Puzzle Quest: Challenge of the Warlords - teszt

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords - teszt

antaru2007.05.04. 18:30

Kétség kívül az év - már ami a megjelent játékokat illeti - eddigi legnagyobb, pozitív meglepetése a Puzzle Quest: Challenge of the Warlords, legyen szó bármely platformon megtestesülő verziójáról is.

Egy egyszerű ötletről van szó, mely két játékstílust gyúr össze lazán és stílusosan. A D3 Publisher egyik kezével belemarkolt a puzzle-os tányérba, megragadta az eddig mondhatni csak könnyed kikapcsolódást nyújtó ösvényeken bandukoló Bejeweled-et, másikkal pedig előkapta saját fridzsideréből a Warlords féle rpg-t, a két alapanyagot finoman egybepréselte, majd a végén még megfűszerezte egy kis anime beütésű karakterdizájnnal, illetve tálaláskor szervírozott hozzá egy jó nagy adag, csodálatos hangzású, megunhatatlan, szimfónikus zenei koktélt is.

A Puzzle Quest tipikus rpg-ként indul. A játékos választ egy lovag, druida, harcos vagy varázsló kasztba tartozó karaktert, akivel a fantasy világot járva, különféle küldetéseket vállal el, melyek célja szörnyek elpusztítása, kincsek megszerzése, városok leigázása; a harcokban szerzett tapasztalati pontokkal pedig egyre magasabb szintre jutva, egyre nagyobb hatalomra tesz szert. A Puzzle Quest harcai azonban nem a megszokott módon, hanem gép- vagy (wifi segítségével) egymás elleni Bejeweled párbajokként történnek.

A Bejeweled egy 8x8 mezőre osztott táblán játszódik, mely tábla egyes mezőin különböző színű kristályok, drágakövek vannak elhelyezve. A játékos feladata, hogy két egymás mellettit felcserélve három vagy több ugyanolyan színű követ helyezzen egymás mellé, eltűntetve ezzel az azonos színű és kapcsolódó darabokat, melyek helyére a fölöttük lévők, illetve újak potyognak be, időnként láncreakciót indítva el. A PQ ezt annyival bővíti ki, hogy a négy, különböző színben pompázó drágakövek eltűntetésével a játékos karakterének azonos színű varázsereje (manája) növelhető. Megfelelő mennyiségű manapont begyűjtése után a játékos kasztspecifikus, támadó-, védő- és egyéb varázslatokat hajthat végre, de a pályán a drágakövek mellett találhatók még koponyák, melyek sorba rendezésével közvetlen fizikai sérülés okozható a párbajellenfélnek, arany, ami a játékos erszényét hízlalja, illetve lila csillagok, melyekkel tapasztalati pont bónuszokat lehet szerezni.

A két játékos egymást lépésenként váltva, ugyanazon pályán játszik és a cél minden esetben az ellenfél életerő pontjainak (HP) nullára csökkentése, s ezzel történő legyőzése. Négy megegyező színű elem egymás mellé rendezésekor még egyszer léphet a játékos, ötnél pedig még egy bónusz jár, az úgynevezett wild card, ami a mellé sorolt kövekért szerzett manapontokat többszörözi meg.

Vereséggel végződő kudarc esetén a játék nem ér véget, bármikor vissza lehet térni és újra próbálkozni, a játék így sosem válik frusztrálóva, idegesítővé és emiatt megunhatóvá.

Mint minden rpg-ben, bizonyos mennyiségű tapasztalatpont megszerzése után a karakter úgymond szintet lép és növelheti életerejét, fejlesztheti képességeit, új varázslatokra tehet szert. Az összegyűjtött pénzen értékes (és értéktelen) információk, illetve fegyverek, páncélok varázstárgyak vásárolhatók, sőt különböző létesítményeket lehet építeni, melyek további aljátékokat nyitnak meg.

Tömlöcök építésével a már legalább három alkalommal legyőzött ellenfelek börtönözhetők be, varázstornyok emelése után a befogott bestiák képességei, varázslatai válnak megtanulhatóvá, de egyes szörnyek hátassá, illetve harcban segítségül hívható bajtárssá is kiképezhetők.

A bejárt városok megtámadhatóvá válnak és a játékos uralma alá hajthatja őket, hogy később azok már neki adózva tovább növeljék aranytartalékait, a világtérkép egyes részein pedig rúnaőrökkel megküzdve, a megszerzett varázsjegyeket felhasználva, nagy erejű varásztárgyak kovácsolhatók.

A fenti aljátékok, a párbajokkal megegyező módon, a bejeweled pályán játszódnak, ámde eltérő szabályok szerint. Van hogy bizonyos mennyiséget kell begyűjteni különböző manákból, vagy egy előre berendezett tábla összes kövét kell eltüntetni a sikerhez (ez utóbbi játékmód időnként már komoly fejtörést okozhat).

A handheld verziók közti különbség elsősorban grafikai, itt a PSP irányába dől a mérleg nyelve: nagyobb játéktér, vibránsabb, élőbb megjelenítés, több animáció. Hanghatás szempontjából szintén hasonló a helyzet, a Sony hadheldje kétség kívül szebben szólaltatja meg az aláfestő zenék szólamait. Ezzel szemben a stylusnak köszönhetően az időre menő küzdelmekben kényelmesebb, gyorsabb a DS-es irányítás, de könnyebb is rontani vele, fejfájást okozó, téves lépéseket produkálni.

BOGÁRKA

A PSP verziónak van még egy hibája: a csatlósnak állt, nem játékos karakterek speciális képességei nem érvényesülnek harcban. Nem létfontosságú segítségek ezek, időnként azonban igencsak jól jöhetnének, egyelőre azonban még nincsenek hírek a bugot kiírtó, letölthető patch-ről.

Mindezek ellenére mindkét handheld verzió messze megéri az árát, a Puzzle Quest ugyanis maga a tökéletes hordozható játék. Bármikor elővehető csak pár percre, akár egy puzzle, de hosszú órákra is ugyanúgy oda lehet ragadni elé, akár egy szerepjáték esetében.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

8 órája
13

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

1 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

2 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

2 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

3 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

3 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

4 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

4 napja
1

Heti megjelenések

4 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

7 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

7 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

8 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

9 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==