[Teszt] Carnival Games: Monkey See, Monkey Do

Carnival Games: Monkey See, Monkey Do

WarhawkLusztig Zsolt2011.05.03. 09:40

Ha azt mondom vásári játékok, akkor igencsak más elképzelései lesznek az itthoni vagy az óceán túloldalán élő embereknek. Akárhol is élünk, egy dologban azonban megegyeznek: jellemzően több pénzt vesztünk bennük, mint amennyit egyébként a nyeremények érnek, hiszen képességeink helyett inkább a szerencse kap bennük főszerepet. Bámulatos módon csavarodó lövedékek, leüthetetlen üveghalmok, és általában hatalmas égések, hiszen biztos ami biztos magad mellé gyűjtöttél mindenkit, hogy lássák hogyan nyered meg azt a hatalmas plüss lovat. Ha magadra ismersz a fentieket olvasva, akkor van egy jó hírem: a Catdaddy Games jóvoltából mostantól ki sem kell a lábad tenned a lakásból ahhoz, hogy hasonló égések elszenvedője legyél, a Carnival Games ugyanis tökéletesen lemásolja a vásári játékok mechanikáját.

Természetesen a játékban egy durvább amerikai vásári karneválba léphetünk be, így az itthon megszokott ringlispíl-céllövölde-kolbászsütő triumvirátus helyett húsz különböző játékot kapunk. Ezek többsége elsőre érdekesnek tűnik, talán még azzal is kecsegtetnek hogy megfelelő türelemmel és gyakorlással jó eredményt is érhetünk el, de ne higgyünk nekik - a nap végén talán ha 2-3 olyan lesz, melynél nem a vakszerencse a legfontosabb tényező.

Meglepő módon mindez nem a Kinect hibája, sőt! A kamera itt az esetek többségében határozottan jól működik, megkockáztatom, hogy a Carnival Games jelenleg az egyik legpontosabb Kinect játék. Avatarunk - mert természetesen most is őt irányítjuk - pontosan követik mozdulatainkat és most először valahogy a lag sem olyan zavaró, néha mintha teljesen el is tűnne. Ironikus módon pont ez a pontosság lesz a legnagyobb ellenfelünk sokszor, a játék ugyanis olyan minimális hibalehetőségeket hagy, hogy néhány centiméternyi hiba már végzetes is lehet. Külön nehezíti a dolgunkat az is, hogy itt ugye nem érezzük az eldobásra szánt karika súlyát, nem szabályozhatjuk, hogy a lendítés melyik pontján engedje el karakterünk - olyan apróságok ezek, melyek nem zavarnak, ha a zsebtigrisünknek kell valamit odadobnunk, ellenben mikor el kell találnunk valamit, akkor közel lehetetlenné teszi a feladatunkat.

Szerencsére van néhány olyan játék, melynél a fenti problémák nem fordulnak elő. Ilyen az, mikor egy hullámvasúton kell kinyújtott karjainkkal csillagokat elkapni, vagy lezuhanó palacsinták alá kell egy nagy tányérral beállni. Külön kedvencem pedig az volt, ahol a TV-ben anno vetített Kalandra Fal feladataihoz hasonlóan különféle mókás pozíciókba kell vágnunk magunkat, hogy a lehető legjobban lefedjük a játék által kitalált ábrákat. Ezek a játékok jellemzően nem találhatóak meg a tradicionális karneválokban és talán ez a sikerük titka. Természetesen a feladatok többsége ketten is játszható (bár valamiért ilyenkor néha erősen bénázni kezd a játék, mintha nem tudná eldönteni, kinek is kellene irányítania), ettől függetlenül a fenti problémák miatt úgy gondolom, hogy nem a Carnival Games lesz a partik középpontja. Online mód nincs a játékban - de megmondom őszintén, nem hinném, hogy bárkinek hiányozna.

Minden egyes feladvánnyal nyerhetünk bizonyos mennyiségű jegyet, melyet a négy bolt valamelyikében később beválthatunk valamilyen ajándékra. Hasonlóan a búcsúk egylábú játékkatonáihoz és ólommal kitömött plüssállataihoz a Carnival Games megnyerhető tárgyai is csak addig tűnnek mókásnak, míg be nem váltjuk rájuk a nehezen megszerzett pontjainkat. Különböző Avatar Awardnak látszó ruhákat és kiegészítőket vásárolhatunk, melyek nevetséges módon csak a játékban érhetőek el - a Dashboardra mindössze a főnök gúnyáját és örökös társát, az inkább ijesztő mint szeretni való majmot vihetjük. Zeneileg is hozza a kötelező minimumot, tinglitangli dallamok mindenfelé, bár rendkívül felderültem, mikor az egyik feladatban felcsendült a rég nem hallott Cotton Eye Joe. Lélekben visszarepültem úgy tizenöt évet az időben, mikor a búcsúkban tényleg ez a szám ment végtelenítve - természetesen másolt magnókazettákról.

Aki azt várja, hogy a Kinect játékok egyszer csak elindulnak egy nagy ívű grafikai fejlődésen az lehetőleg ne a Carnival Gamesben keresse ezt. A karneváli hangulat szépen átjön a néha már-már giccses színkavalkádban, de nem igazán tesz sokat hozzá az eddig megjelent mozgásérzékelőt használó játékokban látottakhoz. Cserébe legalább a töltési idő minimális, néhány másodpercnél többet nem igazán kell egyik feladványra se várni.

Amennyiben a búcsúk játékait akarták a fejlesztők lemásolni, kétségkívül sikeres volt a próbálkozás. Pontosan annyira idegesítőek és frusztrálóak lettek mint valós megfelelőjük - a különbség talán csak annyi, hogy itt a bénázáshoz elég egy egyszeri beruházás, nem kell újra és újra befizetnünk. Ja, és itt csak a kamera és te tudod, hogy ötből egyszer se találtad el a célpontot - bár a virtuális hopmester nevetése legalább annyira megalázó tud lenni, mint a valóságban.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

22 órája
16

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

1 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

2 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

3 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

3 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

4 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

5 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

7 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

8 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

9 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==