[Teszt] Sherlock Holmes: Chapter One

Sherlock Holmes: Chapter One

KharexSzőllősi Kristóf2021.12.01. 08:30

Ha játékosként igazán autentikus Sherlock Holmes élményre vágyunk, akkor csakis az ukránoknál érdemes azt keresnünk. És bár ez a kijelentés elsőre meredeknek tűnhet, tény és való, hogy a kijevi (és részben dublini) illetőségű Frogwares csapata már húsz éve szállítja nekünk az Arthur Conan Doyle karaktere köré felépített címeket.

Legutóbbi alkotásuk, a Sherlock Holmes Chapter One, azonban korántsem a regények bevett sablonjaira építkezik, ehelyett Sherlock eredettörténetét meséli el. Emberünk ennek megfelelően még nem egy tévedhetetlen mesterdetektív, csupán egy magabiztos, de azért megvezethető fiatal srác, és a helyszín sem London, hanem Cordona fiktív szigete valahol a mediterrán térségben, ahol Sherlock a gyermekkorát töltötte.

A Chapter One körítését tekintve tehát jelentősen eltér a Sherlock Holmes széria korábbi részeitől, és ugyanez elmondható a játékmenetről is. A sorozat előző darabjai például még szigorúan lineáris élményt nyújtottak, a Frogwares azonban mostanában kezd rákapni a nyitott világokra is. A 2019-es The Sinking City, melyet szintén ők jegyeztek, például már egy szabadon bejárható városban játszódott, ahol mindenféle mellékküldetések és gyűjtögethető apróságok vártak ránk az utcán, ezt a hagyományt pedig az új alkotásuk is továbbviszi. Cordona szigete hatalmas és szinte teljesen nyitott, azonban ezt a szabadságot (a The Sinking Cityhez hasonlóan) látványosan nem tudták kihasználni a fejlesztők.

Persze, maga a sziget meglehetősen szép, ahogy az egyes kerületek változatosságára sem lehet panasz, de a pofás körítés nem tudja leplezni a tényt, miszerint Cordonán egész egyszerűen alig tudunk valamit csinálni. Kihallgathatunk pár beszélgetést, hogy újabb bűnügyekről szerezzünk tudomást, szétverhetünk kerületenként egy tolvajbarlangot, illetve helyenként visszaemlékezhetünk a gyerekkorunkra vagy vehetünk néhány bútort a régi kúriánkba, de nagyjából ennyi.

A hatalmas városnak így egyetlen igazán fontos funkciója van: kihangsúlyzni a nyomozás “lábmunka” részét, az egyes esetek felgöngyölítése közben ugyanis gyakran előfordul, hogy egy adott címet vagy környéket nekünk kell megtalálnunk a térképen valami homályos leírás alapján. És bár ez a része a játéknak szerintem nagyon is szórakoztató (nem vagyok egy izgalmas ember, tudom). De valóban érződik, hogy ebből a nyitott világból sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Amire viszont egyértelműen ráfeküdtek a fejlesztők, az a Chapter One nyomozós része. Már a stúdió korábbi alkotásain is érződött, hogy a Frogwares piszok jó detektív sztorikat tud írni, ha akar, a csapat ezt a képességét pedig itt is megvillogtatta keményen. A fő cselekményszálhoz ezúttal öt bűneset tartozik, melyek mind kellően változatosak és összetettek, de a mellékküldetések java is roppant erősre sikeredett. Külön érdemes kiemelni, hogy a legtöbb bűnténynek vagy egy morális vonulata is, ugyanis a széria korábbi tagjaihoz hasonlóan itt sem szívtelen gonosztevőkkel akaszkodunk össze, hanem a legtöbb gyanúsítottunknak nagyon is átérezhető indítéka lesz.

Maga a nyomozás azonban sokat „tisztult” az elődökhöz képest. A nyomok összegyűjtése, a gyanúsítottak profilozása, az események rekonstruálása, az archívumok (rendőrség, újság, városháza) szorgos használata és a különféle logikai következtetések levonása természetesen ezúttal is komoly szerepet játszik a rejtélyek kibogozásában, azonban eltűntek az olyan ügyességi és logikai szakaszok, mint amikor például a The Devil’s Daughterben a vadászok elöl kellett menekülnünk, vagy mint amikor a Crimes and Punishmentben egy római relikviát kellett megszereznünk az ősi romok alól. Hogy ez egész pontosan mekkora érvágás, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre én kicsit sajnáltam az ilyen akciódúsabb részek hiányát, mert szerintem ezek a szakaszok mindig kellemes változatosságot hoztak két gondolkodással töltött óra közé.

Gondolkozni pedig a Chapter One-ban is fogunk bőven, a fejlesztők ugyanis szinte semennyire sem fogják a kezünket, így éreztetve, hogy Sherlock még messze nem az a tévedhetetlen detektív, akivé tíz év alatt válni fog. A legtöbb nyomnál persze ott virítanak a jól megszokott kis ikonok, amik jelzik, hogy nagyjából mit kéne csinálnunk, de ezen túl semmi segítséget nem kapunk. Nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik bizonyítékot kinek mutatjuk be, melyik vádlottól mit kérdezünk, és persze az is rajtunk áll, hogy a végén kit küldünk börtönbe. Megijedni azonban nem kell, mindez nem azt jelenti, hogy a Chapter One lenne a nyomozós játékok Dark Souls-a, a fejlesztők ugyanis roppant jól lőtték be a nehézségi szintet, így ha odafigyelünk, legfeljebb pár cifrább ügynél vakarjuk majd a fejünket, hogy itt mégis mi a fenére gondolt a költő.

De már csak azért is érdemes odafigyelni minden apróságra, mert a játék általában azt se mondja el, hogy sikerült-e a megfelelő embert bitófára juttatnunk a konklúzióinkkal. Míg az előző részekben minden ügy végén egy gombnyomással ellenőrizhettük, hogy tényleg elkaptuk-e a bűnöst, addig a Chapter One-ban ilyesmiről szó sincs. Néhány mellékküldetés vádlottja összeomlik és bevall mindent, ha megfelelő sorrendben traktáljuk a terhelő bizonyítékokkal, de a főbb rejtélyeknél erről ne is álmodjunk!

Persze van néhány indirekt módszer, amivel megtudhatjuk, mennyire döntöttünk jól: érdemes például a másnap megjelenő újságban megnézni, hogy a vádlottat felmentették-e, de az ügy végén kapott pénzjutalom összegéből is tájékozódhatunk (minél nagyobb, annál közelebb jártunk az igazsághoz). Én azonban ezek ellenére is hiányoltam egy kicsit a korábbi részek ellenőrzős megoldását, már csak azért is, mert nincs jobb érzés a világon, mint amikor egy különösen összetett ügy végén zölden felvillan a döntésünk, jelezve, hogy sikerült tökéletesen kibogoznunk a szálakat.

A nyomozás tehát rendben van, és ez szerencsére elmondható a karakterek javáról is. Bevallom, az előzetesek alapján féltem a szárnyait bontogató Sherlocktól, mert nem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet egy ilyen karaktert nem izzadtságszagúan fiatalosra megírni, de a Frogwares emberei zseniálisan vették az akadályt. Sherlock itt ugyanis egyszerre magabiztos és kétkedő, humoros és vérkomoly, zseniális és naiv. Ez a fajta kettőssége végigkíséri az egész kampányt, végül pedig egy kilométerekről látható, de azért így is piszok hatásos fináléban csúcsosodik ki, megmutatva, hogyan is lett egy élénk fantáziájú srácból Anglia legjobb detektívje.

A legtöbb mellékszereplőre szintén nem lehet panaszunk, mondhatni, hozzák a kötelezőt, még ha nem is túl összetett figurák. Egyedül az arcmimikájuk gyenge helyenként, de a Frogwares játékaiban ez inkább már feature, semmit bug. Aki viszont nagyon elcsúszott, az Sherlock képzeletbeli barátja, Jon, aki valami elképesztő módon infantilisre, türelmetlenre és idegesítőre lett megírva. Helyzetén továbbá az se segít, hogy minden felsülésünket ugyanazzal a 2-3 sorral kommentálja, így beszólásai nem csak idegtépőek, hanem egyben unalmasak is lesznek az első pár alkalom után. Pedig a karakter mögött húzódó ötlet jó lenne, ahogy az is dicséretes, hogy a Frogwares nem egy Dr. Watson klónnal próbálta kiszúrni a szemünket, csak épp Jon kivitelezése így is kriminálisan gyenge lett.

Ha pedig Jon önmagában nem lenne elég nagy sorscsapás, akkor kapunk mellé még egy katasztrofális harcrendszert is, ami legalább olyan „szórakoztató”, mint a The Sinking City búvárkodós szakaszai voltak anno. Nyomozásunk során ugyanis előfordulhat, hogy rossz társaságba keveredünk, és ilyenkor bizony csak öklünk valamint pisztolyunk segítségével érthetünk szót a ránk támadó urakkal. Nagy kár, hogy ezek a harcok jelentik a játék mélypontját. Mind az arénákból, mind a rosszarcúakból ugyanis csak 3-4 verzió létezik, így a verekedés roppant hamar monotonitásba fulladhat, és pár alkalom után már bárkit le tud hozni az életről a banditák eltángálása.

A Chapter One azonban minden hiányossága és idegesítő aprósága ellenére sem nevezhető reménytelen esetnek, sőt, épp ellenkezőleg! Igaz, hogy a nyitott világ majdhogynem teljesen indokolatlan, ahogy a borzalmas harcokra és Jon karakterére sincs mentség, de ezeket a negatívumokat ellensúlyozza a remek sztori, a nagybetűs Hangulat, ami csak úgy árad a játék minden eleméből, és az ifjú Sherlock, aki a mesterdetektív egy eddig ismeretlen oldalát mutatja be nekünk, méghozzá parádésan.

Épp ezért a Sherlock Holmes Chapter One a széria eddigi rajongóinak és a detektívregények kedvelőinek egyaránt remek vétel lehet, de igazából mindenkinek érdemes megfontolni a beszerzését, aki csak egy kicsit is szereti az ilyen elgondolkodtató (de azért annyira nem hardcore) címeket. Csak aztán ne verjétek szét a billentyűzetet, amikor huszadjára is meghalljátok Jontól, hogy „You are not even trying, Sherry”.

Pontosan
7
Sherlock Holmes Chapter One
Platform: PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One
Kiadó: Frogwares | Fejlesztő: Frogwares
Megjelenés: 2021. november 16. | Ár: 45 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

9 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

9 órája

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

10 órája
30

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

14 órája
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

17 órája
9

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

6 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

Heti megjelenések

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==