[Teszt] Genesis Radium 400 - podcast és streaming mikrofon

Genesis Radium 400 - podcast és streaming mikrofon

GhzSzabó Ákos2021.07.02. 22:00

Biztos mindenkinek vannak olyan pillanatai amikor azon bosszankodik, hogy bezzeg ha ez meg az eszébe jutott volna hamarabb, akkor mennyivel jobban járt volna. Na az egyik ilyenem nekem az, hogy tavaly a nagy pandémia pillanatában nem vettem azonnal Zoom részvényeket. Nem megyek most abba bele, hogy az elmúlt lassan másfél év mennyire megváltoztatta az életünket, az viszont vitathatatlan, hogy sokak életének szerves része lett az otthonról dolgozás és ezzel együtt a mikrofonok és kamerák használata. A szerencsésebbek kaptak egy pakkot a cégüktől, ami általában megfelel az igényeknek a többieknek viszont maradt az internet és a rengeteg szakértő tanácsa.

Ezen felül van egy réteg, akik már bőven a pandémia előtt is napi szinten használtak otthon kamerát és mikrofont ők pedig a streamerek! Nos a jelenlegi írásunk tárgya, a Genesis Radium 400 igazából nekik szól. Pontosabban inkább azoknak, akik belevágnának ilyesmibe, viszont nem akarnak vagy esetleg nem tudnak annyi pénzt áldozni rá, amivel egy belépő szintű profi rendszert össze lehet dobni. Sajnos maga a gép meg a kamera még mindig drága mulatság lehet, viszont mikrofon ügyben, szerintem kár tovább keresgélni, mivel a Radium 400-as, szerintem minden olyan dolgot tud, amire szükségünk lehet.

Már a doboz kibontásakor is látszik, hogy az alapvetően baráti árhoz képest sem fukarkodtak a tartozékokkal. A Radium 400-as egy tradicionális, karon ülő “belógatós” mikrofon, nem az a típus, amit magad elé teszel az asztalra. Ennek köszönhetően csak egy - amúgy relatíve nagy “fesztávval” rendelkező - fém kart kapunk hozzá, ami meglepően masszívnak és strapabírónak tűnik. Van súlya is bőven, szóval egy minőségi darab. Viszont ez már előrevetít egy olyan problémát, ami sokaknak fontos lehet, nevezetesen azt, hogy ha nem tudod hova felszerelni, mert mondjuk az asztalod lapja vagy oldala/hátulja nem rendelkezik olyan kiugró résszel, ahova ezt a “satus” részével fel tudod fogatni, akkor nem nagyon fogod tudni használni a mikrofont másra, mint szombat esti karaokera a haverokkal, de akkor se igazán, mivel ez egy kondenzátor mikrofon. A kapszula karakterisztikája amúgy kardioid, tehát elölről érdemes beledudorogni.

Ha sikerült felszerelni a kart, akkor már csak a rázkódásgátló tartót, úgynevezett shock mountot kell rácsavarni, abba bele csúsztatni a mikrofont és majdnem kész is vagyunk. Extra piros pont, hogy semmilyen szerszámra nincs ehhez szükségünk, viszont egy kis negatívum, hogy magának a satu fogó aljának a fém borítására tehettek volna egy kis műanyag vagy gumi talpat, hogy jobban védje az asztalunkat. Mivel egy fémkarikát kell izomból belecsavarni az anyagba, valószínűleg pár alkalom után mindenképpen sérülni fog sajnos. De ez igazából ez csak egy elhanyagolható apróság, pótolható filcalátéttel. A tartozékok része még az úgy nevezett P-szűrő, ami a szánkat nagy sebességgel elhagyó hangokat hivatott kiszűrni, főleg a P és barátai tudnak nagyon bele “poppolni” a mondandónkba.

Maga a mikrofon is egy nagyon minőségi darab, jó a fogása, van súlya, fém az egész, kellemes masszív érzetet nyújt, én laikusként simán elhinném, ha egy kategóriákkal drágább mikrofonként adná valaki a kezembe. Nem szeretnék úgy tenni, mintha értenék a technikai specifikációjához - itt majd Mackó kisegít. (Elég annyit tudni, hogy a mintavétele 192 kHz 24-biten, ami több mint elegendő. A -38 dB-es érzékenységhez viszont egy 30-16.000 Hz-ig tartozó frekvenciaválasz társul, ami a zenei alkalmazást kicsit hátrébb veti. - macko). Viszont összehasonlítási alapom van, elég sok. Történt ugyanis, hogy az elmúlt másfél évben szerintem átlagosan napi 2 órát biztosan meetingekben tölöttem, és ha jól számoltam akkor legalább 4 fajta mikrofont használtam ez idő alatt. Volt jack dugósom, meg usb-sem is, asztalra pakolható meg fejes mikrofonom. Sőt egy ideig a webkamerába szereltet is használnom kellett. Ki lehet találni, hogy mennyire voltam megelégedve vele. Egy szó mint száz, laikusként bőven volt alkalmam elmélyedni a PC-s mikrofonok világában és gondolom nem lesz nagy meglepetés amikor azt mondom, hogy a Radium 400-as lesöpörte az összes előző darabomat. Persze, a korrektség jegyében érdemes megemlíteni, hogy a legdrágább is mind közül amit használtam a maga 100 EUR körüli árával. Valamint azt is, hogy szerintem cserébe tiszta meetingelős munkára annyira nem alkalmas. El is mondom miért.

A mai világban ha valaki meetingel, akkor a legtöbbször csinál mást is közben. Ide fordul, oda néz, másik képernyőre, vagy csak az asztalán keres valamit. Na most a Radiumnak van egy olyan limitációja, hogy csak akkor szól hangosan és jól, ha közvetlenül bele beszélünk. Ez tökéletes egy streamernek, hiszen egy kényelmes pozícióba helyezkedve, beállítja a mikrofont és mehet is a kommentárral egybekötött játék. Vagy igazából bármi. Viszont egy meeting közepén rendkívül idegesítő, amikor a beszélő kolléga hangja folyamatosan hullámzik, attól függően, hogy éppen mit csinál. A másik pedig inkább egy hiányosság - bár számomra érthetetlen - mintsem hiba, hogy nincs a mikrofonon fizikai gomb se a némításra, se a kikapcsolásra. Azaz ha például rögzíted egy szoftverrel a hangodat, miközben Skypeon vagy zoomon beszélgetsz, azokban a szoftverekben hiába némítod le magad, attól még a mikrofon sávról rögzített hangfelvételen minden ott lesz. Valamint a mindennapokban is egyszerűbb néha az előtted lévő mikrofonhoz nyúlva némítani azt, mint a rengeteg ablakot lemozgatva, megtalálni a kupac alján az éppen aktuálisan használt szoftvert.

De igazából ezzel véget is ért a negatívumok listája, mivel maga a készülék, ennyi pénzért (jelenleg jó vételként akár 25 ezer forintért is behúzható) nagyon jó ár-érték arányt képvisel. Főleg azoknak akik tényleg belevágnának az online tartalomgyártás csöppent sem könnyű és barátságos világába. Az összeszerelési és hangminősége kifogástalan és ha megfelelően tudjuk elhelyezni, valamint nem zavar a fizikai gombok illetve a dedikált szoftver hiánya, akkor nincs más dolgunk mint betenni a kosárba egy menő ledes “ON AIR” kijelzővel együtt!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

53 perce

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

3 órája
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

3 órája

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

10 órája
1

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

21 órája
1

Heti megjelenések

23 órája
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

1 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

3 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

3 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

5 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

6 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

6 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

7 napja
13

Heti megjelenések

8 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

8 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

9 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

2024.04.20.
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==