Idén is volt Animekarácsony

Idén is volt Animekarácsony

siklaraSimon Klára2014.12.16. 13:45

A váratlan tömeg és a létszámlimit miatt kialakult hatalmas sorok láttán érkezéskor az életkedvem is elment, szerencsére azonban a szervezők segítőkészsége, és a korábbi rendezvényekről már jól ismert barátságos légkör a bejutás után hamar feledtette a kezdeti feszültségeket. Kora délutánra normalizálódott a helyzet, de kimenni sajnos továbbra sem igazán volt lehetőség, mert újra be kellett állni a sorba. A szervezők mentségére szóljon, hogy ha a helyi biztonságiak tűzvédelmi okokra hivatkozva nem hajlandóak egy bizonyos létszámnál több látogatót egyszerre beengedni az épületekbe, azt sajnos ők is kénytelenek ugyanúgy tudomásul venni, mint bárki más. A többségnek nem szegte kedvét a dolog, de azért remélhetőleg tavasszal már nem lesz ilyen probléma.

Aki akár csak egy MondoConon is volt, annak igazság szerint sok újdonságot nem tartogatott a mostani sem, hiszen a szokásos, hagyományossá vált programok várták: AMV-verseny, cosplayverseny, kerekasztal beszélgetések, workshopok, konzolok, társasjátékok, táncszőnyeg, és így tovább. Természetesen van egy egész évben a versenyekre és egyéb conos megmérettetésekre gyúró hárdkór réteg, de az emberek többsége nem ezek, hanem a társaság, és az előbb említett szuperlelkes keménymag produkcióinak megcsodálása miatt látogat ki. Sokaknak ezek a rendezvények jelentik az alkalmat arra, hogy az ország másik felében élő fórumos, vagy blogger ismerőseikkel találkozzanak, bevásárolják az aktuális kedvenc mangák legújabb kötetét, vagy csak a családias hangulatot kiélvezve, egyik programról a másikra járva egész nap ismerkedjenek, bandázzanak.

Sok távol maradó hivatkozik arra, hogy túl öreg már az ilyesmihez, és nem akarja a visítozva szaloncukrot hajigáló tizenévesek között égetni magát, pedig az új arcok mellett mindig rengeteg a visszajáró vendég, akiket már én is látásból ismerek az elmúlt tíz évből, holott meglehetősen rendszertelenül látogatom ezeket a rendezvényeket. Az olyan állandósult jelenségek mellett, mint a bugyirózsaszínbe öltözött cicalány-fiú, minden egyes connak van néhány jellegzetes figurája, aki a következő conig garantáltan beleég a retinádba (idén egy farkasnak öltözött furry úriember volt az egyik ilyen). A fényképész álcában nyomuló szexuális ragadozók legnagyobb bánatára télen a cosplayerek többsége kevésbé vetkőzik ki önmagából, de azért így is akadtak bevállalósabbak, és most is számos olyan igényességgel kidolgozott jelmezt lehetett látni, hogy esetenként komoly önuralmat igényelt azok viselőinek le nem tapizása.

A nagy érdeklődés ellenére mindig akadtak csendesebb zugok, ahol a megfáradt érdeklődő kicsit meghúzhatta magát, vagy némelyik stand összeszokott társaságával beszédbe elegyedhetett. A túlélés érdekében ettől függetlenül ajánlott falkába verődve, és legalább egy jó fényképésszel felszerelkezve nekivágni egy ilyen rendhagyó programnak, hogy minél gondosabban dokumentálva legyen a sok csodálatosan abszurd szituáció, ami ilyenkor spontán kialakulhat. A hozzám hasonló érdeklődők számára az egyik fő szórakozást egyébként is a cosplayerek becserkészése és kifaggatása jelenti, úgyhogy a látens stalker-hajlamokat is teljesen szabadon ki lehet ilyenkor élni. Introvertáltabb alkatok számára a konzolsarok nyújtott menedéket, ahol az olyan idei slágerek mellett, mint a Shadow of Mordor, vagy az új LittleBig Planet, rá lehetett cuppanni akár az örök klasszikus Duck Huntra is.

Azt gondoltam, kinőttem már ebből, de közel két év kihagyás után kifejezetten jól esett pár órára visszacsöppenni ebbe a színes, barátságos, és kicsit őrült közegbe. A jó társaságért, szórakoztató megjegyzésekért és az életmentő kávéért külön köszönet Komédiásnak!

A kommentekben várjuk a saját sztorikat, véleményeket, és persze a fényképeket!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 órája
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

12 órája
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

1 napja
8

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

1 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

1 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

2 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

2 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

2 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

2 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

2 napja
1

Heti megjelenések

3 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

3 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

5 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

5 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

6 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

7 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

8 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

8 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

9 napja
13

Heti megjelenések

2024.04.22.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==