[Teszt] Mario Strikers: Battle League Football

Mario Strikers: Battle League Football

kevinyCsángó Kornél2022.06.17. 19:00

Sok mindent el lehetne mondani a futballról - szerénytelen véleményem szerint a legtúlértékeltebb sport amit hordott a hátán a föld -, de azt az egyet biztosan nem, hogy ne lenne borzasztóan népszerű. A futball körüli hype mindenkiből mást hoz ki: vannak, akik képesek egymásnak esni a kedvenc csapatuk nevében, vannak, akik minden évben teljes árat fizetnek a patch-ért az Elektronikus Művészeknek. Valaki nézi, valaki játssza, vannak, akik imádnak beszélni róla - még akkor is, ha a társaságban rajtuk kívül senkit nem érdekel - és persze vannak, akik évtizedekig tudnak megszállottan rajongani egy klubnévért és egy logóért - még akkor is, ha nem tudják megmagyarázni, miért is teszik ezt. Ezzel a roppant pozitív fennhangú, kissé kontroverzális véleményemmel átitatott bevezető után nézzük is, miként dolgozzák fel a futball élményt Nintendoföldön Bajszi Karackék és színpompás holdudvaruk - harmadszorra.

Talán nem szükséges kicsit sem ismerned, kedves olvasó, a fentiekből azt hiszem elég egyértelműen lejön, hogy mennyire nem tudok együtt rezegni a futball jelenséggel, sem a játékkal, sem a körülötte Michelin-babává duzzadt hájppal. Ám - és most jön a meglepő fordulat - a Mario Smash Footballt (Amerikában Mario Strikers) Gamecube-on egyenesen imádtam! Az úgy ahogy volt, a maga nemében fantasztikus volt, köszönhetően az eredeti foci unalmas szabályainak (mi az, hogy nem rúghatsz fel senkit? mi? még egy banánt se dobhatsz a lába elé, hogy félig önszántából essen pofára??) totális mellőzésének és egyes elemek újraértelmezésének. Mert bizony a Mario fociban akkor kented fel az ellenfelet a pályát körülölelő villanypásztorra (és ilyenkor úgy szívesen elmerülnék a lore-ban, hogy erre mégis mi szükség van) amikor akartad, akkor csűrtél pofon egy jó teknőspáncéllal egy ártatlan kis vízfejű gombacsatárt, amikor nem szégyellted - és mindez a szolid, de abszolút kezelhető kis káosz ellenállhatatlan bájjal vértezte fel a programot.

Mi pedig az akkori egyetemista kis brigádunkkal szénné játszottuk a Mariofocit, alkohollal fűtött éjszakákba nyúlóan, nagy ovációkkal és persze kontroller csapkodással (mikor hogy) - sose felejtem el, amikor az egyik bajnokságon ronggyá alázott minket Daisy… egy handheld epizód spinoff karaktere, akivel egyszer csalta Barackot a Bajszos… mi szégyen már? Közel voltam ahhoz az állapothoz, hogy megértsem, mit érezhet az egyszeri focidrukker. Node visszatérve: amennyire nagyszerű volt a Mario Smash Football, az eddigi egyetlen folytatást jelentő Charged alcímű epizód már jóval kevésbé volt agyonfinomítva: a Wii-motyira építő kapuskivédések és az egyszerre berúgható 6 gólok mind a játék flow-ját, mind a balanszát rendesen gallyra vágták.

Laza 15 év várakozást követően pedig meg is érkezett a harmadik rész, hogy igazságot szolgáltasson a lassan feledésbe merülő szériának, ám mielőtt megvizsgáljuk, milyen fícsörökkel igyekeznek Next Level Games-ék a következő szintre emelni a káoszfoci élményt, nézzük, miként néz ki az alapfelállás. Egy meccs alkalmával két darab négy fős csapat feszül egymásnak - a cél természetesen hogy minél több bogyó landoljon az ellenfél kapujában. No de a hangsúly a “hogyan”-on van: a másik felrúgását, kerítésre kenését, powerup-ok használatát már említettem, egy másik fontos fícsör a szuperrúgás (igen, ilyenkor változnak a gombakirályság lakói dragonball karakterekké és jön a kámehámehá), ami gól esetén egyszerre két pontot is ér - persze kivitelezni már nem annyira egyszerű történet.

A kártyát behelyezve a program szokatlan módon egy hosszú tutorial-al indít: kezdi az alapozással, hogy passzolsz, hogy sprintelsz, hogy rúghatod kapura, satöbbi satöbbi - nyilván aki most kezdi a mariofocizást, akkor erre szüksége van, gondoltam. Aztán nézem a következő tutorial menüpontokat: többféle támadás, manőver-megszakítás, ilyen csel-olyan csel… hűha. Majd a felkészítő program kedvesen be is dob különféle próbameccsekbe, ahol a frissen elsajátított tudást le is KELL tesztelned, és hát megmondom őszintén: összességében elég bonyolult dolgokat is elvár tőled még azelőtt, hogy az első meccsedre rámennél. Értem én: nem adhatták ki a legelső Mario Smash Football-t még egyszer ugyanúgy és kellettek az új fícsörök, de hogy miért kell Bayonettát csinálni a MarioFociból, az nagyon nem világos. Sajnos pont a pickup & play jelleg veszett ezáltal az irreális tanulási görbével a játékból, pont az, amivel beránthatóak lettek volna az alkalmi játékosok egy önfeledt gyepálásra… Ez nagy szívfájdalmam és a játékkal töltött további óráimat is alaposan beárnyékolta.

Röviden: az irányítás erőteljesen túlbonyolított, nagyon sok fícsör van a tarsolyban és a program el is várja, hogy ezeket használd - értsd: az ellenfél használja, szóval ha te nem, erősen hátrányban leszel - de az elsajátítás hosszú szakasza alatt elszenvedett vereségek komoly frusztrációt okozhatnak. Nem csak a pályán van káosz, de a kezedben, a fejedben is. Erre mondhatnánk így utólag rettenetesen bölcsen, hogy a kevesebb néha több.

Bár a játék varázsa a lokális multival működik igazán, kipróbáltam az online meccseket is: itt különféle klubokat alakíthatunk, léphetünk be másokéba és mérhetjük össze az erőnket másik klubok színeivel. Különösebb jelentősége mondjuk nincs, de legalább a matchmaking rendben van és a netkód is jól működik ha a Wifi kapcsolatotok stabil “háromcsíkos” - ellenkező esetben erős döcögésekre számíthatsz.

A Mario Strikers Battle League tehát egy kellemes visszatérés, beszerzésének ajánlását viszont annak teszem függvényébe, hogy nem riaszt-e el a hosszú betanulási idő és sikertelen próbálkozásokkal járó frusztráció. Mert bizony itt van a Chain Chomp elásva: ha képes vagy felülkerekedni a fentin, akkor kifejezetten élvezheted is, ha viszont elriaszt, akkor inkább hagyd meg ezt az elvetemült hácé játékosok mannájának.

Pontosan
7
Platform: Switch (tesztelt) | Kiadó: Nintendo | Fejlesztő: Next Level Games | Megjelenés: 2022. június 10. | Ár: 18 990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

8 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

8 órája

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

8 órája
30

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

13 órája
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

16 órája
9

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

6 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

Heti megjelenések

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==