[Teszt] The Valiant

The Valiant

LotharFuchs Róbert2022.12.06. 10:00

Az RTS veteránoknak valószínűleg nem kell bemutatni a StormRegiont, mint honi fejlesztőcsapatot. Antropomorfizált malacok és nyulak háborújával, a S.W.I.N.E.-nal verekedték be magukat a köztudatba már több, mint húsz éve. Itthon legalábbis megkerülhetetlen címnek számított, később aztán nemzetközileg is sikerült némi hírnévre szert tenniük, elsősorban a Codename: Panzer sorozattal. A múltidéző oka pedig az, hogy tesztalanyunkat megalkotó KITE Gamest ex S.W.I.N.E. fejlesztők alapították.

Akik a jelek szerint maradtak a kaptafánál. Nem csak szimplán az RTS zsánernél, de a csapatalapú, limitált egységgel és nyersanyaggal, építkezés nélkül operáló taktikai alfajnál. A díszlet viszont teljesen új: középkor, keresztes lovagok, kultúrákon és országokon átívelő sztori, némi okkultizmussal keverve. Hősünk, Theoderich von Akenburg a kereszténység nevében világ körüli turnéra indul bajtársával, Ulrich von Grevellel, ám egy szent helyen fellelt ereklye (egy darabja) törést okoz régre visszanyúló barátságukban. Ezután nem csak belőle, de a vallási köntösbe bújtatott háborúból is kiábrándul, ám 15 év múlva a múlt elkezdi kísérteni.

Ennél többet már csak azért sem érdemes mondani, mert a narráció klasszul sikerült: a szinkronszínészek és az átvezetők jól átadják a történetet. Úgyhogy rá is térnék a lényegre, a játékmenetre. A kampány 16 küldetésből áll. Az első kettő érthető módon prológusként szolgál, ám fölöslegesen elnyújtottak, nem túl szerencsés első benyomást keltve. Utána szépen lassan bővül a képesség, hős és felszerelés repertoár, de a hangsúly a lassún van. Érdemi választék ugyanis csak a kampány vége felé halmozódik fel. Mentségére szóljon, hogy mindez egy NG+ újrázásban már az elején elérhető, de a vanília kampány elbírt volna egy bőkezűbb fejlődési ívet. És ha már ívek: a három nehézségi fokozatból a normál egy tapasztalt játékostól aligha fog komolyabb erőfeszítést igényelni. Kivéve néhány (nem túl organikus) nehézségi tüskénél, amivel még nem is lenne komoly baj, ám ha azt is hozzávesszük, hogy manuális mentésre nincs mód, akkor a végeredmény olykor fölöslegesen frusztráló, nem pedig a jó értelemben nehéz.

Az sem segít, hogy a kihívást nem az AI, hanem az ellenség számbeli fölénye jelenti. Ellensúlyozhatta volna, ha a küldetések előtt legalább azt sejtetné a játék, hogy mire lehet számítani az ellenség kompozícióját illetően, hogy érdemben össze lehessen válogatni (az amúgy szűk, egy számjegyű) csapatunkat, hogy a klasszikus kő-papír-olló mechanikából a legtöbbet lehessen kihozni. Ehelyett vakon, vagy puszta szimpátia alapján történik az egységek és hősök szelekciója, ami aztán vagy működik, vagy nem (ám ismétlem, normal fokozaton ennek nincs sok jelentősége).

A prezentációra viszont nem igazán lehet panasz. A pályák vizuálisan változatosak, amiért cserébe még csak nem is követel sokat a hardvertől. A már említett (angol) szinkron mellett a zenei aláfestés is rendben van, és miután honi fejlesztésről van szó, a magyar felirat sem maradt el. Mindez nagyjából 1x órán keresztül, ami szintúgy decens tartalomnak mondható. Ám ha ezzel megvagyunk, az NG+ pedig valamiért elrettent (például a merev mentésrendszerével), akkor sokat már nem tud nyújtani a játék. Igen, elméletben ott a skirmish, multiplayerben pedig a kompetitív PvP és a kooperatív “Last Man Standing”. Csakhogy az előbbi a suta AI miatt kérészéletű szórakozás, az utóbbi pedig játékosok hiányában kvázi nem létezik. Kár érte, mert potenciál lenne benne, de többszöri, perceken át tartó keresés után sem találtam embert a rengetegben. Barátokkal persze áthidalható, de ez azért nem egy alapértelmezett szcenárió.

Ez még mindig nem tragédia. A kampány javarészt szórakoztató, kb. az első harmada után az intenzív mikromenedzsment is beindul, vagyis szó sincs arról, hogy a The Valiant egy rossz játék lenne. Csakhogy az említett problémai mellett van még kettő, ami per pillanat elég nyomasztóan tornyosul felette: az egyik az ára, a másik pedig a konkurencia. Kár cifrázni, egy hozzá legközelebb álló Ancestors Legacy kevesebb pénzért többet nyújt. Persze legyünk fairek, a szóban forgó vetélytárs már négy éve megjelent… de mit van mit tenni, a kritika a jelennek szól. Momentán sajnos ha csak néhány hajszál híján is, de nem tudta nálam megütni az ajánlott kategóriát. Ám ha megmarad a fejlesztői lelkesedés, továbbra is jönnek a patchek, az ára pedig konszolidálódik, akkor nyomot tud hagyni ebben az amúgy méltatlanul alulprezentált műfajban.

Pontosan
6
Platform: PC (tesztelt), PS5, PS4, Xbox Series S/X, Xbox One S/X | Kiadó / Fejlesztő: THQ Nordic / KITE Games | Megjelenés: 2022. október 19. | Ár: 40€ (Kb. 16000 Ft)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

6 órája
12

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

1 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

1 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

2 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

2 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

3 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

3 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

3 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

3 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

4 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

4 napja
1

Heti megjelenések

4 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

7 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

7 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

8 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

9 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

9 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==