[Előzetes] The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

dragCsető Zsolt2011.01.09. 14:45

A Game Informer legfrissebb számának címlapján a decemberben bejelentett The Elder Scrolls V: Skyrim díszeleg: mi összegyűjtöttünk számotokra minden lényeges információt a magazin előzeteséből.

Címéhez híven a Skyrim a The Elder Scrolls sorozat világának otthont adó kontinens egyik északi tartományában játszódik, kétszáz évvel az Oblivion történései után: a király halott, a helyi faj, a Nordok polgárháborút szítottak, Alduin, a sárkányistenség pedig arra készül, hogy leigázza a világot. Az ő megállítása a te feladatod lesz: az utolsó sárkányvadászként neked kell megmentened Tamrielt.

A negyedik rész kevés kritikát kapott, azok nagy része azonban a szintlépés mikéntjét célozta: a Bethesda hallgatott a kérelmekre, és az alapvetően gyengébb ellenfelek ezúttal már nem fognak velünk párhuzamosan erősödni, így a játékos sokkal jobban érezheti majd, hogy folyamatosan fejlődik. Ami bennünket illet: a Bethesda eltörli a kasztválasztást, az azonban megmarad, hogy azok a képességeink fognak jobban fejlődni, amelyeket többet használjuk.

A szintlépések automatikus életerő-növekedéssel járnak, emellett pedig plusz életerőt, magickát illetve staminát választhatunk még pluszban, és egy-egy kisebb képesség, perk is jár még bónuszba a szintek mellé. Ami a felső határt illeti: az 50-es level a maximum, de itt sem áll meg teljesen karakterünk fejlődése, csak éppen rendkívüli mód lelassul.

A fejleszthető képességek száma valamelyest csökken az Oblivionhoz képest (huszonegyről tizennyolcra), ami lehetővé teszi a Bethesda számára, hogy jobban kedvezzenek a különféle játékstílusok mindegyikének: azoknak is, akik valamire specializálódni szeretnének, és azoknak is, akik egy kicsit mindenben jók akarnak lenni.

Karakterünk milyensége a kalandjainkat is alaposan befolyásolja majd: a mellékküldetések dinamikusak, vagyis képességeinktől és múltbéli cselekedeteinktől függenek. Ha például varázslók vagyunk, akkor megeshet, hogy egy másik mágus megkeres bennünket, ami egy harcos esetében már nem történne meg, és a missziók helyszínét is úgy próbálja majd kiválasztani a játék, hogy rendre olyan dungeonökkel ismerkedhessünk meg, amelyekben még nem jártunk.

Skyrim térképén öt hatalmas város kap majd helyet, melyek között továbbra is lesz lehetőség teleportálásra a fast travel opciónak köszönhetően. Ezek a központi helyszínek sokkal nagyobbak, nyitottabbak és változatosabbak lesznek, mint korábban, és természetesen az újdonságoknak sem leszünk híján.

Tegyük fel például, hogy megölsz egy boltost, akihez egy mellékküldetés kapcsolódik. Az Oblivionban ilyen esetben már nem volt alkalom a misszió teljesítésére, a Skyrim viszont egy hasonló szituációban bedobja majd számunkra a boltos egyik családtagját, akitől felvehetjük a küldetést - persze nem egyből, hiszen először el kell érnünk, hogy megbocsásson nekünk.

A tárgyak elhajigálása is tényezővé válik a világ alakulását illetően: lehet, hogy ott marad majd, ahol hagytuk, de az is lehet, hogy valaki felveszi, és odaadja nekünk, mint ahogy az is, hogy összeverekszenek érte, vagy hogy történések egész láncolata indul be egy feleslegessé váló kard által.

A tennivaló is több lesz a városokban: süthetünk / főzhetünk, bányászhatunk, fát vághatunk, vagy éppen elmehetünk egy kovácsműhelybe, ahol az összegyűjtött alapanyagból új fegyvereket csináltathatunk magunknak.

Komoly javulás várható az NPC-kel történő kommunikáció terén. A statikus, álló kamerát például elfelejthetjük: a gépi karakterek végre természetesen fognak viselkedni, és mászkálnak, ténykednek majd beszélgetés közben. Jelentős fejlődésen estek át emellett a korábban meglehetősen gyengécske karaktermodellek, különös tekintettel az arcokra, amelyekről jóval több érzelem lesz leolvasható.

Ami a harcot illeti: a Bethesda taktikusabb és dinamikusabb összecsapásokat ígér, amelyek megfelelnek majd a kor elvárásainak. A fő újítás az lesz, hogy mindkét kezünkhöz hozzárendelhetünk majd valamit (fegyvert és varázslást, fegyvert és pajzsot, vagy mondjuk két különböző fegyvert), de a sprintelés bevezetése is nyújthat némi alapot a taktikázáshoz. Az ellenfelek között nagyrészt természetesen klasszikus fantasy-kreatúrák fognak sorakozni: sárkányok, óriási pókok, yetik, zombik, csontvázak, trollok, farkasok, kardfogú tigrisek és egyéb veszedelmes lények állják majd az utunkat.

Végül, de nem utolsó sorban essen néhány szó a technológiáról is: a Skyrim valamelyest merít majd ilyen szempontból az Oblivionból és a Fallout 3-ból, ám ettől függetlenül nyugdíjazza az előző két epizód alatt dübörgő Gamebryo motort, vagyis új, modernebb engine hajtja majd a játékot. A leglátványosabb javulás az időjárással kapcsolatos dolgok terén várható: a környezetet dinamikusan befolyásoló hóesés, a fákat és a bokrokat egyenként szaggató szél és élethűen csordogál folyók szerepelnek a példák között.

A Skyrim kellemes helyzetben van: remek alapokra építkezik, és a Bethesda személyében egy tehetséges fejlesztőcsapat áll mögötte, akik ráadásul lelkiismeretesen figyelik a visszajelzéseket, így minden adott ahhoz, hogy a The Elder Scrolls V ott legyen majd az év legjobb játékának járó serlegért harcoló címek között.

Fejlesztő: Bethesda / Platform: 360, PS3, PC / Megjelenés: november 11.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
18

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==