nzzk, ez is mkdkpes opci.Mivel nincsenek karakterosztlyok, az egyetlen lehetsges megoldsnak az bizonyult, hogy minl tbb klnbz fejlesztsi rteget ptettek be, ezzel biztostva, hogy egy pillanatig se rezze gy senki, hogy nincs egyszerre legalbb t terlet, ahol kpes fejldni s ersebb vlni. Nem sok hinyzott, hogy tessenek a l tloldalra, annyi klnbz, de egymst jl kiegszt mechanikt pakoltak egyms mell, a tulajdonsgok s kpessgek fejlesztse mellett powerupok, perkk, aktv s passzv hatsok mind-mind kln befolysoljk a hatkonysgunkat.
Ezen a ponton pedig tz perc egyhelyben toporgs utn szgyenszemre feladom azt a clkitzst, hogy idegen szavak nlkl menjek tovbb, s gy mr nyugodtan le merem rni, hogy a trgyrendszerbl pedig termszetesen sem az enhance-ols, sem a slotos megoldsok, sem a random vsrls nem maradt ki, a forge pedig alap. Mivel az sszes lehetsg szpen illeszkedik egymshoz, gy semmikppen sem lehet negatvumknt felhozni azt, hogy mindent bele alapon emeltk t ezeket a mfaj nagyjaibl, mkdik, s ez a lnyeg.
Tbben csaldottan fogadtk azt, hogy egyszerre csak kt kpessget lehet belltani fegyverenknt, a billentyzet biztostotta lehetsgek nyilvn sokkal tbbet is megengedtek volna, taln a mg idn aktulis XBLA megjelens miatt alakult ki gy az irnyts. Kln dicsrend azonban, hogy ezt a korltozottsgot is okosan hasznltk ki a fejlesztk, s a kpessgekhez kthet extra hatsok (itt powerupoknak hvjk ket) bekapcsolsval ezt is jval sznesebb tettk.

s a fejleszts mg itt sem ll meg, Lady Katarina szemlyben ugyanis egy lland trsat is kapunk magunk mell. tulajdonkppen egy teljesen nll karakter sajt fejlesztsekkel, kpessgekkel s belltsokkal, mindenben egy kicsit egyszerbb Van Helsingnl. Ha kell, a trgyakat szedi fel helyettnk, ha pedig csatban kell kisegtenie minket, akkor is igen hatkony tud lenni, szellemknt pedig csak idlegesen tudjk t az ellenfelek szmzni a csatatrrl. A jtk els felben ksrletezznk btran, hogy milyen irnyba akarjuk fejleszteni, aztn ahogy lehetsget kapunk r, nyugodtan osszuk jra az sszes pontjt, egyltaln nem minden szerepben llja meg ugyanis a helyt. n tvolsgi fkarakter mell tanknak szntam t, de a jtk utols harmadban szegny mr csak esett s kelt, hatalmas verseket kapott kt msodperc alatt a srben. Az szerepe nem is felttlenl a harc szempontjbl fontos, egyszeren hangulatilag is kell mellnk egy ilyen figura, utlag el sem tudnm kpzelni nlkle a jtkot. Katarina ugyanis rendkvl karakteres, jl megrt beszlsaihoz tkletesen illeszkedik a nagyszer szinkronhang, sszessgben tnyleg hamar olyan trss vlik mellettnk, akire nem csupn eszkzknt tekintnk.
s nem az egyetlen, aki rendelkezik az emltett ernyekkel, a humoros, kivlan megrt szvegek, a rengeteg easter egg s a tkletes szinkronhangok ugyanis olyan egyedi hangulatot klcsnznek a Van Helsingnek, ami eddig ezt a stlust nem igazn jellemezte (a Deathspankre hasonlt is, meg nem is, annak az idiotizmusa hinyzik belle) . Mindehhez pedig olyan zenei alfests jr, amibe egyszeren kptelensg belektni, a vizulis elemekkel ugyanis olyan kombincit alkot, ami egyedlll, zene s kp egymst tmogatva okoz audiovizulis katarzist.
A tizent rs jtkid s az idegen szval magas "production value"-nak nevezett minsg mellett egszen meghkkent a tzeurs rszabs, ennl bartiabbra sehogy nem tudtk volna belni.Akad nhny fura tervezsi dnts, pl. Lady Katarina elkldse a boltba s a kezelfelletre kitett ingyenes town portal gomb egytt kicsit rthetetlen, mint ahogy az is, hogy mirt kapott azonos sznt a hlgy s az ellenfelek leter cskja. De ezek aprsgok, ezeknl jval nagyobb problma, hogy sem endgame, sem new game+ nincs. Mivel a kipucolt terleteken nem termeldnek jra az ellenfelek, ezrt korltozott szm lehetsg van csak a fejldsre s az ersebb trgyak szerzsre, ha mindennel vgeztnk, akkor tulajdonkppen egy res vilg vr rnk, s az egyetlen lehetsg a multizs marad, ahol azrt mg eshetnek olyan trgyak, amilyet pont szerettnk volna. De a kzs lmnyen kvl igazbl nincs mirt, hiszen hov fejldjnk, ha elfogynak az ers ellenfelek? Tbb arpg-ben az utols rk mr arrl szlnak, hogy a jtkos felkszl az jabb menetre, tovbb optimalizlja a karaktert, fejben mr elkpzeli, hogy milyen kemnyebb kihvsok ellen fogja kiprblni nmagt. Itt ez az lmny hinyzik, s sajnos az utols nhny terletre egy picit ki is frad a jtk. Egy-kt szerencstlen belltsnak ksznheten kicsit illzirombol tud lenni az, ahogy ltjuk az ellenfeleket a kvetkez sarkon, ahogy egyms sarkra taposva llnak s vrnak, hogy odamenjnk, majd nhny mterrel arrbb egy ugyanilyen csoportosulst ltunk nzeldni.Ez az a pont egybknt, ahol a leginkbb meg fog oszlani a jtkosok vlemnye. Aki csak szmokban, karakteroptimalizlsban s nehzsgi krkben szeret gondolkodni, valsznleg nagy csaldssal fog felllni a vgn. Aki kpes egyszeri lmnyknt kezelni, az j esllyel csak kellemes pillanatokkal lesz gazdagabb. A Neocore ugyanis megtett mindent, hogy az egyszeri kirnduls tbb mozzanata is begjen a fejnkbe, taln jobban, mintha ms jtkban hetedszer jutnnk el ugyanarra a plyra. Az, hogy bizonyos terleteken tbbet, mshol kevesebbet ad a mfaj sztrjainl, sokkal inkbb egyediv teszi s kiemeli a tmegbl, mintsem hagyja elveszni benne.

A Van Helsing rendkvl professzionlis, ugyanakkor szvvel-llekkel sszerakott alkots, amely egyrtelmen piackpes kell, hogy legyen minden szempontbl. Remlhetleg a piac is gy gondolja.

[73] zaz
jn 10., htf 10:05 #25
Box verzira azonnal benevezek!
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[16] El Ninho
jn 09., vasrnap 12:13 #24
Vlasz priest (#10) zenetre
+1
MGS5?!?!?!?!?!?!?!?!
[51] Dude
jn 08., szombat 23:29 #23
Megvve
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[61] Invi
jn 08., szombat 19:53 #22
Vlasz Pdr (#20) zenetre
Jaja,a Meta is 75
[61] Invi
jn 08., szombat 19:52 #21
Megjtt hozz a kedvem, de sajnos nincsen Mac verzi.
[5] Pdr
jn 08., szombat 19:46 #20
n azonnal megvennm, ha nem egy srgi laptopom lenne, mert ezen mg az install is kirhgne . Nem azrt de 11 eurrt, s ilyen j ponttal a hta mgtt (mshol is hasonlan szerepel a pontozs), instant vtel .
[55] axl
jn 08., szombat 14:11 #19
Vlasz wodbear (#6) zenetre
11 eur, akkor gondolom 15 dollr, szval inkbb 1200 pontra tippelnk.
Minden jtk szerepjtk
jn 08., szombat 12:50 #18
Vlasz Gulandro (#14) zenetre
Valami van, de annyira karcs, hogy nem tartottam fontosnak kln megemlteni, nem ezen van a hangsly. Sokkal inkbb meslnek a karakterek, a monolgok s a prbeszdek, azok nagyrsze mestermunka. A sztori nem.
[46] csavar
jn 08., szombat 11:08 #17
Vlasz intel (#16) zenetre
Ejh, akkor "el kell keresnem" az accountomat, pedig a Steam nagyon nem szeressem
De anno is pont egy NeoCore Game miatt izztottam be jra a Steam fikomat (KA )
Ne hazudj, mert sszezavarod a csillagokat s kiszmthatatlan lesz a jvd! PSN ID: vjcsavar
[1] intel
jn 08., szombat 10:56 #16
Vlasz csavar (#15) zenetre
Nem kell, csak steamrl lehet beszerezni jelenleg.
[46] csavar
jn 08., szombat 10:43 #15
Elre szgyellem magam a krds miatt, de ezt csak a Steamrl lehet beszerezni?
Ne hazudj, mert sszezavarod a csillagokat s kiszmthatatlan lesz a jvd! PSN ID: vjcsavar
[41] Gulandro
jn 08., szombat 10:11 #14
Lehet, hogy elkerlte a figyelmemet, de nem olvastam a tesztben trtnetrl. Vagy nincsen neki?
Ahogy nap szik el letnk horizontja felett, Ahogyan a fny tnik el a messzesgben. Hajsok, tengerek vndorai szletnek s halnak meg Otthonuktl tvol, idegen vizeken, Uram add, hogy vndor lehessek egyszer.
[6] ProEvoFan
jn 08., szombat 9:07 #13
Remek teszt.A jtk razsrl nem is beszlve.
"Most ki jtszik? DJ 3-tl 6-ig. De meddig?7-ig. Hogyhogy? Volt egy kis csszs."
[10] T.
jn 08., szombat 8:38 #12
gratulalok nekik, es remelem sikeres lesz a jatek, szep munka!
You don't tell time, time tells you...
[111] dreampage
jn 08., szombat 8:36 #11
Vlasz wodbear (#9) zenetre
"Later this year." (Ez azt jelenti hogy nem tudja mg senki.)
A jtknak soha nincs vge. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos gyflszolglat: 06 80 018 590
[10] priest
jn 08., szombat 0:11 #10
"A mfaj tbbi kpviseljvel szemben egyszer nyjt csak nagy lmnyt" - D3-at mg gy is berelheti, mert az egyszer sem tudott nagy lmnyt nyjtani.
Forklifts never die. They're just missing in action.
[35] wodbear
jn 07., pntek 23:13 #9
Vlasz dreampage (#7) zenetre
Mikor is jn pontosan a "mi" gpnkre?
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[5] akmal888
jn 07., pntek 21:53 #8
Gyalog Galoppos utals ttt
"You know what they say about the leading man? He never dies."
[111] dreampage
jn 07., pntek 21:48 #7
Vlasz wodbear (#6) zenetre
n is ebben remnykedem, illetve ez lenne logikus is.
A jtknak soha nincs vge. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos gyflszolglat: 06 80 018 590
[35] wodbear
jn 07., pntek 21:46 #6
Vlasz dreampage (#2) zenetre
Remnykedek n is. Pc-s rhoz viszonytva remlem 800 pont lesz
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
jn 07., pntek 21:12 #5
Vlasz Orichalcos (#1) zenetre
Egy dolog miatt nem rtam bele, nehogy valaki sszekombinlja, hogy az ra miatt j.
Persze ettl mg valban nagyszer, hogy ilyen olcs.
[51] Dude
jn 07., pntek 20:50 #4
Hmmm...nzegettem mr. Steam-en is csak 11 EUR. Mindenesetre a teszt meghozta hozz a kedvem. Nem is tudom
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[8] JedaY
jn 07., pntek 20:20 #3
Diablo 3-at mr unom, Path of Exile llandan sszeomlik... ez pedig mr csorog is lefel Steam-rl!
"I Believe in No God, No invisible Man in the Sky..." / XBL: SipiThomy / PSN: WauldenStembo
[111] dreampage
jn 07., pntek 19:48 #2
A lertak alapjn bizakodva vrom az XBLA verzit.
A jtknak soha nincs vge. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos gyflszolglat: 06 80 018 590
[26] Orichalcos
jn 07., pntek 19:30 #1
A Pozitvumokhoz viszont szerintem hozztartozik az is hogy nagyon olcs a jtk, mindenkpp megri megvenni.

Na s ugye jn a folytats.
Gamertag: oriic
The Incredible Adventures of Van Helsing adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: N/A
Fejleszt: NeoCell Factory
Megjelens:
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+ Minden szempontbl hibtlan atmoszfra
+ Osztlyok nlkl is komplex fejlesztsi lehetsgek
+ Nagyon egyben van
Ami nem tetszett
- A mfaj tbbi kpviseljvel szemben egyszer nyjt csak nagy lmnyt
Olvasi rtkels: 7,5 (6 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

25 | [Teszt] The Incredible Adventures of Van Helsing

Megjelent a hazai NeoCoreGames akci-szerepjtka, a Bram Stoker alapmvre (is) tmaszkod The Incredible Adventures of Van Helsing. Termszetesen mi sem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy beugorjunk ebbe a remekl megmunklt mszrszkbe!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba