[Teszt] No More Heroes 3

No More Heroes 3

kevinyCsángó Kornél2021.09.11. 22:47

A világnak szüksége van hősökre. De miért is? Milyen funkciót látnak el a hősök? Levágják a sárkány fejét és megmentik a királylányt? Ugyan, ez mesének elmegy, de a valódi világban az úgynevezett hősök csupán kinevezik magukat hősnek, majd toplistát írogatnak egymás kedvére, hogy ki a nagyobb hős. Aztán polírozgatják a kis páncéljukat és hagyják, hogy a világ ünnepelje őket, miközben nagyokat bólogatnak, hogy igen igen igen, ekkora hős vagyok, ja-ja. A világnak szüksége lenne egy hősre. Egy hősre, aki rárúgja az ajtót ezekre a pöffeszkedő rohadékokra, egy fénykarddal megigazgatja a nyakukat és rájuk visít, hogy f@szfej! Jó hírem van: ez a hős létezik, egy teljesen hétköznapi otaku puck rocker (akárcsak te vagy én), aki motelban él, macskája van és már kétszer megszabadította a világot az önjelölt gumihősöktől. Viszont a hősök kora még nem ért véget: a galaxis mélyéről hirtelen megjelenő intergalaktikus Istenverte Szuperhősök beárnyékolják hősmentesítő törekvéseinket, Travis pedig kénytelen lesz újra fénykardot ragadni.

Suda Goichi neve tán nem cseng ismeretlenül a gémer berkekben, de ha mégis: Suda egy japán punk-rocker, aki a művészi hajlamait videojátékokban teljesíti ki. Erősen vonzódik a szürrealizmushoz, a nyers előadásmódhoz, a fekete humorhoz és specialitása a negyedik falak döngölése. Ennek leginkább önmagáért beszélő lenyomata a killer7 c. alkotása vagy a cikkünk tárgyát képző sorozat első része. Suda a különféle meghökkentő, szürreális miliőkben, karakter formálásban és dialógusok gyártásban volt mindig inkább erős mint a kikezdhetetlen játékmenet kalapálásban, de ezúttal a Grasshopper csapata igazán kitett magáért: a No More Heroes harmadik része ugyanis igazán erős hack & slash játék lett.

Az alapfelállás nem sokat változott: adott egy beteg felütés: egy Fu nevű idegen 20 évnyi űrbolyongást követően visszatér barátjához, Damon-höz a Földre - és ha már itt vannak, akkor adja magát a kérdés: miért is ne foglalnák el ezt a bolygót, csak úgy mint az összes többit a bolyongás során? (The Wonderful 101 rajongók, ismerős a sztori? Nyugi, nem ez az egyetlen Platinum Games áthallás). Csupán egyetlen akadály áll szemben velük: fő-antihősünk, Mr. NoMoreHero: Travis.

Travis persze nem az a fajta csávó, mint az általa lekaszált ellenfelek: ha épp nem hősöket gyilkol, teljesen hétköznapi életet él: alkalmi munkákból fizeti a motelban a lakbért és emellett szeret filmeket nézni és motorozni Santa Destroy utcáin. És a játék konkrétan erről szól: motorozgatunk, munkát vagy valami egyéb küldetést vállalunk, majd a nehezen megszerzett dollárjainkból befizetjük a nevezési díjat a hőstoplista következő lépcsőfokán álló szerencsétlen kivéreztetéséhez.

Mindezt pedig erősen körüllengi a szürrealizmus, a túltolt, jenkibe oltott japán őrület és persze törődés, rengeteg törődés. Mármint ami a miliőt és a hozzá kapcsolódó apróságokat illeti. A párbeszédek, a negyedik falakat nem kímélő beszólások nagyon a helyükön vannak, ütősek és tökéletesen adagoltak. Egyszerűen már az addikciót okoz, hogy mi lesz a következő beteg őrültség, ami lerúgja a láncról az agyat, lefagyaszt és megnevettet.

De mindez jónéhány Suda produkció után várható, sőt minimum elvárható volt, ami az igazi meglepetés, hogy a harc valami eszméletlenül jó lett. Az egész rendszer alaposan át lett variálva, kezdve azzal, hogy lecserélték az “öncélúan odahányunk egy impotens emberhalmot aztán mehetsz kaszálni” vezérelven készült pályarészeket. Ezúttal minden főnökharc előtt be kell vállalni néhány “előre determinált harcot” (bedobnak egy arénába és különféle felállású megmérettetéseket abszolválunk) , és már ezek is nagyszerű kompozíciók. Mindig van valami új a receptben, vagy egy újfajta ellenség vagy valami variáció: a lényeg, hogy két azonos leosztás nem nagyon van, a harc pedig abszolút élvezetes és kielégítő.

Van egy olyan gyanúm, hogy Suda sokat tanulmányozta az elmúlt években Hideki Kamiya munkásságát, ugyanis a Platinum által használt megoldások rendre visszaköszönnek. Például az előbb említett determinált harcok, a változatos ellenfél leosztásokkal, vagy a történet fent említett elemei. A jótól persze nem szégyen ellesni a jó dolgokat, a No More Heroes-nak pedig úgy kellett a jól megkomponált harc mint egy falat kenyér. Még akkor is, ha ez a főnökharcok előtti (amúgy meglehetősen együgyű) pályákba került. Sebaj, amit kapunk, az kifogástalan, változatos és roppant szórakoztató.

Csakúgy mint a főnökharcok. Kedvenc idegen nemeziseink stílusosak, aggattak rájuk némi személyiséget és persze a velük folytatott harcok abszolút a játék csúcspontjai. De most hogy már annyit ömlengtem azon, mi működik jól, nézzünk rá, hogy mi az ami annyira nem. Egyfelől a látvány: sokmindent el lehet mondani a No More Heroes 3-ról, csak azt nem hogy jól néz ki. Ráfoghatjuk a körülményekre meg a célhardver limitációira, de attól még sajnos tény. Ez még talán a kisebbik gond, ami fájóbb, hogy a harmadik epizód világépítésben nem sokat ment előre a 10 évvel ezelőtt megjelent elődjéhez képest. De hogy mondjak valami még fájdalmasabbat: a 20 évvel ezelőtt megjelent GTA 3 ennél egy hihetőbb, lélegzőbb világot adott. A város negyedek lakói irreálisan kicsi számban képviselik magukat az útakon - legyen szó gyalogosokról vagy autósokról - és az utakon is rengeteg furcsasággal találkozik az egyszeri játékos. Például ha elütsz egy villanyoszlopot az gond nélkül kidől, ellenben ha egy pálmafát ütsz el, akkor lezúgsz a motorról, nagyokat hemperegsz majd felállsz, leporolod a bőrdzsekid és mész tovább mintha mi sem történt volna. Persze megmagyarázható egy kis stockholm-szindrómával, hogy ez azért van így, hogy fokozza a szürreális trash élményt, de vegyük komolyan: ez ebben a formájában elég gáz.

Mindent összevetve úgy érzem, hogy a No More Heroes 3 nagyot ment előre, a játékmenet core elemei nagyon sokat fejlődtek - jó irányba - és ez remekül ellensúlyozza azokat a (szerencsére kevésbé fajsúlyos) részeket, amik ott ragadtak 10-20 évvel ezelőtt. Travis-szel sose volt ennyire jó még játszani és ez már önmagában is hőstett.

Pontosan
8
Kiadó: Grasshopper Manufacture, Marvelous Inc. | Fejlesztő: Grasshopper Manufacture | Platform: Switch
Megjelenés: 2021. augusztus 27. | Ár: 59.9 euró (18 490 HUF).

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

3 órája
1

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

14 órája

Heti megjelenések

16 órája
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

1 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

3 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

5 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 napja
11

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

6 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

7 napja
13

Heti megjelenések

8 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

8 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

9 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

2024.04.20.
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==